Isäksi kasvamassa - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Isäksi kasvamassa - Tietoa ja tarinoita isyydestä
 

Sami Garam: Tuoreen isän kirja

Kokki, kirjailija ja kolmen lapsen isä Sami Garam kertoo humoristisesti omiin kokemuksiin pohjautuen isäksi tulemisesta. Kirjassa käsitellään raskausaikaa, käytännön hankintoja, synnytystä ja vauvanhoitoa isän näkökulmasta. Garam kertoo rehellisesti omista kokemuksistaan ja tunteista vauvavuoden eri vaiheissa. Kirja sisältää myös paljon reseptejä, joita voi hyödyntää perheen ruoanlaitossa. Jii Roikosen kuvitus täydentää kirjaa.

Saatavuus

 
Daniel Blythe: Vaippavapaalla :  Vaihtoehtoinen opaskirja uusille isille

"Tässä kirjassa kerron sopivan kokoisina paloina koko tarinan: se alkaa pienen kuolaavan henkilön ensi-ilmestymisestä näyttämölle ja päättyy hetkeen, jolloin jätät hyvätapaisen ja puhtaan lapsesi koulun ovelle." Vaippavapaalla on humoristinen vaihtoehto-opaskirja tuleville isille. Siinä käsitellään isän näkökulmasta lapsen ensimmäiset vuodet.  Teos on hyvin kepeästi ja humoristisesti kirjoitettu, mutta siinä on vahva totuuden siemen.

Saatavuus

 
Janne Huttunen: Isyyspakkaus

Janne Huttunen on Jyväskylässä asuva kaksosten isä, joka kirjoittaa Isyyspakkauksessa lapsen (tässä tapauksessa kaksosten) saamisesta omasta näkökulmastaan. Siinä käydään läpi isäksi kasvamista odotusajasta lapsen ensimmäisiin vuosiin. Huttusen kirjoitustyyli on rento ja isyydestä kerrotaan kaunistelematta: Kahden lapsen kanssa vain joskus on enemmänkin taistelua kuin tyyntä.  Isyyspakkaus ei kuitenkaan pelkästään synkistele ja maalaile kauhukuvia, vaan kertoo myös ilon ja onnen hetkistä ja antaa hyviä vinkkejä kaikille isille ja isäksi tuleville. Naislukijalle se antaa miesnäkökulmaa, mikä auttaa ehkä ymmärtämään myös omaa miestä paremmin.

Saatavuus

 
Jari Sinkkonen: Isäksi ensi kertaa

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen on kirjoittanut useita kirjoja lapsista ja lapsuudesta, mutta tässä kirjassa keskitytään isyyteen. Teosta varten on haastateltu 26-45 -vuotiaita miehiä ennen ja jälkeen isäksi tulon.  Nämä haastattelut luovat pohjan teokselle ja antavat teoriaosioille totuuspohjaa. Isäksi ensi kertaa keskittyy isyyden psykologiseen puoleen eli muutoksiin, joita mies kokee tullessaan isäksi. Sinkkonen kirjoittaa myös parisuhteesta ja laittaa haastattelemansa miehet pohtimaan omaa isäsuhdettaan. Teos auttaakin isäksi tulevaa pohtimaan, millaiseksi isäksi haluaa tulla ja mitkä asiat omaan isyyteen vaikuttavat.

Saatavuus

 
Hippo Taatila: Isipappablues

Isipappabluesissa kolmekymppisen minäkertojan vaimolle tulee vauvakuume, johon ei miehen vastustelut auta.  Kaksio täyttyy siis pian harsovaipoista ja koliikki-itkusta.  Isä on hieman ymmällään kaikesta muutoksesta, mutta samalla onnellinen ja ylpeä tyttärestään. Taatilan teos on romaani, mutta siinä on vahva totuuspohja. Siksi sen tuntemukset ja ajatukset ovat lapsen saaneille hyvin tuttuja. Se on mustan huumorin sävyttämä isyystarina 2010-luvun isästä.

Saatavuus

 
Petri Vartiainen: Isäasentoja

"Lapset ovat isän elämän valo, heidän vuokseen mies venyy mihin asentoon tahansa." Petri Vartiaisen esikoisteos Isäasentoja on romaanin ja kolumnien risteymä. Se koostuu lyhyistä tekstipätkistä, jotka käsittelevät isyyttä eri näkökulmista.  Isäasentoja pyrkiikin kuvaamaan erilaisia tapoja olla isä. Lyhyehkö teos sisältää neljä osaa. Ensimmäisessä osassa käsitellään yhden lapsiperheen elämää.  Teos ei kuitenkaan ole pelkästään humoristinen kuvaus isyydestä, vaan siinä käsitellään isyyttä myös sukupolvikokemuksena.

Saatavuus

 
Eve Hietamies:
Yösyöttö
Tarhapäivä

Yösyötön päähenkilö on Antti Pasanen, joka jää yksinhuoltajaksi heti synnytyslaitoksella, kun hänen vaimonsa päättää ottaa hatkat. Pasanen joutuu siis yhtäkkiä äidin asemaan. Vauvan takia hänen täytyy kuitenkin selviytyä ja yrityksen ja erehdyksen kautta hän selviääkin vauvanhoidon kiemuroista, jotka tuntuvat olevan äideille itsestäänselvyyksiä.  Pian Pasanen uskaltautuukin poikansa kanssa myös puistoon, jossa tutustuu kotiäiteihin ja oppii yhtä ja toista lapsenhoidosta. Yösyötön tarinaa jatkaa Tarhapäivä, jossa Paavo on kasvanut touhukkaaksi taaperoksi. Siinä mukaansatempaava tarina saa uusia käänteitä, kun Antin ja Paavon perheeseen tulee hoidettavaksi myös Paavon ikäinen tyttö.

Saatavuus

 
Jari Tervo: Kallellaan : Isän päiväkirja

Jari Tervon esikoispoika Kalle syntyi helmikuussa 1999. Kallellaan seuraa Kallen elämää ensimmäisen vuoden ajan isän näkökulmasta. Päiväkirjamerkinnät ovat lyhyitä, mutta niistä välittyy kaikki tuoreen isän tunteet ja ajatukset. Kallellaan on sujuvasti eteenpäin soljuvaa tekstiä, jota on mukava lukea. Sen päätähtenä on Kalle, joka ensimmäisen vuoden aikana oppii ja kasvaa huimasti.

Saatavuus

 
Kari Honkanen:
Oikeus elää : Isän raskauspäiväkirja
Kasvun vuodet : Isyyspäiväkirja

Pastori-kirjailijan Kari Honkasen Oikeus elää kertoo kehitysvammaisen Joosua-pojan odottamisesta ja ensimmäisestä vuodesta. Honkanen purkaa päiväkirjassaan odotusajan tuskaa, pelkoa ja epävarmuutta. Samalla hän potee uskonkriisiä. Teos sisältää kuitenkin myös toivoa ja onnea. Honkanen pyrkiikin teoksellaan rohkaisemaan taisteluun elämän puolesta. Kasvun vuodet jatkaa raskauspäiväkirjan teemoja. Siinä Joosua on kasvanut jo 7-vuotiaaksi. Teos jatkaa Honkasen perheen arjen kuvaamista iloineen ja itkuineen. Honkanen kertoo avoimesti vammaisen lapsen isänä elämisestä.

Saatavuus

 
Juha T. Hakala: Isän kasvatusoppi

Seitsemän lapsen isä ja kasvatustieteen tohtori Juha Hakala kertoo omasta näkökulmastaan isyyden ristipaineista: Työelämässä pärjäämisestä ja isänä olemisesta. Isän kasvatusoppi tähtää siihen, että miehet pysähtyisivät hetkeksi miettimään suhdettaan läheisiin, lapsiin ja kasvatukseen. Mitä tarkoittaa isänä oleminen? Mitä sen pitäisi tarkoittaa? Onko isä äidin jatke, vai onko hänellä oma roolinsa perheen vuorokautisessa elämänkierrossa? Hakala kirjoittaa rennon jutustelevasti isyydestä. Isän kasvatusoppi antaa näkökulmia ja ajatuksia isille ja isäksi tuleville.

Saatavuus

 
Simo Frangén ja Rosa Meriläinen: Nollasta ykköseksi : Isän ja äidin päiväkirja

Simo Frangén ja Rosa Meriläinen alkoivat molemmat pitää omaa päiväkirjaa esikoisensa Fransin ensimmäisestä vuodesta. He näkivät toistensa tekstit vasta Fransin 1-vuotissyntymäpäivien jälkeen.  Nollasta ykköseksi on kuvaus perheen arjesta, jota äiti ja isä tulkitsevat omista näkökulmistaan.

Saatavuus

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, lokakuu 2015

OUTI-verkkokirjasto