OUTI-verkkokirjasto

e-aineistot

Varaamo

Kirjaston uutisia

< Takaisin

Kirjastojen käyttö on kasvanut Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Yleisten kirjastojen vuoden 2019 tilastot nyt julkaistu

Kirjastot ovat merkittävä osa monien kansalaisten arkea. Kirjaston tapahtumat ja käyttäjäkoulutukset lisäävät selvästi hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Maakuntien  yhteinen eKirjasto moninkertaisti e-aineiston käytön.

 

Kirjastojen omatoimikäyttö kasvaa

Pohjois-Pohjanmaalla kirjastojen aukiolotuntien määrä kasvoi 30 %, myös aukiolotunnit, jolloin henkilökunta on paikalla, lisääntyivät 3 %. Kokonaiskasvu oli 12 %. Pohjois-Pohjanmaan kokonaisluvuissa näkyy Oulun vahva panostus omatoimikirjastopalveluihin, joita tarjoaa alle puolet kunnista.

Kainuussa omatoimisten aukiolotuntien määrä yli kaksinkertaistui. Vaikka niiden aukiolotuntien, jolloin henkilökuntaa on paikalla, määrä laski n. 4%, kokonaisuudessaan kasvu oli 26%.

 

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yhteinen eKirjasto moninkertaisti e-aineiston käytön

Vuonna 2019 Lainanpäivänä eli 9.2. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla otettiin käyttöön yhteinen eKirjasto. E-kirjojen hankinta kasvoi alueella 29 % edellisestä vuodesta, e-kirjojen lainaus yli kaksinkertaistui. E-lehtien käyttö kasvoi 34 % ja e-kuvatallenteiden käyttömäärät lisääntyivät peräti 92 %. Koko alueen e-aineistokulut kasvoivat yhteistyön ansiosta kuitenkin vain 21 %. E-aineistojen osuus on edelleen alle prosentin kirjastojen kokoelmista.

 

Kirjastoaineiston hankinta laski

Kirjastoaineiston hankinta on laskenut Pohjois-Pohjanmaalla 12 %, Kainuussa vain 1 %. Kirjojen hankintamäärät ovat pysyneet Kainuussa ennallaan, mutta Pohjois-Pohjanmaalla niiden lasku on ollut 11 %. Kainuussa lastenkirjojen hankinta on kasvanut 8,7 %, Pohjois-Pohjanmaalla laskenut hiukan (-1,2 %). Lastenkirjojen lainaus kuitenkin kasvoi edelleen: Kainuussa 4,0 % ja Pohjois-Pohjanmaalla 4,6 %.

 

Kirjaston tapahtumat ja käyttäjäkoulutukset lisäävät hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä

Kirjastot ovat merkittävä hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä luova toimija. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot järjestivät vuonna 2019 yhteensä yli 4000 tapahtumaa, joissa osallistujia oli lähes 75 000. Tapahtumien määrä kirjastoissa on jatkanut kasvua Pohjois-Pohjanmaalla (10,7 %), mutta Kainuussa oli laskua (-5,2 %).  Kirjastojen järjestämien tapahtumien merkitys korostuu pienissä kunnissa. Erityisesti Hailuodon kirjasto on kunnostautunut tapahtumien järjestämisessä.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot järjestivät yhteensä 2800 käyttäjäkoulutusta, joissa oli reilut 52 000 osallistujaa. Käyttäjäkoulutuksista ja tapahtumista suuri osa liittyi kirjallisuuteen ja lukemisen edistämiseen, mutta kirjastot järjestivät paljon myös digitaitoihin liittyviä koulutuksia.

Kirjastojen käyttöluvut kertovat, että kirjastot ovat merkittävä osa monien kansalaisten arkea. Tämä on huomattu erityisesti nyt poikkeustilan aikana, kun kirjastot on jouduttu sulkemaan koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi. - Toivottavasti nyt asiakkaat löytävät entistä enemmän kirjastojen e-aineiston ja muut verkkopalvelut, toivoo kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. Kirjastot ovat innovatiivisesti siirtäneet toimintaansa verkkoon: satutunteja, lukupiirejä, vinkkausta ja opastusta on tarjolla monella kanavalla.

Yleisten kirjastojen tilastot 2019 valmistuivat 1.4.2020 ja ovat tutustuttavissa osoitteessa: http://visualisointi.kirjastot.fi/tilastot  ja http://tilastot.kirjastot.fi.

Jakolinkki

Facebook Instagram Oulun kaupunginkirjasto Instagram Vinkkaamo Instagram Kirjastogram Twitter YouTube