Teuvo, Onneli ja Akseli

 

Oulun kaupunginkirjastolla on kolme kirjastoautoa, joista yksi on yhteinen Iin kunnankirjaston kanssa.

 

Kirjastoauto Teuvo               Kirjastoauto Teuvo sisältä

Teuvo: 2005. Scania L94 IB. Kiitokori Oy.

Vuonna 2005 hankittu kirjastoauto on nimeltään Teuvo. Sen rekisterinumeroksi tuli OUL-400 Oulun kaupungin 400-vuotisjuhlan kunniaksi. Korin kuvituksena on Paavo Rintalan ja 18 muun Oulussa vaikuttaneen kirjailijan nimet ja Ouluun liittyviä tekstilainauksia. Ulkoasun on suunnitellut Design Seppo Korkeila Oy. Teuvo käy päivisin kouluilla ja kiertää iltaisin katupysäkkejä. Teuvoon mahtuu noin 3 500 kirjaa. Lisäksi mukana on aikakauslehtiä, äänikirjoja ja lastenmusiikkia. 

 

Kirjastoauto Onneli                Kirjastoauto Onneli sisältä

Onneli: 2012. Volvo B9R. Kiitokori Oy.

2012 hankitun Onnelin palvelut on suunnattu päivähoidossa oleville lapsille, ikääntyneille ja erityisryhmille. Lisäksi Onneli käy pienillä alakouluilla. Pyörätuoliasiakkaat pääsevät autoon invanostimella. Onnelilla on yhteensä toista sataa pysäkkiä eikä sillä ole kiinteää aikataulua. Pituudeltaan Onneli on 1,5 metriä tavallista kirjastoautoa lyhyempi, ja siihen mahtuu noin 2 000 kirjaa. Mukana on myös äänikirjoja ja lastenmusiikkia. Onnelin kuvituksen on suunnitellut kuvittaja-graafikko Lea Virolainen.

 

Kirjastoauto Akseli                 Kirjastoauto Akseli sisältä

Akseli: 2005. Scania L94 IB. Kiitokori Oy

Akseli on Iin kunnan ja Oulun yhteiskäyttöauto. Yhteiskäyttö alkoi Yli-Iin, Iin ja Kuivaniemen kuntien yhteistyönä vuonna 1991. Aloittaessaan Akseli oli Suomen ensimmäinen yhteisomistusperiaatteella toimiva kirjastoauto. Auto liikennöi kahdessa vuorossa, ja pysäkkejä kolmen kunnan alueella oli 156. Nykyinen Akseli on vuodelta 2005 ja siihen mahtuu noin 4000 nidettä. Akseli kiertää Iin kunnan alueella ja Oulun pohjoisosissa.

Kaikissa kirjastoautoissa opetetaan kirjastonkäyttöä ekaluokkaisille osana Kirjastoreittiä, joka on Oulun kaupunginkirjaston ja Oulun koulujen yhteistyötä.