Lentopallo, yläkoulu ja lukio 2016 - Kilpailu- ja ottelutulokset - Koululiikunta - Oulun kaupunki

Kilpailu- ja ottelutulokset Kilpailu- ja ottelutulokset

< Takaisin

Lentopallo, yläkoulu ja lukio 2016

OULUN KOULUJEN LENTOPALLOTURNAUS

YLÄKOULU JA LUKIO TYTÖT JA POJAT 2016

Aika: maanantai 11.4.2016 
        klo 10.00 yläkoulu ja klo 13.00 lukio
Paikka: Ouluhalli, turnaus pelataan yhden päivän aikana

Tulokset
7.-9. luokan tytöt

7.-9. luokan pojat

Lukion tytöt

Lukion pojat

Kenttäkartta

Joukkue: Pelataan koulun joukkueella. Joukkueeseen saa kuulua enintään 12 pelaajaa.

Rajoitukset: Ei osallistumisrajoituksia.

Tiedustelut:kati.grekula@ouka.fitai 050 574 7048

Verkon korkeudet:
yläkoulu 
pojat 235 cm ja tytöt 218 cm
lukio pojat 243 ja tytöt 224

Pistelasku
Pelit pelataan Suomen lentopalloliiton sääntöjen mukaisesti ja Koululiikuntaliiton kilpailumääräyksiä noudattaen. 

Kaikki ottelut pelataan kahden erän peleinä. Erävoittoon vaaditaan 25 pistettä, mikä on myös pistekatto. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin 25 pistettä saavuttanut joukkue voittaa erän. Mikäli erätulos on 1-1 jää se lopputulokseksi. Voitosta saa sarjassa 2 pistettä ja tasapelistä yhden pisteen. Ne pelit missä vaaditaan sijoituksen ratkaisu (pojat lukio ja tytöt yläkoulu, jatko- ja mitalipelit) pelataan kolmas erä 7 pisteeseen. Näitä sääntöjä sovelletaan tarvittaessa (käytettävissä oleva aika saattaa rajoittaa pelien pituutta) Oulun koulujen lentopalloturnauksessa.

Säännöt
Lentopallon peli-ideana on saada pallo vastustajan kenttään ja toisaalta pitää omalla puolella pallo "elossa". Pisteitä voi hankkia pallon kenttään lyömisen lisäksi myös lyömällä pallo torjunnan käsistä yli rajojen, vastustajan kosketusvirheellä tai, jos pallo kimpoaa vastustajan käsistä tolppaan tms. Pisteen saa myös, jos vastustaja tekee verkkovirheen tai ylittää keskirajan sääntöjen vastaisesti tai tavoittelee palloa väärältä puolelta verkkoa. Nykysäännöissä verkkokosketus tai keskirajan ylitys ei aina ole virhe.Pelaaja voi ylittää keskirajan millä tahansa ruumiinosalla, jos ylitys ei häiritse vastustajaa. Keskirajan voi ylittää myös sen jälkeen, kun pallo on kuollut. Pelaaja voi koskettaa vanhoista säännöistä poiketen myös verkkoa, antenneja, tolppia tai verkkoköysiä, kun pelaaja ei tee pelisuoritusta tai verkkokosketus ei häiritse peliä.

Joukkueella on käytettävissään kolme kosketusta pallon tultua omalle puolelle. Kaikkia kosketuksia ei ole pakko käyttää. Torjuntaa ei lasketa kosketukseksi, eli pallon osuessa oman joukkueen torjuntaan, on vielä käytettävissä kolme kosketusta. Pelaaja saa oman torjuntakosketuksen jälkeen pelata palloa vielä uudelleen.

Erän voittaa joukkue, joka ensimmäiseksi saavuttaa 25 pistettä. 

Kenttä jaetaan etu- ja takakenttään viivalla, jonka etäisyys keskirajasta on kolme metriä. Viivan etupuolelta saavat hyökätä vain etukenttäpelaajat. Takapelaaja voi hyökätä etukentältä silloin, jos pallo ei kosketushetkellä ole verkkolinjan yläpuolella.

Kentällä on kuusi pelaajaa. Pelaajat syöttävät vuorollaan ollessaan 1-paikalla. Pelaajien järjestyksen tulee säilyä samana koko erän ajan. Pelaajat kiertävät kenttää myötäpäivään. Aloituksen voi syöttää takarajan takaa mistä tahansa. Sama syöttäjä jatkaa syöttövuoroaan niin kauan, kun oma joukkue voittaa pallon. Vastustajan voittaessa pallon syöttövuoro vaihtuu heille. Kun oma joukkue voittaa jälleen pallon, kenttä kiertää ja kakkospaikalla ollut pelaaja tulee syöttämään.

Libero: Yläkoulun ja lukion peleissä voi käyttää eräkohtaista liberoa. Liberoita ei tarvitse merkitä pelaajaluetteloon etukäteen. Mikäli joukkueella on vähintään seitsemän pelaajaa, se voi valita näistä vaikka jokaiseen erään erikseen yhden liberopelaajan. Seuraaviin eriin aina ennen erän alkua joukkue voi vaihtaa uuden pelaavan liberon. Liberopelaajalla tulee olla erivärinen paita kuin muilla kenttäpelaajilla. Libero ei saa syöttää, siksi esimerkiksi keskipelaajan, jonka libero korvaa takakentällä, pitää pelata syöttövuoronsa loppuun. Libero ei saa myöskään torjua eikä tehdä hyökkäyslyöntiä miltään kentän alueelta, jos pallo on lyöntihetkellä kokonaisuudessaan verkkotason yläpuolella. Jos libero käyttää sormilyöntiä etukentällä eli passaa, palloa ei saa hyökätä verkkotason yläpuolelta. Liiton säännöistä poiketen, jos joukkueella on seitsemän pelaajaa ja aloituskuusikon pelaaja loukkaantuu, joukkue ei suoraan häviä erää, vaan joukkue voi ottaa liberon joukkueensa kenttäpelaajaksi ja pelata jäljellä olevilla kuudella pelaajalla normaalisti.

Pelaajien sijoittuminen kentällä: Pelaajat järjestäytyvät kentällä omien rooliensa mukaan. Pelaajien on oltava oikeassa järjestyksessä, kenttäkierron mukaisilla paikoilla pallon lähtiessä liikkeelle, mutta pallon lähdettyä liikkeelle etukentän pelaajat keskenään ja takakentän pelaajat keskenään voivat järjestäytyä vapaasti. Omalla syöttövuorolla paikkojen vaihtaminen on yksinkertaista, mutta vastaanottotilanteessa järjestäytyminen vaatii tarkkuutta.

Ennen pallon lähtemistä liikkeelle 3-paikan pelaajan (keskellä etukentällä) on oltava 2-paikan (syöttäjän etupuolella) pelaajan vasemmalla puolella ja 4-paikan pelaajan 3-paikan pelaajan vasemmalla puolella. Takakentällä sama juttu, paitsi että oman syöttäjän sijoittuminen on vapaata. Takakentän pelaaja ei saa myöskään ohittaa "omaa" etukenttäpelaajansa eli 5-paikan pelaajan pitää olla sijoittunut taaemmaksi kuin 4-paikan pelaajan, 6- paikan ( keskellä takana) pelaajan taaemmaksi kuin 3-paikan ( keskellä edessä) pelaajan ja 1-paikan ( syöttäjän ) taaemmaksi kuin 2-paikan pelaajan.

Kapteeni: Kapteeni on joukkueen edustaja yhteydenpidossa tuomareiden kanssa. Jos kapteeni vaihdetaan kentältä, hänelle nimetään sijainen kentällä olevista pelaajista.

Aikalisä: Joukkueilla on käytössään kaksi 30 sekunnin aikalisää kaikissa erissä. Aikalisän voi ottaa vain joukkueen valmentaja tai kapteeni ilmoittamalla siitä tuomarille.

Aloitus ja vastaanotto: Ylä – tai ala-aloitus sallitaan.

Pelipallo: Ottelun päätuomari valitsee pelipallon kotijoukkueen käytettäväksi asettamista, sääntöjen mukaisista.

Pelaajien varusteet: Lentopallopelin sääntöjen mukaisesti pelipaidat on numeroitava.

Erien väliset tauot: Erien välinen tauko on 3 minuuttia. Tauon pituutta voidaan lyhentää, jos tuomarit, kirjuri ja joukkueet ovat valmiita aloittamaan erän.

Varoitukset ja rangaistukset : Lentopallossa yleisin rangaistusmuoto on varoitus tai rangaistus. Varoitus on tuomarin antama sanallinen kommentti tai käsimerkki (ei siis korttia), jos toiminta jatkuu, siitä seuraa rangaistus. Varoituksen syynä voi olla esimerkiksi tuulettaminen vastustajan puolelle tai tuomiosta valittaminen. Rangaistus merkitsee keltaista korttia ja pistettä vastustajalle sekä syöttövuoron siirtymistä vastustajalle, jos pallo on ollut omalla joukkueella. Astetta kovempi kurinpidollinen muistutus on erästä poistaminen, joka seuraa punaista korttia. Joukkue ei saa tapahtumasta erillistä rangaistusta, vastustajajoukkue ei siis saa pistettä, tms. Erästä poistettu henkilö seuraa erän lopun erilliseltä rangaistuspenkiltä ja hän voi palata otteluun erän päättymisen jälkeen. Erittäin harvinainen rangaistusyhdistelmä on ottelusta poistaminen, kun punainen ja keltainen kortti annetaan joukkueen edustajalle yhtä aikaa. Ottelusta poistetun henkilön pitää poistua salista ennen kuin ottelu voi jatkua. Erästä poistamisen tapaan vastustajajoukkue ei saa palkinnoksi lisäpistettä, tms. Mikäli tuomari joutuu poistamaan henkilön pelistä, tulee siitä ilmoittaa liikuntasihteerille. Lentopallossa rangaistukset ovat ottelukohtaisia, ja erissä saadut rangaistukset kulkevat pelaajan mukana ottelun loppuun asti. Ne eivät kuitenkaan siirry ottelusta toiseen.

Palkinnot: 
Sarjojen kolmen parhaan joukkueen pelaajat palkitaan henkilökohtaisilla mitaleilla.

Tuomarit ja tulospalvelu:
Oulun kaupungin koululiikunta järjestää turnauksen yhteistyössä ONMKY:n lentopallojaoston ja Terva-Lentiksen kanssa.