Sateenkaarikirjoja - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Sateenkaarikirjoja
 

Sami Hilvo: Viinakortti

Hilvon esikoisteoksessa nelikymppinen Mikael palaa pienelle paikkakunnalle isoäitinsä hautajaisia varten. Hän muuttaa isovanhempiensa taloon ja alkaa tutkia isoisänsä menneisyyttä. Hänelle alkaa paljastua pikkuhiljaa isoisän sota-aikainen rakkaus, joka piti salata kaikilta. Teoksessa liikutaan kahdella eri aikatasolla: Mikaelin kanssa nykyajassa ja hänen isoisänsä Urhon nuoruudessa sota-aikana. Viinakortti on vahva ja kaunis tarina vaietusta aiheesta, kahden sotilaan välisestä rakkaudesta.

Saatavuus

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -trilogia

Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -trilogian osat Rakkaus,      Sairaus ja Kuolema kertovat, miten aids tuli Ruotsin homopiireihin 1980-luvulla. Sarjassa seurataan Benjaminin ja Rasmuksen rakkaustarinaa sekä heidän homomiehistä koostuvaa lähipiiriään. Toisessa osassa rakkautta alkaa varjostaa homopiireissä leviävä sairaus ja kolmannessa osassa tarina päättyy nimensä mukaisesti kuolemaan. Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin on alun perin julkaistu televisiossa minisarjana.

Saatavuus

John Irving: Minä olen monta

Teoksen päähenkilö William Abbot on noin seitsemänkymppinen biseksuaali kirjailija, joka kirjoittaa omaelämäkerrallista romaania. Teoksessa seurataan Williamin elämää lapsuudesta vanhuuteen. William on tiennyt omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan koko elämänsä ajan. Hän rakastuu niin naisiin kuin miehiinkin, mikä tekee hänen elämäntarinastaan vaihtelevan mielenkiintoisen.

Saatavuus

William S. Burroughs: Alaston lounas

Burroughsin kulttimaiseen noussut teos, joka käsittelee kirjailijan huumekierrettä satiirisella otteella. Burroughs oli avoimesti homoseksuaali, mikä näkyy teoksessakin. Teos on brutaali ja mustan huumorin sävyttämä, eikä sovi heikkohermoisille.

Saatavuus
 

Marja Björk: Poika

Marion eli Makke tahtoo olla poika, vaikka hänen kehonsa on tytön. Hän  tekee kaikkensa, ettei paljastuisi tytöksi. Kuitenkin on tilanteita, joissa sukupuoli paljastuu. Maken kipuilu sukupuolensa kanssa ei ole helppoa lähipiirillekään. Lopulta Makke pääsee korjaamaan sukupuolensa oikeaksi. Poika on todentuntoinen kertomus transsukupuolisuudesta.

Saatavuus

Pirkko Saisio:
Pienin yhteinen jaettava
Vastavalo
Punainen erokirja

Pirkko Saision löyhästi omaelämäkerrallisessa trilogiassa seurataan minäkertojan elämää lapsuudesta aikuisuuteen. Pienin yhteinen jaettava kertoo lapsuudesta 1950-luvun Helsingissä, jossa tyttöjen pitää olla kilttejä ja vaaleatukkaisia, mutta tummatukkainen Pirkko haluaisi olla poika. Vastavalo jatkaa tarinaa hänen kouluvuosiinsa ja Punainen erokirja puolestaan avaa seksuaalista heräämistä ja kirjailijaminän rakentumista. Minäkertoja kuvaa kiihkeitä rakkauksiaan naisiin, jotka ovat vaikuttaneet hänen elämäänsä.

Saatavuus

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Kissani Jugoslaviassa vuorottelee Eminen ja Bekimin, äidin ja pojan, tarinat. Bekim kipuilee omaa isäsuhdettaan ja homoseksuaalisuuttaan.  Perhettä varjostaa Jugoslavian sota, jonka vuoksi he ovat joutuneet pakolaisiksi ja päätyneet Suomeen. Kahden eri kertojan kautta tarina saa eri näkökulmat ja rakentuu kiehtovasti pala palalta. Kerrontaa hämmentävät siellä täällä esiintyvät kissat ja käärmeet. Kissani Jugoslavia voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon 2014.

Saatavuus

Radclyffe Hall: Yksinäisyyden kaivo

Yksinäisyyden kaivo on romaani kahden naisen välisestä rakkaudesta. Hall joutui teoksen vuoksi Britanniassa siveettömyysoikeudenkäyntiin ja kirjan julkaiseminen kiellettiin. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi teoksesta tuli lesbokirjallisuuden klassikko. Teoksen päähenkilö Stephen Gordon on poikatyttö, joka metsästää, miekkailee ja lukee kirjoja. Aikuisuuden kynnyksellä Stephen rakastuu toiseen naiseen.

Saatavuus

Heikki Niska (Petri Karhusuo): Miesten häät

Alun perin nimimerkillä Petri Karhusuo julkaistu Miesten häät on ehkä ainoa suomalainen avoimesti homonäkökulmasta kirjoitettu runokokoelma. Kokoelma kertoo peittelemättömästi miesten välisestä rakkaudesta runouden keinoin.

Saatavuus

Ralf König:
Tappajakondomi & Luihin ja ytimiin

Ralf Königin sarjakuvissa seikkailee karikatyyrimäisiä homomiehiä. Tappajakondomi & Luihin ja ytimiin on  uusintapainos Königin suosituimmasta sarjakuvasta. Siinä sisilialainen etsivä Luigi Macceroni kohtaa sarjamurhaajan, tappajakondomin, joka syö peniksiä. Königin sarjakuvakerronta on vahvasti mustan huumorin sävyttämää. Hän on käsitellyt homoteemaa myös sarjakuvissaan Konrad ja Paul sekä Superparadise.

Saatavuus

Alison Bechdel: Lepakkoelämää I-IV

Amerikkalaisen lesbosarjakuvan klassikko, joka kertoo seitsemän lesbonaisen elämästä iloineen ja suruineen. Sarjakuvissa naiset menevät naimisiin, muuttavat yhteen ja saavat lapsia. Bechdel on käsitellyt seksuaalivähemmistöteemoja myös omaelämäkerrallisissa sarjakuvissaan Hautuukoti ja Äideistä parhain.

Saatavuus

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, lokakuu 2015

OUTI-verkkokirjasto