UINTIKISOJEN OPETTAJAOHJEET

Lähtöluettelot

Lähetetään osallistuvien koulujen liikunnan yhteysopettajille sähköpostilla ennen kilpailuja niiden valmistuttua. Opettajien tulee tarkastaa ne ja ilmoittaa mahdollisista virheistä liikuntakoordinaattorille osoitteeseen tanja.ylisirnio@ouka.fi. Uusia ilmoittautumisia ei oteta enää viimeisen ilmoittautumispäivämäärän jälkeen vastaan. Korjausten jälkeen päivitetyt lähtölistat ovat nähtävissä viimeistään kisa-aamuna uimahallilla. Mahdolliset lisäerät tulevat sarjan alkuun. Aikataulumuutoksiin on hyvä varautua!  Opettajien kannattaa tulostakaa lähtölistat ja kisa-aikataulut mukaan.

Nimenmuutokset

Poisjääntien seurauksena poisjäännit ja nimenmuutokset tulee ilmoittaa kirjallisena (sarja, nimi, koulu) katsomon yläkäytävän päädyssä sijaitsevaan kisakansliaan. Lähetit kuljettavat muutokset ATK:lle. Aikataulumuutoksiin on hyvä varautua, sillä kisoihin osallistuu paljon ensikertalaisia ja koulusarjan 1. ja 2. luokan uimareita opastetaan starttiin. 

Pukukaapit
Oulun uimahallissa on sähköinen kulunvalvonta kulkuportin kautta aulasta pukuhuoneisiin. Uimahallille saavuttaessa ilmoittaudutaan uimahallin palvelupisteelle joka avaa sivuportin pukuhuoneisiin kulkua varten. Pukukaapit toimivat muovikortilla. Oppilaiden tulee varata mukaansa muovikortti, joka voi olla esimerkiksi bonuskortti. Opettajan tulee jakaa etukäteen kilpailuun osallistuvat oppilaat pareiksi jotka käyttävät samaa pukukaappia (pukukaappeja ei riitä jokaiselle oppilaalle omaansa). Käytössä on myös ryhmäpukuhuoneita joiden ensisijaisia käyttäjia nuoremmat oppilaat.
Pukuhuoneiden ensimmäinen ja viimeinen välikkö on varattu muille uimahallin asiakkaille.

Allastilat

Uintikisoihin osallistuvien käyttöön on varattu ainoastaan iso allas, muut allastilat ovat muiden uimahallin asiakkaiden käytössä. Oppilaat voivat verrytellä vapaana olevalla ison altaan puolella opettajan valvonnassa. Verryttelyaltaalla päädyistä ja sivuilta hyppiminen ei ole sallittua yleisen turvallisuuden vuoksi.

Arvoesineet

Kaikki arvoesineet kannattaa jättää kotiin tai sopia oppilaiden kanssa muu järjestely kilpailujen ajaksi.

Starttiin kokoontuminen
Sarjasta riippuen kokoontuminen sarjan kokoontumisalueelle n. 10-15 minuuttia ennen kilpailijan omaa starttia. Koulusarjoissa uivien oppilaiden kokoontumisalue sijaitsee uimahallin katsomossa kahvion puoleisessa päässä (merkattu) ja kilpasarjalaisten kokoontumispaikka hyppytornien puoleisessa päädyssä (merkattu). Kookoontumisalueilla lähdönjärjestelijät keräävät erät ja toimitsijat opastavat oppilaat oikeaan starttiin. Kuulutuksia, lähtöluetteloa ja lähdön järjestelijää seuraamalla varmistuu oppilaan oikea-aikainen startti.

Ajanotto

Kilpailuissa on käytössä puolisähköinen ja sähköinen ajanotto. Järjestäjät tekevät parhaansa, että kilpailu rullaa aikataulun mukaan ja edellyttävät, että jokainen oppilas on oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

 

Lähdöstä myöhästyneet

Myöhästyneet uimarit pääsevät uimaan toimitsijoiden osoittamaan aikaan. Myöhästymis- ym. tilanteissa otetaan suoraan yhteyttä kuuluttajaan tai kilpailunjohtajaan.

 

Suoritus

Koulusarjoissa uintityyli on vapaa. Kilpasarjoissa lajina on vapaauinti, VU. Mikäli koulu-uimarin voimat eivät riitä kerralla 25 metrin yhtäjaksoiseen uintiin, saa uimari levätä ja kerätä voimia ottamalla rataköydestä kiinni. Suoritus hyväksytään. Oppilas ei saa kuitenkaan edetä köyden varassa, vaan matka tulee uida.

 

Ison altaan matalassa päässä uivat oppilaat
Lähtö kahvion puoleisesta päädystä, uidaan välisillalle.

Kaikissa sarjoissa pakollinen startti veden pinnalta (ei starttihyppyjä).

 

Ison altaan syvässä päässä uivat oppilaat
Lähtö hyppytelineiden päädystä.

Vapaavalintainen startti joko veden pinnalta tai oikea starttihyppy.
 

Vapaauinti viestissä

Joukkue: 2 tyttöä ja 2 poikaa.
Alaluokkien viestinuinnissa startti ja vaihdot pakollisia vedestä.
Yläluokkien viestiuinnissa startti pinnalta tai hypyllä.
Kun viestiä tuovan oppilaan käsi koskettaa altaan seinää, saa seuraava viestinviejä lähteä.

 

Poistuminen altaasta
Altaasta poistutaan reunoilla olevien portaiden kautta. Muistuttakaa opettajat lapsille oikea poistumisreitti, jotta kisojen sujuvuus ja turvallisuus säilyisi.

 

Tulokset

Tulokset tulevat heti sarjojen valmistuttua katsomon takana sijaitsevalle ikkunalle tarkastusta varten. Tulokset lähetetään liikunnan yhdysopettajille kisojen jälkeen.

Palkintojen jako

Palkinnot jaetaan ennakkoon aikatauluun merkityissä kohdissa. Oppilaita pyydetään valmistautumaan palkintojen jakoon ja olemaan palkintojenjakopaikalla 10 min. ennen ilmoitettua aikaa. Seuraa kuulutusta! Henkilökohtaisissa lajeissa, alakoulujen sarjoissa palkitaan kuusi parasta sekä yläasteen ja lukion sarjoissa kolme parasta uimaria. Kaikissa viestinuinneissa palkitaan kolme parasta joukkuetta.

Hyvät tavat kunnia-asiana

Uintikisoihin osallistuu paljon uimareita. Kaunis käytös ja hyvät tavat takaavat kaikille mukavan kilpailupäivän. Uimahallin tilojen siisteyteen on kiinnitettävä entistä parempaa huomiota. Roskien on löydettävä tiensä roskakoreihin ja tässä asiassa on opettajien ohjeistettava uimareita jo lähtiessä. Uimahallin kahvio pidetään myös siistinä. Hallin henkilökunnan ja kisajärjestäjien antamia ohjeita on ehdottomasti noudatettava. 

Turvallisuus ja ensiapu

Ensiapuasioissa käännytään hallin henkilökunnan puoleen. Uimahallilla juokseminen on kielletty liukastumisvaaran vuoksi.

Terveysturvallisuus

  • kisoihin voi osallistua vain täysin terveenä
  • huolehditaan hyvästä käsihygieniasta
  • pukuhuone- ja suihkutiloissa jouheva siirtyminen
  • pyritään pitämään etäisyyttä mahdollisuuksien mukaan eri koulujen välillä
  • kisoissa noudatetaan Oulun kaupungissa kisahetkellä voimassa olevia ohjeita ja suosituksia

 

Päivitetty 04/2022

UINTIKILPAILUIDEN OPPILASOHJEET 2022

Saapuminen uimahallille ja pukuhuonejärjestelyt
Koululaissarjoissa uivat oppilaat oppilaat aloittavat kisat ja he saapuvat opettajiensa kanssa kisapaikalle n. klo 8.15. Myöhemmin starttaavissa sarjoissa uivien oppilaiden tulee saapua uimahallille hyvissä ajoin opettajan kanssa ennalta sovittuun aikaan ja paikkaan. Mikäli et löydä opettajaasi tai sinulla on muuta tiedusteltavaa neuvoa voi kysyä kisakansliasta katsomon yläkäytävältä.

Oulun uimahallissa on sähköinen kulunvalvonta aulasta pukuhuoneisiin kulkuporttien kautta. Uintikisoihin saapuvat ilmoittautuvat uimahallin plavelupisteellä joka avaa sivuportin pukuhuineisiin kulkua varten. Pukukaapit toimivat muovikortilla. Oppilaiden tulee varata mukaansa muovikortti, joka voi olla esimerkiksi bonuskortti. Opettaja on jakanut etukäteen kilpailuun osallistuvat oppilaat pareiksi jotka käyttävät samaa pukukaappia (pukukaappeja ei riitä jokaiselle oppilaalle omaansa). Käytössä on myös ryhmäpukuhuoneita joita käyttävät nuoremmat oppilaat. Pukuhuoneiden ensimmäinen ja viimeinen välikkö on varattu muille uimahallin käyttäjille.

Allastilat
Käyttöömme on varattu ainoastaan iso allas, muut allastilat ovat muiden uimahallin asiakkaiden käytössä. Oppilaat voivat verrytellä vapaana olevalla ison altaan puolella opettajan valvonnassa. Verryttelyaltaalla päädyistä ja sivuilta hyppiminen ei ole sallittua yleisen turvallisuuden vuoksi.

Arvoesineet ja ensiapu
Kaikki arvoesineet kannattaa jättää kotiin tai luovuttaa opettajalle kilpailujen ajaksi. Ensiapuasioissa käännytään opettajan/huoltajan tai hallin henkilökunnan puoleen. 
 

Yleisiä toimintaohjeita uimahalliin kisojen aikana

1. Liiku vain kävellen. Lattia on märkänä liukas.

2. Peseydy ennen altaaseen menoa huolellisesti pesuainetta käyttäen. Myös hiukset tulee kastella. Suihkuun ja saunaan ilman uima-asua.

3. Käytä uima-asuna uimapukua, uimahousuja (ei shortseja) tai burkinia. Laita pitkät hiukset kiinni tai käytä uimalakkia. Purukumi roskakoriin.

4. Kiinnitä suurta huomiota uimahallin tilojen siisteyteen! Roskien ja evästarpeiden tulee löytää tiensä roskakoreihin pukuhuoneissa, katsomotiloissa ja kahviossa.
5. Uimahallin kahvio on kilpailupäivänä avoinna. Oppilaat sopivat opettajan kanssa käytännöt. Muistathan kahvioon ei mennä uima-asussa.

Lähdön ohjeistus
Tarkista opettajalta (liikunnan yhdysopettajille on lähetetty lähtölistat ennen kisoja) millä radalla sarjasi ja oma eräsi ui. Saavu sarjasi kokoontumispaikalle n.10–15 min ennen aikatauluun merkittyä lähtöä.

* Kilpasarjoissa uivat kokoontuvat hyppytornien puoleiseen päätyyn lähdönjärjestelyihin.

* Koulusarjalaiset kokoontuvat uimahallin katsomon alapenkeille kahvion puoleiseen päätyyn lähdönjärjestelyihin (merkattu alue). Toimitsijat opastavat oppilaat oikeaan erään/starttiin. Kuulutuksia, lähtöluetteloa ja lähdön järjestelijöitä seuraamalla varmistuu oppilaan oikea-aikainen startti.
Kun sinun nimesi huudetaan nouse ylös ja ilmoita kuuluvasti olevasi paikalla. Kun erien uimarit on saatu kasaan hieman kauempana lähtöpäätyä, uimarit siirtyvät odottamaan omaa lähtöään. Älä poistu enää paikalta. Tarkkaile katsomosta ennen lähtöäsi miten muissa erissä toimitaan.

 

Koulusarjojen lähdöt (ison altaan matala pää)
1. Lähtö kahvion puoleisesta päädystä, uidaan välisillalle.
2. Pakollinen startti veden pinnalta (ei starttihyppyjä).
3. Katsomosta sinut ohjataan ratojen (1-8) päätyyn, jonka jälkeen toimitaan seuraavasti:

  • Kokoontuminen altaan päähän oikean radan kohdalle.
  • Lyhyellä vihellyssarjalla laskeudutaan altaaseen.
  • Pitkällä vihellyksellä toinen käsi laitetaan radan lähtöseinään kiinni (Huom! jalan tai jalat voi nostaa lähtöseinää vasten)
  • Kuuntele lähettäjän valmiina -komento ja äänimerkistä lähtö.

4. Uintitapa on vapaa. Tyyliä saa vaihdella, mutta uimarin on uitava maaliin saakka.  Mikäli koulu-uimarin voimat eivät riitä kerralla 25 metrin yhtäjaksoiseen uintiin, saa uimari levätä ja kerätä voimia ottamalla rataköydestä kiinni. Eteneminen tulee kuitenkin tapahtua uiden, köysistä itseä vetäminen on kielletty.
5. Uinnin lopuksi kosketa päätyseinään, sillä ajanottolaitteet pysäyttävät ajan seinäkosketuksesta.
6. Poistu altaasta reunojen kautta, portaista ylös nousten. Toimi ripeästi, mutta toisia kilpailijoita häiritsemättä.
7. Kuuntele kuulutuksia ja seuraa tuloksia, tuleeko sinun valmistautua palkintojen jakoon.

 

Kilpasarjojen lähdöt
1. Lähtö ison altaan syvästä päästä
2.
Vapaavalintainen startti joko veden pinnalta tai oikea starttihyppy.
3. Lajina on vapaauinti, VU.

Lähdöstä myöhästyminen
Lähdöstä myöhästyneet uimarit pääsevät uimaan toimitsijoiden osoittamaan aikaan. Myöhästymis- ym. tilanteissa otetaan välittömästi yhteyttä ensin opettajaan ja sitten suoraan kuuluttajaan tai kilpailunjohtajaan.
 

Vapaauintiviesti
Joukkue: alakoulut 2 tyttöä ja 2 poikaa, yläkoulut ja lukio 2 tyttöä ja 2 poikaa.
Alaluokkien viestinuinnissa startti ja vaihdot pakollisia vedestä.
Yläluokkien viestiuinnissa normaalin kisakäytännön mukaan.
Kun viestiä tuovan oppilaan käsi koskettaa altaan seinää, saa seuraava viestinviejä lähteä.

Tulokset

Lähetettään liikunnan yhteysopettajille uintikisojen jälkeen.

 

Kannustajat
Toivomme vielä kannastujoukkoja jäämään kotiin ja rauhoittamaan kisatilanteen vain oppilaille. Näin saamme ylläpidettyä kisapaikalla väljyyttä.

 

Päivitetty 04/2022

Uintikilpailut järjestetään parillisina vuosina.

Seuraavat uintikilpailut järjestetään keväällä 2022.