Harmaan alueen jazz - Kirjasto - Oulun kaupunki

Harmaan alueen jazz Harmaan alueen jazz

Kaikilla musiikkityyleillä tapaa olla oma harmaa alueensa. Tämän sivun levyistä voidaankin esittää kysymys "mutta onko se jazzia?". Hyvin usein "harmaan alueen jazz" on äänellisesti kokeilevaa ja sisältää improvisaatiota. Jazz-muusikot ovatkin jo kauan olleet kiinnostuneita livenä tapahtuvan äänenmuokkauksen ja improvisoinnin yhdistelemisestä.

David Torn

Torn on tehnyt vaihtelevaa musiikkiaan valtavirran sisä- ja ulkopuolella jo 80-luvun puolivälistä lähtien. Hän on soittanut mm. David Bowien, Jeff Beckin ja Laurie Andersonin albumeilla ja tehnyt paljon elokuvamusiikkia. Soololevyillään Torn päästää esiin kokeellisen ja improvisoivan puolensa. Hänen musiikkiaan tuskin voi kutsua puhtaasti jazziksi, niin kaukana minkäänlaisesta perinteisistä sointuharmonioista tai rytmeistä siinä liikutaan. Musiikki on paikoin jopa rockmaisen iskevää, mutta yleensä selkeistä riffeistä matkataan nopeasti kohti abstraktimpia sfäärejä. 90-luvun puolivälissä Guitar Player-lehti valitsi Tornin ykköseksi kategoriassa "best experimental guitarist".

Kokeile jos pidät näistä: Robert Fripp, David Sylvian, Mick Karn, Terry Bozzio

Saatavuus

   

Jarmo Saari

Monenmoisiin projekteihin yhdistetty kitaristi on tullut tutuksi mm. XL ja ZetaBoo –yhtyeistä. Hänen yhden miehen kitaran ja äänenkäsittelyn rajoja etsivä sooloprojektinsa tunnetaan nimellä Jarmo Saari Solu. Kolme tällä nimellä julkaistua albumia sisältävät kokeellista musiikkia jossa on annettu suuri rooli elektroniselle äänenmuokkaukselle sekä rosoiselle surinalle. Sähkökitaran ääntä käsitellään esim. samplerilla ja äänessä ovat myös theremin sekä vokooderi. Ensimmäinen Solu-albumi oli Teosto-palkinto ehdokkaana v. 2004.

Kokeile jos pidät näistä: XL, Arttu Takalo

Saatavuus

   
   
   

Oululaisia musiikkilinkkejä