Verkkotiedonhaku ja tietokannat

Internetin tieto koostuu www-sivuista, Intranet-sivuista, pdf-dokumenteista, audiovisuaalisista tiedostoista, sovelluksista, keskustelupalstoista, postituslistoista, chateista jne. Internetissä on valtavasti tietoa, se muuttuu jatkuvasti ja tiedonhaku voi olla hankalaa.

Tänään tehty tiedonhaku ei välttämättä anna huomenna samaa tulosta. Internetin hakukoneet ovat erilaisia ja niiden hakutulokset ovat erilaisia. Hakutuloksiin vaikuttaa mm. se, mitä selainta on aiemmin käytetty ja millä sivuilla selaimella on vierailtu. Hakukoneet löytävät vain noin 30-50% verkossa olevasta materiaalista. Sosiaaliselle medialle löytyy myös omia hakukoneita.

Boolen operaattorit

Usein haun tekemiseen tarvitaan enemmän kuin yksi hakusana. Hakusanat yhdistetään Boolen operaattoreilla AND, OR, NOT (ja, tai, ei).

Käytä AND-operaattoria tarkentaaksesi hakua. Kun haluat molempien hakutermien halutaan esiintyvän hakutuloksissa, käytetään AND-operaattoria.

Käytä OR-operaattoria laajentaaksesi hakua. Kun yhdistetään synonyymeja tai merkitykseltään lähekkäisiä termejä, käytetään OR-operaattoria. Se ottaa mukaan kaikki viitteet, joissa esiintyy yksi tai useampi hakutermeistä.

Käytä NOT-operaattoria rajoittaaksesi hakua. Käytä NOT-operaattoria kun haluat, että ensimmäinen sana esiintyy tuloksissa, mutta jälkimmäinen ei.  Käytä tätä operaattoria harkiten, ettet rajaa vahingossa pois hyödyllisiä viitteitä. Hausta jäävät pois myös ne viitteet, joissa on mainittu molemmat käsitteet.

Verkkovinkkejä

Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin (YLE)

Makupalat.fi. Valtakunnallinen aihehakemisto, jossa on yli 20 000 kirjastoammattilaisten valikoimaa linkkiä.