Third stream - Kirjasto - Oulun kaupunki

Third stream Third stream

Termi keksittiin 1950-luvun lopussa kuvaamaan musiikkia, jossa yhdistyvät vaikutteet jazzista ja klassisesta musiikista. Varhaisia kokeiluja tämäntyyppisestä musiikista olivat tehneet mm. George Gershwin, Duke Ellington ja Charles Mingus. Yleensä third stream – jazz sisältää improvisaatiota, joka puuttuu nykyaikaisesta klassisesta musiikista lähes täysin.

Iiro Rantala

Kaikille suomalaisille tuttu pianisti on tunnettu sekä jazzin että klassisen musiikin alueilta. Etenkin kahdella viimeisellä soolopianoalbumilla Rantalan musiikki on liikkunut kohti näiden synteesiä ja ne voidaan luokitella third stream jazziksi. Musiikki on välillä jäänyt Rantalan julkkispersoonan varjoon, suomalaiset eivät kunnolla tajuakaan kuinka arvostettu hän on esimerkiksi muualla Euroopassa. Lost Heroes levy sai Saksassa arvostetun Echo-palkinnon 2011 ja seuraavana vuonna Rantala palkittiin parhaana kansainvälisenä jazzpianistina.

Kokeile jos pidät näistä: Pekka Kuusisto, Marzi Nyman

Saatavuus

   

Jacques Loussier

Loussier on tunnettu klassisten kappaleiden jazztulkinnoistaan. Hän on levyttänyt paljon omia versioitaan varsinkin Johann Sebastian Bachin sävellyksistä. Muita hänen tulkitsemiaan säveltäjiä ovat esimerkiksi Vivaldi, Ravel, Satie, Debussy ja Schumann. Uniikki pianotyyli voikin toimia porttina jazziin tai klassiseen musiikkiin ja kaataa raja-aitoja niiden välillä. Loussierin ura muusikkona ei ole ollut niitä tavallisimpia, hän on mm. matkustanut ympäri maailmaa tutustuen musiikkikulttuureihin, tehnyt paljon elokuvamusiikkia ja innostunut ajoittain mystiikasta.

Kokeile jos pidät näistä: J. S. Bach, Henry Mancini, Michel Legrand, W. A. Mozart

Saatavuus

   

Gwilym Simcock

Kolmekymppinen britti edustaa nuoren polven häikäisevää osaamista nykyjazzissa. Lontoon Royal Academy of Music -opinahjosta valmistunut pianisti sai klassisen koulutuksen, mutta innostui jazzista opettajansa avustuksella. Klassinen tausta kuuluu hänen soitossaan, joka on virtuoottista ja paikoin todella monimutkaista. Simcockin tyyli on jazziksi hyvin selkeää, kaunista ja äänenkuljetukseltaan harkittua. Nuoresta iästään huolimatta hänelle on jo sovitettu uuden Keith Jarrettin viittaa.

Kokeile jos pidät näistä: Keith Jarrett, Chick Corea, Glenn Gould

Saatavuus

   

Oululaisia musiikkilinkkejä