Lastenkirjavinkit - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

 Lastenkirjavinkit

Jacob Grimm: Susi ja seitsemän pientä kiliä

Seitsemän pikku kiliä on vaarassa, kun äitivuohi lähtee metsään. Susi kokeilee kaikki konstit saadakseen popsia kilit suihinsa, mutta kuinka suden käy? Tuttu satu upealla Keiko Kaiichin kuvituksella ja humoristisilla käänteillä.

Saatavuus
 

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä : Jean Sibeliuksen matkassa

Sibelius 150 –juhlavuoden kunniaksi tehty kuvakirja on kaunis tarina suuresta säveltäjästä ja hänen musiikistaan. Säveltäjän kodin pihapiirissä soivat Kuusi ja Uni, Kolin kansallismaisemissa kuuluu Finlandia ja Pielisen aalloilla kimmeltää Impromptu. Eurooppaan matkataan Valse Tristen ja Souvenirin sävelin. Kirjassa on mukana cd-levy.

Saatavuus
 

Ville Hytönen:
Ötökkämaan tarinat


Oletko kuullut ötököistä nimeltään Kippu Käpänen, Ippu Pötökkä tai Tuikka? Ne kaikki asuvat Ötökkämaassa, jossa ne juhlivat, riitelevät ja ystävystyvät ja syövät neulasversoja, mettä ja kirvamaitoa. Ja asuupa siellä myös yksi erittäin pieni ihminen, nimittäin Herra Pöntinen. Iloisesti kuvitettuja hassuja tarinoita jotka sopivat varsinkin ääneen luettavaksi.

Saatavuus
 

Katri Kirkkopelto: Molli

Molli on kyllästynyt yksinäisyyteen ja haluaisi itselleen ystävän. On muututtava ja tehtävä kaikki uudella tavalla. Pihan kieltokyltit on vaihdettava uusiin ja ystävä olisi tervetullut. Mutta kun on ajanut kaikki pois, niin tuleeko enää kukaan? Onneksi pikku Sisu lukee uudet kyltit ja tulee Mollin kotiovelle asti. Ystävän kanssa kaikki on hauskempaa.

Saatavuus
 

Ulla Lehtonen:
Metsän outo vieras

Metsään on tullut outo vieras joka saa metsän eläimet varuilleen.Sillä on pelottava piikkiselkä, se sihisee ja näyttää kitaa. Tuntematon pelottaa, vieras voi olla vaarallinen. Metsän outo vierason kerrottu soljuvassa runomuodossa ja kirjan lopussa on pieni tietopaketti siilistä sekä lista siilistä kertovista tietokirjoista.

Saatavuus
 

Gemma Merino:
Krokotiili, joka inhosi vettä

Olipa kerran pieni krokotiili. Tämä pieni krokotiili oli erikoinen, koska se inhosi vettä. Se oli inhottavaa ja noloa. Pieni krokotiili ei osaa uida ja sen takia ei voinut leikkiä sisarustensa kanssa. Pieni krokotiili jäi ihan yksin eikä sitä otettu mukaan leikkeihin. Entä jos tämä pieni krokotiili ei olisikaan krokotiili?

Saatavuus
 

Maria Kuutti:
Anna ja Elvis kylpylässä

Annan perheen lomamatka Italiaan ei mene suunnitelmien mukaan ja Anna löytää itsensä Imatran kylpylästä. Kylpyläloma onnistuu kuitenkin yli odotusten ja Anna ystävystyy papukaijoja piirtävän Elviksen kanssa. Kommelluksiltakaan ei vältytä, sillä mukana on myös Annan hassu mummo liian pienissä bikineissään. Kirja on ensimmäinen osa hulvattomasta Anna ja Elvis-sarjasta.

Saatavuus
 

Fiona Rempt:
Superkamut: menoa ja metkuja Lehtometsässä

Lehtometsässä asuu seitsemän eläinystävää. Eläimet keksivät joka päivälle jotain hauskaa tekemistä. Jokaisella on omat tapansa, tottumuksensa ja luonteensa. Viisitoista mukavaa tarinaa kertoo ystävysten leikeistä, juhlista, lorvimisesta ja tylsistymisestä. Eläimillä on superkivaa yhdessä!

Saatavuus
 

Clive Gifford:
Hauska ihmiskehokirja: mitä kaikkea piilee ihosi alla?

Lue, miksi ihostasi irtoaa tuhansia kuolleita soluja joka minuutti, mikä osa aivoistasi ajattelee, miksi nenäsi vuotaa, kuinka monta lihasta käytät hymyillessäsi, miksi olet aamulla pidempi kuin illalla, ja paljon, PALJON muuta. Kirjassa on mukana myös iso juliste ihmisestä.

Saatavuus
 

Hannele Huovi:
Urpo, Turpo ja hirveä Irvisaurus

Eräänä yönä Urpon ja Turpon luokse lentää hirveä Irvisaurus. Mikä on Urpon ja Turpon resepti Irvisauruksen kesyttämiseen? Rapsuttaminen, kapsuttaminen, kutittaminen ja kaurapuuro. Pian  Irvisaurus on esittelykelpoinen Lelumaan asukeille. Tosin yksi räyhäävä eläin aiheuttaa kaaosta. Jännittäviä hetkiä koetaan ennen kuin rauha laskeutuu lastenhuoneeseen.

Saatavuus
 

Kirsti Ellilä: Johannes ja Jura

Jura on brachiosaurus, joka valvoo öisin syöden roskia ja keräten kierrätyspulloja. Eräänä iltana yksinäinen Johannes ei saa unta ja näkee Juran ikkunasta. Yhdessä he auttavat surullista perhettä lahjoittamalla heille pullonpalautuskuitteja, kunnes poliisi sotketaan asiaan. Lopulta Johannes rohkaisee mielensä ja koputtaa surullisen perheen asunnon oveen, jonka avaa Kalle-niminen poika.

Saatavuus
 

Inga Moore: Kapteeni Kissa

Kapteeni Kissa rakasti kissoja niin paljon, että täytti niillä kauppalaivansakin. Kerran hän purjehti merikartan ulkopuolelle ja löysi saaren, jossa ei oltu koskaan nähty kissoja. Kapteenin kissat pelastivat saarelaiset siellä riehuvilta rotilta ja hän sai kuningattarelta palkaksi valtavan aarteen. Mutta mitä muut kauppiaat tekivät, kun kuulivat Kapteeni Kissan saamista rikkauksista?

Saatavuus
 

Liikkuva Laulureppu:
Hattaroita ja hernesoppaa (cd)

Nyt nautitaan, onkesälomataas. Voi tehdä ihan mitä vaan. Saa vain olla öllöttää, riippumatossa köllöttää.

Laulujen sanat ovat nasevia ja musiikki tempaa ujoimmatkin lapset mukaansa. Monipuoliset lastenlaulut ovat tehneet Mari ja Timo Rautio. Äänite on suunnattu selkeästi esikoulu- ja ala-asteikäisille ja heidän vanhemmilleen. Laulujen sanat, leikkiohjeet ja tukiviittomat ovat tekstiliitteessä.

Saatavuus
 

Riina Katajavuori: Herra Paasio

Rauli-vauva saa ensimmäisen nallensa, Herra Paasion, kun on vielä nallea pienempi. Herra Paasio pysyy uskollisesti Raulin rinnalla vuodesta toiseen niin ilossa kuin surussakin. Liisa Kallion arkirealistinen kuvitus istuu tarinaan kuin nakutettu. Tämä hellyttävä kirja sopii kaikille, joilla on tai on ollut rakas pehmolelu, joka on tarjonnut lohdutusta ja turvallista unikaveria.

Saatavuus
 

Sanna-Kaisa Tervaniemi:
Aivan hassu harakka: lasten runokirja

Toivon päivääsi tähän,
kikatusta vähän.
Varpaanpäästä kutitusta,
hassua laulun rallatusta.
Heitän vaikka kuperkeikan,
kunhan muistat tämän seikan:
Hymyä monta sä päivässä anna,
itselles ja muillekin iloa kanna.
Hauskoja lukuhetkiä!

Saatavuus
 

Kirsi Kunnas: Punni

Rakastetun kirjailijan pumpuliin kiedottu tarina erilaisuuden torjumisesta ja sen hyväksymisestä. Tiitiäisen tarinoissa mukana olleen Punni -jäniksen tarina on julkaistu omana laitoksena Maija Karman hurmaavalla kuvituksella. Kirjassa on mukana myös muutamia pomintoja Kunnaksen runoista - aiheena tietysti jänikset.

Saatavuus
 

Mary Hoffman:
Meidän ja muiden tunteet

Elämä on täynnä erilaisia tunteita. Toiset niistä saavat meidät pomppimaan ilosta tai kutittavat hassusti vatsanpohjassa. Toiset tuntuvat ikäviltä ja raskailta. Onni, suru, jännitys ja ujous sekä 14 muuta tunnetta esitellään kirjassa kuvin ja sanoin. Lempeän huumorin ansiosta kirjan tunnelma on leppoisa vaikka vaikeitakaan tunteita ei kaihdeta.

Saatavuus
 

Satu Heimonen: Sonjan hevoskesä

Sonjan hevoskesä –kirja kertoo 8-luokkalaisesta Sonjasta, joka suunnittelee kaikkien aikojen mahtavinta kesälomaa töissä hevostallilla. Vanhemmat ovat kuitenkin päättäneet toisin, sillä koko perheen on määrä matkustaa kesäksi maalle, Karjaharjuun. Sonja ei aluksi innostu suunnitelmasta yhtään, mutta yllättäen kesän tapahtumat saavatkin mieluisan käänteen. Sonja tutustuu Eliakseen, joka asuu läheisellä hevostilalla, ja loppujen lopuksi kesästä tulee kuin tuleekin mahtava.

Saatavuus
 

Jo Nesbø:
Tohtori Proktori ja suuri kultaryöstö

Norjan kultavaranto ryöstetään ja apuun hälyytetään Tohtori Proktori, Älli ja Liisi. He lähtevät Lontooseen asti tutkimaan kultaharkon katoamista. Kolmikolla on kova homma yrittää jekuttaa rosvoporukkaa, jota jopa Scotland Yardin poliisit pelkäävät. Ällin ideoiden avulla homma tuntuukin onnistuvan, muutamia takaiskuja lukuun ottamatta tietenkin.

Saatavuus
 

Dan Gutman: Metkat matkaajat

Koulumatkoista huolehtiva rouva Körölä  on kehittänyt aivan oman kielensä, jota vain oppilaat ymmärtävät. "Plimpeli plom" = hei tai hyvää päivää, "Hipsun haps" = käy istumaan. Tällä kertaa koulumatkaan tuleekin enemmän kuin tarpeeksi mutkia.  Bussiin pitää hakea "alaston oppilas", matkalla puhkeaa rengas ja ajetaan ojaan. Matka venähtää ennätyspitkäksi, joten ennättävätkö oppilaat enää ollenkaan koulun penkille?

Saatavuus
 

Juha-Pekka Koskinen: Haavekauppias

Samin mummo ostaa kiertelevältä kauppiaalta kellon, joka näyttää hyvin salaperäiseltä. Yhdessä siskonsa kanssa Sami saa selville kellon alkuperän. Se on taikakello, jonka avulla voi siirtyä rinnakkaistodellisuuteen, Haavemaahan. Pian mummo häviää ja lasten täytyy lähteä etsimään häntä maailmasta, jossa varomaton voi muuttua pelkäksi haaveeksi.

Saatavuus
 

Jukka Itkonen:
Astronautin rusinapulla

Tämän kirjan sivuilta lapsi ja aikuinenkin saavat aimo annoksen hauskoja ja satumaisia ruoka-aiheisia runoja sekä tietoa ruokakulttuurista humoristisesti. Runoista välittyy sanomaa ruuan eettisestä kuluttamisesta ja ympäristöstä huolehtimisesta. Ruoka-alalla toimivat ammatinharjoittajat ovat saaneet oman runonsa. Runojen aiheet ovat kekseliäitä, kuvitus on värikästä ja hauskaa katseltavaa niin lapselle kuin aikuisellekin.

Saatavuus
 

Lauren St.John: Elefantin tarina

Menetettyään vanhempansa Martine on muuttanut isoäitinsä luokse Sawubonan luonnonsuojelualueelle. Martine rakastaa alueella olevia eläimiä, kaikkein eniten valkoista Jemmy-kirahvia. Nyt epäilyttävä liikemies aikoo tehdä suojelualueesta safaripuiston, mikä tarkoittaa, että Martine isoäiteineen joutuu muuttamaan pois. Martine ei kuitenkaan aio luovuttaa vähällä.

Saatavuus
 

Karina Wolf: Unettomat

Unettomien perhe oli alun perin ihan tavallinen päiväperhe. Äidin uuden työpaikan vuoksi he kuitenkin joutuvat muuttamaan toiselle puolelle maapalloa, eivätkä perheen jäsenet enää osaa nukkua öisin. Kaikenlaista kokeiltuaan Unettomien perhe keksii ongelmaan yllättävän ratkaisun.

Saatavuus
 

Pere, Tuula: Herra Cannellonin sirkus

Herra Cannellonin nukkavierun sirkuksen rahat ovat lopussa ja toimilupa katkolla. Toiminnan jatkuminen riippuu erityistarkastaja Maximiliam Knappin päätöksestä. Sirkustirehtöörin vaimo Rosita käynnistää Operaatio Hannibalin sirkuksen pelastamiseksi. Yhdessä yössä karavaani matkaa Alppien yli. Löytyisikö sieltä ratkaisu sirkuksen pelastamiseen?

Saatavuus
 

Delval, Marie-Hélène: Professori Kirsikka

Professori Kirsikka pitää vanhoista peleistä. Pelikaverikseen hän rakentaa robotin, joka osaa huijata ja herkutella. Robotin taidoista on kiinnostunut myös eräs Professori Saturnus, joka haluaisi Lottolan tärkeimmäksi mieheksi.
Helppolukuisessa kirjassa käsitellään mm. teknistymistä, katkeroitumista ja ystävyyttä.

Saatavuus
 

Veera Salmi: Puluboin ja Ponin loisketiivis kirja

Taas loiskuaa! Perhe-elämä on ajanut Puluboin lähes peliriippuvaiseksi. Poni puuttuu asioihin ja määrää Puluboin pelastamaan Majakkasaarelle luovuuttaan etsimään lähteneen isänsä. Reissu osoittautuu jännittäväksi seikkailuksi. Ja samaan aikaan Poni hössöttää äidin ja vauvan kanssa kotona. Pelastuuko isä ja Poni-Main kesä?

Saatavuus
 

Green, Allison: Kuka kettua pelkäisi?

Ilta laskeutuu metsään ja varjot pitenevät. Jänis loikkii kiireesti kotikolonsa turvaan. Se ei halua joutua pimeässä vaanivan ketun hampaisiin. Kohta jänis kuulee koputuksia ovellaan, myös muut eläimet pelkäävät keskiyön kettua. Mutta onko kettu oikeasti niin pelottava? Ehkä sekin kaipaa vain suojaa ympärilleen. Kertomus on hauskasti riimitelty runomuotoon.

Saatavuus
 

Lindenbaum, Pija: Henna hiipii piiloon

Henna menee Martan luokse kylään. Siellä on myös Martan hoitotäti, jota Henna ihailee. Täti kieltää tyttöjä häiritsemästä nukkuvia vauvoja, mutta tytöt hiipivät silti lastenhuoneeseen. Sitten vahinko tapahtuu, Henna tiputtaa vauvan lattialle. Hän pelästyy kauheasti ja piiloutuu vaatekomeroon. Kirjassa käsitellään lapsen syyllisyyttä ja häpeää huumoria unohtamatta.

Saatavuus
 

Hannu Hirvonen: Virtahepojen laulujuhlat Kuv. Pia Sakki
 
Krokotiilipariskunta Krrilla ja Krristian lähtevät häämatkalle kohti
virtahepojen laulujuhlia. Ilmapalloa on kuitenkin vaikea ohjata, ja matkareitti vaihtaa suuntaa tuulen mukana. Oulun Toripolliisi ja Lapin tunturit vilahtavat ohi, kun krokotiilit kiitävät halki taivaan pohjoisen ja idän kautta Afrikkaan, missä hippojen räppi järisyttää viidakkoa.
 
 
Reetta Niemelä: Tikkumäen koirat
 
Tikkumäen uudesta koiranpennusta on kasvamassa kunnon koirakansalainen. Pentu oppii joka päivä tarpeellisia taitoja. Lapset puolestaan oppivat, mitä koira tarvitsee, miten siitä pidetään hyvää huolta ja mitä kaikkea koiran kanssa voi harrastaa. Hauska kuvakirja on myös koko perheelle sopiva opas koiramaailmaan.
 
Buckinham Will ja Docherty Thomas: Ronttu ja merimies

Eräänä päivänä Rontun ovelta kuuluu koputus. Siellä on merimies, jolla on monta seikkailua kerrottavanaan.  Ronttukin tempautuu mukaan ihmeellisiin seikkailuihin ja kokee jotakin aivan uutta, mitä ei uskonut koskaan tapahtuvan. Lue kirjasta millaisia juttuja Rontun tielle tulee!
 
Jukka Laajarinne ja Timo Mänttäri: Isä vaihtaa vapaalle

Tyttären mielestä isä tekee liikaa töitä. Mitä tapahtuukaan, kun agenttina toimiva isä ottaa lopputilin töistä? Alkaa huima seikkailu, josta ei jännitystä puutu. Työstä luopuminen ei tainnutkaan olla niin hyvä idea, kuin isä ensin luuli. Lopulta löytyy ratkaisu, johon kaikki ovat tyytyväisiä. Millainenhan ratkaisu mahtaa olla?
 

Anna Nuotio – Eppu Nuotio – Kristiina Louhi: Veikko ja Veikko lomalla

Viisivuotiaan Veikon kesäloma on alkanut ja hän ottaa mökille mukaan kaveriksi alakerran naapurin, jonka nimi on myös Veikko. Naapuri-Veikko onkin jo vähän vanhempi, jo eläkkeellä, ja ilahtuu päästessään maalle. Mökillä tietenkin kalastetaan, veistellään kaarnaveneitä ja otetaan tupluurit. Mutta miten käy saunan lämmityksen, kun kiukaan pesään on asettunut asumaan ampiaisparvi?

Saatavuus
 

Sally Grindley: Multakutri ja kolme Satua

Elipä kerran ruma jättiläinen komeassa linnassa pavunvarren huipulla. Seuranaan hänellä on vain kultamunia muniva kana. Yksinäisyyteen kyllästyneenä jättiläinen päättää etsiä itselleen vaimon. Eräästä kylästä löytyy kolme Satu-nimistä naista. Suostuuko yksi heistä Multakutrin vaimoksi?

Hauska ja helppolukuinen kirja on Lukukaveri-sarjaa.

Saatavuus
 

Christa Kempter: Herra Jänis ja rouva Karhu juhlivat

On herra Jäniksen syntymäpäivä. Jänis ei tahdo juhlia päivää millään tavalla vaan tahtoo viettää ihanan, rauhaisan päivän putipuhtaassa kodissaan. Mutta Rouva Karhu on eri mieltä. Se viis veisaa jäniksen toiveesta ja alkaa puuhastella juhlia. Kakku ainakin leivotaan. Vaan kuinkas käy kun hunaja vilahtaa karhun omaan suuhun ja kanamunatkin ovat loppuneet…

Saatavuus
 

Hotakainen, Markus: Lasten retkiopas

Nyt mennään tekemään kesäretkiä ja tutkimaan sisiliskoja! Lasten näkökulmasta laadittu retkiopas tutustuttaa luontoon elämyksellisesti sekä kasvattaa ympäristönsuojeluun pienestä pitäen. Markus Hotakainen on suomalainen tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut myös lapsille ja nuorille suunnattuja mielenkiintoisia tietokirjoja.

Saatavuus
 

Kim Fupz Aakeson: Tyttö ja ihmeelliset korvat

Tyttö oli muuten oikein sievä, mutta hänen korvansa olivat todella kummalliset, vaaleankeltaiset ja hyvin suuret. Kun tyttö käveli kadulla, ihmiset töllistelivät ja kuiskuttelivat. Se sai tytön surulliseksi, eikä hän tahtonut lähteä ulos. Illalla tyttö itki itsensä uneen. Aamulla hän kurkisti varovasti peiliin. Suurten korvien tilalle oli kasvanut kaksi ihanaa perhosen siipeä.

Saatavuus
 

Ulf Stark: Diktaattori

Pikku diktaattorille äiti, isä ja päiväkodin väki ovat pelkkiä palvelijoita. Kaikkien on tehtävä kuten diktaattori määrää! Diktaattorina olo on kuitenkin kovin raskasta ja yksinäistä puuhaa. On niin paljon isoja asioita ajateltavana, kuten esimerkiksi pieni diktaattori itse ja eräs sinisilmäinen tyttö.

Saatavuus
 

 

Marjatta Kurenniemi: Unikon satuja
Kuv. Christel Rönns

Unikko lennättää lapset Hyvien Unien Maahan, siellä joet ovat kaakaota, rannat sokeria ja puissa kasvaa karamellia. Mutta Siirappisuolle ei ole menemistä, sen tuolla puolen on Pahojen Unien Maa. Unikon syntymäpäivillä Uni-Mummokin kutoo kauniita unia keinutuolissaan. Kesteissä ollaan tietenkin yöpukusillaan. Vierailu Leikkikalumaahan on riemukas, asuuhan siellä Juhanin vanha Polle-hevonen.  

Saatavuus

Toni Juhanne: Tervetuloa Nauruvaaraan

Uuteen kouluun meno pelottaa Aapelia, sillä samaan kouluun on tulossa myös koko Suomen kammoama koulukiusaaja, Ensio. Onneksi Aapelin uudelta luokalta löytyy myös Pallas, joka vihaa koulukiusaajia ja saa jopa Ension kuriin. Ension ja uusien kavereiden myötä Aapeli joutuu lopulta hurjan seikkailun pyörteisiin ja Pallaksen salaisuus paljastuu.

Saatavuus
 

Anna Jansson: Kielletyt roskat

Visbyn kaupungissa tapahtuu kummia. Joku heittelee omia roskiaan toisten roskapönttöihin. Yhdessä kaverinsa Ubben kanssa Emil ryhtyy selvittämään
kuka voisi olla syyllinen. Pojat aloittavat tutkimuksensa tyhjentämällä ensin roska-astian ja tutkimalla sen sisällön.
Yllättäen sieltä löytyykin johtolanka. Sitä seuraamalla pojat lähtevät selvittämään syyllistä.

Saatavuus
 

Lin Hallberg: Eppu tulee taloon

Elsan toive on vihdoin toteutunut ja hän on saanut oman pikku ponin Epun. Eppu on tosin koeajalla. Sen pitää ensin oppia kunnon hevosen tavoille; ei vikurointia, ei näykkimisiä, ei ratsastajan pudottelua. Epun pitää tulla toimeen myös Epun isosiskon Minnan hevosen Santoksen kanssa. Molemmat tytöt keskittyvät Epun kouluttamiseen, mutta hermot ovat välillä kovalla koetuksella. Onneksi äiti on ymmärtäväinen ja auttaa tyttöjä.

Saatavuus
 


Veera Salmi: Puluboin ja ponin kirja

Puluboi on ihan oikea pulu, joka haluaa isona mainosmieheksi. Poni ei ole oikeasti poni, vaan tyttö nimeltä Mai. Yhdessä he kertovat kohtaamisestaan ja ystävystymisestään, kumpikin omalla äänellään. Kuinka käy, kun Poni-Mai karkaa kotoa, ja miksi Puluboi ei koskaan sano r-kirjainta? Hilveän hauska ja naulattava kilja!

Saatavuus
 

Markku Karpio: Mun isäni on avaruusmies

12-vuotiaan Aleksin isä on kuollut. Äiti on huolissaan poikansa nettipelaamisesta, koulunkäynnistä ja kotona haahuilusta. Äidin mielestä Aleksin on parasta lähteä koiransa Shurkan kanssa Jonni-serkun luokse. Suru alkaa pikkuhiljaa hellittää, kun Aleksi tutustuu saaristolaiselämään ja saa uusia hauskoja kavereita.

Saatavuus
 

Jakob Martin Strid:
Jättipäärynä joka kasvoi talon kokoiseksi

Poutarannan asukkaat Miksu ja Sebastian saavat pullopostin mukana siemenen ja kirjeen kadonneelta pormestarilta. Siemen on peräisin Salaperäiseltä saarelta, jonka pormestari on löytänyt. Ystävykset kylvävät siemenen maahan. Sen seurauksena pihamaalla alkaa tapahtua perin merkillisiä asioita keskellä yötä…
 
Hannele Huovi: Ihme juttu!
Runoja isoista ja pienistä ihmeistä.

Kuvitus Karoliina Pertamo

Aamu tai ilta, kesä tai talvi - maailmaa kannattaa katsella runoilijan näkökulmasta.
Runon aiheeksi kelpaavat oudotkin asiat: rantakäärmeen sutjakka olemus lumoaa,
ja kuutamo luo pintajännitystä. Riimittely saa myös arjen säihkymään talvipojan puikkotimanttien lailla. Kurkista vaikkapa isän salkkuun, pistäydy yöpyykillä tai ihmettele läppärin muodonmuutosta!
 

Elvira Lindo: Villirilli Manolito

Hänet tunnetaan nimellä Villirilli Manolito (lempinimi johtunee pullonpohjarilleistä). Tämä kahdeksanvuotias mainio pikku Manolito asuu Madridissa ja seikkailee ystäviensä Isokorvan, Ozzyn ja Sottapöksy Susanan kanssa. Vaarinsa Nicholásin seurassa Manolito löytää itsensä tilanteista, joissa nokkeluudella ja nopealla ajattelulla selviää pitkälle.

Saatavuus
 

Timo Parvela: Hyvän mielen iltasatuja. Kuvitus Virpi Penna

Kirjailija näyttää kyntensä iltasatujen uudistajana. Ripaus anarkiaa maustaa
satuja noidan kadonneesta taikahatusta ja vanhusten neuvokkuudesta. Harvemmin tavattuja eläinhahmoja edustavat kalat, joiden hääjuhlaa uhkaa katastrofi. Kirjassa tutustutaan myös liikennevalon sielunelämään sekä kuvakirjoista tuttujen Annan ja Antin arkeen. Pennan iloinen kuvitus tukee satujen maailmaa.

Saatavuus
 

Martin Widmark: Hirviöakatemia

Nelli Rapp on ihan tavallinen tyttö, josta on tulossa kauhuagentti. Hannibal-setä kutsuu Nellin salaiseen kouluun, jossa testataan tytön taidot taisteluissa hirviöitä ja kummituksia vastaan. Kauhuagentti Nelli Rapp on hauskanhilpeä sarja kammottavista asioista.

Saatavuus
 

Sebastian Lybeck: Latte-siili ja vesikivi

Latte-siilin kotimetsä on kuolemassa kuivuuteen. Järvet ovat tyhjillään ja kasvien lehdet varisevat kellastuneina. Syypää tuhoon on Karhukuningas Bantur, joka on varastanut salaperäisen vesikiven Taimenjärven pohjasta. Latte-siili ei voi antaa metsänsä tuhoutua, vaan lähtee vaaralliselle matkalle kohti karhujen valtakuntaa..

Saatavuus

Thorbjørn Egner:
Kasper, Jesper ja Joonatan: kolme iloista rosvoa


Kardemumma on pieni ja merkillinen kaupunki. Siellä tapahtuu paljon sellaista mitä ei muualla tapahdu. Kaupungin liepeillä asustaa kolme iloista rosvoa lemmikkileijonansa kanssa. He eivät ole yhtä pahoja kuin monet muut rosvot, mutta ruokakomeron tyhjentyessä he lähtevät yöllisille retkille Kardemumman kauppoihin.

Saatavuus


Tapani Bagge: Kiljusen uusi herrasväki. Kuv. Mika Launis

Kiljusen herrasväelle koittaa kuumat paikat, kun sauna palaa poroksi ja siinä
sivussa myös kotitalo. Perhe päättää muuttaa Helsinkiin, mutta kiljusmaiseen
tapaan matkassa on monta mutkaa. Perheen saapuminen pääkaupunkiin
jää tuskin keneltäkään huomaamatta. Tarina huipentuu Olympiastadionilla
yleisön kannustaessa Suomen joukkuetta Kiljusten johdolla.

Saatavuus


Sinikka Nopola: Anna Talven outo viivytys: satu niille, jotka ikävöivät vuodenaikoja

Kaupungin asukkaat odottavat lumen tuloa. Luistimet ja pulkat on kaivettu esille, mutta maa pysyy mustana. Missä Neiti Talvi oikein viipyy? Työhönsä Väsynyt Hortensia Syksy löytää lopulta Anna Talven jäätelöbaarista. Hän istuu Kimmo Kesän vieressä ja juo pirtelöä samasta lasista. He vaikuttavat hyvin ihastuneilta. Ei kai Anna Talvi ole unohtanut velvollisuuksiaan?

Saatavuus

Réka Király: Lunta sataa, Lupo!
Kuv. Marika Maijala.

Lupon turkissa on viisi pilkkua. Kun taivaalta alkaa tupruttaa lunta, Lupo muuttuu valkoiseksi ja pilkut katoavat. Minne ne joutuivat? Pikkukoira etsii kadonneita täpliä kadulta ja puistosta. Läppiä avaamalla ja reikiin kurkistelemalla voit seurata Lupon reittiä ensilumen peittämässä kaupungissa.

Saatavuus

Janet Foxley:
Muncle Trogg - maailman pienin jättiläinen


Muncle Trogg on hyvin pieni ja viisas jättiläispoika. Hän elää muiden jättiläisten kanssa tulivuoren uumenissa. Pikkuruista Munclea kiusataan koulussa ja elämä on välillä hankalaa. Lopulta hän saa tarpeekseen ja lähtee tutkimaan ihmisten maailmaa. Munclen retkellä on kuitenkin odottamattomat seuraukset, jättiläiskansan piilopaikka uhkaa paljastua.

Saatavuus
 

Annika Eräpuro: Eve ilves Espanjassa

Eve ilves ja hänen paras ystävä Varpunen lähtevät lomamatkalle Espanjaan. Uimarannalla nauttiessaan auringon lämmöstä he huomaavat jotain outoa. Rannalla rentoutuu pantteri, jonka tukka on välillä vaaleanpunainen ja välillä sininen. Kun pantteri tulee heitä vastaan muuallakin ja käyttäytyy epäilyttävästi, Eve ja Varpunen alkavat tutkia asiaa.

Saatavuus
 

Tiitinen, Esko-Pekka: Kyyhkyn kysymys. Kuvitus: Nikolai Tiitinen

Kyyhkynen ei löydä kotiaan ilman pöllön apua. Pitkällä matkalla muut eläimet auttavat lintuja. "Heikoille voimaa voi vahvemmat antaa, kun tuuli on myötäinen", laulaa kyyhky. Perillä Afrikassa ystävyksiä odottaa aavikoitunut maisema. Yhdessä eläimet
ryhtyvät toimiin uuden metsän kasvattamiseksi. Isän ja pojan yhteistyönä syntynyt
kuvakirja sisältää vahvan sanoman maapallon puolesta.

Saatavuus
 

Nuotio, Eppu: Papupiilokas, ötökkäriimejä. Kuvitus: Linda Bondestam.

Sininen kirjokuoriainen kirjoo sinisiä asioita, ja kotisirkka virkkaa tyynyä
pesänsä pehmusteeksi. Papupiilokas kätkeytyy vihreään makuupussiin, mutta turkiskuoriainen majailee minkkiturkissa. Ötökkäheimosta löytyy monenlaista
vipeltäjää kevätsonkiaisesta lymymuurahaiseen. Värikäs hyönteiskansa on saanut oman lorukirjansa, joka sopii myös ihmisille.

Saatavuus

Steen, Hanna van der: Ennustus

Prinsessakaksoset Armada ja Elena erotetaan heti syntymän jälkeen toisistaan. Elena lähetetään kauas Suomeen, mutta Armada saa jäädä Tähtilinnan valtakuntaan. Muinaisen ennustuksen mukaan tytöt eivät voi nähdä toisiaan ennen 13. syntymäpäiväänsä tai jotakin kauheaa tapahtuu. Tyttöjen ollessa 12-vuotiaita Armada saa vihiä sisarestaan ja päättää hakea hänet luokseen varoituksista huolimatta

Saatavuus

DiCamillo, Kate: Taikurin norsu

Orpo Peter uskaltautuu kauppamatkalla ennustajan puheille. Hän haluaa tietää totuuden sisarestaan, jonka sanotaan kuolleen vuosia sitten. Peter saa ennustajalta uskomattoman vastauksen. Sisar elää, mutta hänet voi löytää ainoastaan seuraamalla norsua. Mutta eihän niitä elä kylmässä ja lumisessa Baltesin kaupungissa. Mistä Peter voi löytää norsun, kun taikuuttakaan ei ole olemassa?

Saatavuus

Sinisalo, Johanna: Möbiuksen maa

Pii on kahdeksanvuotias tyttö, jonka kesäloma alkaa kurjasti. Paras kaveri muuttaa pois, ja metsään tehty majakin on rikottu. Pii löytää kummallisen rannerenkaan ja tapaa Söör Kissan. Rannerenkaan avulla Pii päätyy rinnakkaismaailmaan, jota uhkaa jokin vaarallinen. Pystyykö hän pelastamaan kokonaisen maailman? Möbiuksen maa on huima fantasiaseikkailu hieman pienemmille.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

Hirvonen, Hannu: Rakastunut krokotiili

Kristian-krokotiili on rakastunut kuuden ärrän voimalla. Tunne purkautuu satoina lemmenrunoina Krilla-lemmitylle. Myös hiirten häät lähestyvät, ja romantiikka valtaa koko Murisevan metsän. Vuoden tunteellisin lastenkirja tekee hyvää myös aikuisille. Finlandia Junior-palkintoehdokas 2011.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Salo, Pilke: Sulo Omenamies

Mumman ikivanhassa omenapuussa asustaa Sulo Omenamies. Omenapuun huoltomiehen talviunta ei saa häiritä, jotta syksyn omenasato ei mene pilalle.  Sisarukset Mai ja Touko seuraavat Sulon puuhia keväästä syksyyn. Perustuu Heikki Salon lastenlauluun.

Saatavuus

On meillä nasta täti: leikkikenttien vanhoja laululeikkejä

Nyt on aika elvyttää ulkoleikit, joiden suosio alkoi hiipua pari vuosikymmentä sitten. Mainio teos sisältää sanat, melodiat ja leikkiohjeet sekä leikkien historiaa. Kuvituksena nostalgisia valokuvia 1950-1980-luvuilta.

Saatavuus

Jansson, Anna: Ritarien taistelu

Emil on viidesluokkalainen poika, jolla on etsivätoimisto. Visbyssä vietetään jokavuotista keskiaikaviikkoa. Viikon kohokohta on turnajaiset, jossa neljä ritaria mittelee taitojaan. Joku kuitenkin sabotoi turnajaisia, ja se joudutaan keskeyttämään joka kerta. Nuori Emil alkaa tutkia asiaa.

Saatavuus

Salminen, Hellevi: Samuel ja Kekkosen puku

Samuelin mahaan sattuu melkein joka aamu, eikä hän haluaisi mennä kouluun. Mahakivun aiheuttavat Viljami ja muut pojat, jotka eivät ota Samuelia porukoihinsa. Viljamin mielestä Samuel on mamo ja siksi häntä kiusataan. Onneksi hänellä on sentään yksi ystävä, Josefina sekä mummo ja Anne-täti, joka ajeluttaa Samuelia harrikallaan.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, lokakuu 2015