Ubi-näytöt - Kirjasto - Oulun kaupunki

Kirjasto A-Ö
 


Pohjoista kirjallisuutta
Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
  
  

 

 

Tarina-kahvila
 

Ubi-näytöt Oulun kaupunginkirjastossa

UBI-näytöt ovat eri puolille Oulua asennettuja suuria julkisia näyttölaitteita. Näytöt toimivat koskettamalla ruutua.

Pääkirjaston ala-aulan UBI-näytöllä voi lukea kirjaston tiedotteita ja katsella kirjaston tapahtumakalenteria, tutkia kirjaston kokoamia vinkkejä sekä etsiä hakupilven avulla itselleen mieluista luettavaa. Aikuisten osaston pohjapiirroksista näkee myös, mistä hyllystä halutut kirjat löytyvät. 

Suuria julkisia näyttöjä käytetään kaupalliseen ja informatiiviseen viestintään paikoilla, joissa liikkuu paljon ihmisiä, esimerkiksi keskustoissa, lentokentillä tai vilkasliikenteisten teiden varsilla. Yleensä ne tarjoavat yksisuuntaista informaatiota. Oulussa näytöt tarjoavat  lisäksi vuorovaikutteisen selailunäkymän.

UBI-näyttö on joko passiivisessa tai vuorovaikutteisessa tilassa. Passiivisessa tilassa koko näyttö toimii yksisuuntaisena tiedotuskanavana.  Näyttö siirtyy passiivisesta tilasta vuorovaikutteiseen tilaan, kun käyttäjä koskettaa kosketusnäyttöä sormellaan.

UBI-näyttöjen kehittämisprojektin ovat toteuttaneet Oulun ylipiston tietotekniikan osaston MediaTeam Oulu -tutkimusryhmä ja Älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmä sekä Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu. RealUbi oli osa Tekesin Ubicom-ohjelmaa. Siinä syntyneet lukuisat ohjelmistot on julkaistu avoimena lähdekoodina.

OUTI-verkkokirjasto

Tutustu myös näihin