Dekkarilukupiirin vinkit - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Dekkarilukupiirin vinkit

Kevät 2016

3.5. Ann Cleeves: Sininen sarastus

Sininen sarastus on Britannian pohjoisille Shetlannin saarille sijoittuva dekkarisarjan päätösteos. Tapahtumapaikka on tyypillinen klassiselle dekkarille; majakkaympäristö, myrskyävä sää, suljettu pieni lintuharrastajajoukko. Kuvaus on uskottavaa, koska kirjailija on työskennellyt itsekin mm. tapahtumasaaren, Fair Islen, lintuaseman kokkina, kokki on teoksessakin keskeisessä osassa. Ensimmäinen murha tapahtuu jo alussa. Sen jälkeen tapahtumat etenevät rauhallisesti ja vähäeleisesti. Loppu on sitäkin yllättävämpi.

5.4. Kate Atkinson: Eikö vieläkään hyviä uutisia

Skotlantiin sijoittuva tarina kertoo kolmenkymmenen vuoden takaisesta tapahtumasta aikatason siirtyessä nykyhetkeen, neljän päivän jännittäviin tapahtumiin juuri joulun alla. Atkinson kietoo ihmiset toisiinsa yllättävälläkin tavalla ja kutoo ihmisten sattumuksista lonkeromaisen verkoston.

Kolmekymmentä vuotta sitten nuori mies murhasi äidin ja tämän kaksi lasta kolmannen lapsen, 6-vuotiaan Joannan, päästessä pakenemaan. Vanha tapahtuma ajankohtaistuu.

Teosta pitkäaikaiseen vankeuteen tuomittu Andrew Decker on vapautumassa vankilasta. Tohtori Joanna Hunter palkkaa perheen yksivuotiaan lapsen Gabriel Josephin aputytöksi 16-vuotiaan orpotytön Reggie Chasen, josta kehkeytyy tarinan keskeinen henkilö. Reggien ripeys ja tarkkasilmäisyys auttavat rikosten ja mutkallisten tapahtumien selvittämistä.

Ylikomisario Louise Monroe setvii rikosten tutkinnan ohessa avioliittoaan menestyvän kirurgin kanssa samoin kuin aiempaa suhdettaan entiseen rikoskomisarioon Jackson Brodieen.

Jackson joutuu junaonnettomuuteen, kohtaa Reggien, joka antaa onnettomuuspaikalla Jacksonille ensiavun tohtorin oppien mukaisesti ja pelastaa Jacksonin hengen. Reggie vaatii toipuvalta Jacksonilta vastapalveluksena apua kadonneen Joannan etsimisessä.

Reggie voi perustellusti kysyä hyvien uutisten perään, niin paljon kirjassa tapahtuu. On perhesurmia, epäonnistuneita liiketoimia, huumehörhelöitä, Ms MacDonaldin erikoisen elämän kuvausta ja paljon muuta.

Atkinsonin kertomistyyli lisää teoksen romaanimaista luonnetta. Teos on enemmän kuin rikos- tai jännitystarina.

1.3. Belinda Bauer: Ruumis nro 19

Auto-onnettomuuden uhri menehtyy koomaosastolla ja päätyy testamenttinsa perusteella lääketieteen laitokselle. Hänestä tulee ruumis nro 19 ja Patrick Fortin, nuoren anatomian opiskelijan, tutkimuskohde. Virallinen kuolinsyy herättää Patrickin epäilyksen, mutta kukaan ei ota vakavasti Aspergerin syndrooman leimaamaa outoa poikaa. Patrick jatkaa itsepintaisesti ja löytää viimein muiden sivuuttaman ratkaisevan yksityiskohdan. Löytö sysää Patrickin uhkaavan ajojahdin kohteeksi ja pakottaa hänet kohtaamaan salattuja tosiasioita – joista pelottavimmat liittyvät yllättäen hänen omaan elämäänsä.

Romaanin kerronta kuljettaa piinaavan jännittävästi rinnan kahta eri aikatasoa. Kooma-osaston kauhunhetket ja Patrickin poikkeava ajattelutapa on kuvattu hämmästyttävällä taidolla. Kirjailija sukeltaa taitavasti Aspergren-nuorukaisen nahkoihin.

Bauer on jännityksen mestari mutta hänellä on myös yhteiskunnallista sanottavaa. Kirjailijalla on poikkeuksellista silmää raottaa tavallisen perheen kulisseja, joiden takana nuorella ihmisellä on vaara kasvaa vinoon.

Syksy 2015

1.12. Henning Mankell: Haudattu

Komisario Kurt Wallander haaveilee koirasta ja talosta maalla, jossa viettää eläkepäiviä. Käydessään katsomassa taloa, jota hänen ystävänsä on suositellut, hän kompastuu puutarhassa ihmisen käteen.  Kaivauksissa puutarhasta löytyy naisen ruumis ja myöhemmin vielä miehen ruumis. Ne on haudattu kymmeniä vuosia sitten. Wallander ryhtyy tutkimaan talon historiaa ja kadonneita ihmisiä 30- ja 50-luvuilta. Kadonneiksi ei ole ilmoitettu ketään. Paikallisia haastattelemalla Wallander pääsee jäljille, mutta ovatko ne oikeat jäljet? Haudattu on pienoisromaani, joka julkaistiin alun perin Hollannissa jaettavaksi kaikille, jotka ostivat rikosromaanin tiettynä kuukautena. Aikajärjestyksessä Wallanderistä kertovassa sarjassa se sijoittuu ennen sarjan päättävää Rauhatonta miestä. Kerronta on rauhallista sitkeän arkisen poliisityön kuvausta.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

3.11. Gunnar Staalesen: Nainen jääkaapissa

Norjalainen yksityisetsivä Verg Veum saa työtehtäväkseen etsiä rouva Samuelsenin kadonnut poika. Tehtävä vie Veumin Bergeniin seuraamaan pojan jalanjälkiä. Vuokraemäntä ei tiedä mitään hänen kohtalostaan. Moni muukaan ei tiedä tai on haluton kertomaan. Tehtävä vie hänet suureen vaaraan, häntä uhkaillaan ja lopulta kolkataan pojan asunnolla. Jääkaapista tehdään karmea löytö: alaston päätön naisen ruumis. Kuka hän on?  Vastausten etsiminen vie Verg Veumin salaisuuksien jäljille.

Verg Veum on tutun mielenkiintoinen dekkarihahmo, hän on samalla kertaa oman tiensä kulkija, empaattinen kuuntelija ja terävä toimija. Jostain syystä Verg Veum- sarjaa on suomennettu vain kolme varhaista osaa. Tätä olisi kiinnostavaa lukea enemmänkin suomeksi.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

6.10. Arni Thorarinsson: Ylitse muiden

Arni Thorarinssonin dekkari kertoo toimittaja Einarista, joka on saanut siirron Pohjois-Islantiin lehden laajentaessa toimintaansa. Einarin tehtävä on kaivaa lööppejä pikkukaupungin elämästä ja kohta tapahtuukin odottamatonta. Kirja etenee verkkaisesti eikä tunnelma tiivisty missään vaiheessa. Takakansi houkuttelee lukijaa sarkasmilla. Tämän lupauksen kirja täyttää ajoittain.

Kirjassa yhdistellään islantilaista mytologiaa, sielunmyyntiä, suuruuskuvitelmia, yhteiskunnan ongelmia, salailua sekä pimeitä mielennyrjähdyksiä melko irrallaan. Kunnollista draaman kaarta kirjassa ei juuri ole. Sen sijaan kirjailijan pitkä toimittajakokemus näkyy mediatyön kuvauksissa.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

1.9. Lotte & Søren Hammer: Yksinäisten sydänten kerho

Lotte ja Søren Hammer ovat juonineet dekkarinsa hyvin kerrokselliseksi ja antavat lukijalleen samalla mittavan annoksen koukuttavaa lukukokemusta.

Koulukiusattu poika menee oppitunnille konekiväärin kanssa ja ampuu opettajan ja uhkaa koulutovereitaan. Poliisin tarkka-ampuja tappaa pojan. Tapausta alkaa selvittää Kööpenhaminan poliisin murharyhmä. Rikoskomisario Konrad Simonsen on palannut töihin sairaslomaltaan ja saa ensimmäiseksi tehtäväkseen selvittää, liittyykö erään postinkantajan kuolemaan rikosta.

Huomataan, että koulukiusaaminen liittyy myös postinkantajan tapaukseen. Tämä alkuasetelma on oven avaus koko teokselle.

Kirjan tärkeäsi teemaksi kuitenkin nousee koulukiusaaminen, jota käsitellään sekä nykyhetken kouluampumisen kuin vuosikymmenien takaisen kaveriporukan kokemuksen kautta.

Tanskalaisten sisarusten Lotte ja Søren Hammerin Yksinäisten sydänten kerho on loistavan Konrad Simonsen – dekkarisarjan kolmas osa.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

Kevät 2015

Milla Ollikainen: Veripailakat

Jo kirjan nimi suuntaa lukijan ajatukset eksoottiseen Lappiin. Kesyttämättömän poron ja veren yhdistelmä lupaa jännittäviä lukuhetkiä Ylläksen maisemissa. Turistit kuuluvat taustajoukkoon. Keskiössä ovat syrjäkyliltä hiihtokeskukseen sesonkiajaksi työllistyneet nuoret, jotka toimivat gondolihissin valvojina, lipunmyyjinä ja hiihtovälineiden vuokraajina.  Helsingin ajelehtivaa nuorta edustaa Krisse, sattumalta oikeaan aikaan oikeassa paikassa oleva kamerankäyttäjä, joka meilaa täysosumavalokuviaan Lasipalatsissa iltapäivälehden toimituksessa uraa luovalle Eerikalle. Alkaa murhaajan jahtaaminen. Lapin rauhallisten poliisien ohella taustatutkintaa tekee Eerikan työtoveri, tutkiva journalisti Jallu. Paikallisuus ankkuroituu nykyhetken ohessa Kolarin kunnassa jatkosodan aikaisiin järkyttäviin tapahtumiin.
 
Veripailakat on jännityskertomus henkirikoksineen. Jännityksen lisäksi Ollikainen laajentaa näkökulmaa kuvaamalla Lapin ihmisten rankkaa elämää ja synkkää historiaa. Kerronta etenee ja pitää lukijan valppaana. Epilogia voi pitää yllättävänkin latteana, melkeinpä edeltänyttä tarinaa väheksyvänä.
 
 

Johanna Tuomola: Murhaaja vierelläsi

Johanna Tuomolan Murhaaja vierelläsi on psykologinen jännäri, jossa kirjailija kuljettaa taitavasti tarinaa eteenpäin. Kirja tempaa heti alussa mukaansa, kun vakuutusvirkailija Pauli Kurkioja irtisanotaan pitkän työsuhteen jälkeen. Tilanteeseen lisätään vielä menneisyyden traumat, jolloin Paulin katkeamispiste valmis ja ihmismieli vie synkkiin, rajuihin tekohin. Samaan aikaan poliisit Noora Nurkka ja Pentti Litmanen astuvat kuvaan. Samalla kun Tuomola kuvaa hienosti, miten herkästi ihmismieli kääntyy pimeälle puolelle, Noora ja Pentti käsittelevät tahoillaan omia yksityiselämänsä ongelmia ja alkavat ratkoa arvoituksellisia murhia Lohjan maisemissa. Lukija on kuitenkin edellä poliisitutkintaa, jännitys kiristyykin loppua kohti - ehtiikö poliisi ajoissa.

Saatavuus

 

Eeva Tenhunen: Mustat kalat

Eeva Tenhusen Mustat kalat (1964) on Olavinlinnan jylhiin maisemiin sijoittuva murhamysteeri.  Salapoliisiromaanin miljööksi soveltuu mainiosti linna, jonka vaiheille kirjailija luo tarullista tunnelmaa. Sen vastapainoksi romaanissa kuvataan ajan yliopistoelämää sekä turistiryhmiä, joita kirjailija kuvaa kipakastikin. Tenhunen rakentaa jännityksen kirjassaan hyvin ja tunnelma säilyy. Teos sijoittuu edelleen lukijoiden suosikkiäänestyksissä kärkeen ja lienee tunnetuimpia suomalaisia rikoskirjoja.

Saatavuus

 

Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä

Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut viitisentoista romaania sekä joukon tietokirjoja. Hänen ensimmäinen dekkarinsa Yön sydän on jäätä aloittaa sarjan, jossa kerrotaan 1920-luvun Helsingistä. Teoksen päähenkilö on sisäasianministeriön virkamies Karl Axel Björk, joka selvittää lapsuudentoverinsa ylikonstaapeli Martti Ekmanin apuna Vesilinnasta löytyneen ruumiin arvoitusta. Aikakauden poliittisten jännitteiden sekä tavallisten kansalaisten arjen kuvaus on tarkkaa ja yksityiskohtaista. Kirjassa on jännitystä, huumoria ja romantiikkaa sekä ennen kaikkea kiehtovaa ajankuvausta.

Saatavuus

 

Timo Sandberg: Mustamäki

Mustamäki on historiallinen rikosromaani. Kirjailija on paneutunut ja eläytynyt hienosti 1920-luvun Lahden sisällissodan yhteiskunnalliseen aikakauteen.

Kirjan sisältö piirtää esiin tavallisen ihmisen elämänmenoa. Keskeisenä tapahtumapaikkoina ovat salaiset mustat kalliot, Metelinmäki, asuinalue Reunapalsta, yleinen sauna, Häränsilmä ja satama. Kirjailija kuvaa herkällä ja rosoisella kädellä ajan miljöötä sekä ihmisiä, joissa pilkahtelee kaikesta huolimatta toivo paremmasta.

Jännitys syntyy poliittisista ristiriidoista ja niiden selvittelyistä. Metelinmäellä tapetaan puniikkimiehiä. Rikosvyyhdin selvittelyä tutkii oikeudenmukainen etsiväkonstaapeli Otso Kekki. Tutkimuksiin tuo lisävärinöitä venäläinen Vera. Pirtun salakuljetus kulkee tutkimuksen rinnalla pahaenteisesti.

Yllättävä ja oikeudenmukaiselta tuntuva loppuratkaisu antaa kirjalle inhimillisen lopun. Tarinan jatkoa jää odottamaan.

Kirja on saanut Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon vuonna 2014.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

Syksy 2014

Sakari Kiuru: Kuoleman sukua

Kuoleman sukua on vahvasti otteessaan pitävä jännäri, jossa toimittaja Matias Luoto selvittää oman sukunsa salaisuuksia ja joutuu tekemisiin salaperäisen uskonlahkon kanssa. Yksittäisestä puhelusta alkava tapahtumasarja vie Matiaksen syvälle fanaattisen yhteisöllisyyden mustaan maailmaan. Vaikka kirjan aihepiiri on rankka, kirjoittaa Kiuru esikoisjännäriään mukavan rennolla otteella ja kuivaa huumoriakaan unohtamatta.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

Lue myös dekkarilukupiiriläisen Mikko Within blogikirjoitus Kiurun teoksesta.
 

Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni

Synkkä niin kuin sydämeni on nerokkaasti rakennettu romaani katoamismysteerin selvittämisestä, oikeuden etsimisestä, vallan alle kätkeytyneen kierouden paljastamisesta. Vaikka kirjailija nimeää yhdeksi esikuvakseen kovaksi keitetyn Raymond Chandlerin, Tuomaisen tavassa havainnoida ja kaivata on aimo annos naisellista pehmeyttä jännittävyyden siitä hiukkakaan kärsimättä. Päinvastoin.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

 

 

Seppo Jokinen: Vihan sukua

18. komisario Koskinen – rikosromaani on hieno ja vangitseva lukukokemus. Voimakas räjähdys Messukylässä herättää ihmetystä. Pian paljastuu että  se tapahtui junaraiteen vieressä olevassa talossa. Lisäksi räjähtäneen talon viereistä talosta löydetään kaksi ihmistä murhattuna. Komisario Koskinen aloittaa ryhmänsä  kanssa kiivastahtisen tutkinnan. Tutkinta paljastaa  sukutaistelun,  karun menneisyyden, pakahduttavan vihan voimalla vuosikausia eläneitä ihmisiä.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

Pekka Hiltunen: Sysipimeä

"Älä asetu suomalaisen naisen tielle" sanotaan Pekka Hiltusen Studio –sarjan ensimmäisen osan esittelytekstissä. Sama seikka pätee sarjan toisen ja itsenäisen osan suhteen.

Suomalainen Lia saa nähdä, kuinka hänen ystävänsä Marin johtaman salaperäisen Studio-yksikön jäsenet ryhtyvät toimeen, kun koko muu Lontoo jähmettyy pelosta. Vähitellen he tajuavat, että heitä vastassa on joku, joka on julistanut sodan kokonaista ihmisryhmää vastaan, eikä kaihda keinoja raahatakseen kaikki sinne, minne valo ei kanna.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

OUTI-verkkokirjasto