Elokuvavinkit - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Elokuvavinkit
 

Chimpanzee (ohj. Alastair Fothergill, Mark Linfield)


Liikuttava ja jännittävä,  tositapahtumiin perustuva elokuva simpanssilauman elämästä ja Oscar-nimisestä pennusta. Poikanen menettää emonsa laumojen välisessä kahakassa, ja silloin myös pienen simpanssin oma elämä on vaakalaudalla. Afrikan viidakossa elävät simpanssit ovat älykkäitä ja syvästi inhimillisiä. Elokuva on kielletty alle 7-vuotiailta.

Saatavuus

The Wicker man (ohj. Robin Hardy)


70-luvun brittikauhun klassikossa poliisi (Edward Woodward) lähtee syrjäiselle skotlantilaiselle saarelle tutkimaan pikkutytön katoamista. Kaikki ei ole kuitenkaan sitä miltä aluksi näyttää ja pian syvästi uskonnollinen ja seksuaalisesti ahdistunut poliisimies joutuu törmäyskurssille vanhoja luonnonjumalia palvovien saarelaisten elämäntapojen kanssa.

Saatavuus

 

Herkullinen elämä (ohj. Lasse Hallström)

Chef Hassan Hajin jännittävä elämänkerta.  Valitseeko chef Hassan Michelin-tähdillä varustetun hienon ravintolan vai intialaisen curryravintolan? Voittaako gastronomia vai rakkaus? Loistavaa tuotantoa ruotsalaiselta ohjaajalta Lasse Hallströmiltä (Pieni suklaapuoti). Tuottajina Steven Spielberg ja Oprah Winfrey.

Saatavuus

 

Battle royale (ohj. Kinji Fukasaku)


Kurittomaan nuorisoon kyllästynyt yhteiskunta on järjestänyt pelin, josta vain yksi voi selvityä hengissä. Kun luokallinen koululaisia suljetaan saarelle tehtävänään tappaa toisensa, joutuvat ystävyys- ja rakkaussuhteet koetukselle. Japanilaisen mestariohjaaja Kinji Fukasakun viimeiseksi jäänyt elokuva on väkivaltainen dystopiakuvaus.

Saatavuus

 

Kon-Tiki (ohj. Joachim Rønning)

Thor Heyerdahl eli elämäänsä tutkimusmatkailijana, jonka perässä eivät aina pysyneet vaimo tai lapset.  Perhe-elämä ja Norja olivat vain muisto puhelinlinjojen toisessa päässä, kun Heyerdahl ryhtyi maineikkaimpaan uhkayritykseensä ja seilasi lautalla Tyynenmeren yli.

Saatavuus

 

Filth (ohj. Jon S. Baird)


Bruce Robertson (James McAvoy) on skottipoliisi, joka juo, käyttää huumeita, sikailee ja tekee lähimmäistensä elämän mahdollisimman kurjaksi. Mutta mitä piileekään Brucen kaiken porsastelun taustalla? Irvine Welshin samannimiseen romaaniin (suom. Paska) perustuva elokuva on samalla räävittömän hauska ja traaginen. 

Saatavuus

 

Koskemattomat (ohj. Olivier Nakache & Eric Toledano)

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo neliraajahalvaantuneesta Philippesta (François Cluzet), joka mittavan omaisuutensa avulla koettaa selvitä elämänsä haasteista. Uuden avustajan löytäminen ei ole helppoa, mutta sitten haastatteluun tulee työtön maahanmuuttaja Driss. (Omar Sy). Odottamaton ystävyys muuttaa kummankin miehen elämän täydellisesti.

Saatavuus

 

 
Winter's Bone (ohj. Debra Granik)

17-vuotias Ree (Jennifer Lawrence) koettaa parhaansa mukaan pitää huolta sisaruksistaan ja sairaasta äidistään. Yllättäen ahdinko pahenee, isä on kadonnut ja perhe on vaarassa menettää kotitalonsa. Isää etsiessään Ree tuntuu olevan aivan yksin lain oikealla puolella, vastassaan pikkukaupungin lainsuojattomat, epäluotettavat asukkaat.

Saatavuus

 

Sovinto (ohj. Pernilla August)

Onnellista elämää kahden tyttärensä ja rakastavan aviomiehensä kanssa viettävä ruotsinsuomalainen Leena saa yllättävän puhelinsoiton sairaalasta. Soittaja on Leenan äiti, joka tekee kuolemaa ja haluaisi vielä tavata. Kohtaaminen nostaa pintaan kipeät lapsuusmuistot. Itkettävä elokuva perustuu Susanna Alakosken omaelämäkerralliseen Sikalat-romaaniin.

Saatavuus

 
Carnage (ohj. Roman Polanski)

Korkeasti koulutetut Nancy ja Alan Cowan saapuvat vierailulle yhtälailla älykkään Longstreetin pariskunnan luokse. Tarkoituksena on keskustella perheiden poikien välisestä kahakasta. Yhdessä olohuoneessa tapahtuva ja väliin porraskäytävässä piipahtava elokuva kuvaa hauskasti näennäisen sivistyksen taantumista keskenkasvuisen typeryyden tasolle.
 
 

Vesku (ohj. Mika Kaurismäki)

Muusikko, humoristi, urheilija ja näyttelijä. Julkkis ja tunteiden tulkki. Kaikkea tuota on Vesa-Matti Loiri, 1960-luvulta lähtien parrasvaloissa paistatellut koko kansan taiteilija. Mika Kaurismäen dokumentti on kaunistelematon kuvaus suomalaisen viihdemaailman suurmiehestä. Ääneen pääsevät niin työtoverit, perhe, rakastajat kuin ystävätkin.

Saatavuus

 

City Island (ohj. Raymond De Felitta)

Vanginvartija Vince Rizzo asuu perheineen New Yorkin Bronxissa, kalastajakylässä nimeltä City Island. Eräänä päivänä töihin saapuu uusi vanki, jonka Vince tunnistaa pojakseen. He eivät ole koskaan tavanneet, sillä Vince jätti pojan äidin ennen pojan syntymää. Vince ottaa vangin kotiinsa asumaan, ja pian muidenkin perheenjäsenten salaisuudet paljastuvat.

Saatavuus

 

Yön kirkas tähti (ohj. Jane Campion)

Fanny Brawne on omapäinen nuori neitokainen 1800-luvun alun Lontoon esikaupungissa, missä hän kohtaa aloittelevan ja herkän runoilijan John Keatsin. Näiden kahden oman tien kulkijan tarina kehkeytyy kauniiksi rakkaudeksi, jota varjostavat Keatsin sairaus ja ulkopuoliset ihmiset. Elokuva pohjautuu Andrew Motionin kirjoittamaan Keatsin elämäkertaan.

Saatavuus
 

Täynnä tarmoa (ohj. Oskari Pastila)

Dokumentti seuraa porvoolaisen koripallojoukkueen suureelliseksi suunniteltua, mutta surkuhupaisaksi kääntyvää kilpailukautta. Koripalloliigan poistettua ulkomaalaiskiintiöt Tarmo tuplaa pelaajabudjettinsa ja lennättää vahvistuksekseen pelaajia Afrikasta ja Pohjois-Amerikasta asti. Dokumentti seuraa pelaajien sopeutumista ja johtoportaan ristiriitoja.

Saatavuus


 

Grizzly Man (ohj. Werner Herzog)

Yhdysvaltalainen Timothy Treadwell oli luonnonsuojelija ja ekosoturi. Hän omisti koko elämänsä harmaakarhuille seuraten niiden perässä pitkin erämaita. Intoilu vei Treadwellin lopulta liian pitkälle villiin luontoon. Werner Herzog on koostanut Treadwellin kuvaamasta filmimateriaalista traagisen dokumentin, joka käsittelee kohdettaan ymmärtävästi.
 

 
Ennen aikojaan (ohj. Aaron Schneider)

Felix Breazeale on hyvin epäystävällinen ja kärttyisä vanha erakko, jota pelkäävät kaikki kyläläiset. Yllätys on suuri, kun hän päättää järjestää omat hautajaisensa, joihin kaikki saavat kutsun. Tosielämän Felix Breazeale oli legendaarinen hahmo 1930-luvun Yhdysvalloissa. Elokuva on veteraaninäyttelijöiden Robert Duvallin ja Sissy Spacekin juhlaa.
 

 
Nowhere Boy (ohj. Sam Taylor-Wood)

Kasvattitäti Mimi huolehti aina John Lennonin lähtiessä kotoa, että tällä oli silmälasit päässä. Lennon laittoi käskystä rillit ohimoilleen, mutta riisui ne heti kulman taakse päästyään. Fiktiivinen elokuva käsittelee John Lennonin elämää ennen Beatlesia ja keskittyy erityisesti hänen suhteisiin kasvattitäti Mimiin sekä poissaolevaan Julia-äitiin.
 
 
 
Tuomari Nurmio – stadilaista tangoa etsimässä (ohj. Tahvo Hirvonen)

Tahvo Hirvosen ohjaama elokuva on melko perinteinen levynteko-dokumentti, mutta hieno ja perusteellinen sellainen. Dokumentti seuraa Dumarinakin tunnetun Tuomari Nurmion pyrkimystä löytää suomalaisen tangon juuret ja elvyttää ne nykypäivän nuorille kuulijoille. Elokuva taltioi vuonna 2006 ilmestyneen Tangomanifesti-albumin valmistumista.


 

Erämaan armoille (ohj. Sean Penn)

Nuori yhdysvaltalainen Christopher McCandless löysi erämaan kauneuden vaelluksillaan 1980-luvun lopulla. Hartaana luontomystikkona hän lähti vuonna 1992 pitkään haaveilemalleen yksinäiselle retkelle Alaskaan. Hän liikkui jalan ja hyvin kevyin varustein. McCandlessin tarinaan pohjautuva draamaelokuva on Sean Pennin ohjaama. Pääosassa Emile Hirsch.

Saatavuus

 

Control (ohj. Anton Corbijn)

Brittiyhtye Joy Divisionin johtohahmon Ian Curtisin elämään perustuva fiktiivinen elokuva on tunnelmaltaan hyvin väkevä. Control kertoo yhden ihmisen karun tarinan ja valaisee olosuhteita, jotka johtivat lopulliseen traagiseen ratkaisuun. Mustavalkoisuus korostaa elokuvan synkähköä teemaa. Pääosissa Sam Riley ja Samantha Morton.
 

 
50/50 (ohj. Jonathan Levine)

Mitä tekisit, jos saisit tietää mahdollisesti kuolevasi hyvinkin pian? 27-vuotias radiotoimittaja Adam huomaa joutuvansa elämän ja kuoleman kysymysten eteen. Ylisentimentaalisuutta välttelevä kuvaus koskettaa ja vakavasta aiheestaan huolimatta myös naurattaa. Pääosissa Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Bryce Dallas Howard ja Anna Kendrick.
 

 

Talo järven rannalla (ohj. Alejandro Agresti)

Kate muuttaa pois järvenrantatalostaan ja jättää kirjeen seuraavalle asukkaalle.  Alex löytää kirjeen, vastaa Katelle ja yllättäen he rakastuvat toisiinsa.  Ongelmaksi muodostuu se, että Kate elää vuotta 2006, Alex vuotta 2004.

Saatavuus


 

Kuulustelu (ohj. Jörn Donner)

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo Kerttu Nuortevasta, joka toimi Suomessa Neuvostoliiton vakoojana sotien aikana. Hän jää kiinni hölmön virheen vuoksi, minkä jälkeen seuraa pitkällinen kuulustelu. Kuulustelun aikana Kerttu väsyy ja virttyy. Elokuva on vahvojen näyttelijöiden juhlaa. Pääosissa Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman ja Marcus Groth.

Saatavuus
 

Fair Game (ohj. Doug Liman)

Vaikka Fair Game perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu WTC:n terrori-iskujen jälkimainikeihin, ei kyseessä ole mikään tavallinen terrorismia käsittelevä elokuva. CIA:n peiteagentti Valerie Plame joutuu kamppailemaan perheensä puolesta, kun hänen aviomiehensä Joe Wilsonin kirjoittama artikkeli nostattaa Valkoisen talon vihan. Pääosissa nähdään Naomi Watts ja Sean Penn.

Saatavuus
 

Cadillac Records (ohj. Darnell Martin)

Tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo yhdysvaltalaisen Chess Records -levy-yhtiön tarinan. Chess Records nosti 1950- ja 60-luvuilla soittolistoille sellaisia rock'n'rollin pioneereja kuin Muddy Waters, Chuck Berry ja Willie Dixon. Elokuvan päärooleissa nähdään näyttelijä Adrien Brodyn (mm. Pianisti) lisäksi muusikot Mos Def ja Béyonce.

Saatavuus
 

Puu (ohj. Julie Bertuccelli)

Australian hienoihin maisemiin sijoittuva elokuva seuraa perheen toipumista suuresta surusta. Äiti ja neljä lasta käsittelevät kukin omalla tavallaan perhettä kohdannutta tragediaa. Selviäminen kiteytyy kotipihalla kasvavaan isoon puuhun. Charlotte Gainsbourg näyttelee varmoin ottein perheen äitiä ja Morgana Davies tekee hienon roolin 8-vuotiaana Simonena.

Saatavuus
 

Ondine (ohj. Neil Jordan)

Sirkukseksi haukuttu irlantilainen kalastaja Syracuse vetää eräänä päivänä verkon mukana kauniin neidon laivaansa. Nainen ei muista nimeään ja tuntuu olevan täynnä salaisuuksia. Syracusen sairas Annie-tyttö arvaa satumaisen naisen olevan vesiolento nimeltä Selkie. Merentuoksuisen rakkaustarinan pääosissa ovat Colin Farrell, Alicja Bachleda ja Alison Barry.

Saatavuus

 

Meri sisälläni (ohj. Alejandro Amenábar)

Halvaantunut Ramón on maannut sängyn vankina jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Hänen ainoa toiveensa on ollut saattaa maallinen taivalluksensa kunnialliseen päätökseen, kunnes hänen elämäänsä astuu kaksi naista: asianajaja Julia ja lähikylässä asuva Rosa. Tunteellinen elokuva perustuu tositapahtumiin. Pääosissa Javier Bardem, Belén Rueda ja Lola Dueñas.

Saatavuus


 

Hanna (ohj. Joe Wright)

Hanna asuu metsässä yhdessä isänsä kanssa. Isä on kouluttanut Hannan taitavaksi metsästäjäksi ja älykkääksi taistelijaksi. Yllättävän käänteen seurauksena alkaa pakomatka, jonka aikana Hannan taidot tulevat kunnolla käyttöön. Elokuvan kiihkeän tunnelmallinen soundtrack on Chemical Brothersin käsialaa. Pääosissa Saoirse Ronan, Cate Blanchett ja Eric Bana.

Saatavuus


 

Kick-ass (ohj. Matthew Vaughn)

Kun koulu, videopelit ja kaverit eivät enää riitä piristämään lukiolaisen arkipäivää, on aika keksiä jotain uutta. Sarjakuvia rakastava nörtihkö Dave päättää ryhtyä supersankariksi. Hän aloittaa tilaamalla sukelluspuvun netistä ja päätyy yllättävänkin syvälle alan hommiin. Pääosissa nuoret Aaron Johnson ja Chloë Grace Moritz sekä konkari Nicholas Cage.

Saatavuus


 

Biutiful (ohj. Alejandro González Iñárritu)

Köyhä barcelonalainen isä (Javier Bardem) kasvattaa lapsiaan ja tekee samalla hieman valonarkaa bisnestä.  Elämä ei näytä valoisia puoliaan, kun sairaus koettelee ja lasten äiti kamppailee mielenterveysongelmien kanssa.  Elokuvan Barcelona on jotain aivan muuta kuin matkailumainosten kiiltokuvamaisemia: se on harmaata taloutta ja köyhää kurjuutta, inhimillisten valonpilkahdusten kera.

Saatavuus

 

Agnosia (ohj. Eugenio Mira)

Erikoisesta näkökykykyyn ja muihin aisteihin vaikuttavasta sairaudesta kärsivä Joana Prats on ainoa, joka tietää isänsä kaukoputkitehtaan suurimman liikesalaisuuden.  Isän kuoltua Joana joutuu mutkikkaan salaliiton uhriksi.  Vuonna 2010 valmistuneen espanjalaiselokuvan pääosissa nähdään Bárbara Goenaga ja Eduardo Noriega.

Saatavuus

 

The Machinist (ohj. Brad Anderson)

Christian Bale näyttelee pääosaa elokuvassa, jonka juoni avautuu vasta aivan loppumetreillä.  Unettomuudesta kärsivä tehdastyöläinen raataa pitkää päivää ja häälyy tajunnan rajamailla.  Kummallinen työtapaturma ja työpaikalle yhtäkkiä ilmestyvä, varsin erikoinen uusi työntekijä ovat vain kaksi lenkkiä outojen tapahtumien ketjussa.

Saatavuus

 

Sovitus (ohj. Joe Wright)

Loistelias kartanoelämä Englannin maaseudulla saa kammottavan käänteen, kun pieni tyttö näkee rikoksen tapahtuvan, ja uskoo nähneensä myös syyllisen.  Koko perheen elämä muuttuu hänen todistuksensa myötä ratkaisevalla tavalla.  Elokuva perustuu Ian McEwanin samannimiseen romaaniin ja sen pääosissa nähdään Keira Knightley ja James McAvoy.

Saatavuus

 

Aavikon kukka (ohj. Sherry Horman)

Somalialaisen valokuvamallin Waris Dirien (Liya Kebede) elämä on kuin suoraan sadusta.  13-vuotiaana hän pakeni paimentolaisperheestään kuullessaan joutuvansa vanhan miehen vaimoksi, päätyi Lontooseen hampurilaisbaarin siivoojaksi ja sitä kautta valokuvamalliksi. Lapsena koettu julma ympärileikkaus kuitenkin varjosti nuoren naisen elämää.

Saatavuus

 

Putoavia enkeleitä (ohj. Heikki Kujanpää)

Aila Meriluodon (Elina Knihtilä) ja Lauri Viidan (Tommi Korpela), avioliitto oli täynnä herkkiä onnenhetkiä ja salakavalia kareja.  Elokuva kerrotaan kuvitteellisen Helena-tyttären (Elena Leeve) äänellä.  Helenan silmissä isä on sankari, suuri runoilija, jonka muistoa äiti ei saa tahrata paljastamalla elämäkerrassaan perheen sisäisiä ongelmia.

Saatavuus

 

Baader Meinhof Komplex (ohj. Uli Edel)

Punainen armeijakunta oli 1960- ja 1970-luvuilla toiminut terroristijärjestö, joka teki useita verisiä attentaatteja ympäri Eurooppaa.  Äärivasemmistolaisen liikkeen jäsenet jättivät tavallisen perhe-elämän taakseen ja antautuivat poliittiseen taisteluun.  Elokuva perustuu Der Spiegelin toimittajan, Stefan Austin teokseen Der Baader-Meinhof Komplex.

Saatavuus

 

Miss Pettigrew – päivä täynnä elämää (ohj. Bharat Nalluri)

Miss Pettigrew (Frances McDormand) saa potkut ja on kirjaimellisesti nälissään ja koditon. Periaatteitaan venyttäen hän päätyy henkilökohtaiseksi avustajaksi kauniille onnenonkijalle Delysia Lafosselle (Amy Adams), joka tasapainottelee rakkauden ja yltäkylläisen elämän välimaastossa.  1930-luvun Englanti näyttäytyy kahden erilaisen naisen silmin.

Saatavuus

 

Tie (ohj. John Hillcoat)

Nimeltä mainitsematon ekokatastrofi on muuttanut maailman täysin.  Isä ja poika kulkevat läpi tuhkan peittämän maan, etsien ruokaa ja turvapaikkaa edes hetkeksi.  Ihmisyyden sijaan on noussut vahvimman laki, toisaalta kaikki ovat yhtä heikkoja tuhoutuneen maailman armoilla.  Isän roolissa nähdään Viggo Mortensen, poikaa esittää Kodi Smit-McPhee.


Saatavuus

 

Kielletty hedelmä (ohj. Dome Karukoski)

Vanhoillislestadiolaiset tytöt Maria ja Raakel ovat aikuisuuden kynnyksellä, 18-vuotta täyttäneitä ja silti vielä lapsia.  Marian lähdettyä Helsinkiin lähetetään Raakel hänen peräänsä, tukemaan ja tuomaan kadotettu lammas takaisin kotiin.  Tyttöjen kesään mahtuu kokeiluja niin alkoholin kuin seksinkin suhteen, mutta entä kotiinpaluu?


Saatavuus

 

Lost in translation (ohj. Sofia Coppola)

Nuori nainen ja vanhempi mies kohtaavat Tokiossa.  Toinen on avioliittonsa alussa, toinen jo omansa lähes loppuun kokenut.  Ja molemmat ovat yksinäisiä.  Kahden amerikkalaisen kohtaaminen idän suurkaupungissa on vangitsevaa katsottavaa, ja kulttuurien yhteentörmäykset väistämättömiä. Pääosissa loistavat Scarlett Johansson ja Bill Murray.


Saatavuus

 

Simpauttaja (ohj. Veikko Kerttula)

Pieneen suomalaiseen kylään saapuu toukotöiden aikaan eriskummallinen mies, jonka nimeä kukaan ei tiedä.  Hän on taitava työmies ja velmuileva naistennaurattaja, joka kutsuu itseään Simpauttajaksi.  Kun kesä on ohi, on koko kylä täysin muuttunut.  Heikki Turusen romaaniin perustuvassa elokuvassa nähdään mm. Ahti Kuoppala ja Pekka räty.

Saatavuus

 

Gran Torino (ohj. Clint Eastwood)

Clint Eastwood näyttää jälleen, ettei hänen uransa näyttelijänä ja ohjaajana suinkaan ole vielä ohitse.  Tällä kertaa hänet nähdään katkeroituneena Korean sodan veteraanina, jonka on pakko kohdata omat ennakkoluulonsa.  Autettuaan naapurissa asuvaa maahanmuuttajaperhettä hänet vedetään mukaan elämään, johon hän ei haluaisi kuulua.

Saatavuus

 

Ruokala Lokki (ohj. Naogo Ogigami)

Nuori japanilaisnainen perustaa Helsinkiin ravintolan, Ruokala Lokin. Aluksi suomalaisten on vaikea ottaa omakseen hassua kahvilanpitäjää ja hänen puotiaan, mutta muutama vakioasiakaskin ilmaantuu. Yhteisen kielen puuttuessa ongelmat ratkotaan muilla keinoilla. Valloittava elokuva kaikille Japanin ystäville!

Saatavuus

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, heinäkuu 2015

OUTI-verkkokirjasto