Sarjakuvavinkit - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Sarjakuvavinkit
 

Terhi Ekebom: Kummituslapsi


Yksinäinen nainen muuttaa taloon metsän siimekseen ja huomaa pian, että hänellä on seuraa.  Läheisen metsän yöt kaikuvat aaveiden huudosta. Tutkiessaan asiaa nainen ystävystyy pienen kummituslapsen kanssa.  Puupäähatulla palkitun Ekebomin tarina kulkee sujuvasti kuva kerrallaan.

Saatavuus

Ville Ranta: Kyllä eikä ei

Rannan ruuduttomat kuvat herättävät eloon 1800-luvun Oulun. Tarinaa leimaa pohjoinen ahdistus ja synnintunto. Herännäisyys valtaa alaa Paavo Ruotsalaisen johdolla Oulussa, kun meriltä saapuva itsenäinen nainen sekoittaa pikkukaupungin uinuvia vesiä.  Tarina kuvaa moniulotteisesti ihmisen hengen ja lihan välistä kamppailua.

Saatavuus

Kirjasampo
 

Fábio Moon & Gabriel Bá: Daytripper

Daytripper tarjoaa lukijalleen huikean matkan elämän ja kuoleman moninaisiin mahdollisuuksiin. Brasilialaiset kaksosveljekset Moon ja Bá hahmottelevat kirjailijaksi haaveilevan Brás de Oliva Domingosin elämän erilaisia vaihtoehtoja. Jokainen kirjan luku päättyy päähenkilönsä kuolemaan, jota ennen ehtii hahmottua kokonainen elämänkirjo.

Saatavuus

Kirjasampo
 

Ninni Aalto & Tuuli Hypén: Kas, kissa

Sarjakuvantekijät Ninni Aalto ja Tuuli Hypén keräsivät kissa-aiheisia tarinoita ystäviltään ja tutuiltaan ja koostivat niistä kokonaisen sarjakuva-albumin. Hauskat ja lyhyet kuvakertomukset paljastavat jotain oleellista kissoista ja heidän omistajistaan. Jokainen kissafani löytää albumista useita tuttuja tilanteita.

Saatavuus

Ulli Lust: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä

Itävaltalaisen Ulli Lustin tuhti sarjakuvaromaani on palkittu lukuisia kertoja. Albumi kertaa Lustin omaa teini-ikää 1980-luvun alun Euroopassa, jolloin Lust oli sinisilmäinen ja seikkailunhaluinen wieniläispunkkari. Hän päätyi pitkälle reissulle Italiaan, jonka aikana hän oppi venyttämään penniä viimeiseen asti ja sanomaan ei lähentely-yrityksille.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

 
Rob Reger: Emily the Strange. 1 tylsä numero. Pitkästyneiden puheenjohtaja.

Emily pukeutuu mustaan ja pitää kaikesta kalmalle haiskahtavasta. Hän on mustatukkainen oudohko tyttö, joka sattuu olemaan myös hyvin, h-y-v-i-n pitkästynyt. Siitä johtuen hän keksii muun muassa rautalankaiselle henkarille 13 käyttötapaa. Sarjakuva-albumi johdattaa lukijan Emilyn hieman vinksahtaneeseen maailmaan lyhyiden tarinoiden muodossa.

Saatavuus

 
 
Anna Sailamaa: Ollaan nätisti

Sisaruskatraan edesottamuksia kuvaava albumi on osittain surumielinen, mutta myös lapsellisen hauska. Teos sisältää viisi sarjakuvanovellia, jotka kaikki käsittelevät tekijän perheenjäseniä sisaruksista isovanhempiin. Tunnelmat vaihtelevat arkisen lämpimistä viiltävän tarkkoihin. Ollaan nätisti on Sailamaan esikoisalbumi.
 

Hanna Koljonen: Sokerihullu

Hanna Koljosen toinen sarjakuva-albumi on herkullisen värikäs kuin käärepaperikarkki ikään. Makeasti kuorrutettu teos pitää sisällään äitelän kertomuksen. Sokerihullu on Koljosen omaelämäkerrallinen tarina lapsuudessa alkaneesta sokeririippuvuudesta ja sitä vastaan kamppailusta. Välillä etoo oikein kunnolla, mutta lopulta tasapaino löytyy.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

 

Pentti Otsamo: Eedenistä pohjoiseen ja muita kertomuksia

Pentti Otsamo on yksi suomalaisen sarjakuvan suurimmista mutta tuntemattomimmista tekijöistä. Hänen sarjakuvansa ovat yhtälailla visuaalisia maisemia kuin ne ovat proosallisia tarinoita. Sarjakuvanovellien henkilöiden elämässä arki ei ole harmaata massaa, vaan outoa ja kummallisuuksia täynnä. Otsamon piirrosviiva on selkeä ja kokonaisuus harkittu.

Saatavuus


Jeffrey Brown: Darth Vader ja poika

Varoitus: vinkki sisältää juonipaljastuksen! Moniko muistaa, että Darth Vader on isä? Tarkalleen ottaen Luke Skywalkerin isukki. Jeffrey Brownin albumi tarkastelee elokuvahistorian ehkä kuuluisinta isä–poika-suhdetta uudesta kulmasta. Hauskat stripit leikittelevät ajatuksella, miten Vader kasvatti poikaansa tämän ollessa varsin tyypillinen 4-vuotias.

Saatavuus


Petteri Tikkanen: Black Peider. Ura. Musiikillinen ja ulkomusiikillinen.

Black Peider on kauneinta, mitä musta painiasu voi pitää sisällään. Black Peider on sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen alter ego, joka seikkailee kaksiulotteisen maailman ohella myös tosielämässä. Black Peider on muusikko, joka keikkailee harvakseen ja valitusti. Urakooste sisältää sarjakuvia, valokuvia, julisteita ja ystävien tarinoita.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 

JP Ahonen: Puskaradio

Villimpi pohjola -sarjakuvasta tuttu JP Ahonen taitaa myös satiirimaisen irvailun. Puskaradio on Journalisti-lehdessä ilmestyvä sarjakuva, joka kommentoi tuoreeltaan ajankohtaisia tapahtumia meiltä ja muualta. Kokoelman sisältämät päivämäärin varustetut stripit ajoittuvat vuosille 2009–2012. Ne tuovat mieleen viime vuosien kuumimpia puheenaiheita.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta


 

Jorma Heinävaara: Harmi

Absurdien sattumusten ja elämän epätodennäköisyyksien kuvaajana tunnettu neuvostoliittolainen kirjailija Daniil Harms (1905–42) on päässyt sarjakuvantekijöiden käsittelyyn. Niitty-työryhmän aikaansaannos sisältää erilaisia muunnelmia Harmsin tarinoista. Harmsin maailmassa olotila voi tulla otsasta läpi, jolloin on parasta koota ajatusrakennelma.
 

Jyrki Heikkinen: Punajäkälä

Punajäkälä on kemiläislähtöisen runoilija-sarjakuvataiteilija Jyrki Heikkisen ensimmäinen pitkä sarjakuva-albumi. Se kertoo miehestä, joka sairastuu vääjäämättä etenevään tautiin. Hän lähtee tautia ja muistinmenetystä pakoon rekalla, joka on täynnä pianonvirittäjiä. Matka halki lumisen ja autiohkon Pohjois-Suomen tuo muassaan melkoisia sattumuksia.
 

Terhi Ekebom: Uusissa maisemissa

Timo Teräsahjon novellit muotoutuvat kuviksi Terhi Ekebomin käsittelyssä. Ekebom on piirtänyt Teräsahjon novellit Uusissa maisemissa I ja II sarjakuvatarinoiksi. Vähäpuheiset mutta tunnelmiltaan vahvat kuvat kertovat kiertolaisperheen elämästä teinipojan näkökulmasta. Tilanteet ja tapahtumat vaihtuvat koko ajan päämäärättömän matkan edetessä.
 
Saatavuus
 
Reetta Laitinen: Kirjailija ja madame

Oskar Pekkala on aloitteleva kirjailija, joka elää luovaa nuoruuttaan 1920-luvun Helsingissä. Mimi Creutz on iäkkäämpi seurapiiri-madame, joka luovii vaivatta erilaisissa edustustilanteissa. Pekkala ja Creutz rakastuvat kiihkeästi jättäen toisiinsa pysyvät jäljet. Tarina pohjautuu kirjailija Olavi Paavolaisen ja Minna Craucherin suhteeseen.
 
 
Katso myös Kirjasammosta

 

Matti Hagelberg & Riikka Ala-Harja: Rakennusohje

Rakennusohje on mielenkiintoinen kirja. Kyseessä on sarjakuva-albumi, joka sisältää Riikka Ala-Harjan ytimekästä proosatekstiä ja Matti Hagelbergin legopalikoista koostuvia piirroksia. Sanat ja kuvat limittyvät turhia selittelemättä toisiinsa. Teos seuraa päähenkilönsä kipeitä elämänvaiheita Normandian maihinnousun maisemissa.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

 


Chester Brown: En koskaan pitänyt sinusta

Teini-ikäinen Chester Brown on hintelä ja hiljainen poika, joka varoo kiroilemasta. Koulussa luokkakaverit uhittelevat häntä manailemaan ja tytöt pitävät häntä outona. Jostain ihmeen syystä muutama tyttö kuitenkin tykästyy häneen. Vastakkaisen sukupuolen ristipaineessa Chester joutuu pohtimaan, kuinka ilmaista tunteensa neitosista ihanammalle.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

 


David Shrigley: Mitä helvettiä? Maailma Shrigleyn mukaan

David Shrigley on omaehtoinen sarjakuvantekijä, joka ei pelkää hätkäyttää, provosoida tai herättää ajatuksia. Yksiruutuisten sivujen täyttämä kirja esittelee yksijalkaisen jalkapalloilijan, sikiöiden korttiringin sekä itse kuoleman. Muiden muassa. Kirjailija-toimittaja Anu Silfverberg on kirjoittanut albumin oivaltavan esipuheen.

Saatavuus

K
atso myös Kirjasammosta

 

Pikku-Fingerpori 6: Underground-Fingerpori

Pertti Jarlan toimittamat Pikku-Fingerporit sisältävät Suomen parhaimpien sarjakuvantekijöiden tuotoksia. Sarjan kuudes osa on underground-teemainen. Albumi esittelee muun muassa JP Ahosen tarinan huolinukeista ja Petteri Tikkasen helvettiin sijoittuvan keikkakuvauksen. Mukana myös Tuuli Hypénin Nanna-kettu ja toki Jarlan omia Fingerpori-strippejä.

Saatavuus
 

Ville Ranta: Sankaritekoja

Oululaisen Ville Rannan albumi tuo taruista tutun ritarin keskelle loskaista arkea ja suomalaista lähiötä. Teoksen sankari on värikäs hahmo harmaassa maailmassa. Ritarillisen päähenkilön sotisopa on jo ruosteessa ja lihasvoimatkin ehtyneet, mutta into uusiin sankaritekoihin on kova. Rannan omaperäinen piirrosjälki saa uutta puhtia kirkkaista väreistä.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

 

Christer Nuutinen: Luonnonhistoriaa

Huoneessa numero 1804 lepäilee hermolomaa kaipaava potilas, joka näkee unia sammakoista ja ruotsalaisesta maailmanlopusta. Samaan aikaan likaisessa akvaariossa pari kotiloa käy eloonjäämistaistelua viemärin syövereitä vastaan. Albumin kullakin sivulla on vain yksi kuva, joten minimalistinen tyyli pakottaa keskittymään tarinaan.

Saatavuus
 


Ville Pirinen: Tärkeitä asioita

Ville Pirisen sarjakuva-albumi rakentuu yksinkertaisen idean varaan. Jokaisella sivulla yksi henkilö kertoo mieltään askarruttavista asioista tai tekemistään huomioista. Henkilöt ovat keskenään hyvin erilaisia ja erimielisiäkin tapauksia. Tärkeisiin asioihin lukeutuvat muun muassa omenamehujen tarjonta, etkoilla soitettu musiikki ja paras Super Mario -peli.

Saatavuus

Katso myös KirjasammostaCraig Thompson: Habibi

Habibi on sarjakuvaromaani sanan varsinaisessa merkityksessä. Yhdysvaltalainen Craig Thompson teki yli 600-sivuista teostaan kuuden vuoden ajan, mikä näkyy huolitellussa jäljessä. Kahden hyljeksityn ihmisen sidettä kuvaavan teoksen kerrontakeinot ja kuvituksen aiheet ponnistavat arabimaailman perinteestä. Habibi on karu, kaunis ja ajankohtainen teos.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta
 


Ville Ranta: Ohjeita rakastaville

Hempeän punainen sarjakuvavihkonen tarjoaa nimensä mukaisesti neuvoja rakkauden kanssa tuskaileville. Oululaisen Ville Rannan käsittelyssä hellyttävät nallet laukovat totuuksia myös lemmen kääntöpuolista ja nurjasta kurjuudesta. Kaunis ja pieni albumi tiivistää olennaisia ajatuksia maailman tärkeimmästä tunteesta.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

 


Pauli Kallio & Mika Lietzén: Kukkakauppiaan onnenpäivä

Kukkakauppiaan onnenpäivä on se, kun asiakas ostaa liudan ruusuja sydämen valitulleen. Nivalalaislähtöisen Pauli Kallion käsikirjoittama sarjakuva-albumi kuvaa nuoruutensa ohittaneiden ihmisten hiipuvaa suhdetta. Yksipuolinen rakkaus muuntuu kauniiksi ystävyydeksi. Kuvittaja Mika Lietzénin vuodenaikoja mukailevat maisemat korostavat tarinan tunnelmaa.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, heinäkuu 2015

OUTI-verkkokirjasto