Smooth jazz - Kirjasto - Oulun kaupunki

Smooth jazz Smooth jazz

Genren alkuperä voidaan jäljittää 60-luvun lopulle, kun kitaristi Wes Montgomery nauhoitti instrumentaalisia versioita pop-kappaleista. Improvisaation osuutta vähennettiin merkittävästi perinteiseen jazziin verrattuna ja musiikki pyrittiin tekemään isomman yleisön makuun sopivaksi. 80-luvulta eteenpäin smooth jazz muuttui entistä viihteellisemmäksi ja helposti kuunneltavaksi taustamusiikiksi. Tämän ajan tyypillinen soundi oli melodinen saksofoni soittamassa helposti kuunneltavia teemoja syntetisaattoreilla luodun taustan päälle. Nykypäivänä perinteinen smooth jazz on ajautunut marginaalimusiikiksi. Kaikuja sen vaikutuksesta kuullaan monenlaisessa urbaanissa musiikissa.

Kenny G

Yli 75 miljoonaa myytyä levyä tekee Kenny G:stä maailman myydyimmän instrumentaalisen artistin. Suuren yleisön smooth jazzia soittava muusikko ei harjoita improvisointia järin paljon, mikä erottaa hänet jazzin perinteestä. Musiikki on kaunista ja helposti lähestyttävää myös lähinnä keskitien popmusiikkia kuunteleville. Erilaisia saksofoneja ja huilua soittavan muusikon tunnetuimpia levytyksiä ovat albumit Breathless (1992) ja joululevy Miracles (1994).

Kokeile jos pidät näistä: Barry White, Whitney Houston, Celine Dion, Mariah Carey

Saatavuus

   

David Sanborn

Smooth jazzia pidetään yleisesti hissimusiikkina ja Sanbornia sen ilmentymänä. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Sanborn on esittänyt paljon muunkinlaista musiikkia, ja ilmaissut ettei koe kuuluvansa smooth jazzin ahtaaseen karsinaan. Hän on saksofonin virtuoosi joka on soittanut hämmentävän monien artistien levytyksillä, mainittakoon vaikkapa James Brown, Stevie Wonder, Eric Clapton, David Bowie, Elton John, Eagles, George Benson, Roger Waters, Grateful Dead, Bruce Springsteen ja Toto. Sanbornin omien levyjen tyyli on useimmiten sekoitus instrumentaalista jazzia, r&b:ta ja poppia. Erittäin hyvä ja helppo lähtökohta aloittaa jazzin kuunteleminen.

Kokeile jos pidät näistä: Eagles, Stevie Wonder, Toto

Saatavuus

   

Kokoelmalevyt

Erilaiset smooth jazz -aiheiset kokoelmat tarjoavat pehmeän laskun jazziin kokoamalla yhteen tunnettujen jazz- ja viihdeartistien balladeja. Kappaleiden tempo on rauhallinen ja tunnelma yönhämyinen. Pääosa kappaleista on laulettuja.

Kokeile jos pidät näistä: Sade, Melody Gardot, Maarit, Eva Cassidy, Francis Goya

Saatavuus: Midnight Jazz 
Best Smooth Jazz ever 2
Smooth Jazz

   

Oululaisia musiikkilinkkejä