Suomen tietokirjailijoiden ja Lauri Jäntin säätiön stipendejä Ritaharjun koulun oppilaille - Ajankohtaista - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjaston uutisia Kirjaston uutisia

< Takaisin

Suomen tietokirjailijoiden ja Lauri Jäntin säätiön stipendejä Ritaharjun koulun oppilaille

Kuvassa takana Edith Alamäki, edessä Noora Koivupalo ja Ella MäättäRitaharjun koulun oppilaat Edith Alamäki, Noora Koivupalo ja Ella Määttä saivat Suomen tietokirjailijoiden ja Lauri Jäntin säätiön myöntämän stipendin. Stipendi jaetaan Suomessa sadalle peruskoulun tai lukion päättävälle ahkeralle tietokirjallisuuden lukijalle.

Tytöt opiskelevat Ritaharjun monitoimitalossa olevassa koulussa, jossa toimiva kirjasto on sekä yleinen kirjasto että koulukirjasto. Tyttöjen mielestä kirjastoon onkin ollut helppo poiketa välitunneilla tai koulun jälkeen tai vaikka kesken oppitunnin.

Kaikki kolme tyttöä lukevat paljon, mutta ovat hyvin erilaisia lukijoita.

Eläinkirjoja, oppikirjoja, paljon kirjoja...

Edith Alamäki on kirjaston suurkäyttäjä ja hän on lukenut tuhansia kirjoja. Hän arvioi lukevansa noin 500 kirjaa vuodessa. Ensimmäinen kirja, joka on Edithille jäänyt mieleen, on hänelle 3-vuotiaana luettu Maisa-kirja. Edith oppi itse lukemaan täytettyään kuusi vuotta. 

Edith aloitti tietokirjojen lukemisen eläinkirjoista. Hän oli kiinnostunut kissoista, hamstereista ja hevosista ja halusi tietää näistä kaiken mahdollisen.

Hän käyttää sujuvasti Ritaharjun kirjaston tietokirjoja erilaisissa oppimistehtävissä. Lisäksi hän lukee eri alojen tietokirjallisuutta, koska hän etsii itselleen mieluista opiskelualaa.

Edith etsii kiinnostavia kirjoja kirjakaupoista, lehdistä, elokuvista ja YouTubesta. Lukemansa kirjat hän yleensä lainaa kirjastosta. Toki luettavia kirjoja löytyy kirjaston hyllyjä tutkimalla ja varsinkin uutuuskirjojen hyllyistä.

Välillä Edith lukee englanninkielisiä kirjoja. Hän yleensä lukee kirjan ensin suomeksi ja sen jälkeen englanniksi. Edith kertoi huomanneensa, että alkuperäiskielellä kirjassa käytetään usein värikkäämpää kieltä kuin mihin kääntäjä on päätynyt suomennoksessaan. 

Edithin kotona kaikki lukevat paljon ja heillä on kirjapinoja. Perhe käy usein asiasta tehden yhdessä pääkirjastossa etsimässä lukemista. Edith lukee usein kolmekin kirjaa viikonlopun aikana, joten hän on tuttu näky kirjastossa varsinkin ennen viikonloppua.

Edithin kirjavinkki: Das Mintie Storm Sisters 

Keittokirjoja ja kemiaa

Noora Koivupalo sanoo oppineensa lukemaan koulussa. Hänen lukuharrastuksensa pääsi vauhtiin noin kahdeksanvuotiaana, jolloin hän muistelee lukeneensa ihan itse ensimmäisen oikean kirjansa. Pienenä hänen suosikkinsa oli Kolme pientä porsasta. Myös Ella-kirjat kuuluivat lapsuuden lukemistoon.

Noora on lukenut paljon tietokirjoja. Monet ovat valikoituneet luettavaksi siten, että Noora seisoo äidin tai isän kirjahyllyn edessä ja miettii, että minkä kirjan aihepiiristä hän haluaisi tietää enemmän. Aihe voi olla ihan mitä hyvänsä, kuten, miten kuulakärkikynä toimii. Hän lukee paljon kirjallisuutta luonnontieteistä ja tekniikasta.

Nykyään Noora pitää erityisesti elämäkerroista ja bändihistoriikeistä. Hän on lukenut esimerkiksi väitöskirjan laulujen kääntämisestä. Muutoinkin Noora lukee laajasti erilaisia tietokirjoja mm. keittokirjoja, eläinkirjoja ja kemian alan kirjoja.

Ritaharjun koulussa oppilaat tekevät monialaisia oppimiskokonaisuustöitä, joita varten oppilaat joutuvat perehtymään laajemmin tietokirjallisuuteen. Noora on onnistunut valitsemaan itseään kiinnostavia aiheita, jolloin hän on saanut lukea mielenkiintoisia tiedekirjoja esimerkiksi musiikista. Noora lukee sujuvasti niin suomen kuin englanninkielistä tietokirjallisuutta.

Noora lukee myös kaunokirjallisuutta, mutta hän ei lue perinteisiä nuorten kirjoja. Hän valitsee kirjoja luettavakseen aikuisten hyllystä ja pitää hieman rosoisemmasta kirjallisuudesta.

Myös Nooran kotona kaikki lukevat. Perheessä on ollut tapana lukea myös iltasatuja.

Nooran kirjavinkki: Laura Jackson Jon Bon Jovin elämäkerta

Hamstereista Aasiaan

Ella Määttä oppi lukemaan jo viisivuotiaana. Hän pitää kaunokirjallisuudesta ja runoista. Pienenä hän ahmi Ella-kirjoja. Ella aloitti tietokirjoihin tutustumisen perinteisesti eläinkirjoista; hän toivoi hamsteria ja tutki kaiken käsiinsä saamansa kirjallisuuden aiheesta. 

Muutoin Ella mainitsee lempitietokirjoikseen erilaiset matkakirjat. Hänestä on mukavaa tutustua eri kulttuureihin ja haaveilla matkoista eri maihin ja maailmoihin. Erityisesti Korea ja muu Aasia kiinnostaa Ellaa.

Hän lukee mielellään englanninkielistä kirjallisuutta, esimerkiksi tämän hetkisen nuorten suosikkikirjailijan John Greenin kirjoja Ella luki englanniksi ennen niiden suomentamista.

Ella valitsee usein kirjoja niiden kansien perusteella. Hän lainaa paljon kirjoja kirjastosta, mutta suosikkikirjojansa hän ostaa omaksi. Ellan hyllystä löytyy mm. Harper Leen Kuin surmaisi satakielen, jonka Ella on lukenut useita kertoja. 

Ella on käynyt kirjastoissa pienestä pitäen, vaikka Tyrnävällä kirjastoon oli pitkä matka. Nykyään kirjastoon on helppo poiketa koulupäivän yhteydessä ja lukeminen onkin lisääntynyt.

Ellan kirjavinkki: Harper Lee Kuin surmaisi satakielen ja Minna Canth Anna Liisa

Kuvassa takana Edith Alamäki, edessä Noora Koivupalo ja Ella Määttä

Teksti: Kaisa Ikäheimonen ja Tuija Polo-Koret, kuva: Tuija Polo-Koret


Facebook Instagram Twitter YouTube