Kilpailu- ja tapahtumakutsut Kilpailu- ja tapahtumakutsut

< Takaisin

2018-04-16 Lentopalloturnaus 2018, yläkoulu ja lukio

KILPAILUKUTSU

 

OULUN KOULUJEN LENTOPALLOTURNAUS 2018

YLÄKOULU JA LUKIO, TYTÖT JA POJAT

 

Aika: maanantaina 16.4.2018, yläkoulut klo 10.00 ja lukio klo 13.00

Paikka: Ouluhalli, turnaus pelataan yhden päivän aikana

Sarjat:

7.-10.lk tytöt
7.-10.lk pojat
Lukion tytöt
Lukion pojat

Ilmoittautuminen

Opettaja ilmoittaa joukkueet Koululiikkuu- ilmoittautumisjärjestelmän kautta viimeistään torstaina 29.3.2018.

Osallistumisrajoitukset

Ei osallistumisrajoituksia

Lisätietoja

Liikuntasihteeri Tanja Ylisirniö, tanja.ylisirnio@ouka.fi tai 050 574 7048

 

KILPAILUOHJEITA

Joukkue

Pelataan koulun joukkueella. Joukkueeseen saa kuulua enintään 12 pelaajaa.

Verkon korkeudet

Yläkoulu pojat 235 cm ja tytöt 218 cm
Lukio pojat 243 ja tytöt 224

Pistelasku

Pelit pelataan Suomen lentopalloliiton sääntöjen mukaisesti ja Koululiikuntaliiton kilpailumääräyksiä noudattaen. Ottelut pelataan kahden erän peleinä. Erävoittoon vaaditaan 20 pistettä, mikä on pistekatto.

Säännöt
Lentopallon peli-ideana on saada pallo vastustajan kenttään ja toisaalta pitää omalla puolella pallo "elossa". Pisteitä voi hankkia pallon kenttään lyömisen lisäksi myös lyömällä pallo torjunnan käsistä yli rajojen, vastustajan kosketusvirheellä tai, jos pallo kimpoaa vastustajan käsistä tolppaan tms. Pisteen saa myös, jos vastustaja tekee verkkovirheen tai ylittää keskirajan sääntöjen vastaisesti tai tavoittelee palloa väärältä puolelta verkkoa. Nykysäännöissä verkkokosketus tai keskirajan ylitys ei aina ole virhe. Pelaaja voi ylittää keskirajan millä tahansa ruumiinosalla, jos ylitys ei häiritse vastustajaa. Keskirajan voi ylittää myös sen jälkeen, kun pallo on kuollut. Pelaaja voi koskettaa vanhoista säännöistä poiketen myös verkkoa, antenneja, tolppia tai verkkoköysiä, kun pelaaja ei tee pelisuoritusta tai verkkokosketus ei häiritse peliä.

Joukkueella on käytettävissään kolme kosketusta pallon tultua omalle puolelle. Kaikkia kosketuksia ei ole pakko käyttää. Torjuntaa ei lasketa kosketukseksi, eli pallon osuessa oman joukkueen torjuntaan, on vielä käytettävissä kolme kosketusta. Pelaaja saa oman torjuntakosketuksen jälkeen pelata palloa vielä uudelleen.

Erän voittaa joukkue, joka ensimmäiseksi saavuttaa 20 pistettä, mikä on peleissä pistekatto. Mikäli peleissä tulee jatkopelien kohdalla tarvetta selvittää voittaja, pelataan erien ollessa 1-1 ratkaisuerä 7 pisteeseen asti, mikä on pistekatto.  

Kenttä
Kenttä jaetaan etu- ja takakenttään viivalla, jonka etäisyys keskirajasta on kolme metriä. Viivan etupuolelta saavat hyökätä vain etukenttäpelaajat. Takapelaaja voi hyökätä etukentältä silloin, jos pallo ei kosketushetkellä ole verkkolinjan yläpuolella.

Kentällä on kuusi pelaajaa. Pelaajat syöttävät vuorollaan ollessaan 1-paikalla. Pelaajien järjestyksen tulee säilyä samana koko erän ajan. Pelaajat kiertävät kenttää myötäpäivään. Aloituksen voi syöttää takarajan takaa mistä tahansa. Sama syöttäjä jatkaa syöttövuoroaan niin kauan, kun oma joukkue voittaa pallon. Vastustajan voittaessa pallon syöttövuoro vaihtuu heille. Kun oma joukkue voittaa jälleen pallon, kenttä kiertää ja kakkospaikalla ollut pelaaja tulee syöttämään.

Libero

Yläkoulun ja lukion peleissä voi käyttää eräkohtaista liberoa. Liberoita ei tarvitse merkitä pelaajaluetteloon etukäteen. Mikäli joukkueella on vähintään seitsemän pelaajaa, se voi valita näistä vaikka jokaiseen erään erikseen yhden liberopelaajan. Seuraaviin eriin aina ennen erän alkua joukkue voi vaihtaa uuden pelaavan liberon. Liberopelaajalla tulee olla erivärinen paita kuin muilla kenttäpelaajilla. Libero ei saa syöttää, siksi esimerkiksi keskipelaajan, jonka libero korvaa takakentällä, pitää pelata syöttövuoronsa loppuun. Libero ei saa myöskään torjua eikä tehdä hyökkäyslyöntiä miltään kentän alueelta, jos pallo on lyöntihetkellä kokonaisuudessaan verkkotason yläpuolella. Jos libero käyttää sormilyöntiä etukentällä eli passaa, palloa ei saa hyökätä verkkotason yläpuolelta. Liiton säännöistä poiketen, jos joukkueella on seitsemän pelaajaa ja aloituskuusikon pelaaja loukkaantuu, joukkue ei suoraan häviä erää, vaan joukkue voi ottaa liberon joukkueensa kenttäpelaajaksi ja pelata jäljellä olevilla kuudella pelaajalla normaalisti.

Pelaajien sijoittuminen kentällä

Pelaajat järjestäytyvät kentällä omien rooliensa mukaan. Pelaajien on oltava oikeassa järjestyksessä, kenttäkierron mukaisilla paikoilla pallon lähtiessä liikkeelle, mutta pallon lähdettyä liikkeelle etukentän pelaajat keskenään ja takakentän pelaajat keskenään voivat järjestäytyä vapaasti. Omalla syöttövuorolla paikkojen vaihtaminen on yksinkertaista, mutta vastaanottotilanteessa järjestäytyminen vaatii tarkkuutta.

Ennen pallon lähtemistä liikkeelle 3-paikan pelaajan (keskellä etukentällä) on oltava 2-paikan (syöttäjän etupuolella) pelaajan vasemmalla puolella ja 4-paikan pelaajan 3-paikan pelaajan vasemmalla puolella. Takakentällä sama juttu, paitsi että oman syöttäjän sijoittuminen on vapaata. Takakentän pelaaja ei saa myöskään ohittaa "omaa" etukenttäpelaajansa eli 5-paikan pelaajan pitää olla sijoittunut taaemmaksi kuin 4-paikan pelaajan, 6- paikan ( keskellä takana) pelaajan taaemmaksi kuin 3-paikan ( keskellä edessä) pelaajan ja 1-paikan ( syöttäjän ) taaemmaksi kuin 2-paikan pelaajan.

Kapteeni

Kapteeni on joukkueen edustaja yhteydenpidossa tuomareiden kanssa. Jos kapteeni vaihdetaan kentältä, hänelle nimetään sijainen kentällä olevista pelaajista.

Aikalisä

Joukkueilla on käytössään yksi 30 sekunnin aikalisää kaikissa erissä. Aikalisän voi ottaa vain joukkueen valmentaja tai kapteeni ilmoittamalla siitä tuomarille.

Aloitus ja vastaanotto
Ylä – tai ala-aloitus sallitaan.

Pelipallo

Ottelun päätuomari valitsee pelipallon kotijoukkueen käytettäväksi asettamista, sääntöjen mukaisista.

Pelaajien varusteet
Lentopallopelin sääntöjen mukaisesti pelipaidat on numeroitava.

Erien väliset tauot
Erien välinen tauko on 3 minuuttia. Tauon pituutta voidaan lyhentää, jos tuomarit, kirjuri ja joukkueet ovat valmiita aloittamaan erän.

Varoitukset ja rangaistukset

Lentopallossa yleisin rangaistusmuoto on varoitus tai rangaistus. Varoitus on tuomarin antama sanallinen kommentti tai käsimerkki (ei siis korttia), jos toiminta jatkuu, siitä seuraa rangaistus. Varoituksen syynä voi olla esimerkiksi tuulettaminen vastustajan puolelle tai tuomiosta valittaminen. Rangaistus merkitsee keltaista korttia ja pistettä vastustajalle sekä syöttövuoron siirtymistä vastustajalle, jos pallo on ollut omalla joukkueella. Astetta kovempi kurinpidollinen muistutus on erästä poistaminen, joka seuraa punaista korttia. Joukkue ei saa tapahtumasta erillistä rangaistusta, vastustajajoukkue ei siis saa pistettä, tms. Erästä poistettu henkilö seuraa erän lopun erilliseltä rangaistuspenkiltä ja hän voi palata otteluun erän päättymisen jälkeen. Erittäin harvinainen rangaistusyhdistelmä on ottelusta poistaminen, kun punainen ja keltainen kortti annetaan joukkueen edustajalle yhtä aikaa. Ottelusta poistetun henkilön pitää poistua salista ennen kuin ottelu voi jatkua. Erästä poistamisen tapaan vastustajajoukkue ei saa palkinnoksi lisäpistettä, tms. Mikäli tuomari joutuu poistamaan henkilön pelistä, tulee siitä ilmoittaa liikuntasihteerille. Lentopallossa rangaistukset ovat ottelukohtaisia, ja erissä saadut rangaistukset kulkevat pelaajan mukana ottelun loppuun asti. Ne eivät kuitenkaan siirry ottelusta toiseen.

Palkinnot

Sarjojen kolmen parhaan joukkueen pelaajat palkitaan henkilökohtaisilla mitaleilla.

Tuomarit ja tulospalvelu

Oulun kaupungin koululiikunta järjestää turnauksen yhteistyössä ONMKY:n lentopallojaoston ja Terva-Lentiksen kanssa.

Ilmoittautuminen: Opettaja ilmoittaa joukkueet Koululiikkuu- ilmoittautumisjärjestelmän kautta osoitteessa www.koululiikkuu.fi viimeistään torstaina 5.4.2018.

Rajoitukset: Ei osallistumisrajoituksia

Tiedustelut: Liikuntasihteeri Tanja Ylisirniö 050 574 7048 tai tanja.ylisirnio@ouka.fi


Kilpailu- ja tapahtumakutsut Kilpailu- ja tapahtumakutsut

TAPAHTUMAKUTSU 

OULUN KOULUJEN KAUPUNKITAISTELU-TURNAUS LAIVAKANKAAN KOULULLA 2018

ALAKOULU JA YLÄKOULU

 

Aika: torstaina 22.3.2018 klo 9.00

Paikka: Laivakankaan koulu (Laivakankaantie 10)

Sarjat:

alakoulu 3.-4.lk

alakoulu 5.-6.lk

yläkoulu 7.-10.lk

 

Ilmoittautuminen

Opettaja ilmoittaa joukkueet Koululiikkuu-ilmoittautumisjärjestelmän kauttaviimeistään torstaina 1.3.2018.

 

Osallistumisrajoitukset

Ei osallistumisrajoituksia

 

Lisätietoja

Liikuntasihteeri Tanja Ylisirniö, tanja.ylisirnio@ouka.fi tai 050 574 7048

 

TURNAUSOHJEITA

Joukkue

Joukkueen muodostaa 10 pelaajaa. Joukkueen tulee olla sekajoukkue, joista 5 poikia ja 5 tyttöjä.

Huoltaja

Jokaisella joukkueella tulee olla oma huoltaja (opettaja, kouluavustaja) joka vastaa oman joukkueen käyttäytymisestä tiukoissakin pelitilanteissa. Pelissä molempien joukkueiden huoltajat muodostavat huoltajaparin joiden tehtäviin kuuluvat peliajan kellottaminen, palojen ja tehtävien seuraaminen sekä mahdollisten rangaistusten kellottaminen. Huoltaja pari valvoo, että peli sujuu sääntöjen mukaisesti ja tarvittaessa puuttuu pelin kulkuun.

Peliasu

Joukkueella tulee olla yhtenäinen peliasu/liivi.

Pelikenttä

Pelikentän koko määräytyy käytettävän tilan ja osallistuvien joukkueiden määrän mukaan. Pelikentällä esteinä voidaan käyttää kaikenlaisia turnauspaikalta löytyviä välineitä kuten maaleja, patjoja, tuoleja, pulpetteja ym. Turnauksen aluksi rakennetaan pelikentille radat eli kaupungit. Ennen pelin alkua pelialueelle ripotellaan pehmopalloja. 

Pelipallot

Pelipalloina käytetään pehmopalloja, händiksiä, tenniksen pehmeitä harjoituspalloja ym. vastaavia. Kouluja pyydetään ottamaan turnaukseen mukaan myös omia soveltuvia palloja (muista nimikointi!)

Peliaika

Turnauksessa pelataan 10 minuutin pelejä juoksevaa aikaa. Pelien välissä on viiden minuutin tauko jonka aikana joukkueet voivat muokata pelikentän esteitä.

Kotijoukkue, kentän valinta ja aarre

Kotijoukkue on ottelukaaviossa peliin merkitty ensimmäisenä mainittu tummennettu joukkue. Kotijoukkue valitsee ensimmäisenä turnausohjelmaan merkityltä pelikentältä oman pelipuoliskonsa ja siellä olevan aarteen. 

Pelin kulku

Kaupunkitaistelua pelataan kahdella sekajoukkueella, jossa joukkueiden tehtävänä on saada vastustajan aarre kuljetettua omalle kenttäpuoliskolle keskilinjan yli. Tavoitellessaan aarretta pelaajat yrittävät väistellä vastustajan heittämiä pehmopalloja. Heitot täytyy suunnata kainalosta alaspäin. Pallon osumasta palanut pelaajaa siirtyy pelikentän reunalle suorittamaan tehtävän, jonka suoritettuaan hän voi palata takaisin pelikentälle. Joukkueet voivat pelin aikana ehtiä kuljettamaan aarteen omalle kenttäpuoliskolleen useitakin kertoja. Onnistuneen kuljetuksen jälkeen aarre palautetaan vastustajalle ja peli jatkuu. Peli päättyy, kun peliaika tulee täyteen. Otteluissa ei ratkaista joukkueiden paremmuuksia eikä tuloksia kirjata.

Säännöt

1. Jos vastustajan kädestä lähtenyt pallo osuu suoraan ilmasta kainaloiden alapuolelle syntyy palo. Palanut joukkueen jäsen siirtyy pelikentän reunalle suorittamaan tehtävän. Peli jatkuu tehtävän suorittamisen ajan. Tehtävän suoritettuaan pelaaja palaa kentälle. Pelin tehtävä ilmoitetaan ottelukaaviossa (esimerkkejä tehtävistä; pallon pomputus, istumaan nousu, punnerrus ym.).

2. Jos pallo pomppaa maasta tai esteestä pelaajaan ei paloa synny ja peli jatkuu

3. Jos pallo osuu pelaajaa kainaloiden yläpuolelle, ei paloa synny ja peli jatkuu

4. Jos pelaaja saa heitetystä pallosta kopin, heittäjä joutuu kentän reunalle tekemään tehtävää

5. Mikäli vastustajan pallo osuu pelaajaan jonka halussa on aarre, on aarre pudotettava heti maahan. Hyökkäystä voidaan jatkaa toisten pelaajien toimesta. Puolustava joukkue jatkaa aarteen suojelemista ja voi halutessaan palauttaa aarteen omalle paikalleen.

6. Aarretta ei saa puolustaa alakoululaisten peleissä 1m lähempää ja yläkoululaisten 2m lähempää

7. Mikäli joku pelaaja yrittää estää tai häiritä vastustajan peliä epäurheilijamaisin keinoin (töniminen, herjaaminen tms.) poistetaan hänet pelikentältä 2 minuutin ajaksi.

 

Kaupunkitaistelu-turnauksia järjestetään yhteensä neljä koululiikunnan ja Liikkuvan Koulun yhteistyönä. Turnaukset pelataan Jatulin liikuntakeskuksessa, Ouluhallissa, Laivakankaan koululla ja Oulunsalon kirkonkylän koululla. Jokaiseen turnaukseen on oma tapahtumakutsunsa ja erillinen ilmoittautuminen. Joukkueet voivat halutessaan osallistua kaikkiin turnaustapahtumiin.

Kilpailukutsuissa olevat tapahtuma-ajankohdat (päivämäärät, viikot ym.) ovat suuntaa-antavia. Tapahtuma-ajankohdat tarkentuvat viimeistään ilmoittautumisten päättymisen jälkeen (esim. sarjaohjelmissa varsinaiset pelipäivät).

Tapahtuman lähestyessä lisäinfot, aikataulut ja muu tärkeät tiedot löytyvät kotisivujemme kohdasta Sarjaohjelmat ja aikataulut.