Sateenkaarikirjallisuutta - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Sateenkaarikirjallisuutta
 

Kati Mustola ja Johanna Pakkanen (toim.): Sateenkaari-Suomi  : Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa

Sateenkaari-Suomi on kokonaisvaltainen johdatus seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen. Se on laaja tietokirjapaketti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta 1600-luvulta nykypäivään.  Se esittelee kaiken peruskäsitteistä alkaen. Teoksessa seksuaalivähemmistöjä ovat lesbot, homot ja biseksuaalit ja sukupuolivähemmistöjä transsukupuoliset, transgender-ihmiset, transvestiitit ja intersukupuoliset.

Saatavuus

 
Marja-Leena Parkkinen (toim.): Ulos kaapista


Marja-Leena Parkkinen on kerännyt teokseen seksuaalisen suuntautumisensa tunnistaneiden ja heidän vanhempiensa kertomuksia, miltä kaapista ulostulo tuntuu. Joukossa on monenlaisia tarinoita, joissa on läsnä kaikenlaiset tunteet vihasta ja häpeästä rakkauteen. Teoksen lopussa on Kati Mustolan kirjoittama lyhyt homoseksuaalisuuden historiikki sekä Olli Stålströmin artikkeli.

Saatavuus

 
Liisa Tuovinen, Olli Stålström, Jussi Nissinen ja Jorma Hentilä (toim.): Saanko olla totta? : Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus

Saanko olla totta on kirjoitettu niille, jotka työssään kohtaavat erilaisia ihmisiä, sekä niille jotka etsivät apua oman sukupuolensa ja seksuaalisuutensa ymmärtämiseen ja heidän läheisilleen. Teos käsittelee sukupuolen ja seksuaalisuuden eri näkökulmista, mikä auttaa ymmärtämään ja hyväksymään niiden moninaisuutta ja luopumaan hetero-olettamuksesta.

Saatavuus

 
Robert Aldrich (toim.): Rakkaus samaan sukupuoleen : Homoseksuaalisuuden historia

Kaikkina aikoina ja kaikkialla maailmassa on ollut miehiä ja naisia, jotka ovat tunteneet emotionaalista ja fyysistä vetoa samaa sukupuolta oleviin. Teos kokoaa yhteen viimeisten 30 vuoden aikana tehtyjen tutkimusten tulokset ja luo homoseksuaalisuuden historiasta monipuolisen kuvan. Teos sisältää paljon kuvia ja  viittauksia kirjallisuuteen. Se on hyvin perusteellinen ja laaja esitys homoseksuaalisuuden historiasta.

Saatavuus

 
Juha Veli Jokinen (toim.): Homo! Lesbo! : tositarinoita 2000-luvun Suomesta

Teokseen on koottu kahdentoista tunnetun suomalaisen kertomukset, miten homous ja lesbous on vaikuttanut heidän elämäänsä. Kirjassa ovat mukana mm. kansanedustaja Jani Toivola, toimittaja Johanna Korhonen ja mediapersoona Teuvo Loman. Henkilöt kertovat avoimesti kokemastaan asenneilmapiiristä ja ajatuksistaan koskien mm. homoavioliittoja ja -perheitä.

Saatavuus

 
Johanna Korhonen ja Jeanette Östman (toim.): Kaikella rakkaudella : Sanoja seksuaalisuudesta ja sukupuolesta

Kaikella rakkaudella sisältää neljäntoista kirjoittajan puheenvuorot, jotka käsittelevät homoja, biseksuaaleja ja transihmisiä. Kirjoittajina ovat mm. sukupuolensa korjannut Marja-Sisko Aalto ja homoseksuaali kansanedustaja Jani Toivola. Kirjan toimittaneet Johanna Korhonen ja Jeanette Östman ovat sitä mieltä, että tämä on kirja, joka jokaisen heteron tulisi lukea.

Saatavuus

 
John Corvino: Mitä väärää on homoseksuaalisuudessa?

John Corvino (s. 1969) on Wayne State Universityn filosofian professori, joka haluaa puolustaa homoseksuaalien oikeuksia. Teoksessa hän esittää viisi yleisintä perustelua homoseksuaalisuuden moraaliselle vääryydelle ja luonnottomuudelle ja kumoaa ne saman tien vakuuttavasti. Teos siis ottaa vahvasti kantaa tasa-arvokysymyksiin ja homoseksuaalisuuden hyväksymiseen kaikin puolin.

Saatavuus

 
Maria Rintamäki, Hanna-Leena Autio, Karoliina Riihiluoma ja Liisa Suvanne (toim.): Sateenkaaren alla : Kertomuksia perheistä

Sateenkaaren alla sisältää kolmenkymmenen erilaisen perheen kertomukset. Mukana on mm. naispareja, miespareja, apilaperheitä, trans-vanhempia ja yksinhuoltajahomoja ja -lesboja. Teos antaa kattavan kuvan eri perhemuodoista ja tavoista saada lapsia. Se auttaa ymmärtämään, että perinteinen heteroydinperhe ei ole ainoa perhemuoto, vaan on olemassa myös monenlaisia muita toimivia perhekokoonpanoja, jotka toimivat hienosti. Teoksen kokoamisessa on ollut mukana Sateenkaariperheet ry.

Saatavuus

 
Tuula Juvonen: Kaapista kaapin päälle : Homoseksuaaliset ihmiset ja heidän oikeutensa edustuksellisessa politiikassa

Tampereen yliopiston akatemiatutkija Tuula Juvonen kartoittaa teoksessa homoseksuaalisten ihmisten astumista politiikkaan ja heidän asemansa kohentumista Suomessa ja Saksassa. Saksa toimii vertailukohtana Suomelle, koska siellä julkihomoja ja –lesboja on ollut politiikassa huomattavasti pidempään kuin Suomessa. Tuula Juvonen on käsitellyt homoseksuaalisuutta myös väitöskirjassaan Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia (2002).

Saatavuus

 
Juha Kilpiä: Nimestä minut tunnet

Teos sisältää kertomuksia ja ajatuksia transsukupuolisuudesta ja sukupuolenkorjausprosessista. Se on tarkoitettu sekä ihmisten hyvinvoinnin parissa työskenteleville ammattilaisille että ihmisille, joilla on omakohtaista kokemusta transsukupuolisuudesta. Teos auttaa ymmärtämään ja hyväksymään sukupuolten moninaisuutta.

Saatavuus

 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, lokakuu 2015

OUTI-verkkokirjasto