Jazzrock - Kirjasto - Oulun kaupunki

Jazzrock Jazzrock

Termillä tarkoitetaan musiikkia joka on pohjimmiltaan rockia/poppia, mutta jonka harmoniassa ja sooloissa voidaan kuulla hyvinkin paljon jazzmaisia sävyjä. Rytmi on kuitenkin lähes aina suora, ei kolmimuunteinen. Kappalerakenteet säilyvät myös rockmaisina, eikä soolojen osuus ole yhtä merkittävä kuin jazzissa.

Soft Machine

William S. Burroughsin kirjan mukaan nimetty yhtye soitti varhaista jazzrockia joka on huomattavan paljon jazziin päin kallellaan. Musiikissa on myös selkeitä vaikutteita psykedeelisestä rockista. Kokoonpano vaihtui tiuhaan, mutta siitä huolimatta musiikki on varsin laadukasta levystä toiseen. Erilaisten instrumenttien käyttö ja runsas improvisaatio luovat jazzmaisen fiiliksen, parhaimmillaan yhtyeessä olikin yhtä aikaa 4 puhallinsoittajaa. Taidokas ja ennakkoluuloton eri musiikinlajien yhdistely tekee Soft Machinesta erään kestävimmistä jazzrock–yhtyeistä. 2000-luvulla yhtyeeltä onkin julkaistu suuri määrä vanhoja 70-luvun arkistonauhoitteita.

Kokeile jos pidät näistä: Grateful Dead, Van Der Graaf Generator

Saatavuus

   

Steely Dan

Tuskin mikään toinen yhtye on onnistunut sekoittamaan jazzin ja pop/rockin yhtä saumattomasti kuin Steely Dan. Yhtyeen jazzrockissa on myös selkeitä soul/funk –vaikutteita. Steely Danin varsinaiset jäsenet ovat Donald Fagen ja Walter Becker, jotka säveltävät kappaleet ja vastaavat kokonaisvisiosta. Studiomuusikkoina on vuosien varrella vieraillut kavalkadi huippusoittajia, mainittakoon vaikkapa Wayne Shorter, Larry Carlton, Steve Gadd, Vinnie Colaiuta… useimmat tosin vain yhdellä kappaleella. Studioperfektionismi on siis kukoistanut vahvana. Harmoniat lainailevat jazzista, mutta rytmi on yleensä suoran groove-tyyppinen.

Kokeile jos pidät näistä: Todd Rundgren, Dave Matthews Band, Sting, Ray Charles

Saatavuus

   

Frank Zappa

Zappa sekoitti musiikissaan useita erilaisia vaikutteita: rockia, jazzia ja klassista. Jazz pyrki pintaan lähinnä rytmisinä kikkailuina ja pitkinä improvisaatioina. Zappan joidenkin albumien musiikkia voidaan pitää jazzrockina. Ennakkoluulottomana kokeilijana ja humoristina tunnettu muusikko oli itseoppinut, eikä pahemmin genrerajoista piitannut. Zappalta on myös peräisin kuolematon sitaatti "Jazz is not dead, it just smells funny".

Kokeile jos pidät näistä: Primus, Captain Beefheart, Mr. Bungle, Tenacious D, Phish

Saatavuus

   
   

Oululaisia musiikkilinkkejä