Tiukkoja tilanteita - Kirjastoreitti - Oulun kaupunki

Tiukkoja tilanteita - lukemista pojille Tiukkoja tilanteita - lukemista pojille

#pojatkin lukee -kampanja

Tulostettava, kuvallinen lista

Green, John: Kaikki viimeiset sanat (WSOY 2014)
Miles Halter lähtee Culver Creekin sisäoppilaitokseen. Entinen elämä (vai oliko Milesillä elämää ollenkaan aiemmin?) jää taakse kun Miles tutustuu Chipiin ja Alaskaan. Chip opettaa hänelle kaiken jäynien teosta, ja Alaska puolestaan varastaa kokemattoman pojan sydämen heti ensi tapaamisella. Alaska on ikävä kyllä varattu, joten Milesillä ei ole hirveästi saumoja hänen suhteensa. Alaska ja Chip etsivät Milesille tyttöystävän, jotta Mileskin pääsee naisen makuun. Suhde on kuitenkin tuhoon tuomittu, sillä Milesin sydän kuuluu Alaskalle. Elämä on huoletonta, vaikka koulussa pitääkin ahertaa pysyäkseen mukana. Elämän huolettomuus kokee kuitenkin karvaan kolahduksen, kun jotakin ikävää tapahtuu. Miles ja Chip miettivät tahollaan olisivatko he voineet estää tapahtuneen. Elämä pysähtyy, monellakin tavalla, eikä mikään ole enää kuin ennen.
 

Karpio, Markku: Selviytymispeli (Tammi 2014)
Korpisalon nuoriso on tuntenut toisensa päiväkotiajoista lähtien. Ystävyys kuitenkin joutuu koetukselle, kun Korpisalon suuri työllistäjä irtisanoo väkeään, ja monen nuoren vanhemmat saavat kenkää. Kaikilla ei ole enää varaa uusiin muotivillityksiin ja Hesellä hengailuun. Porukat jakautuvat luusereihin ja menestyjiin. Partiopoikien jengi lähtee selviytymisvaellukselle, ja sielläkin tunteet nousevat pintaan. Nokkimisjärjestyksestä ei päästä eroon edes luonnon keskellä, vaan pojat nokittelevat toisiaan. Lopulta on kuitenkin pakko vetää yhtä köyttä kun tilanteet kiristyvät. Samaan aikaan yksi porukasta makaa sairaalassa teholla ja käy omaa selviytymispeliään.

 

Gagnon, Michelle: Kukaan ei kaipaa sinua (WSOY 2014)
Noa Torson herää leikkauspöydältä keskeltä vartijoita vilisevää varastoaluetta. Hän ei tiedä mitä hänelle on tehty, mutta sijaiskodeissa epäluuloiseksi kasvaneena hän ei luota keneenkään. Noa pakenee paikalta, mutta joutuu jatkamaan pakoaan koko ajan. Joku on aina hänen kannoillaan, meni hän minne tahansa. Peter tutkii tylsistyneenä isänsä tietokonetta, ja saman tien mustapukuiset miehet iskevät oven sisään ja vievät tietokoneen mukanaan. Vanhemmat eivät kerro mistä on kyse, vaikka selvästi tietävät asiasta jotakin. Peter tutkii salaperäisen projektin tietoja uudestaan, ja heti samat miehet ovat hänen kintereillään. Noa ja Peter kohtaavat maanalaisen hakkeriyhteisön kautta, ja toteavat sotkeutuneensa samaan asiaan. Yhdessä he lähtevät selvittämään, mitä Noalle on tapahtunut, ja mihin salaperäiseen projektiin Peterin isä on sekaantunut. Kukaan ei kaipaa sinua on trilogian ensimmäinen osa.

 
Keränen, Mika: Maaliviivalla (WSOY 2014)
18-vuotias Kalle pääsee pelaamaan ensimmäistä Veikkausliigapeliään. Tiedossa on peli liigan viimeisellä sijalla olevaa Inter Marienhamia vastaan, joten pojat lähtevät peliin voitonkiilto silmissä. Valmentaja Hese antaa järkyttäviä ohjeita Kallelle ennen peliä: hänen pitäisi päästää 29. minuutilla tuleva rangaistuspotku maaliin. Pelistä on tulossa sopupeli. Kalle alkaa heti pohtia, ketkä muut ovat mukana kuvioissa. Hän käy joukkuetovereita läpi mielessään yksitellen yrittäen arvioida voisiko joku heistä pettää joukkueen. Samalla hän pohtii toki myös sitä pitäisikö hänen torjua sovittu rankkari vai päästää se maaliin kuten valmentaja käski. Välillä ajatukset harhautuvat myös menneisiin tapahtumiin.
 
 

Paretskoi, Jyri: Shell's Angles (Karisto 2013)
Henri, Rudi ja Samu päättävät perustaa mopojengin. Sen siivellä olisi mukava iskeä tyttöjä, jotta olisi ketä mopolla kuskata. Kellään vaan ei tunnu olevan kovin suuria mahdollisuuksia naisrintamalla, eikä Henrillä ole vielä sitä mopoakaan. Isä on tosin vihjaillut siihen suuntaan, että mopo saattaisi irrota syntymäpäivälahjaksi. Henri kuitenkin on ihastunut erääseen taiteelliseen tyttöön, joka saadaankin värvättyä mukaan jengiin taiteilemaan jengin tunnuksen liiveihin. Henri saa kuin saakin suunsa auki oikealla hetkellä, ja mopon tarakalle olisi käyttöä. Rakkaus ei kuitenkaan ole niin helppoa, kuin luulisi. Myös perheiden sisäisiä vaikeita asioita käydään yhdessä läpi. Lue myös sarjan muut osat, Shell's Angles ja Kalajoen hiekat (2014) ja Shell's Angles ja beibit (2015).

 

Pichon, Liz: Tom Gatesin mahtava maailma (Pen & Paper 2015)
Tom Gates on vauhdikas ja kekseliäs poika. Hän fanittaa täysillä Hemmo3 nimistä bändiä ja tykkää piirrellä ja kirjoittaa vihkoonsa. Jopa kesken koulutuntien. Tom yrittää kovasti tehdä vaikutuksen luokkakaveriinsa Amyyn, mutta tuntuu epäonnistuvan kerran toisensa jälkeen. Tom ei ole myöskään opettajansa suosikkilistalla. Läksyt jäävät usein tekemättä, mutta Tom keksii mitä hienompia selityksiä sille, miksi näin kävi. Hemmo3 tulee kaupunkiin esiintymään, ja Tom on kaverinsa Derekin kanssa innoissaan. Heidän pitäisi vain saada liput keikalle. Kirja on täynnä Tomin elämässä sattuvia hulvattomia kommelluksia ja tapahtumia.

 
Smith, Dan: Big Game (WSOY 2015)
Äidin kuoltua isä yrittää parhaansa mukaan kasvattaa 12-vuotiasta Oskaria, ja apua tähän hän saa kyläyhteisön muilta miehiltä. Perinteisiin kuuluu, että 13-vuotissyntymäpäivään mennessä pojan on osoitettava miehuutensa menemällä yksin metsälle. Oskarin isä on tuonut omalta miehistymisreissultaan metsästä karhun, joten pojan paineet ovat melkoiset. Oskarin reissu näyttää vesittyvän heti alkuunsa. Hän joutuu todistamaan outoa selkkausta: terroristit ampuvat alas valtavan lentokoneen, jonka pelastuskapselista kömpii esiin Yhdysvaltojen presidentti. Metsästysreissu muuttuu hurjaksi pelastusoperaatioksi, ja Oskarin ansiosta presidentti pelastuu kerta toisensa jälkeen. Saako Oskari todistettua miehuutensa, vaikka hänen metsästysmuistonsa ei olekaan aivan samanlainen kuin edeltävillä miessukupolvilla…?
 

Sumanen, Nadja: Rambo (Otava 2015)
Rambon elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Pinna on lyhyt ja mieli levoton. Äiti sairastaa masennusta ja vaihtaa miestä tasaisen säännöllisesti. Kotona ei ole ruokaa eikä juuri mitään muutakaan. Rambo pyrkii pyörimään kaltaistensa seurassa, ettei kavereiden kotona turhaan kyseltäisi syömisestä tai kotiintuloajoista. Kasiluokan kesällä Rambo pääsee kokemaan, miltä tavallinen perhe-elämä voisi tuntua. Äidin senhetkinen miesystävä vie heidät mökilleen, missä hänen äiti passaa ruokaa pöytään sen määrätyn viisi kertaa päivässä ja isä lämmittää saunaa ja kalastaa Rambon kanssa. Rambo tuntee päässeensä taivaaseen. Äidin tila kuitenkin huononee, ja äiti joutuu sairaalaan. Rambo saa onnekseen jäädä Annikin ja Erkin hoiviin mökille. Seurana on kuitenkin ärsyttävä Liina, ja huoli äidistä painaa mieltä koko ajan.

 

Paulow, Ari: Aavesaaren arvoitus (Otava 2014)
Samppa, Make, Anssi sekä Elli saavat uuden maalausurakan Hailuodosta. Saarelle mennään Sampan perheen moottoriveneellä, ja jo heti matkalla tulee vaaratilanne. Nuorisoporukka kaahailee merellä miten sattuu ja saattaa Sampan kavereineen vaaraan. Naapuritalon isäntä on luvannut katsoa nuorten perään, ja kertoo ensimmäisen tarkistuskäyntinsä aikana hyytäviä kummitustarinoita saaren historiasta.
Lähistöllä kuvataan elokuvaa, ja Samppa kavereineen tutustuu elokuvassa näyttelevään Nelliin. Kuvausryhmään liittyy jotain outoa. Tulopäivänä venekaahailullaan pelotellut nuorisoryhmä hengailee kuvausryhmän mukana, ja Samppa kavereineen tuntuu olevan heidän tulilinjallaan. Nuoria selvästi pelotellaan lähtemään pois saarelta. Mistä on kyse? Mihin hämärään kuvausporukka on sekaantunut? Siitä nuorison on otettava selvää.

 

Veirto, Kalle: Säbätalvi (Karisto 2014)
Einari on mokannut ja pahasti. Abivuosi meni pilalle, mutta vielä huonommin kävi tyttöystävälle. Oikeusjuttu uhkaa, eikä entinen joukkue suostu ottamaan häntä enää riveihinsä, saati että kotipaikkakunnalta saisi töitä. Elämä tuntuu potkivan päähän. Mutta sitten puhelin soi ja Einari värvätään Heinolaan pelaamaan, ja hänelle jopa maksetaan siitä. Heinolasta löytyy uusia kavereita ja jopa tyttöystävä, ja elämäkin alkaa pikkuhiljaa asettua uusille urilleen. Säbätalvi on humoristinen kertomus nuoruudesta, urheilusta, ystävyydestä ja rakkaudesta.

 

Lehtinen, Tuija: Välivuosi (Otava 2015)
Kaksi hyvin erilaista yksinhuoltajaperhettä päätyy asumaan saman katon alle. Simo, pikkusisko Malaika ja äiti muuttavat Kauniaisiin professori-isän ja lapsinero Limen ja pikkusisko Tuan talouteen. Malaika ja Tua löytävät yhteisen sävelen heti, mutta Simolla ja Limellä kaikki ei tapahdu niin nopeasti. Simo aloittaa kymppiluokan ja yrittää parantaa numeroitaan. Hän ei vain yhtään tiedä, että mitä varten hän niitä parantaa. Tulevaisuus on suuri kysymysmerkki. Limellä puolestaan on selvät suunnitelmat, eikä mikään saa tulla niiden tielle. Lukukausi on täynnä hulvattomia tapahtumia ja yhteentörmäyksiä, ja selviääpä siinä samalla Simon jatko-opiskelupaikkakin.

 
Lönn, Pasi: Aavetanssi (Tammi 2015)
Jakke ja Make pääsevät mukaan murhamysteeriin itsensä Veijo Muusin pyynnöstä. Poikien koulun talonmies, Lapamake, on kadonnut, ja on syytä epäillä henkirikosta. Pojat pääsevät mukaan tutkimaan Lapamaken kesämökkiä, missä kaikki on tapahtunut, mutta sieltä ei selviä mitään. Tapaus junnaa paikallaan. Jakke ja Make lähtevät omin päin tutkimaan Lapamaken mökin lähistöä, sillä läheisellä autiotuvalla tuntuu liikkuvan aave. Paikallinen kylähullu ainakin on sitä mieltä.
Jakella on myös omia murheita uuden isäpuolen suhteen, mutta niitä ei ehdi puida kesken kiireisen murhatutkinnan. Pikkuhiljaa asiat alkavat kuitenkin selvitä, niin henkilökohtaiset kuin Lapamaken katoaminenkin.