OUTI-verkkokirjasto

e-aineistot

Varaamo

Kirjaston uutisia

< Takaisin

Vain joka neljäs nuori pitää lukemista siistinä – Read Hour haastaa suomalaiset toista kertaa lukemaan tunniksi YK:n lukutaitopäivänä

Read Hour -kampanja-aika on 31.8.–8.9. Se huipentuu YK:n lukutaitopäivänä 8.9. klo 14 koko Suomen yhteiseen lukutuntiin. Read Hour -kampanjan tavoitteena on juurruttaa Suomeen uusi lukemiselle hurraava juhlapäivä ja nostaa erityisesti nuorten hiipunutta lukuintoa.

”Elo–syyskuun vaihteessa Suomessa juhlitaan lukutaitoa. Olemme edelleen yksi maailman eniten lukevista kansoista, mutta viimeisin PISA-mittaus antoi taas aihetta huoleen: jopa joka kahdeksas nuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa ja pojista yli 60 prosenttia kertoi lukevansa vain, jos on pakko. Tulos on huonontunut edellisestä mittauksesta”, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen.

Lasten ja nuorten säätiö järjestää Suomen suurimman lukutaitokampanjan, Read Hourin, nyt toista kertaa. Vuonna 2020 kampanjan pääyhteistyökumppaneina ovat biometsäteollisuusyhtiö UPM, Moomin Characters sekä Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema. Lisäksi mukaan on haastettu erityisesti kuntia ja kaupunkeja. Mukana on myös kolmannen sektorin toimijoita ja iso joukko media- ja viestintäalan yrityksiä.

Viime vuoden tapaan kampanjaa suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

 

Vain joka neljäs nuori pitää lukemista siistinä

Lasten ja nuorten säätiö kysyi noin 1 500 nuorelta heidän lukutottumuksistaan kampanjan valmistelun tueksi. Nuorten näkemykset lukemisesta vaihtelevat. Vastanneista vain neljäsosa piti lukemista ”siistinä”.  Lisäksi nuoret kertoivat, että lukisivat enemmän, jos löytäisivät itselleen enemmän kiinnostavaa luettavaa.

”Noin puolet kyselyymme vastanneista nuorista oli onneksi sitä mieltä, että lukeminen on hyödyllistä ja yli kolmasosa sitä mieltä, että se on hyvää ajanvietettä. Näitä ajatuksia toivomme Read Hour -kampanjan vahvistavan”, Alanen sanoo.

 

Read Hour -kampanjan aikana 31.8.–8.9. tapahtuu

Monet kaupungit ja hankkeessa mukana olevat kumppanit järjestävät kampanjan aikana erilaisia tempauksia. Esimerkiksi Turussa valaistaan kirjastosilta ja Vantaalla luetaan Muumien Taikurinhattua monikielisesti. Vantaalla myös kaikissa päiväkodeissa, kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa vietetään lukutuntia 8.9. klo 14. Oulun kaupunginkirjasto osallistuu kampanjaan – seuraa kirjaston Facebookia ja Instagramia!

UPM:n vapaaehtoiset työntekijät johdattavat keskustelua itselleen merkityksellisistä teoksista virtuaalioppitunneilla yläkouluissa ympäri Suomea.

Pikkujätti rakentaa Read Hourin ympärille oman kampajakokonaisuutensa, jonka keskiössä ovat lukemisen lisäksi lasten omat tarinat.

Maanantaina 7.9. klo 14 alkaen järjestämme kaikille avoimen Twitter-chat -keskustelun lukemisesta aihetunnisteella #ReadHour. Liity mukaan seuraamalla Lasten ja nuorten säätiön Twitter-tiliä @LNSaatio ja aihetunnistetta #ReadHour.

Tiistaina 8.9. klo 14–15 kampanja huipentuu koko Suomen yhteiseen lukutuntiin.

Tapahtumia päivitetään kampanjasivulle www.readhour.fi kampanjan ajan.

Lisätietoja: www.readhour.fi

Kooste lukutottumuskyselystä: https://www.nuori.fi/2020/08/19/kysely-nuoret-lukevat/

Jakolinkki

Facebook Instagram Oulun kaupunginkirjasto Instagram Vinkkaamo Instagram Kirjastogram Twitter YouTube