Fuusiojazz - Kirjasto - Oulun kaupunki

Fuusiojazz Fuusiojazz

Fuusiojazz on läheistä sukua jazzrockille. Fuusio on kuitenkin enemmän jazzia kuin rockia. Se syntyi 1970-luvun alussa kun jazzmuusikot alkoivat kokeilemaan sähkösoittimien yhdistämistä improvisaatioon ja jazzin perinteeseen.

Return To Forever

Yhtye oli 1970-luvun alussa kukoistaneen fuusiojazzin tärkeimpiä lähettiläitä. Kosketinsoittaja Chick Corean johtama yhtye hylkäsi monet perinteisen jazzin tyylikeinot ja käytti musiikissaan enemmän suoria komppeja, syntetisaattoreita sekä sähkökitaroita ja -bassoja. Musiikki muistuttaakin paikoin enemmän progressiivista rockia kuin jazzia. Soolojen pituuksissa ei säästelty, ja laulajaa yhtyeessä ei ollut aivan alkuaikoja lukuun ottamatta. Muista tyyleistä lainailtiin laajalla skaalalla, sävyjä löytyy lattarista funkin kautta rockiin.

Kokeile jos pidät näistä: Frank Zappa, Yngwie Malmsteen, ELP, Funkadelic

Saatavuus

   

Mahavishnu Orchestra

Yhtyeen johtohahmo - legendaarinen kitaristi John McLaughlin - halusi yhdistellä erilaisia genrejä ja soittimia varsin omaperäisellä tavalla. Rock, jazz, klassinen musiikki, funk ja intialaiset vaikutteet soivat kaikki osana Mahavishnu Orchestran musiikkia. Viulun käyttö soolosoittimena sähkökitaran ja syntetisaattorin rinnalla luo varsin monipuolisen äänimaiseman. Yhtyeen tuotannosta valtaosa on instrumentaalista ja iso osa sen jäsenistä on kohonnut legendojen maineeseen. Erikseen voidaan mainita rumpali Billy Cobhamin monimutkainen, voimakas ja tarkka työskentely.

Kokeile jos pidät näistä: Jimi Hendrix, Ravi Shankar, Tribal Tech

Saatavuus

   

Pekka Pohjola

Pohjolan musiikki on hyvin omaleimaista ja siinä on elementtejä progressiivisesta rockista sekä klassisesta musiikista. Myös jazz kuuluu taustalla hyvin vahvana. Kappaleet ovat usein lähes läpisävellettyjä, mikä tekee niistä helppoja seurata. Harva muusikko on säveltänyt sinfonioita, saanut Suomen jazzliiton palkinnon sekä tullut kutsutuksi Abban ja Frank Zappan kiertueille. (Abba ja Zappa yhteistyöt jäivät toteutumatta). Suomalainen perinne kuuluu musiikissa vahvana, Pohjola leikittelee esimerkiksi tangon, valssin ja kansanmusiikin sävyillä osana kappaleitaan.

Kokeile jos pidät näistä: Wigwam, Jukka Tolonen, Genesis, Jethro Tull, Gentle Giant

Saatavuus

   
   
   
   

Oululaisia musiikkilinkkejä