Kaunokirjallisuus - Vinkit - Kirjasto - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Kaunokirjallisuusvinkit
 

Marco Malvaldi: Kolmen kortin temppu

Pineta -nimisessä kaupungissa järjestetään kemian alan konferenssi. Bar Lumon omistaja, Massimo saa järjestääkseen kokouksen ruokailun. Jo ensimmäisenä päivänä tapahtuu yllätys:  japanilainen professori menehtyy.  Kuolemantapausta pidetään aluksi vanhuudesta johtuvana, mutta pian käy ilmi, että näin ei ole. Massimo ystävineen tutkii tapausta ja myös selvittää sen.

Saatavuus
 

Tiina Raevaara: Yö ei saa tulla

Kirjan päähenkilö Johannes työskentelee kelloliikkeessä. Hänen elämänsä kulkee niin sanotusti tasaista latuaan.  Eräänä päivänä liikkeeseen tulee Johanneksen nuoruudenystävä, joka ilmoittaa  kostavansa nyt  siskonsa murhan. Tästä lähtien joutuu Lukijaparka seuraamaan yhä kamalammaksi käyviä tapahtumia. Lopulta; kuka tietää, mikä oli totta ja mikä unettomuuden harhaa?

Saatavuus
 

Kristiina Carlson: Maan ääreen

Maan ääri on tässä tapauksessa Siperia, jonne ylioppilas Lennart Falk matkustaa. Päämääränä on Nahodka, Venäjän kaukainen kolkka. Siellä eletään kuten elettiin tuohon aikaan, 1860-luvulla; ankaran luonnon asettamilla ehdoilla. Eräällä kotimatkalla Lennartin päähän osuu  tiiliskivi. Se saa  miehen etsimään kiihkeästi  elämän tarkoitusta.

Saatavuus
 

Tiina Laitila Kävlemark: Karkulahti: romaani

Karkulahden talo sijaitsee Pohjanmaalla lähellä Oulua. Talon isäntä, Jaska ei ole isäntäainesta. Miniäksi tulee Vera, venäläinen, ryssä. Vanhaemäntä, Elisabet pitää valtaa. Naisten välinen suhde ei ota rakentuakseen hyväksi. Välissä on liian paljon pahaa, puhumattomuutta, ennakkoluuloja. Lopulta lapset ja yhteiset kokemukset synnyttävät sovinnon.

Saatavuus
 

Elisabeth Kostova: Historiantutkija


Teini-ikäinen tytär löytää isänsä kirjastosta tyhjän, lohikäärmeen päällä koristellun kirjan sekä kellastuneita kirjeitä. Vastahakoinen isä suostuu kertomaan menneisyydestään ja kadonneesta professori Rossista: isä ja Ross ovat jäljittäneet kreivi Draculaa. Draculan viimeistä hautaa selvittäessään tytär pääsee selville myös äitinsä Helenen kohtalosta.

Saatavuus
 

Ivan Turgenev: Metsämiehen muistelmia

Verkkaiset tarinat vanhan Venäjän ajalta kuljettavat lukijaa pitkin 1800-luvun venäläistä maaseutua. Kertoja, aatelinen metsästäjä, kulkee kansan parissa ja yöpyy välillä taivasalla, välillä talonpoikien luona, ja kuulee matkallaan monenlaisia tarinoita maaorjista ja aatelisista. Näin rakentuu niin ihmisten kuin luonnonkin osalta tarkkanäköinen katsaus kauan sitten kadonneeseen maailmaan.

Saatavuus
 

Milja Kaunisto: Synnintekijä

Olavi Maununpoika Turusta saapuu Pariisin Sorbonneen opiskelemaan papiksi. Ranskalainen elämäntyyli vie nuoren miehen mukanaan ja hän ystävystyy älykkään Miraclen kanssa. Olavi kuitenkin alkaa tuntea kiellettyä intohimoa Miraclea kohtaan. Mitä siitä seuraakaan?

Saatavuus

Catharina Ingelman-Sundberg: Kakkua, kiitos!

Keinutuolikopla seikkailee ja rikkoo rajoja ja sääntöjä. Kaikkia. Ja haluaa shampanjaa ja mansikoita ja  vadelmakarkkeja. Eikä suostu arjen harmauteen ja ankeuteen. Ikinä. Mitä siitä jos ikää tulee? Haittaaks se?

Saatavuus
 

Jeanette Winterson: Intohimo


Henri haaveilee sotilasurasta, mutta päätyy Napoleonin kanojen hoitajaksi. Toisaalla, Venetsiassa,  asuu Villanelle, joka syntyi räpylät jalassaan. Hän työskentelee kasinossa, pukeutuu mieheksi ja menettää sydämensä korttipelissä. Karattuaan Napoleonin luota Henri kohtaa Villanellen ja päättää valloittaa tytön sydämen.

Saatavuus
 

Patricia A. McKillip: Basiliskin laulu

Pieni Rook on surmatun hallitsijaperheen ainoa eloonjäänyt. Pelastuttuaan lapsi
varttuu syrjäisellä saarella turvassa sukunsa vihamiehiltä. Lähes 40 vuotta tuhon jälkeen muistinsa takaisin saava Rook käyttää taitojaan bardina kostaakseen vanhempiensa murhan. Onko kukaan turvassa kuolettavilta säveliltä niiden kietoessa valtakunnan kohtalon yhteen.

Saatavuus
 

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Lumottu rakkaustarina, jonka pääosassa ovat unohtumaton herra Darcy ja Elizabeth. Tässä henkilöhahmot ovat taidokkaita ja oivaltavia. Alkuperäinen teos on julkaistu vuonna 1813 ja 200-v juhlavuotena klassikkoromaani ilmestyi uutena suomennoksena.

Saatavuus
 

Sari Pöyliö:
Pölynimurikauppias ja muita äitien erehdyksiä


Syvyyteen saakka rehellinen teos kertoo miltä äidistä tuntuu. Äiti synnyttää samanlaisen pienen tytön kuin itse on. Yksi huokaus vain ja tyttärellä on ylioppilasjuhlat. Kunpa kaikki menisi hyvin. Tässä repäisevässä esikoisteoksessa on asiaa äitiydestä. Äidit, isoäidit ja tyttäret saavat uusia rooleja.

Saatavuus
 

Riikka Pulkkinen:
Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

Riikka Pulkkisen tuotannon kevyessä teoksessa Iiris Lempivaara vie matkalle itseensä. Horisonttiin ei saa törmätä ja kaikista onnellisin ihminen on ollessaan vasta matkalla. Enää Iiris Lempivaara ei ole liian täydellinen. Päinvastoin.  Mitä jos ihmistä ei ole tehty saapumaan määränpäähän?

Saatavuus
 

Sophie Kinsella: Hääyöaie

Viettääkö hääyö vai eikö viettää? Felicityn tyyli on päättää äkkiä ja vasta sen jälkeen miettiä seurauksia. Onneksi hänellä on toimiva kännykkäyhteys isosiskoon ja M&M karkkeja. Ja sulhanen. Ehkä. Jos et ole vielä tutustunut Sophie Kinsellan mukaansa tempaisevaan romantiikkaan, voisit kokeilla. Toosi romanttista.

Saatavuus
 

Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty

Intialaiset Subhash ja Udayan ovat lahjakkaita, toisiinsa kiintyneitä veljeksiä. Opiskeluaikana Udayan kiinnostuu naksaliiteista ja ajautuu mukaan vaaralliseen toimintaan.  Subhash lähtee opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Lähtöhetkellä molemmat aavistavat, etteivät he ehkä enään tapaa. Subhash joutuu kuitenkin mukaan Udayanin elämään tavalla, jota kukaan ei voi aavistaa.

Saatavuus
 

Vernor Vinge: Rauhansota

Paul Hoehler keksi laitteen, jonka avulla maailmansodan ratkaisee vallan kaappaava Rauhanlaitos. Asiansa edistämiseksi Laitos syöksee ihmiset lähes keskiaikaiseen elämäntyyliin. Jahdattuna Hoehler etsii keinoa vastavallankumouksen käynnistämiseksi, ja löytää matkansa varrelta yllättäviä kumppaneita, samalla kaivaen esiin sodan haudattuja totuuksia.

Saatavuus
 

Kim Izzo:
Avioliitto Jane Austenin tapaan

Auttavatko Jane Austenin opit Katea löytämään miljonäärin avioimieheksi? Ehkäpä? Miten tärkeää on että tulevaisuus on turvattu? Löytääkö Kate rakkauden? Austenin mahtia tähän päivään siirrettynä ja moderneilla höysteillä maustettuna, sitä tämä esikoisteos on tulvillaan.

Saatavuus
 

Kari Hotakainen: Finnhits

74 lyhyttä iskevää tarinaa meistä suomalaisista. Kertomuksia Kalesta, Penasta, Sirkusta ynnä muista sekä heidän tunteistaan ja tuntemuksistaan: "Pelkään vähän kaikkea, mutta kunnolla en mitään. Vihaan epämääräisesti, niin etten itsekään tiedä ketä, mitä ja miksi. Kerran rakastuin, mutta en osannut olla siinä tunteessa".

Saatavuus
 

Helen Fielding: Bridget Jones: mad about the boy

Bridget Jones on täällä! Yhtä huumorintajuisena ja valmiina tekemään selvää keski-iän kriisistä. Bridget deittailee, twiittailee, on yksinhuoltaja ja pistää tuulemaan. Hellyttävä Bridget on törmäyskurssilla ja selviytyy kaaoksesta aina.  Haluatko tutustua Bridgetin deittailusääntöihin?

Saatavuus

Jhumpa Lahiri: Kaima

Teos kuvaa bengalilaisperheen elämää ja sopeutumista Bostoniin vuodesta 1968 alkaen. Työssä käyvä isä sopeutuu ympäristöönsä paremmin kuin äiti. Perheen esikoinen kastetaan Gogoliksi. Gogol inhoaa perhelomia Kalkutassa, mutta ei tunne oloaan kotoisaksi myöskään Bostonissa. Gogol valmistuu arkkitehdiksi ja avioituu bengalilaista sukua olevan Moushumin kanssa.

Saatavuus
 

Johan Harstad:
Buzz Aldrin: taviksena olemisen taito

Nuori Mattias rakastaa työtään puutarhurina ja haluaa olla näkymätön, mutta hyödyllinen. Kun Mattias menettää työnsä ja rakastettunsa, hän päättää lähteä ystäviensä mukana Färsaarille. Kohtalokkaan laivamatkan jälkeen Mattias herää muistinsa menettäneenä keskellä ei mitään ja päätyy psykiatri Havsteinin Tehtaan terapiayhteisöön.

Saatavuus
 

Gabriel García Márquez:
Muistojeni ilottomat huorat

Bordellinomistaja Rosa Cabarcas haluaa täyttää vanhan ystävänsä toiveen ja lahjoittaa tälle villin yön koskemattoman tytön kanssa. Tyttö on kuitenkin väsynyt tehtyään päivän työtä ja haluaa nukkua öisin. Kertoja lumoutuu nukkuvasta tytöstä, alkaa käydä hänen luonaan säännöllisesti ja rakastuu tähän.

Saatavuus

Stefan Spjut: Staalo

Susso Myrén on kryptozoologi, taruolentojen olemassaoloa tutkiva tutkija. Hänen edesmennyt isoisänsä oli valokuvaaja, joka onnistui saamaan kuvan karhusta ja ihmismäisestä olennosta. Susso lähtee tutkimaan Pohjois-Ruotsista saamaansa havaintoa. Mummo on nähnyt lapsenlapsensa Mattiaksen kanssa oudon olennon. Kun Mattias katoaa, Susso alkaa jäljittää pihamaan kummajaista. Aikuisten fantasiaa ja jännitystä.

Saatavuus

Nicole Krauss: Rakkauden historia

Juutalainen Leo Gursky kirjoitti kirjan rakastetulleen, Almalle. Alma pakeni natseja Yhdysvaltoihin ja kirjan käsikirjoitus katosi. Vuosikymmeniä myöhemmin käsikirjoitus ilmestyy Leon postilaatikkoon. Onko kyse samasta teoksesta, jota Charlotte Singer kääntää englanniksi toisella puolen kaupunkia? Charlotten Alma-tytär selvittää todellisen kirjoittajan.

Saatavuus
 

Céline Curiol: Viimeinen kuulutus

Teoksen päähenkilö on työssä Pariisin pohjoisella rautatieasemalla Gare du Nordilla kuuluttajana. Nainen on yksinäinen ja ujo, hän tuntee olevansa yhtä persoonaton ja väritön kuin hänen asemahallissa kaikuva äänensä. Kutsuilla nainen ihastuu kohtalokkaasti naimisissa olevaan mieheen.

Saatavuus
 

Leena Krohn:
Datura - tai harha jonka jokainen näkee

Kirja kertoo Uusi Anomalisti -lehden toimitussihteerin elämästä. Lehti kirjoittaa ja tutkii paranormaaleja asioita, mutta päähenkilö itse on erittäin skeptinen. Hän haastattelee monenlaisia henkilöitä, joita muutamia mainitakseni ovat vampyyri, itseään amputoiva, tietyssä valossa näkymättömäksi muuttuva, kallonporausta harrastava sekä yhteensattumien tutkija.

Saatavuus
 

Arja Tiainen:
Tää tojota ei lähde liikkeelle : ajopäiväkirja


Runomuotoinen ajopäiväkirja ja kommentaari ajokortista haaveilevasta naishenkilöstä. Kirjoittaja tutkii karttoja ja reittejä sekä haaveilee automatkoista. Ajokortti jää kuitenkin haaveeksi ja kirjan lopussa kirjoittaja kaipaakin reipasta henkilöä "viemään pesueensa landelle".

Saatavuus
 

Annie Proulx: Maan tomua: kertomuksia Wyomingista


Tarinoita Annie Proulxin kotiseudulta Wyomingista, jossa ei ole paljon muuta kuin romukauppa ja kahdeksisenkymmentä asukasta. Jotta kyläläiset jaksaisivat, heidän on oltava erikoisia ja nokkelia. Pitkän talven aikana kilpaillaan vaikkapa parrankasvatuksesta. Ja kesänä, kun kylpytynnyrit ovat muotia jokainen valmistaa sellaisen, vaikkapa valurautapadasta.

Saatavuus
 

Anne Swärd: Kesällä kerran

Pikkusisko Kaj, isän syrjähypyn hedelmä, tuotiin taloon 22 vuotta sitten. Omituinen Kaj jäi äidin hoidettavaksi, kun isä häipyi omille teilleen. Enemmän kuin muihin, Kaj kiintyi velipuoleensa Kristianiin. Synkät perhesalaisuudet alkavat paljastua, kun Kristian palaa lapsuudenkotiinsa huolehtimaan Kajsta äidin matkan ajaksi.

Saatavuus
 

Sergei Dovlatov: Matkalaukku

Venäläisen, Yhdysvaltoihin emigroituneen satiirikon episodiromaani. Kirjailija (kovasti Dovlatovin näköinen) pääsee muuttamaan pois Venäjältä. Mukanaan hänellä on koko omaisuutensa; matkalaukku, jonka sisältämät satunnaiset esineet kertovat elämästä Neuvostoliitossa. Tai ehkä kyse on kuitenkin elämästä Venäjällä?

Saatavuus

J. Pekka Mäkelä: Alas

Alshanin 40 000 km korkea avaruushissi sortuu. Kuinka se on mahdollista, miten käy hissin matkustajille? Mäkelä palaa uusimmassa kirjassaan Alshanin planeetalle kertomaan viiden henkilön uskomattoman tarinan suuronnettomuuden keskellä. Nämä viisi erilaista ihmistä kohtaavat kaaosta ja kuolemaa, miten selvitä tämän valtavan tekniikan ihmeen tuhosta.

Saatavuus

 

Sami Parkkinen: Punainen pyörre

Carl-Johan Hakala haluaisi suorittaa asevelvollisuutensa Suomen erikoisjoukoissa hiljaa ja kyselemättä unohtaen menneisyytensä. Toivo osoittautuu kuitenkin mahdottomaksi, kun autettuaan ihmiskone-everstiä CJ huomaa tietävänsä liikaa ja pako on ainoa keino selvitä. Jännite kasvaa ja panokset kovenevat, kun mahdoton kujajuoksu vapauteen alkaa.

Saatavuus

Thomas Harris: Uhrilampaat

Sarjamurhaaja surmaa naisen toisensa jälkeen. FBI ryhtyy etsimään murhaajaa. Toimeen määrätään nuori nainen, Clarice Starling. Tutkimuksia johtava FBI-agentti ymmärtää, että vangittuna oleva sarjamurhaaja, Hannibal Lecter voi olla avuksi tapauksia tutkittaessa. Alkaa poikkeuksellinen kaupankäynti; lapsuudenmuisto vihjeestä.

Saatavuus

Virginia Woolf: Orlando

Orlando on nuori ja kuvankaunis nuori mies. Englannin kuningatar Elizabeth I ihastuu ja viehättyy Orlandosta niin, että käskee tätä lainkaan vanhenemasta. Orlando täyttää kuningattaren käskyn. Ja näin hän elää 1500-luvulta aina 1900-luvulle saakka, milloin miehenä, milloin naisena.

Saatavuus

Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun

Graafikkona työskentelevä Lia näkee työmatkallaan näyn, joka ei jätä häntä rauhaan: kadulle pysäköidyn auton takaluukusta retkottaa naisen ruumis. Myöhemmin Lia tapaa Marin, joka johtaa huippuammattilaisista koostuvaa ryhmää, Studiota. Marin avustamana Lia ryhtyy selvittämään murhatun naisen tapausta, joka johtaa vaaralliseen rikosten maailmaan.

Kishwar Desai: Postimyyntilapset

Brittipariskunnan tilaama Amelia-vauva on hylätty intialaiseen sairaalaan. Sosiaalityöntekijä Simran Singh matkustaa Lontooseen selvittämään tapausta. Samaan aikaan Kate ja Ben toivovat epätoivoisesti lasta ja päätyvät käyttämään intialaista sijaissynnyttäjää. Jännitysnäytelmän kohtalot kietoutuvat odottamattomalla tavalla yhteen.

Melanie Gideon: Vaimo 22

Alice on ollut naimisissa kaksi vuosikymmentä, muttei tiedä keitä hänen, keski-iän kriisiä potevan, miehensä facebook-ystävät ovat. Tyttären aivoituksiin hän tutustuu Twitterin välityksellä ja tekee kiertomatkoja Google Earthillä. Alice päättää osallistua Avioliitto 2000-luvulla tutkimukseen, mutta kuinka käy kun tutkijan viesteistä tulee päivän kohokohta?

Saatavuus

 

Anu Juvonen: Lähiöoksennus

Katja ystävineen varttuu teiniksi suomalaisessa lähiössä. Tytöt ryyppäävät ja rellestävät, pitävät hauskaa, mutta välillä elämä näyttää myös nurjaa puoltaan. Kaikki haaveilevat elämästä, sitten joskus, lähiön ulkopuolella. Osalle porukasta se näyttää olevan mahdollistakin, yksi vain joutuu kokemaan kovempia kuin muut.

Saatavuus

Antti Tuuri: Alkemistit : maallinen rakkaus


Vuorikapteeni August Nordenskiöld on ryhtynyt vaativaan hankkeeseen: kullan valmistukseen. Apulaisenaan hänellä on romaanin kertojana toimiva nuori maanmittari Carl Fredrik Bergklint, joka tavoittelee alkemian oppien ja swedenborgilaisuuden keinoin myös jalompaa ihmisyyttä. Osansa Bergklintin vankkaan uskoon lienee kauniilla kauppiaantyttärellä.

Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori

Aino ja Jussi tapaavat ja rakastuvat. Tästä alkaa kuukauden mittainen koeaika, jolloin testataan yhteiselämän onnistumisen mahdollisuuksia. Kommelluksilta ei vältytä, kun vilkas itäsuomalainen saapuu länteen puhumattomien maajussien vieraaksi. Veera Niemisen esikoinen tarjoaa kepeää ja maanläheistä viihdettä romantiikan nälkäisille.

Saatavuus


 

Ville Virtanen: Hevosen taju

Flo ja Elias pyörittävät menestyvää hevoskauppatallia, jossa hevosia treenataan huippukuntoon. Tallille saapuva akhal-teke-tamma tekee entiseen huippuratsastajaan erityisen vaikutuksen: vain Elias tuntuu ymmärtävän hevosen arvon ja sisäisen hengen. Ville Virtasen teksti muodostaa rakkauskertomuksen lisäksi rakkaudentunnustuksen hevoselle.
Hanna Hauru: Paperinarujumala

Maailmanloppu on tulossa aprillipäivänä ja Laina Heinonen saa Jumalalta tehtävän pelastaa kansa kadotukselta. Sisarensa Lianan kanssa hän kerää opetuslapset ja sulkeutuu heidän kanssaan bunkkeriin odottamaan. Kun loppua ei tule, sisarusten tiet eroavat: Liana pakenee Ruotsiin rikkaisiin naimisiin, Laina odottaa yhä yhteydenottoa luurin kautta.
 

Saatavuus

Päivi Storgård: Keinulaudalla

Outi on menestyvä aamutelevisionjuontaja, jonka elämässä kaikki on näennäisesti hyvin. Hektistä elämää alkavat kuitenkin värittää hallitsemattomat maanisuuden ja masennuksen jaksot. Outi keinuu pitkään ylös ja alas ennen kuin sairaus saa nimen. Kirja perustuu osittain Storgårdin omiin kokemuksiin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Saatavuus

Kauko Röyhkä: Poika Mancini

Vuosikymmen Oulussa on vaihtunut ja katuja tallaa nyt uusi musiikkimaailman lupaus: poika Mancini. Lahjakas poika hurmaa tyttöjä ja haluaa tähdeksi. Mancini tapaa Piken pikkusiskon Katjan, joka on tällä välin tullut uskoon sekä Helsingissä jo mainetta niittäneen Välden. Välde ryhtyykin tuottajaksi Mancinin levylle ja unelma on jo lähellä toteutua.

Saatavuus

Miina Supinen: Orvokki Leukaluun urakirja

Orvokki Leukaluu on alun perin Yleisradion kuunnelmissa esiintynyt naishahmo, joka tietää yllättävän paljon asioista, joista hänellä ei näennäisesti ole minkäänlaista kokemusta. Hän osaa muitta mutkitta ohjata ihmisiä muun muassa mallin uralle tai joulupukin hommiin. Äänikirjaversio sisältää Miitta Sorvalin lukemat alkuperäiskuunnelmat.

Saatavuus

 

Ulrika Ylioja: Merenneito tavaratelineellä. Teetarinoita.

Kuvittaja Ulrika Yliojan tunnelmallinen teos on aikuisten kuvakirjan ja sarjakuva-albumin välimuoto. Kirjan 24 kuvitetussa tarinassa muun muassa viipyillään intialaisessa junavaunussa ja levitetään aurinkorasvaa virolaisella hiekkarannalla. Kirjan lopusta löytyy perusteellinen ja taidolla laadittu listaus tarinoissa nautituista teelajikkeista.

Saatavuus

 

Enni Mustonen: Paimentyttö

Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjassa kurkistetaan tunnettuihin suomalaisiin koteihin orpotyttö Ida Erikssonin silmin. Sarjan ensimmäisessä osassa 13-vuotias Ida ottaa piian pestin satusetä Zachris Topeliukselta. Elämä on erilaista, mutta vähitellen se asettuu uomiinsa uudessa ympäristössä. Varttuvan Idan tarina jatkuu sarjan seuraavissa osissa.

Saatavuus

Mooses Mentula: Isän kanssa kahden

Vahvakielisen Mooses Mentulan esikoisromaani on hienoa tarinankerrontaa. Jyri on etelän vetelä, kaukaa pääkaupunkiseudulta Sodankylään muuttanut luokanopettaja. Lenne on Jyrin oppilas, huonotapainen ja kotioloistaan kärsivä pikkupoika. Jyrin ja Lennen äidin Mariannen tiet kohtaavat arveluttavin seurauksin, eikä Jouni-isäkään jää statistin rooliin.

Saatavuus

Eeva Rohas: Syvä pää

Kilpailuvimma, epävarmuus, häpeä ja pakkomielle. Niistä on tehty nuoren kirjailijan esikoisromaani. Eeva Rohas piirtää kirjassaan monisäikeisen kuvan siitä, kuinka elämä voi lähteä jyrkkään luisuun saatuaan pienen mutta kohtalokkaan töytäisyn. Päähenkilöinä ovat teini-ikäinen Fanny, hänen isänsä Jan sekä kolmikymppinen Susanne.

Saatavuus

Saara Henriksson: Moby Doll

Jenny on lopputyötään tekevä musiikinopiskelija, joka päätyy sattuman kautta vanhojen kysymysten jäljille. Hän lähtee Norjaan etsimään lapsuudessa kuulemaansa säveltä ja päätyy Jäämerelle valaiden pariin. Matkalla mukana on virkamies Jokke. Äänet kietoutuvat yhteen veden alla ja sen läpi kantautuu valaan laulu. Moby Doll on Henrikssonin esikoisteos.

Saatavuus

Jermu Koskinen: Niin kauas kuin vyötä riittää

Jermu Koskisen esikoisrunokokoelma on tyyliltään ytimekäs, muodoltaan harva ja ajatuksiltaan otsalohkoon osuva. Koskisen teksti on tehty arjesta ja antisankareista. Otsikoimattomat runot kasvavat elämän ympärille likaisena rihmastona. Koskisen kirjoituksia on aiemmin julkaistu kokoomateoksessa "Mallusjokelainen sielunmaisema" ja muuta paskaa.

Saatavuus

Rosa Liksom ja Klaus Haapaniemi: Neko

Neko on huikean kaunis kuvaromaani, joka kertoo jännittävän tarinan. Nimensä kirjalle antanut päähenkilö on oikeamielinen samurai, joka puolustaa Oku-kylää mielivaltaisia hallitsijoita vastaan. Liksomin tarinaa elävöittävät Klaus Haapaniemen suuret kuvat. Haapaniemi on suurelle yleisölle tuttu muun muassa Iittalan Taika- ja Korento-astioista.

Saatavuus

Silene Lehto: Hän lähti valaiden matkaan

Silene Lehdon esikoisrunokokoelma on vahva näyte nuoren lyyrikon lahjoista. Hän lähti valaiden matkaan on tunnultaan märkä ja väriltään sininen. Runot liikkuvat veden maailmassa, sukeltelevat sen alla ja kävelevät sen päällä. Pintajännityksestä välittämättä. Proosallisia pätkiä voi lukea joko muutamia kerrallaan tai kaikki yhteen menoon soljuen.

Saatavuus

Jarmo Ihalainen: Perheestä ja alastomana juoksemisesta

Tämä esikoisromaani tuoksuu ruoholta, maistuu merituulelta ja kätkee sisäänsä vaiettuja salaisuuksia. Ihalaisen teos kertoo siskoksista, Sofiasta ja Roosasta, jotka saapuvat kesän koittaessa tuttuun tapaan perhehuvilalle. Lapsuusmuistot palaavat mieleen, ja isä ja isoisä kummittelevat valintoineen taustalla. Vastaukset löytyvät naapurin tädeiltä.

Saatavuus

Suvi Valli: Ohijuoksija

Tässäpä runokirja, jota on ilo jo selailla ja vaikka vain vilkuilla sieltä täältä. Ohijuoksija on tehty sinertävistä sivuista, joilla risteilee tekstin lomassa lankoja, kuvioita ja erilaisia kirjasimia. Tarkasti rakennetut säkeet pinkovat ihmisten ja tapahtumien ohi havainnoiden niitä yllättävistä kulmista. Ohijuoksija on Suvi Vallin esikoisteos.

Saavatuus

Matias Riikonen: Nelisiipinen lokki

Esikoisromaani Nelisiipinen lokki sijoittuu kouluun ja sen välittömään läheisyyteen, pihapiiriin ja metsään. Näkökulma vaihtelee luvusta toiseen. Välillä äänessä on siivoojapoikaa himoiten vilkuileva nainen, välillä nälkäinen koira tai kaivinkoneellaan kömpelösti liikkuva vanhapoika. Itse nelisiipinen lokki on hetkellisen rakkauden ilmentymä.

Saatavuus

Katja Kaukonen: Odelma

Odelma on nainen, joka saa nimensä ketun naukaisusta. Nainen on joen kuljettama ja hieman suruisa. Hän päätyy pengermän kautta tuttuun taloon ja avaa ovensa miehelle, viisaalle parantajalle nimeltä Freydman. Romaanin maailma noudattaa omia, mielikuvituksellisia lakejaan. Katja Kaukosen esikoisteos on kieleltään lyyrinen ja tarinaltaan myytillinen.
 
Saatavuus
 
J.K. Ihalainen: Tisle

J.K. Ihalainen on tuottelias ja tinkimätön tekstityöläinen, joka tunnetaan kenties parhaiten runoistaan. Ihalainen on runoillut  1970-luvulta lähtien eri puolilla maailmaa. Tisle koostuu Ihalaisen tuotoksista vuosilta 2004–2012. Ne ovat elämänkokemuksen tislaamia kuvia arjesta, luonnosta ja epäjohdonmukaisuuksista ympärillämme.
 
Saatavuus
 
Ari Lahdenmäki & Riku Rantala: Isänmaan asialla. Matkaopas syrjäytettyjen Suomeen

Helsingin Sanomien entisten toimittajien Ari Lahdenmäen ja Madventuresistakin tutun Riku Rantalan romaani kuvaa vuosituhannen alun Suomea. Omilla nimillään mutta fiktion varjolla esiintyvät tekijät matkaavat halki kotimaamme kesällä 2003 silloiseen eduskuntavaalitulokseen pettyneinä. Roadtrip kumartaa gonzokirjailija Hunter S. Thompsonille.
 

Johanna Sinisalo: Enkelten verta

Romaani piirtää eräänlaisen kuvan välittömästä lähitulevaisuudestamme, jossa ihmisten teoilla on näkyviä seurauksia. Eletään 2010-luvun loppua, ja tavattoman laaja mehiläiskato järkyttää Yhdysvaltoja. Tapahtumia seurataan suomalaisen mehiläishoitajan Orvon kautta. Tunnelmaltaan surumielinen teos muuttaa suhtautumista keltamustiin pölyttäjiin.

Saatavuus
 
Sanna Eeva: Olot

Jo romaanin kaunis kansikuva vangitsee. Olot antaa äänen saman perheen kolmelle sukupolvelle. Elsa on isoäiti, äiti ja nainen. Ellu on äiti, tytär ja vaimo. Emilia on lapsi. Romaani liikkuu arassa nykyhetkessä sekä herkissä muistoissa. Se menee päähenkilöidensä iholle ja pään sisään. Ristiriidoista huolimatta heistä jokaiseen on helppo samaistua.
 
Saatavuus
 
Tuuve Aro: Himokone. Välähdyksiä pimeässä

Himokone kiertyy hauskan idean ympärille. Kyseessä on kokonainen kokoelma novelleja, jotka on nimetty tuttujen elokuvien mukaan. Otsikot eivät välttämättä vie sinne, minne luulisi. Esimerkiksi novellissa Invasion of the Body Snatchers pelkoa ja kauhua aiheuttaa vauvalauma. Mitä sitten pitävät sisällään Tappajahai tai Vertigo?
 
Saatavuus
 
Jennifer Egan: Aika suuri hämäys

Monella aikatasolla liikkuva ja useista näkökulmista tarinaa kertova teos tempaa yllättäen mukaansa. Jokaisen luvun alussa täytyy hetken aikaa miettiä, kuka puhuu, missä mennään ja mitä tapahtuu.
Eri henkilöt ja heidän historiansa kuitenkin limittyvät hienosti toisiinsa muodostaen kerronnallisten juonteiden kudelman, joka on kuin elämä itse.
 
Saatavuus
 

Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Kun on hirveä nälkä ja kamalan kylmä, tuntuu toisen ihmisen puhe hyvältä. Sitä täytyy keskittyä kuuntelemaan, ja vaivat unohtuvat hetkeksi. Suomessa eletään nälkävuotta 1867 ja talvi on tulossa. Marja lähtee lastensa Mataleenan ja Juhon kanssa kerjuulle, kun Juhani joutuu vuoteen omaksi. Matka vaatii veronsa, mutta Helsinki häämöttää määränpäässä.

Saatavuus


 

Joel Haahtela: Tule risteykseen seitsemältä

Ystävykset ovat matkalla musiikkikilpailuun portugalilaiseen kylään, jota uhkaa mereen vajoaminen. Eteen tulevat vaikeudet ja paljastukset menneisyydestä osoittavat porukan yhteenkuuluvuuden. Taustalla on myös surua, laulaja Inez on lähdössä. Päähenkilö Augusto odottaa matkalta paljon. Hän haluaa selvittää isänsä mysteerin ja tavata nuoruudenrakastettunsa.

Saatavuus

 
Philip Pullman: Rehti mies Jeesus & kieromieli

Mielenkiintoinen romaani Jeesuksena tunnetun historiallisen henkilön elämästä. Mitä jos hänellä olikin veli, joka kirjoitti ylös kaikki hänen opetuksensa? Teos leikittelee teemalla mukaansatempaavasti ja ajatuksia herättäen. Nerokkaista lastenkirjoistaan tunnettu Philip Pullman selventää omia uskontonäkemyksiään kirjan jälkisanoissa.

Saatavuus
 

Anja Snellman: Ivana B.

Keski-ikäinen naiskirjailija haluaa uskoa, että "kirjailijuudessa on pohjimmiltaan kysymys haavasta, sielullisesta vammasta, erikoislaatuisesta herkkyydestä". Nuori Ivana B. ei ole samaa mieltä. Hänen mukaansa tärkeämpää on luoda kuvankaunis ilmiö, jolla saa myytyä kirjoja.
Omakohtaiselta vaikuttava monologiromaani on tiukasti kiinni nykyajassa.

Saatavuus
 

Emma Donoghue: Huone

Jack näkee televisiosta, kuinka kilpikonnat syntyvät. Hän miettii, tapaavatko kilpikonnaäidit ja -vauvat meressä vai uivatko ne toistensa ohi. Jack asuu äitinsä kanssa Huoneessa. Siellä hän on syntynyt ja siellä hän täyttää viisi vuotta. Elämä on hyvin rajattua, mutta Jack ei sitä tiedä. Ei ennen kuin koittaa seikkailu, joka vie Huoneen ulkopuolelle.

Saatavuus
 

Karin Alvtegen: Todennäköinen tarina

Helena toteuttaa unelmansa ja palaa lapsuutensa maisemiin Norlantiin hotellin omistajaksi. Elämä maalla ei mene suunnitelmien mukaan ja hän joutuu valintojen eteen. Sattumalta hotellin saapuu Anders, elämään pettynyt liikemies. Pystyvätkö Anders ja Helena auttamaan toisensa uuteen alkuun?
Teos on Alvtegenin ensimmäinen suomennettu ihmissuhderomaani.

Saatavuus
 

Rakel Liehu: Helene

Rakel Liehun kirja kertoo kaiken: elämän, työt ja kuoleman. Kerronta rakentuu kuin Helenen omat työt, aiheisiin palaten ja niitä täydentäen. Rakel Liehu työsti romaaniaan kymmenen vuotta. Tuloksena on valmis kattaus suomalaista historiaa monelta eri puolelta kuvattuna. Ennen kaikkea romaani on kertomus Helene Schjerfbeckistä.

Saatavuus
 

Sergei Lukjanenko: Yöpartio

Moskovan kadut ovat tunnetusti vaarallisia. Rikollisten lisäksi siellä vaeltaa myös yliluonnollisia olentoja kuten noitia, velhoja ja vampyyrejä. Osa toimii valon, toiset pimeyden puolella, ja tavoitteena on säilyttää tasapaino kahden eri ryhmittymän välillä. Yöpartio on ensimmäinen osa upeaan kirjasarjaan, joka sekoittaa kauhua ja fantasiaa..

Saatavuus
 

Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä

Kolme erillistä rikosta ovat jääneet vaivaamaan uhrien omaisia. Niistä on kulunut vuosikausia, mutta onneksi yksityisetsivä Jackson Brodie on kuolettavan tylsistynyt jäljityspuuhiin mustasukkaisen aviomiehen palkkaamana.
Mitä omaiset lopulta muistavat ja mikä on totuus? Kate Atkinson kertoo tarinaa mukaansatempaavasti ja liikuttavasti.

Saatavuus

 

Jack Kerouac & William S. Burroughs: Ja virtahevot kiehuivat altaissaan

Helteisessä New Yorkissa joukko kaveruksia kuluttaa aikaansa toistensa asunnoissa notkuen. Ramsay on hullaantunut kauniiseen Philip-nuorukaiseen, joka haluaa eroon palvonnasta mutta samalla myös yllyttää siihen. Veritekoon johtavia tapahtumia todistavat sittemmin beat-aikakauden kirjailijoina kunnostautuneet Kerouac ja Burroughs. Kirja pohjautuu todelliseen murhaan.

Saatavuus


John Le Carré: Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja

Brittiläisen tiedustelun ytimeen on soluttautunut myyrä, jonka selvittämiseen määrätään alan huipulta jo suistunut, avio-ongelmien riivaama George Smiley apulaisineen. Tässä vakoojatarinassa on vähän räjähdyksiä, mutta paljon psykologiaa. Kylmän sodan jännitteet ovat yhä kiinnostavia, ja Smileyn vaarallisin ase on hänen näennäinen vaarattomuutensa.

Saatavuus


Anna Tommola: Seitsemäs käsiala ja muita kertomuksia

Helsinkiläisen Anna Tommolan novellit ovat herkullista luettavaa kaikille ihmisistä ja ihmissuhteista kiinnostuneille. Tommola kirjaa novelleissaan julki ihmisten toiveita, pettymyksiä ja niiden toteutumisia. Yksi novellihenkilö esimerkiksi haluaa pitkän miehen, kun taas toinen ei mielellään kohtaisi ketään. Novellikokoelma on Anna Tommolan esikoisteos.

Saatavuus
 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, lokakuu 2015

OUTI-verkkokirjasto