Kaisu Mikkola - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

  • Kirjasampo
    Kirjastot.fi:n ylläpitämä kaunokirjallisuuden verkkopalvelu

Mitä minä luen?

Kaisu Mikkola, kulttuuritoimittaja, emerita


(Kuva: Pekka Ala-aho)

Näyttelijä Merja Larivaara haastoi elokuussa Kaisu Mikkolan jakamaan omat lukuvinkkinsä. Mikkola laittoi puolestaan haasteen eteenpäin Oulujoen kirkkoherra Satu Saariselle.

Erkki Kivijärvi: Tervaporvarien pojat ja tyttäret (1934) 

Lähes unohtamamme oululaiskirjailija, jota pidetään tervaporvari-termin lanseeraajana. Hänen 80 vuotta sitten ilmestynyt romaaninsa tuo terveiset rakennemuutoksen kanssa kamppaileville nykyoululaisille kaupunkia noin 100 vuotta sitten rajusti koetelleesta rakennemuutoksesta, kun tervakaupan tyrehtyminen pudotti mahtavan ja kansainvälistyneen merikaupungin pikkukaupungistavaan taantumaan. Selviytyjiksi eivät kohonneetkaan vanhojen mahtisukujen perilliset vaan kaupungin vähäpätöiseltä Vaaralta nousseet pieneläjien virkeät ja neuvokkaat jälkeläiset. Tarjoaako Hallitus- ja Rantakadun kulmaan laattansa saanut kirjailija käyttökelpoista reseptiä tai edes vihjettä nyky-Oulun ongelmien ratkaisemiseksi?    

Saatavuus

 

Martti Anhava: Ajoissa lopettamisen taito (2013)

Samuli Paulaharjun tyttärenpojanpoika kirjoitti niin vetävän kannanoton kulttuurielämän senioreista Parnasson 60-vuotisnumeroon (1/2011), että oli pakko käydä ihan enkomisti onnittelemassa lehden syntymäpäiväjuhlassa. Essee siitä, kun sanat eivät enää tottele, sai ansaitun uuden tulemisensa kokoelman nimitekstinä, kun Anhavalta ilmestyi kirjoituskokoelma, nyt osoitettuna parnassolaisia laajemmille lukijapiireille. Lukemista kaikille, jotka luulevat jo omaavansa tai lähiaikoina tarvitsevansa syvemmänpuoleista tietoa siitä, milloin on oikea aika panna piste kulttuurivaikuttamista isommille puuhille! Idean lopettamisesta kovien kundien juttuna Anhava tunnustaa saaneensa kustannusguru Jarl Hellemannilta.  

Saatavuus

 

Maria Peura: Ja taivaan tähdet putoavat (2014) 

Kirja, jonka ilmestymistä nyt syyskuussa odotan. Peuran uraa olen pyrkinyt seuraamaan systemaattisesti. Onhan porvoolaistunut pellolainen eräs omaperäisimmistä nykysuomalaisista kirjailijoista. Hän ei kaihda riskejä eikä arkaluontoisina, jopa tabuina pidettyjä aiheita. Uusi romaani käsittelee nykykirjallisuudessamme suosittua lestadiolaisilmiötä. Peuran aiempien tekstien perusteella kuvittelen, ettei näkökulma voi olla kaikkein sovinnaisimmasta päästä. Pidän Maria Peuran kirjailijalaatua poikkeuksellisena, suorastaan uhanalaisena, koska hänessä on havaittavissa senlaatuista pohjoista omintakeista henkistä voimaa ja herkkyyttä, jota kirjallisuuteemme on odotettu siitä saakka, kun Timo K. Mukka vaikeni.

Saatavuus