In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Rehtorin terveiset!

Terveisiä koulusta. Lapset ovat saapuneet aloittamaan syyslukukauden iloisella ja reippaalla mielellä. Toivottavasti kesällä kerättyjä voimia riittää syyslomaan saakka. Uimista ja aurinkoa on tänä kesänä riittänyt.

Elokuun alussa lapsia alkoi ilmestyä koulun pihalle. "Hei, lomalle siitä vielä", sanoin. "Meillä on jo ikävä kouluun", kuului vastaus. Tämä kuulostaa hyvältä. Loma on näköjään tehnyt tehtävänsä ja oppimista odotetaan innostuneena. Visiomme kuuluu: "Mahdollistamme onnellisuutta yhdessä tekemällä." Kouluun on tärkeä saada tulla hyvällä ja turvallisella mielellä.

Heti ensimmäisten päivien aikana olemme kiinnittäneet huomiota koulumme ilmapiiriin. Kiusaamista emme hyväksy ja harjoittelemme kohtaamaan toisemme ystävällisesti ja kunnioittaen. Toivon, että jokainen Kiviniemen koululla työskentelevä, iso tai pieni, voi tulla turvallisin mielin jokaisena aamuna aloittamaan päivänsä ja kulkea koulumatkansa rauhallisella mielellä. Tässä yhteisessä ponnistelussa te huoltajat olette avainasemassa. Lasta tulee kuunnella herkällä korvalla, jotta pääsemme ajoissa puuttumaan ei-toivottuun toimintaan. Yhteistyö on voimaa.

Valmistellessamme koulumme piha-alueen remontin loppuunsaattamista, sain viestin Tekniseltä puolelta, että koulumme edessä oleva kevyenliikenteen väylä tehdään loppuun kesällä 2016. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Vastausta en ole saanut, miksi työtä ei tehtykään. Letonrannan asutusalueen valmistuessa kevyen liikenteen väylän tarpeellisuus lisääntyy edelleen. Selvittelen asiaa. Vaajatien perusparannuksen kaavaesitys on lausunnolla. Laitoin sen teille Wilmaan, jotta voitte halutessanne ottaa kantaa asiaan.

Uudet opetussuunnitelmat on otettu käyttöön 1.8.2016 alkaen. Opettajat ovat innolla tarttuneet työhön. Opetussuunnitelmaa kehitetään arjessa jokaisena päivänä. Se on jatkuva ja muuttuva prosessi.

Olemme rakentaneet uudet opetussuunnitelman mukaista koulumme arvopohjaa yhteistyössä koulun aikuisten ja lasten kanssa. Te olette olleet omalta osaltanne eri vaiheissa mukana, joko koko kaupungin prosesseissa tai meidän omissa. Tärkeintä koulumme arvoissa on se, että ne näkyvät koulumme arjessa ihan joka hetki.

Oppimisen arviointi on asia, joka muuttuu eniten uuden opetussuunnitelman myötä.  Väliarviointitodistus jäi jo viime lukuvuonna pois ja kävimme teidän kanssanne arviointikeskustelun joulu-tammikuun aikana. Oppilas oli mukana keskustelussa. Esittelemme syyskuun loppupuolella yhteisessä vanhempainillassa, mikä kaikki oppilaan oppimisen arvioinnissa tulee muuttumaan. Muutos on todella suuri. Ennen tätä yhteistä vanhempainiltaa opettajat kutsuvat teidät lapsenne oman luokan vanhempainiltaan.

Uuden opetussuunnitelman hengen tulee onnistuessaan näkyä selvästi sinne kotiin päin. Oppiaineen ulkoa oppiminen sisältöjen osalta ei voi enää olla keskeisin tavoite vaan opiskelussa mennään taito edellä vuorovaikutustaitoja harjoitellen yhdessä digitaalisen oppimisympäristön hyödyntämisen kautta. Edelleen on olemassa tiettyjä perustaitoja ja ilmiöitä, joiden oppimisen ja ymmärtämisen pohjalle rakennamme yleissivistystä. Näiden rinnalle on kuitenkin tullut taitoja, joiden avulla on helpompi löytää oma paikka yhteiskunnassa. Koulun yksi tärkeimmistä perustehtävistä on auttaa lasta löytämään lahjansa ja vahvuutensa.

Lapsen kasvun tukemisen merkittävänä perustana on, että koti ja koulu tekevät yhteistyötä. Molemmilla on tässä tärkeässä prosessissa oma roolinsa, mutta ilman yhteistyötä se ei onnistu. Meidän on hyvä keskustella avoimesti toistemme kanssa. Wilma olkoon informaatiokanava, jota pitää seurata aktiivisesti kotona ja koulussa, mutta keskustelu tulee käydä toistemme näkemyksiä kunnioittaen kasvotusten. Näin voimme paremmin tarkistaa, olemmeko ymmärtäneet toisemme oikein. Toivon näkeväni teidät, arvoisat huoltajat, runsain joukoin yhteisissä tapaamisissa, vanhempainilloissa, koulu avoimien ovien päivillä viikolla 40 sekä joulujuhlissa 21.12.

Kouluväki on innoissaan aloittanut uuden lukuvuoden yhdessä oppilaiden kanssa.

Yhteistyöterveisin

Seija Ländén
rehtori