Tekstin koko A- A+

Erilaiset oppijat Erilaiset oppijat

Kirjasto tarjoaa tasa-arvoisen oppimisympäristön kaikille oppijoille. Erilaiset oppijat on huomioitu Oulun kaupunginkirjaston palveluissa mm. Celian Kirjasto kaikille -palveluiden tarjonnassa ja kirjaston aineistovalinnoissa.

Esimerkkeinä erilaisille oppijoille sopivasta aineistosta on Omppu-kokoelma, helppolukuinen ja selkokielinen aineisto sekä e-aineisto. Lukemaan innostamisessa ja tiedonhaun opetuksessa pyritään huomioimaan myös erilaiset oppijat.

Selkokirjoja lapsille ja nuorille (pdf) Uusi!


Omppu-kokoelma
Omppu-kokoelmassa on helppolukuisia kirjoja lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Kokoelman kirjoihin voi tutustua moniaistisesti eli niitä voi lukea, katsella, kuunnella ja tunnustella.

Kirjoja voi lukea kuka tahansa, mutta erityisen hyvin Omppu sopii esimerkiksi lapsille ja nuorille, joilla on lukivaikeuksia. Kirjat sopivat myös kielenkehityksen tueksi mm. suomen kieltä opiskeleville. Lisää Omppu-kokoelmasta voit lukea kirjaston pääsivuilta lasten Omppu   ja nuorten Omppu.  

Oulun kaupunginkirjaston palvelut maahanmuuttajille.


Celia - äänikirjoja lukemisesteisille

Kirjasto kaikille - Celian äänikirjat lukemisesteisille henkilöille

Celian äänikirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi oppimis- tai lukivaikeuksien vuoksi. Oulun kaupunginkirjaston kautta voi liittyä Celian verkkopalveluasiakkaaksi ja saada äänikirjoja maksutta käyttöön verkon kautta. Celian kokoelmaa pääsee selailemaan ilman tunnuksia Celianet-verkkokirjastossa (vierailijakäyttö).

Mikäli luokassa on oppilas, joka hyötyisi Celian äänikirjapalvelusta, hänet voi ohjata asioimaan huoltajansa kanssa Oulun kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Opastusta Celia-kirjaston käyttöön annetaan pääkirjastossa, Haukiputaan, Karjasillan, Kastellin, Kiimingin ja Oulunsalon kirjastoissa. Kaikissa kirjastoissa voi ilmoittaa kiinnostuksensa palvelun käyttöön.

Myös opettaja voi ilmoittaa lukemisesteisen oppilaan Celian äänikirjojen käyttäjäksi. Tällöin oppilaan huoltajalta tarvitaan kirjallinen lupa. Lisää tietoa löytyy Celian sivuilta palvelut kouluille (tietoa myös Oppari-verkkokaupasta).


Linkkejä:

DATERO ry - Erityisryhmien tietotekniikkakeskus

Erilaisten oppijoiden liitto


Kerhosta lukukipinä -opas - Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Lukihäiriö.fi

Lukusilta.fi - Niilo Mäki Instituutti

LukiMat - peruslukutaidon sekä matematiikan oppimisvalmiuksien oppimis- ja arviointiympäristö


NEO - nuoret erilaiset oppijat (facebook-sivu)

Niilo Mäki Instituutti  - Oppimisvaikeuksien monitieteisen tutkimuksen ja kehittämistyön yksikkö

Oppimisvaikeus.fi - Kuntoutussäätiö


Papunet - Selkeää ja saavutettavaa viestintää

Papunetin pelisivut

Selkokeskus

Selkosanomat - verkkoversio