OUTI-verkkokirjasto

e-aineistot

Varaamo

Kirjaston uutisia

< Takaisin

Botnia-palkinnon ovat voittaneet Anna Elina Isoaro ja Mira Mallius

Kuva: Oulun kirjailijaseura / Ville Honkonen

Tänä syksynä viidettä kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen lastenkirja Sinä yönä tuli talvi (WSOY 2021).

Palkinnonjakotilaisuus pidetään Oulun pääkirjaston (Kaarlenväylä 3) Pakkalan salissa keskiviikkona 27.10.2021 klo 13. Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja kahden viikon ajan tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.
Voittajat esiintyvät myös Helsingin Kirjamessujen Lonna-lavalla torstaina 28.10.2021 klo 12.30.

Raadin perustelut:

Anna Elina Isoaron kirjoittama ja Mira Malliuksen kuvittama Sinä yönä tuli talvi on äärimmäisen tärkeä lastenkirja vaikeasta aiheesta sekä siihen liittyvistä tunteista: lapsen kuolemasta. Kirja avaa hienosti ja kauniisti sen tyhjyyden, joka jää ison menetyksen jälkeen.

Isoaro lähestyy aihetta koskettavasti ja uskottavasti, ilman osoittelua. Malliuksen kuvituksessa surukin on lohdun sävyä johdatellen lukijaa arjen keskellä. Kuvitus myös tuo hillittyä keveyttä kirjan maailmaan. Kuvituksen ja tekstin onnistunut vuorovaikutus tuo näkyville sen mikä on rivien väleissä: pohdituttavat asiat, syvimmät tunteet.

Näkökulma on kuvattu isoveljen silmin mutta aikuisen tuskaa kohti katsoen. Huomionarvoista on myös se, että Isoaro ja Mallius eivät vähättele lasta kokijana eivätkä lukijana. Teos on korkeatasoista lastenkirjallisuutta, mutta vaikuttaa myös aikuiseen lukijaansa erityisellä tavalla. Empatiasta ja menetyksestä kertovan kirjan kohderyhmä, jolle aihe on henkilökohtainen, on ehkä tavallista pienempi mutta sitäkin tärkeämpi. Isoaron ja Malliuksen tarina toimii myös universaalina viestinä. Vuoden 2021 voittaja Oulun kirjallisuusseuran sivuilla.

Botnia-palkinto:

10 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos. Kielirajausta ei ole – riittää että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä. Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan. Hyvä kirja kelpaa luettavaksi vielä vuodenkin päästä ilmestymisestään. Lisätietoja Botnia-palkinnosta Oulun kirjalijaseuran sivuilla.

Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä, Booky.fi ja Oulun ammattikorkeakoulu.

Jakolinkki

Facebook Instagram Oulun kaupunginkirjasto Instagram Vinkkaamo Instagram Kirjastogram Twitter YouTube