Rokkarit soittavat jazzia - Kirjasto - Oulun kaupunki

Rokkarit soittavat jazzia Rokkarit soittavat jazzia

Jazz-musiikki voi aueta uudella tavalla kun siihen syventyy jo aiemmin tutun artistin välityksellä. Monet hyvinkin tunnetut rock-soittajat ovat tehneet syrjähyppyjä jazzin puolelle, osa jopa jäädäkseen.

Andy Summers

The Police –kitaristi on levyttänyt lukuisia jazz- ja fuusioalbumeita 80-luvun lopulta 2000-luvulle. Summersin soitto on tyylikästä ja oivaltavaa, vaikka teknisesti hän ei jazzvirtuoosi olekaan. Hän on versioinut mm. Thelonious Monkin ja Charles Mingusin kappaleita, joista useat ovat jazzmusiikin klassikoita. Summers kertookin ihastuneensa jazz-musiikkiin jo teini-ikäisenä. Levyt on tuotettu hieman pop/rock –tyyyliin ja sovituksissa on käytetty tarkkaa harkintaa sekä improvisaatiota hyvässä suhteessa.

Kokeile jos pidät näistä: The Police, Sting

Saatavuus

   

Bill Bruford

Progressiivisen rockin ykkösrumpali Bill Bruford on itse asiassa soittanut urallaan enemmän jazzia kuin rockia. Tosin genrerajat ovat hänen tapauksessaan turhia ja häilyviä. Earthworks on Brufordin oma yhtye jonka riveissä on nähty 80-, 90- ja 2000-luvuilla Ison-Britannian parhaat nuoret soittajat (Django Bates, Ian Ballamy, Tim Harris, Gwilym Simcock). Bruford vastaa suurelta osin myös sävellyksistä, jotka sisältävät paljon rytmisiä oivalluksia ja odottamattomia käänteitä. Musiikissa on eurooppalaisia sävyjä kansanmusiikista sekä klassisesta, ja Brufordin tavaramerkiksi muodostunutta polyrytmiikkaa kuullaan erityisesti rumpujensoitossa.

Kokeile jos pidät näistä: King Crimson, Yes

Saatavuus

   

Alex Skolnick

Thrash metal –yhtye Testamentissa uransa aloittanut (ja siihen uudelleen palannut) Skolnick on levyttänyt oman trionsa kanssa useita albumeja 2000-luvulla. Musiikissa on sävyjä fuusiosta, mutta aika perinteinen jazz-soundi on keskiössä. Albumeilla on omien sävellysten lisäksi jazz-versioita heavy rockin klassikoista (mm. Judas Priest, Deep Purple, Dio, Iron Maiden). Skolnickin musiikki on kuitenkin improvisaatioon pohjautuvaa perinteistä jazzia, joten rock-sävyjä levyiltä on turha hakea.

Kokeile jos pidät näistä: Testament

Saatavuus

   

Oululaisia musiikkilinkkejä