In English | Tekstin koko A- A+

Musiikkivinkkejä
 

Whitesnake: Made in Japan


Veteraaniyhtye Whitesnake esittelee tällä livejulkaisulla livekuntoaan Japanissa Loud Park-festareilla vuonna 2011. Rock-kukko David Coverdalen vetämä bändi on melkoisessa iskussa, eikä nokkamiehen huippuvuosista kaventunut ääniala pahemmin haittaa meininkiä tässä hittiputkessa.

Saatavuus
 

Matthias Philipzen: Cajon

Väli-Amerikan orjaplantaaseilla kehitetty rytmisoitin cajon valloitti Euroopan vasta äskettäin, flamencon välityksellä. Vaatimattoman näköisestä puulaatikosta saa irti ihmeen paljon erilaisia soundeja. Tässä oppaassa esitellään soittotekniikat ja rytmikuviot. Malliesimerkkejä on myös 2:lla liite-cd:llä.

Saatavuus
 

Viikate: Panosvyö

Levyllinen Motörheadia suomeksi laulettuana kuulostaa hieman arveluttavalta ajatukselta, mutta kotimaisen rokkikansan suosikki Viikate onnistuu tässä vedossa hyvin. Lemmyn ja kumppaneiden viisut ovat kääntyneet varsin mainiosti Viikate-muottiin. Testaa itse, jos et usko.

Saatavuus
 

Steel Panther: All you can eat

Los Angelesista ponnistava huumori-tukkahevipumppu Steel Panther on ehtinyt urallaan jo kolmanteen pitkäsoittoon. Kertosäkeet ovat yhä tarttuvia ja sanoitukset todella törkyisiä. Tätä levyä ei voi suositella tiukkapipoisille, muille kasarihevin ystäville tämä on hauska retrotrippi.

Saatavuus
 

Tornion syntymättömät ministerit

Heli Slungan runot saavat aivan uudenlaisen elämän tällä EP:llä. Yhtyeen vahva ote sekä sävellystyössä että kappaleiden esittämisessä pysäyttää. Painavat planeetat–kappaleessa reggae vaihtuu popahtavampien rytmien kautta jopa maagisiin tunnelmiin. Yllätyksellistä, kiehtovaa… ja niin suorasukaista!

Saatavuus
 

 
Rolling Stones: Sweet summer sun

Rollarit esiintyi kesällä 2013 loppuunmyydyllä keikalla Lontoon Hyde Parkilla. Tämä keikka on nyt saatavissa DVD:nä ja Blu-Rayna. Setti on yhtä Stones-hittiputkea ja papat ovat yhä varsin mainiossa iskussa. Bonuksena lavalla nähdään parissa biisissä bändin ex-kitaristi Mick Taylor.

Saatavuus - Blu-ray
Saatavuus - DVD

 

 
Pearl Jam: Lightning bolt

90-luvun grunge-buumin myötä pinnalle noussut Pearl Jam on kymmenennellä studiolevyllään siirtynyt jo varsin kauas juuristaan rokaten nykyisin varsin hillitysti. Monta slovaria sisältävä levy on vakuuttava näyte siitä, että rokkarit voivat ikääntyä tyylikkäästi.

Saatavuus

 

Judas Priest: Epitaph

Ensilevynsä jo vuonna 1974 julkaissut legendaarinen metallipumppu antaa näytteen tuoreesta keikkakunnostaan tuoreella Epitaph-dvd/blu-ray-julkaisullaan. Bändi on  kasannut settiinsä viisuja jokaiselta albumiltaan ja miehet ovat loistavassa iskussa. Tämä, jos mikä on Metallia.

Saatavuus - Blue-ray

Saatavuus - DVD

 

Omnium Gatherum – Beyond

Hevin voittokulku jatkuu tämän melodisen death metalli -albumin myötä. Beyond tuo bändin osaamisen esille vahvasti jo Luoto-kappalessa. Kappaleet on rakennettu toisiaan vahvistavaksi kokonaisuudeksi, joka tummuu ja syvenee edetessään. Beyond tuo metallin herkkyyden hellästi mutta vaativasti myös genreä tuntemattomien korviin.

Saatavuus

 

 

Kurt Vile: Wakin on a pretty daze

Kurt Vilen Wakin on a pretty daze -levy on suositeltavaa kunneltavaa etenkin Neil Youngin kitaravetoisen puolen ystäville. Vile suosii pitkiä junnaavia kappaleita, jotka hän puolittain puhuu ja puolittain laulaa läpi. Monotoninen ilmaisutapa sopii hyvin hänen sisäänpäin kääntyneisiin lyyrikoihinsa.

Saatavuus

 

Long Distance Calling: The Flood Inside

Saksasta paukahtaa piristävä albumi nykyprogen kentälle. Levy on pääosin instrumentaalista post-rockia, maustettuna metallilla sekä erikoisemmilla sävyillä. Sävykkäät kappaleet ja draaman taju ovat bändin valttikortit. Mieleen tulee hieman rytmisistä kikoista karsittu Mastodon tai Tool.

Saatavuus

 

 
Piano e forte

Firenzeläinen Medicin mahtisuku oli merkittävä musiikkimesenaatti. Tällä cd:llä on musiikkia, jota Mecdicit kuuntelivat 1700-luvun  alussa. Tyypillinen kosketinsoitin cembalo on kuitenkin korvattu hieman uudemmalla soittimella fortepianolla, joka tuo soittoon dynaamisuutta. Kauniin musiikin kruunaa upea sopraano Maria Cristina Kiehr.

Saatavuus

 

Black Star Riders: All hell breaks loose

Kun Thin Lizzyn viimeisin kiertuekokoonpano päätti julkaista uutta musiikkia vaihtoi bändi samalla nimensä. Debyytillään BSR tarjoaa hyvin Lizzy-hengessä kulkevaa mainiota 70-luvun hard rockia. Levyä voi suositella huoleti kaikille Lizzy-faneille.

Saatavuus

Mavis Staples : One true vine

Joidenkin laulajien ääni kärsii ikääntymisestä ja toisten vain syvenee tyylikkäästi. Mavis Staples kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan. One true vine -albumilla Staplesin tuottajana ja biisintekijänä toimii Wilcon keulahahmo Jeff Tweedy, jonka kiinnostus amerikkalaiseen juurimusiikkiin kuuluu myös miehen oman bändi levyiltä.

Saatavuus

 

Scott Walker: Scott : The collection 1967-1970

Tänä vuonna 70 vuotta täyttäneen pop-veteraanin Scott Walkerin tunnetuin tuotanto syntyi lähes kokonaan 1970-luvun alkuun mennessä. Fanien riemuksi  hänen ensimmäiset  sooloalbumit on nyt kasattu yhteen pakettiin. Omien kappaleiden lisäksi levyiltä löytyy muun muassa oivallisia Jacques Brel –käännöksiä.

Saatavuus

Journey: The Essential Journey

Yli 80 miljoonaa albumiaa urallaan myynyt USA:lainen Journey on monille synonyymi AOR:lle. Tälle kokoelmalle on paketoitu bändin uran suurimmat hitit bändin kulta-ajoilta. Don't stop believing, Wheel in the sky, Seperate ways jne. löytyvät kaikki tältä kokoelmalta.

Saatavuus

 

Rod Stewart: Time

Viime vuosina lähinnä vanhoja standardeja levyttänyt Rod Stewart on tehnyt Time-albumilla paluun biisinkirjoittajana. Levy sisältää lähinnä kepeästi rullaavaa hyväntuulista amerikan rokkia, johon Stewartin miellyttävä raspiääni sopii erittäin hyvin. Tämä levy toimii taatusti loistavasti kesäisenä autoilumusiikkina.

Saatavuus

 

The Fabulous Thunderbirds:
On the Verge


Sielukas On the Verge osoittaa, että useat miehistönvaihdokset eivät ole hyydyttäneet bluesmasiina The Fabulous Thunderbirdsiä. Pääosaan albumilla nousevat kitaristit Johnny Moeller ja Mike Keller, joiden yhteistyö toimii poikkeuksellisen hyvin. Konkari Kim Wilsonkin jaksaa edelleen kuulostaa innostuneelta.

Saatavuus

 

Ben Harper & Charlie Musselwhite:
Get Up!


Pitkän linjan roots-muusikot Harper ja Musselwhite yhdistävät voimansa uudella yhteisellä albumillaan Get up! Levy on alusta loppuun tyylikäs kokonaisuus bluesia, jossa Harperin soul-henkinen laulu kohtaa Musselwhiten pirullisen huuliharpun.

Saatavuus

 

Biffy Clyro: Opposites

1995 perustetun Biffy Clyron ura on edennyt nousukiidossa kuudenteen studiolevyyn. Bändi on jo briteissä iso nimi, joten seuraava askel on lyödä läpi muualla. Opposites on kuin tehty tätä varten, sillä levy on täynnä isoja kertosäkeitä, jotka ovat kuin luotuja stadionkeikoille.

Saatavuus

 


Eric Burdon : 'Til your river runs dry

'Til your river runs dry -albumilla Eric Burdon tekee sitä minkä parhaiten osaa, eli tuuttaa vahvaa blues-pohjaista rokkia soulvivahteilla. Miehen ääni on yhtä voimakas kuin Animalsin aikoihin 1960-luvulla ja albumin biisimateriaali vakuuttaa. Jos pidät rehdistä vanhan liiton rokista, tämä levy kannattaa tsekata.

Saatavuus

 

Billy Bragg: Tooth & Nail

Billy Braggin ystäville tuskin tulee yllätyksenä, että Tooth & Nail sisältää yhteiskunnallista kommentointia ja lauluja rakkaudesta. Näistä aiheista Bragg on tunnettu ja nämä aiheet hän hallitsee suvereenisti. Sävellysten osalta levy on rauhallista folk-tunnelmointia.  Omien biisien joukossa on yksi laina Woody Guthrielta.

Saatavuus

 

Korn: Live at the Hollywood Palladium

2011 ilmestyneellä CD:llä Path to totality Korn teki melkoisen suunnanmuutoksen tehden yhteistyötä useiden dubstep-artistien kanssa. Tätä seurasi kiertue, jossa uudet viisut kulkevat rinnan vanhojen klassikoiden kanssa. Miten tämä toimi? Sen voi tarkistaa täältä.

Saatavuus

 

Jyväskylän Studiokuoro:
Runon mestareiden jäljillä

Hannu Ikosen johtama Jyväskylän Studiokuoro nostaa esiin kolmen suomalaisen runoilijan tuotoksia. Aleksis Kivi (7 laulua), Ilmari Kianto (4 laulua) sekä Eino Leino (8 laulua) johdattelevat kuulijan varsin vaihteleviin mielenmaisemiin. "Sunnuntai" maalailee haikean kauniita tunnelmia, "Kyltyyri" puolestaan osuu kipeästi ja hilpeästi suoraan nykyaikaan. Nälkämaan laulusta kuoro esittää levyllä alkuperäisen version, josta paremmin tuntemamme laulu on tiivistetty.

Saatavuus

 

Catch-Pop String-Strong

Catch-Pop String-Strong on akustinen duo, jossa soittavat Jelena Popržan ja Rina Kaçinari. Duon musiikilliset vaikutteet ulottuva Balkanilta Skotlantiin ja Bachista turbofolkiin. Varusteinaan alttoviulu, sello ja lauluääneet ja duo luo jänittävästä kappalevalikoimasta harvinaisen intensiivistä ja täyteläistä musiikkia.
 

Saatavuus 

 

Amas: Laudo gratiam Domini

Viulupelimanni Konsta Jylhän hengelliset laulut puhalletaan uuteen elämään Amas-yhtyeen levyllä.
Kolminaisinen laulu- ja soitinyhtye värittää niitä keskiaikaisin sävyin – ja latinan kielellä.
Somisteena on luonnossa äänitettyä materiaalia: puron solinaa, lintujen viserrystä. Meditatiivinen ja herkkä toteutus säestyy mm. kanteleen, jouhikon ja pillien myötä.

Saatavuus

 

Kardemimmit: Autio huvila

Älä vain erehdy kuuntelemaan Kardemimmien uusinta levyä puolella korvalla, muuten menetät leijonanosan elämyksestä! Sanoitukset ovat omaperäisiä ja herkkiä, tarinat paljastuvat vähitellen. Määrätietoiset naisäänet soivat kauniisti yhteen, kanteleiden heleät sävelet luovat ryhdin kappaleille. Tämä levy jättää jälkeensä myös kysymyksiä: siispä on kuunneltava toisen kerran, ja kolmannen…

Saatavuus

 

The Who: Live at Hull 1970

The Who:n Live at Leeds on yksi rockin kehutuimmista live-albumeista. Nyt markkinoille tullut Live at Hull 1970 on nauhoitettu Live at Leedsin konserttia seuranneella keikalla. Erinomainen albumi osoittaa, että The Who:n suoritustaso pysyi korkeana illasta toiseen. Levy on tervetullut lisä yhtyeen diskografiaan.

Saatavuus

 

Cameron Carpenter: Revolutionary

Cameron Carpenter (s. 1981) on urkujen Paganini. Huimat taitonsa hän todistaa soittamalla Chopinin Vallankumousetydin urkujen jalkiolla. Epäilevä voi todeta asian mukana tulevalta dvd:ltä. Soitin ei ole perinteinen pilliurku vaan digitaalinen sample-pohjainen laite. Äänitys on kuitenkin tehty kirkossa New Yorkissa.

Saatavuus

 

The Bryan Ferry Orchestra:
The Jazz Age

The Jazz Age -albumi sisältää Bryan Ferryn ja Roxy Musicin klassikoita sovitettuina vanhahtaviksi swing-versioiksi. Levyllä ei kuulla lainkaan laulua ja muutenkin sovitukset poikkeavat melkoisesti alkuperäisistä kappaleista. Ferryn fanien lisäksi levy on varmasti mieleen myös laadukkaan vanhahtavan jatsin ystäville.
 

Saatavuus 

 

Robin & RJ Gibb: Titanic Requiem

Bee Gees -yhtyeestä tuttu Robin Gibb on säveltänyt poikansa kanssa vaikuttavan teemalevyn Titanicin uppoamisesta. Levyn alkupuolen kappaleista kuultaa kepeys, kun matkustajat juhlivat loistavalla teräsjättiläisellä. Loppupuoli on puolestaan raskaiden sävelien siivittämää pakokauhua, kun uppoamattomaksi kehuttu alus täyttyy yhä enemmän vedestä.
 
Saatavuus

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, huhtikuu 2015

// ]]>