Musiikkivinkkejä moninaisille miehille - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Musiikkivinkkejä moninaisille miehille
 

Frank Ocean: channel ORANGE (2012)

Yhdysvaltalainen hiphop-artisti Frank Ocean (s. 1987) nousi suureen suosioon debyyttilevyllään channel ORANGE (2012). Kalifornialainen Ocean on lähtöisin Odd Future -nimisestä rap-ryhmästä, joka on tullut tutuksi homo- ja naisvastaisista lyriikoistaan. Lähtökohdat huomioiden olikin virkistävää, kun debyyttilevynsä ilmestymisen aikoihin Frank Ocean kertoi olleensa nuorena rakastunut toiseen mieheen. Lausunto aiheutti paljon positiivista, mutta myös vahvasti ylilyövää kuohuntaa yleensä varsin heteronormatiivisessa rap-yhteisössä. channel ORANGE sisältää vahvaa elektrofunkia ja neosoulia, rap-riimein ryyditettynä.

Saatavuus
 

Joose Keskitalo: Tule minun luokseni, kulta (2009)

Joose Keskitalo (s. 1982) on helluntailainen muusikko, jonka tyyli on sekoitus folkia ja rockia. Keskitalo käsittelee lauluissaan kuolemaa ja rakkautta brutaalillakin tavalla. Tule minun luokseni, kulta (2009) on Keskitalon ehkä vaikeimmin lähestyttävä ja eniten keskustelua herättänyt levy. Sen biiseissä muun muassa kasataan morsian viiden eri naisen paloista (Viis tyttöä) ja personoidaan kuolleiden ihmisten olinpaikkaa, hautausmaata, varsin rujosti (Kuuletko kun hautausmaa vetää käteen). Uskonto esiintyy Keskitalon kappaleissa usein rivoissa konteksteissa. Helpommin lähestyttäviä biisejä ja jopa popimpia sävyjä löytyy Keskitalon levyistä Joose Keskitalo ja Kolmas maailmanpalo (2008) sekä Vyötä kupeesi ja tule! (2012).

Saatavuus
 

Ola Salo: Wilderness (2015)

Ruotsalaisen The Ark -yhtyeen keulakuva Ola Salo on tullut tutuksi näyttävästä esiintymistyylistään ja suorista lausunnoistaan. The Ark pani pillit pussiin vuonna 2011 ja avoimesti biseksuaali Salo julkaisi soolodebyyttinsä vuonna 2015, parinkymmenen vuoden musisoinnin jälkeen. Salon soolodebyytti Wilderness sisältää glamia, musikaalivivahteita ja suuria tunteita. The Arkin tyyliin Salo viljelee biiseissään helposti tarttuvia kertosäkeitä. Pikanttina lisänä levyllä soivat taajaan käytetyt kuorot.

Saatavuus
 

Rufus Wainwright: Release the stars (2007)

Kanadalais-yhdysvaltalainen Rufus Wainwright (s. 1973) on avoimesti homo muusikko. Laulaja-lauluntekijän viides albumi Release the Stars on hänen tähänastisen tuotannon suurin kaupallinen menestys.  Wainwright kiinnostui oopperasta jo teini-iässä, ja genre onkin vaikuttanut hänen maalailevaan ja dramaattisuuteen taipuvaiseen musiikkityyliinsä. Wainwright käsittelee kappaleissaan homoseksuaalisuuttaan, rakkauden kohteitaan ja myös perhesuhteitaan. Wainwrightin koko perhe, sisko Martha Wainwright, isä Loudon Wainwright III sekä edesmennyt äiti Kate McCarrigle, ovat ja oli hekin muusikoita.

Saatavuus
 

Kollaa kestää: Kokonaan. Jäähyväiset aseille (1995)

Lyhyen aikaa 1970-luvun lopulla vaikuttanut punk-bändi Kollaa kestää oli osa Tampereen punk-rysäystä (jossa oli mukana myös mm. Eppu Normaali). Kollaa kestää on mielletty älykköpunkbändiksi, sillä yhtyeen tekstit ovat älyllisesti notkeampia verrattuna keskivertoräminään. Yhtyeen kitaristi Juha Helminen on tosin teilannut leiman ja todennut yhtyeen olleen tosiasiassa melko lapsellinen. Yhtyeen jäsenistä useampi on kuitenkin bändiuran jälkeen valmistunut tohtoriksi. Kollaa kestään päähahmot olivat Heinosen ohella rumpali Jyrki Siukonen sekä vuonna 2007 kuollut kitaristi Kai Kivi. Yhtye ehti julkaista vain yhden albumin, vuonna 1979 ilmestyneen Jäähyväiset aseille. Yhtyeen koko tuotanto on koottu kokoelmalle Kokonaan.

Saatavuus
 

 
Stam1na: Viimeinen Atlantis (2010)

Thrash metalin suomalaisen suuren yleisön suosioon nostanut Stam1na ottaa neljännellä albumillaan vahvasti kantaa. Viimeinen Atlantis on teemalevy, joka käsittelee ilmastonmuutosta ja länsimaisen kulutuskulttuurin varjopuolia. Yhteiskunnallisuus on aina ollut osa thrash metalia, mutta Stam1na oli Suomessa ensimmäinen, joka nosti ajankohtaiset huolenaiheet myös festarikansan huulille. Se onnistui aiemmilla levyillä hankitun hypen avulla. Viimeinen Atlantis on, jollei yhtyeen paras levy, ehdottomasti tuotannon parhaimmistoa. Levy puhuu suoraan, eikä piiloudu vertauskuvien taakse: nyt on aika toimia, jos haluamme muuttaa tuhoisan suunnan.

Saatavuus
 

 
Wendy Carlos: Switched-On Bach (1968)

Yhdysvaltalainen Wendy Carlos (s. 1939) oli syntyjään mies, Walter, mutta koki jo nuorena syntyneensä väärään sukupuoleen. Sukupuolenkorjausleikkauksen jälkeen vuonna 1972 hän muutti nimensä Wendyksi. Carlos otti ensimmäisten joukossa Moog-syntetisaattorin haltuun ja teki elektronisen musiikin suosituksi suuren yleisön keskuudessa. Hän teki huomiota saaneita syntikkaversioita muun muassa Bachin sävellyksistä. Albumi Switched-On Bach julkaistiin Walterin nimellä, mutta nykyiset painokset on korjattu Wendyn nimiin. Lisäksi hän sävelsi musiikkia useisiin elokuviin, joista tunnetuin lienee Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiini (1971).

Saatavuus
 

Nigel Kennedy Quintet: Shhh! (2010)

Nigel Kennedy (s. 1956) on brittiläinen viulisti. Kennedy on soitellut monenlaista musiikkia, mutta etenkin klassisissa piireissä miehen punk-henkinen tyyli ja räväkät mielipiteet ovat herättäneet pahennusta. Vuonna 2010 ilmestynyt Shhh! on yksi Kennedyn kokeiluista jazzin puolella. Se on varsin tyylipuhdas näyte Kennedyn kyvystä uppoutua miltei mihin tahansa musiikkigenreen. Kennedy pysyttelee levyllä nöyrästi osana yhtyeensä rivejä, eikä lähde liiaksi sooloilemaan. Kennedyn eloisa tyyli näkyy kuitenkin muun muassa levynkansien sarjakuvatyylissä. Albumin ainoassa lauletussa kappaleessa (River Man) solistin virkaa hoitaa Boy George.

Saatavuus
 

Sun Ra: Space is the Place (1973)

Sun Ra (1914–1993) oli amerikkalainen jazzsäveltäjä, pianisti, runoilija ja mitä kaikkea. Hän oli ainakin huomiota herättävä hahmo. Sun Ra kertoi kuuluvansa enkelirotuun ja olevansa kotoisin Saturnukselta. Musiikillisesti hän meritoitui yhtenä afrofuturismin pioneerina. 1950-luvun puolivälistä aina kuolemaansa saakka Sun Ra johti The Arkestraa, joka oli jäsenistöltään ja nimeltään alati vaihtuva muusikkokokoonpano. Sun Ran mukaan Arkestran monimuotoisuus johtui hänen musiikkinsa monimuotoisuudesta. The Space is the Place on yksi Sun Ran jazz-albumeista. Mistään taustalle häipyvästä jazzista ei kuitenkaan ole kyse. The Space is the Place soi astraalitasoilla ja omissa sfääreissään.

Saatavuus

 

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, lokakuu 2015