Omppu-kirjallisuusdiplomi

Omppu-kirjallisuusdiplomi on tarkoitettu oppilaille, joilla on lukivaikeuksia tai kielihäiriöitä ja jotka tarvitsevat tukea lukemiseen ja kirjoittamiseen. Omppu-diplomissa on omat suoritusohjeet, diplomivihkot ja kirjalistat alakoululle ja yläkoululle. Tehtävävihko ja oppilaille jaettavat diplomit ovat samat kuin alakoulun ja yläkoulun kirjallisuusdiplomissa.

Omppu-kirjalistojen aineisto on valittu kohderyhmä huomioiden. Aineistolajeja on vaihtelevasti. Omppu-diplomin suorittamisessa voi hyödyntää kirjoja, e-kirjoja, äänikirjoja sekä Celian ääninkirjoja. Haastavimman tasoiset kirjat on merkitty listaan. Luettavaa voi valita myös muilta Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomin kirjalistoilta lukutaidon mukaan. Opettajan kanssa voi sopia luettavaksi myös minkä tahansa vapaavalintaisen teoksen.
 

 

Omppu-diplomin suorittaminen

Omppu-kirjallisuusdiplomin suorittamisessa opettajan täytyy soveltaa suoritustapoja oppilaiden taitojen mukaan. Omppu-kirjallisuusdiplomiin luetaan tai kuunnellaan viisi kirjaa lukuvuoden aikana. Luettavat kirjat valitaan vähintään kolmesta kirjalistan eri ryhmästä.

Yläkoulun diplomissa kirjoja voi kuunnella myös Celian äänikirjoina. Celian tuottamia äänikirjoja voivat käyttää kaikki henkilöt, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa. Lue lisää Kirjastoreitin erilaiset oppijat-sivulta.

Opettaja voi päättää suoritustavan haluamallaan tavalla oppilaiden lukutaito huomioiden. Mikäli teet oppilaiden kanssa diplomitehtäviä, ota käyttöön myös erillinen tehtävävihko. Yläkoulun tehtävät löytyvät diplomivihkosta.

Ota vastaan suoritukset ja tee merkintä oppilaan diplomivihkoon. Tulosta oppilaille jaettavat kirjallisuusdiplomit todistuspaperille ja jaa ne koulussa. Voit täyttää diplomien tiedot tietokoneella tai käsin. Diplomin suoritus merkitään lukuvuoden päätteeksi Wilmaan, katso ohjeet. Suosituksena on, että suoritettu kirjallisuusdiplomi vaikuttaisi korottavasti oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden arviointiin

Kun oppilas on suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina kuutena alakoulun vuotena, on hän ansainnut Mestarilukijan tittelin ja hän saa Mestarilukijadiplomin.

Yläkoulussa jaetaan kolmen kirjallisuusdiplomin jälkeen Yläkoulun kirjallisuusdiplomi. Katso painettujen diplomien tilaustiedot linkkien takaa.

Omppu-diplomi alakoulun materiaalit

Omppu-diplomin alakoulun kirjalista kansikuvilla

Omppu-diplomin alakoulun kirjalista

Omppu-diplomivihko 1.-2. lk
Omppu-diplomivihko 3.-4. lk
Omppu-diplomivihko 5.-6. lk

Alakoulun tehtävävihko

Oppilaille jaettavat diplomit.

Omppu-diplomi yläkoulun materiaalit

Omppu-diplomin yläkoulun kirjalista kansikuvilla

Omppu-diplomin yläkoulun kirjalista

Omppu-diplomivihko 7.-9. lk

Oppilaille jaettavat diplomit

Omppu-kokoelma

Oulun kaupunginkirjaston Omppu-kokoelmassa on helppolukuisia kirjoja lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Kokoelman kirjoihin voi tutustua moniaistisesti eli niitä voi lukea, katsella, kuunnella ja tunnustella. Erityisen hyvin Omppu sopii esimerkiksi lapsille ja nuorille, joilla on lukivaikeuksia. Kirjat sopivat myös kielenkehityksen tueksi mm. suomen kieltä opiskeleville. Lue lisää Omppu-kokoelmasta.