Erilaiset oppijat

Kirjasto tarjoaa tasa-arvoisen oppimisympäristön kaikille oppijoille. Erilaiset oppijat on huomioitu Oulun kaupunginkirjastossa mm. Celian palveluissa ja kirjaston aineistovalinnoissa.

Esimerkkeinä erilaisille oppijoille sopivasta aineistosta on Selkis-kokoelma, helppolukuinen ja selkokielinen aineisto sekä e-aineisto. Lukemaan innostamisessa ja tiedonhaun opetuksessa pyritään huomioimaan myös erilaiset oppijat.

Selkokirjoja lapsille ja nuorille (pdf)

S2-oppilaiden kirjallisuusdiplomi.

Selkis-kirjallisuusdiplomi

Oulun kaupunginkirjaston palvelut maahanmuuttajille

Celian kirjavinkit

Celian äänikirjapalvelu

Onko sinulla oppilaita, joille painetun kirjan lukeminen on vaikeaa? Olisiko kirjojen kuunteleminen hyvä vaihtoehto? Tutustu silloin Celian äänikirjapalveluun.

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on esimerkiksi lukivaikeuden, oppimisvaikeuden, hahmotushäiriön, jonkin sairauden tai vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa.

Katso muita lukemisesteitä Celian verkkosivuilta. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa, mutta asiakkaaksi pääsee vain, jos edellä mainitut kriteerit täyttyvät.

Ohjaa oppilas ja hänen huoltajansa Oulun kaupunginkirjastoon tai ota itse yhteyttä kirjastoon tarkempien ohjeiden saamiseksi. Lähimmän kirjaston löydät täältä. Asiakkaaksi hakeutumiseen ei tarvita kirjallista diagnoosia lukemisen vaikeudesta, vaan suullinen kuvaus lukemisesteestä riittää. Kirjasto rekisteröi oppilaan asiakkaaksi Celian äänikirjapalveluun. Samalla hän saa ohjeet äänikirjojen lainaamiseen ja kuunteluun. Vuoden 2018 alusta alkaen myös koulujen erityisopettajat voivat rekisteröidä oppilaita Celian äänikirjapalvelun asiakkaiksi.

Tutustu äänikirjavalikoimaan

Celian äänikirjapalvelun kautta saa tietokirjoja ja kaunokirjoja sekä oppikirjoja. Osa kirjoista (DaisyTrio-kirjat) sisältää äänen lisäksi tekstiä ja kuvia. Tekstin etenemistä voi seurata lause kerrallaan väripalkin avulla. Valikoimasta löytyy myös selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja lapsille ja nuorille. Yläkoulu- ja lukioikäisille on saatavilla tietokirjoja, joita voi käyttää oppimistehtäviin esim. kirjallisissa töissä.

Äänikirjojen kuuntelu tukee lukuharrastusta sekä vapaa-ajalla että koulussa. Kirjallisuusdiplomikirjoja, pulpettikirjoja, kirjavinkkauskirjoja ja lukuprojektien kirjoja voi löytyä Celian äänikirjoina. Tutustu äänikirjoihin: www.celianet.fi.

Celianetistä löytyy monipuolisesti kirjavinkkejä. WhatsAppin kautta voi tilata erityisesti nuortenkirjavinkkejä.

Äänikirjoja voi kuunnella kätevästi älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Äänikirjat erityisopetuksessa

Jos haluatte kuunnella kirjoja koulussa erityisopetuksen pienryhmässä, ilmoita koulu Celian yhteisöasiakkaaksi verkkolomakkeella.

Celian oppikirjat peruskouluun ja opiskelijoille

Celian tuottamat peruskoulun, lukion ja ammatillisten opintojen oppikirjat ovat muuttuneet maksuttomiksi vuodesta 2018 alkaen. Uudistuksen jälkeen kaikki oppikirjat löytyvät samasta maksuttomasta Celianet-verkkopalvelusta, jossa Celian muutkin kirjat ovat. Äänikirjat on edelleen tarkoitettu henkilöille, joilla on jokin lukemista vaikeuttava syy.

Oppikirjojen käyttöön tarvitaan tunnukset Celianet-verkkopalveluun sekä Pratsam Reader -mobiilisovellukseen. Jos sinulla on jo tunnukset, et tarvitse oppikirjoja varten uusia tunnuksia.

Vuoden 2018 alusta myös kulujen erityisopettajat voivat rekisteröidä oppilaita Celian äänikirjapalveluun. Lisätietoja Celian verkkosivuilta: Koulujen rooli Celian palvelujen välittäjänä vahvistuu.

Selkis-kokoelma

Selkis-kokoelmassa on helppolukuisia kirjoja lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Kokoelman kirjoihin voi tutustua moniaistisesti eli niitä voi lukea, katsella, kuunnella ja tunnustella.

Kirjoja voi lukea kuka tahansa, mutta erityisen hyvin Selkis-kokoelma sopii esimerkiksi lapsille ja nuorille, joilla on lukivaikeuksia. Kirjat sopivat myös kielenkehityksen tueksi mm. suomen kieltä opiskeleville. Lisää Selkis-kokoelmasta voit lukea kirjaston pääsivuilta lasten Selkis-kokoelma ja nuorten Selkis-kokoelma.  

Älypuhelimet ja tabletit lukemisen apuvälineinä

Lukuvinkkejä

Kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja selkokirjoina lapsille ja nuorille

Linkkejä

DATERO ry
Erilaisten oppijoiden liitto

Lukihäiriö.fi
Lukusilta.fi
LukiMat

NEO - nuoret erilaiset oppijat
Niilo Mäki Instituutti
Oppimisvaikeus.fi
Osallisena verkossa - digitaalisia taitoja maahanmuuttajille

Papunet
Papunetin pelisivut
Selkokeskus
Selkosanomat

Viittomakielinen kirjasto