Kuvat opetuksessa

Suuri osa internetissä olevasta aineistosta on tekijänoikeuden alaista, esimerkiksi kuvat, artikkelit, raportit, videot. Tekijänoikeuslaki suojaa valokuvia ja kuvataiteen teoksia määrätyn ajan. Tekijänoikeus on siis aina olemassa, eikä sitä tarvitse kuvan yhteydessä erikseen mainita. Tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvanottovuoden päättymisestä. Teoskynnyksen ylittävien valokuvateosten suoja-aika on aina 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Internetsivustoilla olevan tekijänoikeuden suojaaman aineiston kopiointi ja kopioiden jakaminen edelleen vaatii siis luvan. Kaikkein varminta onkin myös oppilaiden töissä käyttää sellaisia kuvia, joiden julkaisulisenssi oikeuttaa kuvien vapaaseen käyttöön. Tällaisia ovat CC-lisensoidut teokset. Creative Commons eli CC-lisenssillä voi jakaa ja käyttää kuvien lisäksi ääntä, tekstiä, musiikkia ja videota. Kuvan tekijä on kuitenkin muistettava mainita myös CC-lisensoituja kuvia käytettäessä. Lähdemerkintä on hyvä tehdä silloinkin kun nimeämistä ei vaadita.

CC-lisenssit on esitelty Ylen Digitreenit-sivustolla: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia.

Kuvien käyttö - Kopiraittilan koulu 

Tietoa creative commons-lisensseistä - Creative Commons Suomi

 

Vapaasti käytettävien kuvien hakupalveluja

Pixabay - helppokäyttöinen, haku suomeksi. Kuvia vapaaseen, myös kaupalliseen käyttöön. Nimeämistä ei edellytetä, mutta suositellaan.

Pexels - kuvia vapaaseen, myös kaupalliseen käyttöön. Nimeämistä ei edellytetä, mutta suositellaan.

Unsplash - kokoelmia eri aiheista. Kuvia vapaaseen, myös kaupalliseen käyttöön/nimeämistä ei edellytetä mutta suositellaan.

Googlen ohjeet - vapaasti käytettävien kuvien haku

CC Search - haku englanniksi, vapaasti käytettävien kuvien hakupalvelu


Valokuvia Suomesta

Museoviraston Kuvakokoelmat -  yli 700 kuvaa Suomesta eri elämänalueilta. Aiheet on valittu yhteistyössä opettajien kanssa. Ei kaupalliseen tarkoitukseen.

Finna.fi - yli 500 000 vapaasti käytettävää kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä.
 


Kuvan lähde: Unsplash