Luovan kirjoittamisen oppaita - Kirjasto - Oulun kaupunki

Luovan kirjoittamisen oppaita

 

Tommi Parkko: Kirjoita runo!

Kirjoita runo tarjoaa tietoa runon kirjoittamisen lähtökohdista. Kirja esittelee runouden tunnusmerkkejä, kuvallisuutta, rytmiä, puhujuutta ja runokokoelman rakentamista kirjoittajan näkökulmasta. Lukija saa tietää, kuinka runo on kirjoitettu ja miksi runo on sellainen kuin on.

Saatavuus

       

Markku Envall: Miten kirjoitan aforismeja

Markku Envall johdattaa lukijansa aforistiikan pariin sekä antaa vinkkejä muun muassa aforismien kirjoittamiseen, paranteluun ja oman kokoelman rakentamiseen. Kirja on oivallinen opas kaikille, jotka haluavat kehittää omaa kirjoittamistaan.

Saatavuus
 

 

Anu Silfverberg: Sata sivua

Teos koostuu sadasta kirjoitusharjoituksesta ja 20 kirjailijahaastattelusta. Harjoitusten tavoitteena on parantaa muun muassa ideointia, henkilöhahmojen rakentamista ja dialogia sekä rohkeutta käyttää kieltä monipuolisesti.

Lyhyissä haastatteluissa kirjailijat kertovat vinkkejään siitä, mitä itse tekevät silloin, kun teksti ei tahdo luistaa.

Saatavuus
 

 

Stephen King: Kirjoittamisesta

Stephen King kertoo lapsuudestaan ja nuoruudestaan, kuinka hänestä tuli kirjailija. Hän antaa myös vinkkejä kirjailijuudesta haaveileville: jotta voi rakentaa toimivan tekstin, on oltava hyvät työkalut ja kyky käyttää niitä.

Esimerkkeinä King käyttää omia teoksiaan. Esimerkiksi Piinan idea on lähtenyt lentokoneessa nähdystä unesta.

Saatavuus
 

 
Liisa Enwald: Luova kirjoittaja

Kirjoitusoppaiden klassikko, joka opastaa virheistä viisastumisen ja kriittisen lukemisen keinoin: mitä vikaa on omissani tai toisten teksteissä, miten niitä voi välttää.

Saatavus

 

  

Heli Hulmi: Saattaen vaihdettava: vapaudu kirjoittamalla

Omaelämäkerrallinen kirjoittaminen on tutkimusmatka. Kirjoittaja muovaa suhdettaan menneisyyden kokemuksiinsa ja voi vapautua ikävien muistojen taakoista.

Tyyliltään esseenomaisessa kirjassa käsitellään muistamista, taiteen terapeuttista ulottuvuutta ja ohjaajan roolia. Esimerkit ja tehtävät auttavat lukijaa pääsemään kirjoittamisen vireeseen.

Saatavuus
 

  

Maria Peura: Antaumuksella keskeneräinen

Mistä häpeässä, syyllisyydessä ja itsen kohtaamisen pelossa on kysymys? Entä miten rohjeta ja pystyä kirjoittamaan kohtaamansa sanoiksi?

Kirja on tarkoitettu kaikille niille, jotka halajavat uskaltaa kirjoittaa. Ja kaikille niille, jotka kamppailevat epätäydellisyytensä kanssa.

Saatavuus
 

 
Marja-Riitta Vainikkala: Sanasta kuvaksi, kuvasta sanaksi

Visuaalisten harjoitusten kautta syntyy tekstiä, ja sanataiteen menetelmiä voi soveltaa myös kuviin. Kirjoittajakouluttaja Marja-Riitta Vainikkalan ja kuvataiteilija Marju Kaltilan teos käsittelee kirjoittamisen ja kuvantekemisen yhteyttä. Se tarjoaa välineitä luovaan ilmaisuun ja vapauttaa lukijan leikkimään eri taiteenalojen keinoilla.

Saatavuus
 

 

Natalie Goldberg: Hyvä kaukainen ystävä: kuinka kirjoittaa elämäntarina

Kirjoittajan tärkein työkalu on oma mieli, Natalie Goldberg sanoo. Yksityiskohdat ja todelliset kokemukset tuovat elävyyttä kirjoitettuun sanaan.

Goldberg auttaa houkuttelemaan esiin muistikuvia tilanteista, tunnelmista ja aistimuksista ja muovaamaan ne eläviksi sanoiksi, elämäntarinaksi ja muistelmiksi.

Saatavuus
 

 

Jera Hänninen: Haluatko todella kirjailijaksi?

Haluatko todella kirjailijaksi? on rehellinen ja rohkea opas kirjailijaksi halajaville ja kirja-alasta kiinnostuneille. Kirja käy läpi kirja-alan myllerrykset ja selittää, mistä niissä oikeasti on kyse. Konkareille kirja sisältää anekdootteja ja sisäpiiritietoa kirjamaailman ihmeellisyyksistä.

Saatavuus
 

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, tammikuu 2013

OUTI-verkkokirjasto