Tietokirjallisuus - Vinkit - Kirjasto - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

Tutustu myös näihin

Tietokirjallisuusvinkit
 

Timo Joutsivuo: Terveys keskiajan lääketieteessä


Mitä on terveys, miten sitä voi ylläpitää? Mistä sairaudet johtuvat?  Näitä kysymyksiä pohtivat niin keskiajan lääkärit kuin nykyihmisetkin.. Teoksessa esitellään neljän keskiajan merkittävimmän lääkärin ajattelua. Kirjoittaja nimittää heitä "rationaalisiksi lääkäreiksi", sillä heidän toimintansa perustui oppineisuuteen, rationaalisuuteen ja käytännön kokemuksiin.
 

Saatavuus

 

 
Turunen, Seppo: Valloittavat lajit : tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin

Seppo Turunen on Korkeasaaren entinen johtaja ja professori. Tässä kirjassaan hän kertoo tuntemattomia tosiasioita tutuista kasveista ja eläimistä. Näin kirja tarjoaa uuden lähestymistavan Suomen luontoon. Ihmisen vaikutus omaan lähiluontoonsa ja ympäristöönsä on voimakkaampi kuin voisi ajatellakaan. Vaikutukset ovat sekä hyviä että vahingollisia – luonnollisesti.
 

Saatavuus

 

 
Marie Jalowicz Simon:
Sitten juoksin pakoon : juutalaistytön selviytymistarina 1940-1945

Muistelmissaan Marie Jalowizc Simon kertoo, kuinka säilyi hengissä keskellä holokaustia. Hän ei seuraa kiltisti Gestapon miehiä keskitysleirille, vaan päättää päinvastoin " painua maan alle" kotikaupungissaan Berliinissä. Apua hän saa tavallisilta saksalaisilta ihmisiltä. Sodan jälkeen Marie tekee ratkaisun, joka sekin on poikkeuksellinen.
 

Saatavuus

 

 
Rune Kalf-Hansen: Villi keittiö

Kirja avaa oven luonnon ruokakomeroon. Ei tarvitse kuin opetella käytettäviksi sopivat luonnonkasvit ja valmistaa niistä ruokaa. Kirjan ruokaohjeet etenevät vuodenaikojen mukaan; keväästä talveen. Kirja sisältää lajikuvaukset kasveista, tiedon kasvupaikoista sekä vihjeitä kasvien muusta käytöstä. Yllättävän moni kasvi onkin syötäväksi kelpaava!

Saatavuus
 

 
Jennifer Holland:
Yllättävät ystävykset

Luulitko, etteivät kissa ja koira voi olla parhaita ystäviä?  Tai vaikkapa lammas ja norsu?  Hellyttävä eläinkirja kokoaa samoihin kansiin uskomattomia tarinoita eläinten ystävyydestä.  Mainiota kesälukemista kaikille eläinrakkaille!
 

Saatavuus

 

 
Juha Nirkko: Suomen kesä - päivästä päivään

Juha Nirkon Suomen kesä on opas suomen kolmeen kesäkuukauteen. Kirja sisältää lyhyitä artikkeleita kesään liittyvistä ilmiöistä jokaiselle päivälle kesäkuun ensimmäisestä elokuun viimeiseen. Käsittelyyn pääsevät niin juhannustaiat kuin elokuun kuutamo. Löytyypä kansien välistä myös aito kesäkeiton resepti.
 

Saatavuus

 

 
Jarmo Latva ja Lisse Tarnanen:
Suomen käärmeet ja liskot : Tunsitko? Tiesitkö?

Lähde tutustumismatkalle maan hiljaisiin, Suomen matelijoihin, kyy-, ranta- ja kangaskäärmeeseen, vaskitsaan ja sisiliskoon. Kaikki me tiedämme, että sisiliskolle kasvaa uusi häntä, jos se katkeaa, mutta tiedämmekö, että hännän mukana katoaa myös talvivarasto? Tämän ja paljon muuta paljastaa ensimmäinen Suomessa julkaistu kirja kotimaisista matelijoista.
 

Saatavuus

 

 
Heli Lahdenranta:
H niin kuin huvila:
10 +1 huvilaa, tyyliä ja näkökulmaa

Vinkkikirja kesäpaikoista eri puolilla Suomea piilopirtistä saaristomökkiin. Mökeiltä lukija löytää vinkkejä kesäkodin ilmeen piristämiseen ja kesäasumisen helpottamiseen. Kirjan sivuilla tarjoillaan myös huvilaherkkuja.

Saatavuus
 

 
Kasvisruokamaanantai

Paul McCartney aloitti tyttäriensä kanssa vuonna 2009 Meat free Monday -kampanjan, jonka tarkoituksena on kiinnittää ihmisten huomiota lihantuotannon hiilidioksidipäästöihin.  Kampanjan tueksi julkaistu kirja kannustaa syömään kasvisruokaa edes kerran viikossa: vuoden jokaiselle maanantaille on kerätty kokonainen menu herkullista kasvisruokaa.

Saatavuus
 

 
Samuli Tiikkaja: Tulisaarna

Tulisaarna kuvaa Einojuhani Rautavaaran muistelmia lapsuuden sota-ajoilta myrskyisään avioliittoon ja kansainvälisesti menestyneeksi nykysäveltäjäksi. Perinpohjaisia teosanalyyseja peilataan 1900-luvun musiikilliseen ilmapiiriin. Mukana on myös tuoreita käsikirjoituslöydöksiä ja omaperäisen säveltäjän päiväkirjaotteita.

Saatavuus
 

 
Qais Akbar Omar:
Yhdeksän tornin linnake: afgaanipojan tarina

Omarin tarina on sydäntä särkevän koukuttava kuvaus hänen lapsuuden ja nuoruuden Afganistanista: maa ajautuu sisällissodan kautta talibanien terrorisoimaan arkeen. Afganistanissa aikuiseksi kasvavan pojan matkan varrelle mahtuu myös uskomattomia onnenpotkuja ja vaarallinen pakomatka maan halki autolla. Nykyään Omar opiskelee Bostonin yliopistossa.

Saatavuus
 

 
Niina Vuola:
Koukussa koruihin: yli 30 ihanaa korumallia

Millainen olisi unelmiesi koru? Tämän kirjan monipuolisten ohjeiden avulla voi toteuttaa haluamansa ranne-, kaula-, korvakorun tai avaimenperän, jonka suunnittelemisessa vain mielikuvitus on rajana. Vaihtoehtoja eri tekniikoilla toteutetuista koruista löytyy niin tytöille kuin pojillekin.

Saatavuus
 

 

Anja Nystén:
Kemikaalikimara lapsiperheille


Kemikaalit ovat hyödyllisiä ja tärkeitä. Tämä teos kertoo arjen kemikaaleista asioita, joita on hyvä tietää. Kirjassa on kätevä hakemisto ja kemikaaleista kerrotaan ymmärrettävästi selitettynä. Tiesitkö että auringossa kuivattaminen valkaisee tehokkaasti. Tai että lämpö ja valo vaikuttavat aurinkovoiteiden säilyvyyteen.

Saatavuus
 

 
Kai Sadinmaa:
Kymmenen käskyä kirkolle

Pappi Kai Sadinmaa kyseenalaistaa kirkon opit teoksellaan 10 käskyä kirkolle. Sadinmaan mukaan kirkko mm. valehtelee Jeesuksesta, suosii rikkaita ja kumartaa
valtaa. Kirkko harrastaa myös kyseenalaista sijoitustoimintaa. Sadinmaa on liittänyt kirjaansa tiedot kirkon ja sen eläkerahastojen omistuksista. Sijoituksillaan kirkko haluaa turvata olemassaolonsa.

Saatavuus
 

 
Péter Csonka:
Lapsiperheen allergiaopas

Lastenallergologin kattava teos yleisimpien allergioiden tutkimisesta, oireista ja hoidoista käytännönläheisellä otteella.  Lapsiperheitä ilahduttavat erityisesti hyödylliset kotihoitovinkit ja kuvaukset lääkärikäynneistä. Mitä lääkärissä oikein tutkitaan ja miksi?

Saatavuus
 

 
Leena Nokela: Rakas kesäkoti

Suomalaiset ovat mökkihöperöä kansaa. Tässä teoksessa kauniit kuvat ja teksti vievät lukijan matkalle suomalaiseen kesään järvien rannoille ja merimaisemiin. Kirjassa esitellään kymmenen keskenään erilaista kesäasuntoa vanhoista huviloista nykyarkkitehtuurin mukaisiin loma-asuntoihin. Oivaa lomalukemista mökille tai mökkikuumeeseen! 

Saatavuus
 

 
Sami Karjalainen:
Suomen sudenkorennot

Tiesitkö, että Suomessa on tavattu 55 sudenkorentolajia, joista kolme on löydetty 2000-luvulla? Sami Karjalainen esittelee kirjassaan kaikki Suomessa tavatut lajit. Karjalainen on saanut kirjastaan tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja kuvitus on palkittu graafisen alan Vuoden Huiput – kilpailussa.

Saatavuus
 

Merja Tuominen-Gialitaki: Koko kylän pidot: elämänmenoa Kreetalaisittain

Kreetalla elämänmeno on inhimillistä, hitaan syömisen ylistystä.  Saaren elämäntyyli on kiireetöntä ja täynnä elämän iloa sekä Kreetan upeaa luontoa. Kirjailija on kuvaa saaren arkipäivän tapahtumia sekä kulttuurihistoriaa oivaltavasti ja syvällisellä ymmärryksellä. Kreetalaiset kohtaavat saarella asuvan suomalaisen vieraanvaraisesti.

Saatavuus
 

Heikki Aittokoski: Narrien laiva

Maailmaa syväluotaava matkakirja, jonka aiheet ulottuvat ajankohtaisesta Ukrainasta Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan kautta Lontoon ökyrikkaiden taideharrastuksiin. Aikamme elämänmeno vertautuu Sebastian Brantin teokseen "Das Narren Schiff" (1494).  Molemmat kirjailijat purjehtivat omalla narrien laivallaan tehden teräviä havaintoja aikakaudestaan.

Saatavuus
 

Mari Kiistala:
Ruusuvettä ja koivunlehtiä : tee itse kosmetiikkaa luonnon aineksista

Luonnonkosmetiikka on jo nykynaisen arkipäivää, eikä aina tarvitse lähteä edes kauppaan saadakseen kiiltävät kutrit tai heleän hipiän.  Kasvonaamion yhdeksi ainesosaksi voi ottaa vaikkapa hunajan ja mökkisaunassa hiukset kiillottuvat koivunlehtivedellä.  Mari Kiistala paljastaa kirjassaan entisaikojen naisten luonnonmukaiset kauneudenhoitovinkit.

Saatavuus

 

Malcolm Gladwell: Leimahduspiste

Kirja muoti-ilmiöistä ja niiden synnystä sekä innovaatioiden leviämisestä maailmalle. Keskeiset käsitteet ovat "harvojen laki", "tarttumispiste" ja "asiayhteyden voima". Näiden ympärille Gladwell kehittää koukuttavan tekstin, jota voidaan soveltaa sekä ongelmien ratkaisemiseen että positiivisten asioiden edistämiseen niin yhteiskunnassa kuin liike-elämässäkin.

Saatavuus
 

Vesa Oja: Finglish: Finns in North America. Pohjois-Amerikan suomalaisia

Valokuvaaja Vesa Oja lähti selvittämään oman sukunsa lähihistoriaa Pohjois-Amerikkaan ja matkusti eri osavaltioissa vuosien ajan.  Matkakertomuksena syntyi teos, joka valokuvien kautta kertoo suomalaistaustaisten amerikkalaisten omasta kulttuurista uudella mantereella. Kuvatekstit kertovat monta suomensukuista tarinaa.

Saatavuus
 

Karen Le Billon: Miksi ranskalaiset lapset syövät ihan kaikkea?

Keskiössä ranskalainen ruokakulttuuri ja lapset. Kirja, joka paitsi kuvaa lasten kasvattamista monipuoliseen ruokavalioon, valottaa myös ranskalaista tapakulttuuria. Samalla paljastuvat Ranskan ja Kanadan väliset kulttuurierot. Osuva kuvaus perhe-elämästä ja perheestä sosiaalisena yksikkönä kyläyhteisössä Ranskassa.

Saatavuus
 

 
Marina Ekroos:
Silmänruokaa: löytöretki makuihin

Valokuvaaja Marina Ekroos on kuvannut ruoanvalmistusta sen ainesosista lähtien.  Kuviin asettuvat kananmunat, jauhot, mausteet ja muut ruoan ainesosat, muodostaen täydellisen lopputuloksen.  Kauniiden kuvien lisäkkeenä tarjoillaan ruokien valmistusohjeet.

Saatavuus
 

Marja Nuora: Tarinoita suomalaisesta luomusta

Luomutuotteita löytyy lähes jokaisesta kaupasta, mutta mistä suomalainen luomu kauppojen hyllyille ilmestyy?  Teos avaa ovet suomalaisille luomutiloille, niin pienille kuin suurillekin.  Samalla esitellään myös luomutuotteita jalostavia kotimaisia yrityksiä sekä luomukauppoja.  Komeat kuvat kertovat luomutuotannon arkipäivästä.
 

Saatavuus

 

 
Katja Ståhl: Se on niin kaunis

Katja Ståhl on palannut kirjoittamaan tytöille ja naisille. Tällä kertaa hän kokoaa yhteen 15 tunnetun suomalaisnaisen kertomukset kauneudesta ja ulkonäöstä. Kaikki heistä ovat omalla tavallaan kauniita. Kirja tarjoaa samaistumiskohteita lukijoille ja kannustaa jokaista olemaan armollisempi itselleen: mitäpä jos olenkin ihan kivannäköinen!

Saatavuus
 

Sari Helin: Huono äiti: tunnustuksia

Toimittaja Sari Helin on kirjoittanut pilke silmäkulmassaan oppaan kaikille Huonoksi äideiksi haluaville: Huono äiti saa hirveet raivarit, mutta pussaa heti kumminkin. Huonolle äidille maistuu suklaa, mutta ei liikunta. Huono äiti elää jatkuvassa univelassa. Mutta onneksi lapset ovat siitä ihania, että heille kelpaa myös epätäydellinen äiti!

Saatavuus
 

 

Ville Hytönen: Etäisesti lyyrisiä ajatuksia. Aforistinen kokoelma

Runoilija ja turkulaisen Savukeidas-kustantamon kirjallinen johtaja Ville Hytönen on pienten lyyristen ajatusten mestari. Kokoelma tarjoilee vuosien varrella tiivistyneitä tarkkanäköisiä ajatuksia maailmasta, sinusta ja minusta. Hytönen on kääntänyt opuksensa ajatukset suomesta myös englantiin. Molemmat kielet pitävät sisällään omia merkityksiään.

Saatavuus
 

Leo Koutaniemi: Inha Itä

Suomalaisten tutkijoiden seurue teki vuonna 1989 historiallisen matkan rajantakaiselle Paanajärvelle. Edellisestä käynnistä oli kulunut jo 45 vuotta. Tästä alkaa noin kymmenen vuoden mittaiset muistelmat itärajan taakse suuntautuneista työmatkoista. Teksti välittää lukijalle voimakkaita kokemuksia luonnosta ja elämästä luovutetulla alueelta.

Saatavuus
 

Gretchen Rubin: Onnellisuusprojekti

New Yorkilaisen perheenäidin kirja on sekä elämäntaito-opas että kertomus vuoden mittaisesta projektista, jonka tavoitteeksi hän asetti onnellisemman elämän. Matka taittui kuukausi ja vaihe kerrallaan kohti kokonaisvaltaista muutosta. Kirja herättelee pohtimaan myös omaa elämää ja houkuttelee aloittamaan oman onnellisuusprojektin.

Saatavuus

Ulla Vestola: Tikkuja ristiin: kaunista kotiin luonnonmateriaaleilla

Suomen luonto tarjoaa ympäri vuoden materiaaleja pienten koriste-esineiden valmistamiseen. Muotoilija Ulla Vestola jakaa eri vuodenaikoihin sopivia ideoita ja helppoja ohjeita mm. risujen ja marjojen hyödyntämiseksi. Taivuttele syksyksi vaikka helmihimmeli rautalangasta ja pihlajanmarjoista tai päällystä pääsiäiseksi kananmuna pajunkissoilla.

Saatavuus

 

Jens Linder & Pelle Holmberg: Sienionni. Voitateista rouskuihin. 60 reseptiä parhaista ruokasienistämme

Kokki Jens Linderin ja sieniasiantuntija Pelle Holmbergin keittokirja on hieno lisä sienikirjojen alati laajenevaan valikoimaan. Sienionni on oodi sienille, noille hullaannuttavan herkullisille, monimuotoisille ja ravitseville metsän antimille. Kauniisti kuvitettu kirja esittelee parhaat ruokasienet ja antaa lukuisia käsittely- ja valmistusvinkkejä.

Saatavuus
 

Ulla Pyyvaara & Arto Timonen: Katu. Asunnottomat kertovat.

Mitä on elää ilman kotia? Sen kertovat Helsingin Kallion 20 asunnotonta, jotka pääsevät ääneen sosiaalityöntekijä Ulla Pyyvaaran ja valokuvaaja Arto Timosen teoksessa. Tarinat, syyt ja ihmiset ovat kaikki erilaisia. Teos on silmiä avartava lukukokemus kaikille, joilla on katto päänsä päällä. Kirja on vuosien työn tulos.
 

 
 
Arnaud Delmontel & David Batty: Tumman suklaan herkut. 80 vastustamatonta ohjetta.

Varoitus: tämä kirja saattaa altistaa suklaatahroille, jos käsilläsi sattuu olemaan tuota makeaa herkkua. Arvostetun ranskalaisen kondiittorin Arnaud Delmontelin leivontakirja on erityisesti suklaahifistelijöiden mieleen. Opus sisältää lukuisia reseptejä aina perinteisestä sacherkakusta suklaatäytteisten ravioleiden kaltaisiin erikoisuuksiin asti.

Saatavuus
 

Ilkka Malmberg: Hehtaari

Helsingin sanomien toimittaja Ilkka Malmberg halusi ostaa hehtaarin maata ja tulla maanomistajaksi. Maakaupat tehtiin 1500 markalla Posiolla vuonna 1997. Elämää hehtaarilla on siitä lähtien seurattu Hesarin sunnuntaisivuilla. Nyt maailman muutoksia heijastelevat tekstit on koottu yksiin kansiin hehtaarilla kuluneiden vuosien ajalta.

Saatavuus
 

 

Anneli Kanto: Pala palalta pois: kertomuksia Alzheimerin taudista

Tutut asetelmat muuttuvat Alzheimerin tautiin sairastumisen myötä: tytär huolehtiikin nyt muistisairaasta äidistään. Anneli Kanto kuvaa miltä tuohon "pahaan tautiin" sairastuneen omaisen arki näyttää ja tuntuu. Välillä sairautta ymmärtää paremmin, välillä aikuinen nainen tahtoisi taantua taas lapseksi ja vaatia äitiä käyttäytymään järkevästi.

Saatavuus
 

 

Juha Laaksonen: Pihan linnut ja pöntöt

Rakenna linnunpönttö ja houkuttele pihapiiriisi hyödyllisiä vieraita: tintit huolehtivat tuhohyönteisistä, siepot saalistavat ötököitä. Luontoillasta tutun Juha Laaksosen vinkkien avulla saat selville millainen pönttö kullekin lajille sopii: kuinka pieni sinitiaisen pöntön lentoaukosta tehdään tai mille korkeudelle naakan pönttö kannattaa ripustaa?

Saatavuus
 

 

Anu Silfverberg: Äitikortti. Kirjoituksia lisääntymisestä.

Palkittu toimittaja Anu Silfverberg ei pelkää herättää ajatuksia ja vastalauseitakin. Oman elämänmuutoksensa innoittamana hän kirjoitti nipun esseitä lisääntymisestä ja vanhemmuudesta sekä niihin liittyvistä muutoksista. Jos niitä nyt edes on. Hänen mukaansa kotiäitiys ei ole työtä, kun taas äitiysloman olemus löytyy yhdyssanan jälkiosasta.

Saatavuus
 

Perttu Saksa: Echo

Helsinkiläisvalokuvaaja Perttu Saksa päätyi eräällä työkeikalla kuvaamaan täytettyjä eläimiä. Täytetyissä apinoissa hän näki jotain merkillistä ja inhimillistäkin. Kiinnostuksen myötä syntyi valokuvateos täytetyistä kädellisistä. Kaikki kuvatut kohteet olivat jollain tavoin viallisia ja ne löytyivät pääasiassa entisten kolonialistimaiden kokoelmista.

Saatavuus
 

 

Jantso Jokelin: Matkaopas ei-minnekään

Nuori muusikko-kirjailija Jantso Jokelin ei ole omien sanojensa mukaan kotoisin mistään. Hän on reilun 20 elinvuotensa aikana muuttanut 25 kertaa, joten sanoista löytyy totuuspohjaa. Jokelin pohtii esseekokoelmassaan nykyihmisen paikkakäsityksiä ja matkustustarpeita. Hän miettii muun muassa turistien ja travellereiden eroja – eikä keksi montaakaan.

Saatavuus
 

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo:
Puiden kansa

Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo ovat tehneet kirjansa rakkaudesta metsään. Siinä kartoitetaan puihin ja metsiin tallentuneita perinteitä. Arkistokuvien ja kirjallisuuden avulla perehdytään niin myyttien kuin tiedon muotoutumiseen. Esimerkiksi monet paikannimet sisältävät jo unohtuneita merkityksiä. Hienot kuvat ja kauniit runot tekevät kirjasta elävän.
 
 

Joel Levy: Myrkky. Historia. Myrkyt ja myrkyttäjät kautta aikojen

Tiedätkö, mitä Sokrates joi kuollessaan? Tämän teoksen luettuasi tiedät. Joel Levyn kirja on kattava katsaus erilaisiin myrkkyihin: niiden koostumuksiin, vaikutuksiin ja käyttöön ihmiskunnan historiassa. Myrkkyjä käsitellään paitsi niiden tappavien myös tervehdyttävien ominaisuuksien kautta. Kaunis kuvitus ja selkeä taitto lisäävät lukunautintoa.

Saatavuus
 

Iceberg Slim: Parittaja

Paritus ei ole mitään lemmenpeliä. Se tulee selväksi Iceberg Slimin omaelämäkerrasta, jossa hän kertaa uraansa parittajana Chigagon ghettojen kaduilla. Karskia katukieltä käyttäen Slim kertoo ammattinsa hyvät ja huonot puolet. Esipuheen on kirjoittanut räppäri Ice-T, joka paljastaa artistinimensä olevan kunnianosoitus Slimille.
 

 
Charles Bukowski: Lounaalla

Bukowski oli irstas vanha juoppo? Ehkä niin, mutta hänestä löytyi myös syvällisen filosofin vikaa. Siitä todistaa hänen viimeisten elinvuosiensa päiväkirjamerkinnöistä koostettu teos. Bukowski pohdiskeli 1990-luvun alun kirjoituksissaan muun muassa kuolemaa. Taattua laatua Bukowskin ystäville. Robert Crumbin piirroskuvitus kunnioittaa kohdettaan.
 
A.J. Jacobs: Raamatullinen vuosi

Tämä on kirja pähkähullusta ideasta. A. J. Jacobs luki Raamatun kannesta kanteen ja kirjoitti ylös kaikki sen sisältämät ohjeet. Jacobs eli – tai ainakin kovasti yritti elää – vuoden ajan Raamatun käskyjen mukaan. Helppoa se ei ollut. Mahtiteos kun sisältää lukuisia ristiriitaisia ohjeita, joiden noudattamista kuuliaisenkin täytyy hieman soveltaa.
 

Zoé Valdés: Fidelfiktio

Zoé Valdés toteaa alkusanoissa, ettei pidä historiasta. Siitä huolimatta hän on kirjoittanut tarkkanäköisen teoksen Fidel Castrosta ja tämän puoli vuosisataa jatkuneesta valtakaudesta Kuubassa. Valdésin piirtämä kuva poikkeaa melkoisesti vasemmistoromantikkojen näkemyksistä. Havannassa syntynyt Valdés on asunut maanpaossa 1990-luvulta lähtien.
 

Pimppini on valloillaan. Naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö

Miksi baarista palaava nainen vaihtaa korkkarit lenkkareihin matkatessaan yöbussilta kotiin? Mitä miettii hänen takanaan tallustava mies? Katja Ketun ja Krista Petäjäjärven toimittama kokoomateos käsittelee seksuaalista vallankäyttöä eri tekstityylejä hyödyntäen. Mukana on kirjoittajia kirjailija Riikka Pulkkisesta professori Terttu Utriaiseen.
 

Anu Silfverberg & Elina Hirvonen:
Sata sivua

Anu Silfverberg ja Elina Hirvonen tietävät, mistä puhuvat, antaessaan ohjeita tekstin tekemiseen. Molemmat ovat työskennelleet sekä toimittajina että kirjailijoina. Valkoisen paperin kammo on kaikille tekstityöläisille tuttu asia, mutta näillä vinkeillä pääsee pahimman yli. 100 harjoituksen lisäksi teoksesta löytyy parikymmentä kirjailijahaastattelua.
 

Yrjö Kallinen: Hälinää ja hiljaisuutta

Oululaislähtöinen Yrjö Kallinen (1886–1976) oli monitahoinen mies, muun muassa kansalaissodan aikana neljä kuolemantuomiota saanut pasifisti ja ärhäkkänä puhujana tunnettu teosofi. Kallisen itse koostama teos pitää sisällään monenlaisia kirjoituksia. Elämää ja yhteiskuntaa käsittelevät tekstit kuvastavat hyvin Kallisen retorisia taitoja.
 
 

Sanna Pelliccioni: Punajuuri

Mehevän kauniilla kuvilla koristeltu kirja toimii oivana oppaana punajuuren historiaan ja käyttömahdollisuuksiin. Keittokirjasta löytyy ohjeita lukuisiin herkkuruokiin, kuten punajuurisuklaakakkuun, vaaleanpunaiseen risottoon ja mehudrinkkeihin. Teos antaa vinkkejä myös punajuuren lehtien hyödyntämiseen ja lankojen värjäykseen.
 

J.K. Ihalainen: Primitiivinen raha

Vuonna 1996 ilmestynyt Primitiivinen raha on 2010-luvulla yllättävänkin ajankohtainen teos. Vihkonen kertaa maksuvälineiden historiaa paljastaen muun muassa, ettei nykyinen seteliraha ole mikään ikiaikainen keksintö. Runoilijana ja suomentajana paremmin tunnettu J. K. Ihalainen on kirjoittanut lukuisia tietoteoksia, joista tämä tarjoaa hienon esimerkin.
 
 

Laura Maragnani: Musta, kaunis ja kaupan

Kirja kertoo tylyjä tarinoita. Isoke Aikpitanyi on nuori nigerialainen nainen. Luvattu myyjän työ on ansa ja Isoke pakotetaan seksiorjaksi Italiaan. Tilanne on paha, sillä hänellä ei ole papereita, ei rahaa, ei ystäviä. Eikä Isoke ole ainoa uhri. Mutta hän on yksi harvoista, jotka pääsevät kuiville. Elämä riistettynä vaihtuu toisten auttamiseen.

Saatavuus

Louserit vuittuun

Vastamainos on journalismia, visuaalista kulttuuria ja taidetta. Se tekee näkyväksi ja kääntää päälaelleen mainosten sisältämät viestit, jotka ympäröivät meitä huomaamattamme päivittäin. Voima-lehdessä vuodesta 1999 ilmestyneiden vastamainosten parhaat palat on nyt koottu yksiin kansiin. Kirjan ovat koonneet Voiman AD Klaus Welp ja päätoimittaja Kimmo Jylhämö.

Saatavuus

 


Jyrki Vainonen: Linnunpöntönrakentaja

Jyrki Vainonen kiinnostui linnusta jo 1970-luvulla isänsä innoittamana. Satojen rakennettujen linnunpönttöjen myötä kirjailijan ja pöntön asukkaiden välille syntyy yhteys, jopa ystävyys. Pieni, kaunis kirjanen antaa lintutietämyksen ohella rakennusvinkkejä lintuasumuksiin.

Saatavuus
 


Heli Kuusipalo:
Dolce patata ja muuta ihanaa kasviksista


Vuodenaikojen mukaan jaoteltu keittokirja sisältää herkullisia ja helppoja ruokaohjeita. Kauniisti kuvitetusta kirjasta löytää maukkaiden reseptien lisäksi tietoa esimerkiksi karppauksen hiilijalanjäljestä sekä vinkkejä muun muassa luonnonmukaisiin säilöntätapoihin. Miellyttävä kirja on tehty suomalaisia ruokailijoita ja satokausia kunnioittaen.

Saatavuus

 


Jonathan Safran Foer:
Eläinten syömisestä


Tämän kirjan luettuaan näyttelijä Natalie Portman (mm. Léon, Black Swan) päätti ryhtyä vegaaniksi. Teos saattaa muuttaa sinunkin maailmankuvaasi. Romaanikirjailijana kunnostautunut Safran Foer syväluotaa teoksessaan länsimaista eläinten hyötykäyttöön painottunutta ruokakulttuuria. Eläinten syömiseen liittyvät ongelmat ruoditaan läpi perusteellisen taustatyön avulla.

Saatavuus

 

Anu Silfverberg: Luonto pakastimessa

Helsingin Sanomien Nyt-liitteen "esseehköistä" koostettu kirja havahduttaa tarkastelemaan itsestäänselvyyksinä pidettyjä asioita uusista näkökulmista. Toimittaja-kirjailija Anu Silfverberg tempaisee lukijan mukaan pohtimaan vakaviakin yhteiskunnallisia ja yksityisiä aiheita. Kirjoituskooste puhuu tärkeistä asioista ymmärrettävään tyyliin.

Saatavuus
 

Mikael Brunila, Kukka Ranta & Eetu Viren: Muutaman töhryn tähden: Helsingin töhrysota 1998–

Into-sarjan pamfletti tarkastelee 2000-luvun alun kiisteltyä kaupunki-ilmiötä, jota voi näkökulmasta riippuen nimittää töhryksi, graffitiksi tai katutaiteeksi. Helsingin kaupungin julkisten tilojen puhdistamiseen tähdännyt Stop töhryille -projekti lopetettiin vuonna 2008 jotakuinkin keskeneräisenä. Jokaisella teoksella on yksilöllisesti tussatut kannet.

Saatavuus
 

Mary S. Lovell:
Mitfordin tytöt sodassa ja rakkaudessa


1900-luvun alkupuolen Englannissa syntyi Mitfordin perheeseen kuusi tytärtä. Etuoikeutettu lapsuus, äly ja kauneus tekivät heistä kuuluisuuksia omana aikanaan. Sisarten vastakkaiset elämänkatsomukset veivät heidät eri suuntiin niin, että heidän tuttavapiireihinsä kuuluivat niin Adolf Hitler, Winston Churchill kuin Bobby Kennedykin.

Saatavuus
 


Celine Steen & Joni Marie Newman: Vegaanikeittiön käsikirja

Tarkka ja asiapitoinen opas niin vegaaniruokavaliota aloittelevalle kuin myös asiaan vihkiytyneelle kokkailijalle. Selkeästi eri osioihin jaoteltu teos sisältää hyviä vinkkejä myös esimerkiksi soijaa tai gluteenia vältteleville ruokailijoille. Janna Ranckenin ja Noora Huhtasen pätevän käännöksen ansiosta ohjeet on muunnettu Suomen tuotetarjontaan sopiviksi.

Saatavuus
 

Aarne Kinnunen: Päätoiminen elämä

Oman elämän muistelu on vaikeaa, sillä tarkkoja tapahtumia on vaikea kuvata. Tämä huomioiden estetiikan professori Aarne Kinnunen on mielenkiintoinen persoona, jonka kanssa on hauskaa olla eri mieltä esimerkiksi naisten asianmukaisesta pukeutumisesta. Muistelmissa vilahtelevat paitsi yliopistomaailman kuuluisuudet myös suomalaiset kirjailijat kuten Lauri Viita, Paavo Haavikko ja Eeva-Liisa Manner.

Saatavuus
 

Anneli Vainio: Kastanjavuorten kylä

Etelä-Ranskassa varsinainen talvi kestää vain joulukuusta helmikuuhun. Tämän ja monta muuta asiaa linnoista, remonteista ja puutarhoista oppii eläkepäiviä viettävän lääkärin muistelmista. Tarinoita riittää myös naapureista ja ranskalaisesta elämänmenosta ihastuttavan kepeällä otteella. Anneli Vainion arjesta voi lukea myös teoksesta Kotini on linnani.

Saatavuus
 

Kati Tervo: Jääkaapin henki: kertomuksia keittiöstä, ruuasta ja elämästä

Kati Tervon kertomuksia yhdistää ruoka, vaikka monet tarinat sijoittuvat lapsuuteen ja osa nykyiseen perhe-elämään Tervojen taloudessa. Ruuanlaittoa käsitellään laajasti ja huumorin höystämänä aina perunankuorinnasta paastoon. Mies ja poikakin osallistuvat, joten keittiö ei olekaan enää naisen valtakuntaa. Kirjasta löytyvät myös perheen jääkaapin kesä- ja talvi-inventaariot.

Saatavuus
 

Tuomas Kyrö: Urheilukirja

Mitä urheilumaailman sankarit ja taistelijat merkitsevät kasvavalle pojalle? Entä aikuiselle miehelle? Tuomas Kyrö ei pelkästään luettele omia muistojaan suurista sankareista, vaan hän kirjoittaa myös urheilutoimittajista, selostajista ja katsojista. Hän kokeilee uusia lajeja. Parasta teoksessa ovat kuitenkin kirjailijan omat muistot, urheiluhulluutta isoisästä pojanpoikaan.

Saatavuus
 

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, lokakuu 2015

OUTI-verkkokirjasto