Lapsettomuus koskettaa - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Lapsettomuus koskettaa - Tietoa ja tarinoita lapsettomuudesta
 

Hanna Parviainen (toim.): Ei kenenkään äiti: kertomuksia lapsettomuudesta

Ei kenenkään äiti sisältää viidentoista suomalaisen naisen ja miehen omakohtaiset kertomukset lapsettomuudesta. Teoksessa käsitellään hyvin laajasti lapsettomuuden syitä ja erilaisia selviytymistapoja. Osa kertomuksista on hyvinkin yksityiskohtaisia ja osa taas tarkastelee lapsettomuutta etäisemmin ja analyyttisemmin. Teos sisältää muun muassa entisen kansanedustajan Satu Taiveahon kirjoituksen julkisesta lapsettomuudesta. Lapsettomalle teos antaa vertaistukea ja lohtua, mutta Ei kenenkään äiti on hyvä teos luettavaksi myös lapsettoman läheisille.

Saatavuus

 
Pirre Saario: Haikara lentää ohi

Pirre Saarion Haikara lentää ohi on ensimmäinen suomenkielinen lapsettomuuspäiväkirja, minkä vuoksi sitä voisi sanoa lapsettomuusteosten klassikoksi. Teos kertoo Pirren ja hänen miehensä Arton lapsettomuudesta ja etenee päiväkirjamaisesti vuosi vuodelta. Saario kirjoittaa hyvin aidosti ja kaunistelematta kaikista tunteista, joita lapsettomuus herättää. Aitous ja rehellisyys tekeekin siitä hyvän lohtukirjan lapsettomalle: En olekaan ainoa joka tuntee näin. Teoksessa on Pirren ja Arton kertomuksen lisäksi muiden lapsettomien parien lyhyitä kertomuksia. Uuteen 2001 ilmestyneeseen painokseen on lisätty osio, jossa kerrotaan mitä Pirrelle ja Artolle sekä muille kirjassa olleille pareille kuuluu 10 vuotta kirjan kirjoittamisen jälkeen.

Saatavuus

 
Anna-Kaisa Hakkarainen: Ihmeet tapahtuvat muille

Ihmeet tapahtuvat muille on lapsettomuuspäiväkirja, joka alkaa ihanasta rakkaudesta ja päätöksestä tehdä yhteinen lapsi. Pian pariskunta joutuu kuitenkin huomaamaan, ettei lapsia niin vain tehdä. He joutuvat lapsettomuushoitojen kierteeseen, jossa toivo ja epätoivo vuorottelevat. Hakkarainen kertoo aidosti, mitä lapsettomuushoidoissa käyminen on ja millaisia tunteita lapsettomuus herättää. Teos on hyvä tuki etenkin lapsettomuushoitoja harkitseville tai niissä oleville. Teoksen lopussa on myös Anna-Kaisa Hakkaraisen miehen Petri Hakkaraisen kirjoittama "Ihmeet tapahtuvat muille miehille", josta saa miesnäkökulmaa lapsettomuuteen, sekä lääkärin ja psykoterapeutin puheenvuorot.

Saatavuus

 
Judith Uyterlinde: Rakkaustesti

Rakkaustesti on hollantilaisen Judithin ja hänen miehensä Paulin lapsettomuuskertomus. He haluavat lapsen melkein heti tapaamisensa jälkeen. Yritystä kestää kuitenkin vuoden ennen kuin Judith tulee raskaaksi. Hän on raskaudestaan todella onnellinen ja kertoo siitä kaikille, mutta valitettavasti raskaus päättyy keskenmenoon. Keskenmenoa seuraa kohdun ulkopuolinen raskaus ja muita ongelmia. Pariskunta joutuu vuosia kestävään hoitokierteeseen, jossa ei tunnu olevan toivon hiventäkään. Rakkaustesti on tähän mennessä ainoa suomennettu henkilökohtainen lapsettomuuskertomus. Teoksen lopussa on faktatietoa Alankomaiden lapsettomuustilanteesta ja hoidoista sekä Simpukka-yhdistyksen puheenvuoro.

Saatavuus

 
Kerttu Lähteenmäki (koonnut): Lapsettomuus : 30 tositarinaa

Kerttu Lähteenmäen kokoama teos sisältää 30 internetsivuston kautta kerättyä tositarinaa lapsettomuudesta. Tarinat ovat hyvinkin aitoja, mutta koska ne on julkaistu teoksessa sellaisenaan kuin ne on netissä kirjoitettu, on osa niistä tajunnanvirtamaisia. Tarinoista kuitenkin näkee, miten eri tavalla lapsettomuuden voi kokea ja miten siitä voi selviytyä. Tositarinat-sarjassa on ilmestynyt myös Keskenmeno : yli 40 tositarinaa.

Saatavuus

 
Tuuli Oinonen: Pitkä odotus : Kokemuksia lapsettomuuden hoidosta

Tuuli Oinosen teos alkaa tietopaketilla lapsettomuuden hoidosta. Hoitomuodot ovat jonkin verran vuodesta 1998 edistyneet, mutta pääosin tieto on vielä ajantasaista. Teoksen lopussa oleva tietopaketti lapsettomuutta hoitavista klinikoista ja adoptiojärjestöistä voi jo olla vanhentunut. Kirjan puolivälissä siirrytään kokemuksiin lapsettomuudesta eli ääneen pääsevät lapsettomuuden kokeneet naiset ja miehet. Kokemuksia on niin lapsettomuushoidoista, adoptiosta kuin kaksin jäämisestäkin.

Saatavuus

 
PNG: Maailma mustavalkoinen : Sarjakuvia lapsettomuuden surusta

Maailma mustavalkoinen on alun perin ilmestynyt sarjakuvablogina vuonna 2009. Teoksen nimimerkin PNG takana on Riina Björkwall, joka alkoi kirjoittaa blogia, kun hän oli kokenut yhden kohtukuoleman ja keskenmenoja. Sarjakuvan kuvat tiivistävät lapsettomuuden tunteita aidosti ja peittelemättä. Pingviinihahmot itkevät ja surevat lapsettomuutta ja tuovat esiin sen herättämiä ajatuksia.

Saatavuus

 
Riika Ruottinen: Keskenmenosaappaat : Sarjakuvia lapsettomuudesta

Keskenmenosaappaat on saanut alkunsa sarjakuvablogina Meinasin kaatua. Siinä käsitellään nimensä mukaisesti keskenmenoa, mutta myös lapsettomuutta ja teoksen loppupuolella hedelmöityshoitoja.  Ruottisen sarjakuvissa puretaan etenkin lapsettomuuden aiheuttamia tunteita. Teoksen parasta antia on mm. sarjakuva "In your face -book", jossa Facebook-kavereiden raskaus- ja lapsipäivitykset saavat lapsettoman purkamaan tunteitaan.

Saatavuus

 
Laura Isotalo (toim.): Lapsettoman paikka

Lapsettomien yhdistyksen julkaisema runokokoelma sisältää enimmäkseen Simpukan jäsenten kirjoittamia runoja, mutta mukana on myös ammattikirjoittajien runoja ja Mariskan ja Samuli Putron laulutekstejä. Runojen puhujat tietävät aidosti, mitä lapsettomuus on, ja ovat purkaneet tuntojaan paperille runojen muodossa. Yhteistä kaikille runoille on, että niistä välittyy aito tunne. Teoksen lopussa on tietoa kirjoittajista ja Simpukka-yhdistyksestä.

Saatavuus

 
Ben Elton: Vauvahorkka

Lucy haluaa lapsen. Jos niin ei tapahdu, hän haluaisi ainakin kyetä kävelemään kadulla lastenvaunujen ohi purskahtamatta itkuun. Hänen miehensä Sam haluaa kirjoittaa hittielokuvan. Jos niin ei tapahdu, hän haluaisi ainakin saada lapsen. Lasta ei kuitenkaan hankita hetkessä, eikä hittielokuvaa kirjoiteta ilman sykähdyttävää tarinaa. Lucy ja Sam alkavat molemmat pitää omaa päiväkirjaa, jossa käyvät läpi tunteitaan ja ajatuksiaan. Vauvahorkka siis seuraa samanaikaisesti sekä miehen että naisen näkökulmaa lapsettomuuteen huumorilla sävytettynä. Teos on viihdekirjallisuutta, mutta siitä löytyy myös syvällisempi pohjavire, joka koskettaa lukijaa.

Saatavuus

 
Eve Hietamies: Puolinainen

Puolinainen on romaani , joka kertoo marketin kassalla työskentelevästä Ilonasta ja hanafirman myyntimiehestä Iivarista. He ovat olleet yhdessä viisi vuotta ja on lapsenteon aika. Ilona tuleekin helposti raskaaksi, mutta niin ensimmäinen, toinen kuin kolmaskin raskaus päättyvät keskenmenoon. Raskauden aikaansaama kupliva into kääntyy aina suruun. Ilona häpeää suremistaan ja sitä, ettei voi antaa Iivarille kaivattua lasta. Hän myös pohtii paljon, mitä muut hänestä ajattelevat. Välillä Ilona käy myös kuvitteellisia keskusteluja Surun ja Itkun kanssa. Eve Hietamies varmasti tietää, mistä romaanissaan kirjoittaa, koska hän itse on kokenut useita keskenmenoja. Siksi teos voi olla hyvä lohtukirja keskenmenoja kokeneille.

Saatavuus

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, lokakuu 2015

OUTI-verkkokirjasto