Liikkuva koulu -koulutukset


Alla näet lukukuden 2017–2018 Liikkuva koulu -koulutukset. Koulutuksia on sekä koulun henkilökunnalle että oppilaille. Kaikki alla mainitut koulutukset ovat kouluille ilmaisia.

Ilmoittautumiset koulutuksiin Koululiikkuu-ilmoittautumisjärjestelmään, kaupungin koulutuskalenteriin tai PoPLille. (Ilmoittautumispaikka löytyy koulutuskutsusta.) Ilmoittautumisia voi tehdä myös sähköpostilla kati.grekula@ouka.fi

 

Liikkuva koulu ideapäivät

Tervetuloa Oulun kaupungin alueellisille Liikkuva koulu päiville. Ylä- ja alakoulujen opettajilla on oiva mahdollisuus jakaa toiminnallisuutta lisääviä  ideoita ja suunnitella yhdessä ensi vuoden toimintaa niin oppilaille kuin opettajille.  Samalla on mahdollisuus luoda lähikoulujen välisen yhteistyön suunnitelmia.

Ajan salliessa käymme läpi Oulun koulujen Liikkuva koulu vuosisuunnitelmien pohjalta tehtyä yhteenvetoa sekä suunnittelemme MOVE- testien toteuttamista kouluillanne. Olen myös miettinyt ensi lukuvuodelle toteutettavaksi liikuntakampanjoita/kuntoiluaiheita, joita te voisitte toivoa. Minä koostaisin opettajien ryhmän, joka valmistaisi materiaalit kyseisiin ideoihin. Nyt on siis oiva tilaisuus kertoa, mitä olette aina halunneet kokeilla, mutta aika ei anna myöten valmisteluille.

Mukana ideapäivillä on Pohjois-Pohjanmaan liikunnan ja urheilun Mari Patanen sekä allekirjoittanut.

Mikäli olet estynyt tulemaan oman alueesi ideointitilaisuuteen, niin voit hyvin tulla toisen alueen ideointipäiville. Ilmoittautumiset tehdään formsiin 25.4. 2018 mennessä. Jos ilmoittautuneita on vähintään kolmelta koululta, niin tilaisuus toteutuu. Kaikille Oulun kaupungin koulujen edustajille maksetaan Seppo- käyttäjälisenssi (max 3 opettajaa/koulu) tai Breikkeri- ohjelmisto koko koulun opettajille ensi lukuvuodeksi. (Mikäli koulullanne on jo nämä käytössä neuvotellaan vastaavasta tsemppipalkinnosta)  

 

Päivien ohjelmat:

ke 2.5. Pohjoinen alue – Pateniemen yläkoulu 

14.00-14.15     Breikkerin esittely: Happia Oy:n Sanna Virtanen                 

14.15-14.35     Raahen Liikkuva koulu esittely:  koordinaattori Laura Rahikkala                

14.35-14.55     Sotkamon Liikkuva koulu esittely:  koordinaattori Enni Huotari                 

14.55-15.15     Haukiputaan koulun käytännön esimerkit:  Jukka Ukkola                   

15.15-16.00     Paikalla olevien koulujen toimintavinkit ja keskustelua 
                    

to 3.5.  Itäinen alue – Hiukkavaaran koulu                   

14.00-14.20     Breikkerin esittely Happia Oy:n Sanna Virtanen                  

14.20-14.40     Sotkamon Liikkuva koulu esittely:  koordinaattori Enni Huotari                 

14.40-15.00     Pudasjärven Lakarin koulun käytännön esimerkit:  Mari Ritola                   

15.00-16.00     Paikalla olevien koulujen parhaimmat toimintavinkit ja keskustelua           
       

ma 7.5. Keskinen Alue – Raksilan uimahalli       

14.00-14.15    Liikkuvan koulun ja PoPLin terveiset

14.15-14.35     Oppilaiden osallistaminen pihasuunnitteluun: PoPLi:n olosuhdementori Lassi-Pekka Risteelä   
14.35-15.00     Ylivieskan Liikkuva koulu ideat: Juha Torvikoski
15.00-16.00    Paikalla olevien koulujen parhaimmat toimintavinkit ja keskustelua    


ti 8.5. Eteläinen alue – Oulunlahden koulu    

14.00-14.25     Oppilaiden osallistaminen pihasuunnitteluun: PoPLi:n olosuhdementori Lassi-Pekka Risteelä

14.25- 14.50    Kärsämäen Liikkuva koulu esittely: Päivi Juntunen  Frosteruksen koulu 

14.50 -15.15    Pudasjärven Lakarin koulun käytännön esimerkit:  Mari Ritola                   

15.15-16.00     Paikalla olevien koulujen parhaimmat toimintavinkit ja keskustelua                  

 

 

Oulun Liikkuvan koulun ja Oulun yliopiston järjestämät yläkoulun opettajien koulutukset. 

Yläkoulujen aktiivinen toimintakulttuuri- koulutuskokonaisuus

Oulun kaupunki ja Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta ovat yhteistyössä toteuttamassa kehittämis- ja tutkimushanketta, jolla tavoitellaan aktiivisempaa toimintakulttuuria Oulun yläkouluihin. Tutkimustieto osoittaa, että toiminnalliset oppitunnit ja fyysinen aktiivisuus tukevat oppimista parantamalla oppilaiden oppimistuloksia, tiedonkäsittelyä, tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä. Myös työrauhan ja kouluviihtyvyyden on todettu paranevan liikettä lisäämällä.

Fyysisesti aktiivisempia ja viihtyisämpiä koulupäiviä kehitetään koko lukuvuoden kestävällä yläkouluihin kohdennetulla koulutuskokonaisuudella. Liikkuva koulu –ohjelman väliraportin mukaan toimintakulttuurin muutostarve on valtakunnallisestikin suurin juuri yläkouluissa. Koulutusten ajankohdat on sovittu erikseen koulujen kanssa. Koulut ovat ehdottaneet kolme koululle sopivaa aikaa, joiden perusteella Yliopiston kouluttajat ovat aikatauluttaneet koulutukset. 

Koulutukset aloitettiin rehtoreiden koulutuksella syyskuussa 2017. Tuossa koulutksessa käytiin läpi tuleva koulutuskokonaisuus ja rehtorit valitsivat kaikkien Oulun koulujen yhteiset lukukauden 2017-2018 tavoitteet. 

Rehtoreiden määrittelmiksi tavoitteiksi valikoituivat: kaikissa yläkouluissa ainakin yksi ulkovälitunti joka päivä, toiminnallisuuden lisääminen oppitunteihin ja välituntitoiminnan aktivoiminen.

I osio Yliopiston kouluttajat vierailevat kaikilla Oulun yläkouluilla seuraavalla aikataululla:

II osio Oppiainekohtaiset tapaamiset toiminnallisen oppimisen mallien keräämiseksi. Oppiainetapaamisten yhteydessä taito ja taideaineiden opettajien kanssa koulutukseen tulee myös oppilasedustajat mukaan.

Koulutuskokonaisuuden suunnittaelusta ja ohjauksesta vastaavat Oulun Yliopiston Susanna Takalo, Niina Loukkola ja Saila Romakakniemi sekä Liikkuvasta koulusta Kati Grekula. Taito ja taideaineiden päivänä oppilaiden osiossa myös osallisuusopettaja Satu Kurvinen kouluttajana,


Pohjois-Pohjanmaan liikunnan ja urheilun koulutukset

Koulutukset voi tilata koulun oppilaille tai henkilökunnalle suoraan PoPLilta: mari.patanen@popli.fi, 040-7207960. PoPLi lähettää laskun Liikkuvalle koululle.  Lue koulutuskuvaukset klikkaamalla koulutuksen nimeä.  

 

Erityiskoulujen opettajien ja ohjaajien toiminnallisen oppimisen työpaja

Erityiskoulujen opettajille on syksyn 2017 aikana suunniteltu Liikkuvan koulun, PoPLin ja Vau ryn ohjaamana oma toiminnallisen oppimisen työpaja yhdessä Oulun erityiskoulujen opettajien ja avustajien kanssa. Yhdessä suunniteltu työpajakokonaisuus ohjataan kaikille Oulun erityisopettajille ja ohjaajille neljässä eri koulutuksessa. Työpajakokonaisuuden jälkeen erityiskoulujen henkilökunta saa ideapaketin yhdessä työstetyn koulutukokonaisuuden tuotoksena. 

  • ke 10.1.2018 1.-2. lk opettajat ja ohjaajat Heinätorin liikuntasali
  • ke 17.1.2018 3.-4. lk opettajat ja ohjaajat Heinätorin liikuntasali
  • ke 24,1,2018 5.-6. lk opettajat ja ohjaajat Heinätorin liikuntasali
  • ke 25.1.2018 yläkoulun opettajat ja ohjaajat Heinätorin liikuntasali

Työpajan ohjaajina toimivat Mari Patanen PoPLi, Kati Grekula Liikkuva koulu koordinaattori ja Sari Kuivas Vau ry yhteyshenkilö.

 

Jukka Sinnemäen vanhempainilta

Tervetuloa kuunelamaan Jukka Sinnemäen luentoa 1.2. klo 18-19.30 Oulun Kristilliselle koululle (Luokotie 4, Välivainiolla) 

Jukka Sinnemäki on luonut matematiikan opetukseen oman syklimallin ja päässyt pitkälle oman luokkansa liikunnallistamisen kanssa.

Jukka on ehdolla Global teacher price 2018- opetuspalkintoon. 

 

Vanhempainiltakutsu

 

 

Maila on kaveri -koulutukset oppilaille ja opettajille

Maila on kaveri -liikuntapäivä: Mailapelien lajiliitot sekä Oulun racketlon-, tennis-, sulkapallo-, squash- ja pingisseurat kutsuvat Oulun eskarit ja 1.-4. luokat liikkumaan Ouluhalliin! Ohjelmassa on yleisliiketaitoja, silmä–käsi-koordinaatiota sekä havainnointikykyä kehittävää, vauhdikasta liikuntaa pallojen ja mailojen parissa. Varustus: Sisäliikunta, sisäpelikengät/tossut hyvät, mutta eivät aivan välttämättömät. Maila On Kaveri tapahtumassa ryhmä/luokka osallistuu yhdelle seuraavista vuoroista:

ESKARIT JA 1.–2.-LUOKAT
TORSTAI 25.1.2018: Ouluhalli
Vuoro 1: klo 9:00–10:20
Vuoro 2: klo 10:10–11:30
Vuoro 3: klo 11:20–12:40

3.-4. LUOKAT
PERJANTAI 26.1.2018: Ouluhalli
Vuoro A: klo 8:45–10
Vuoro B: klo 10–11:15
Vuoro C: klo 11:15–12:45

Ilmoittautuminen sähköpostitse pe 12.1.2018 mennessä: maria.hokkanen@mailapelit.fi (Lisätiedot myös soittaen: 050 322 5488) Ilmoittautuessasi kerro: Koulu/päiväkoti, luokka/ryhmä, opettaja (nimi, puhelin, s-posti), vuorotoive ja muut mahdolliset vuorot, lasten lukumäärä.

      Mailapelien perhepäivä järjestetään lauantaina 27.1.2018 klo 10–13 Nallisport -palloilukeskuksessa. Ilmainen tapahtuma on tarkoitettu 4–12-vuotiaille vanhempineen. Välineet saa lainata maksutta paikan päältä. Ilmoittautumista ei tarvita. Toivomme kovasti, että vanhemmat saisivat kauttanne tästä tiedon ja lähtisivät lastensa kanssa yhdessä liikkumaan. Ohessa liitteenä on tapahtuman esite sekä Word-tiedosto, josta tapahtuman tiedot on mahdollista kopioida esim. Wilmaan. Kannustetaan perheet yhdessä liikkeelle!

 

Toivottavasti tapaamme tammikuussa mailapelien merkeissä!
Ystävällisin terveisin
Maria Hokkanen
Mailapelikoordinaattori
maria.hokkanen@mailapelit.fi
www.mailapelit.fi
+358(0)503225488

 

Liikkumisen lisäämisen askeleet iltapäivätoiminnassa 
Iltapäivapäiväkerho - ohjaajien koulutuskokonaisuus. Ensimmäinen koulutus 8.8. Kaakkurin koululla ja toinen koulutus tammi-helmikuussa.

 

Liikkuva koulu -vastaavien ideapäivät

Tervetuloa mukaan Liikkuva koulu -ideailtapäivään Ouluhallin 2. kerroksen kokoushuoneeseen 1.2.2018 klo 13.30-16.00

 

Ideailtapäivän tarkoituksena on koota yhteen Oulun koulujen Liikkuva koulu -vastuuopettajia ajankohtaisten Liikkuva koulu -asioiden ääreen. Tapaamisessa käydään läpi mm. seuraavia asioita:

  • Liikkuva koulu -tukitoimet kouluille
  • Liikkuva koulu -kehittämisavustus v. 2018-19
  • Liikkuva koulu -opekalenterit opettajien työkaluna
  • Nostot koulujen Liikkuva koulu -vuosisuunnitelmista
  • Pujotellen Pyeongchangiin – kevään tapahtumia liikkuvissa kouluissa

Ilmoittautuminen koulutuskalenteriin 19.2.2018 mennessä,

Tuo koulusi yksi hyvä toiminnallistamisidea tullessasi, niin jaamme ne kaikille osallistujille. Kaikille ideansa jakaneille tiedossa liikunnallset välinepaketit koululle vietäväksi. 

 

Koulutuksen vetäjinä Mari Patanen PoPLi ja Kati Grekula, Liikkuva koulu Oulu.

 

 

Välkkärikouluttajakoulutus

Keväällä 2018 klo 14-17.00 Paikka ja ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
Koulutuksen jälkeen opettaja voi kouluttaa koulun välkkärit itse.
Ilmoittautumiset Pohjois-Pohjanmaan liikuntaan . . mennessä.  

Välkkärikouluttaja koulutuksen sisältö 

 

Nuorten Akatemian osallisuus -koulutukset 

Oulussa kokeiltiin oppilaiden osallisuuden lisäämistä Nuorten Aketemian pitämällä: kohti toiminnallisempaa ja osallistavampaa arkea -koulutuksella. Koulutus järjestettiin neljälle eri yläkoululle kuluvan syksyn aikana.  Koulutuksella pyrittiin nuoria aktivoivaan osallisuuteen sekä koulun ja nuorisotoimen yhteistyöhön. Koulutuksessa oli omat osionsa nuorille ja opettajille/nuorisopalveluiden edustajille. Nuoret saivat pienen summan rahaa, jonka käyttöä varten he suunnittelivat koulunsa toiminnallisuutta lisäävän toiminnan, joka tulee toteuttaa kuluvan lukuvuoden aikana.

Toiminnoiksi valikoituivat Pohjankartanossa- jumppapallot luokkiin, Laivakankaalla- lisää välituntivälineitä,
Haukiputaalla -  jumppallapallot luokkiin, lisää liikuntavälineitä tai palkintoja välituntikilpailuihin ja Maikkulassa- oppilaiden järjestämien viikkokilpailujen palkinnot. 

Kouluttajana toimi Henri Karjula Nuorten Akatemiasta.

 

Tasapainoilua