Oulun vinkit

Oulun koulut toteuttavat Liikkuva koulu ajatusmallia omalla tyylillään. Tältä vinkkisivulta löytyy Oulun Liikkuvien koulujen luomia koulupäivän toiminnallisuutta lisääviä ideoita.  

Oulun kaupungin tekemä opettajan ideakalenteri ala- ja yläkoululle toiminnallisuuden lisäämiseksi 

Oulun kaupungin tekemät ideavihkonen ja ideajuliste välituntitoiminnan aktivoimiseksi

Koulun sisätilojen toiminnallistamisvinkit

Välkkäri/liikuntatuutori toiminnan ideoita ja välituntitoiminnan vinkkejä Oulun kouluilta

 

Oppituntien toiminnallistamismalleja

Mytätkää pakastepussin sisään ison nyrkin kokoinen mytty sanomalehteä ja solmikaa pussi niin, että pussin suuosa jää häännäksi. Näin luokassa on paljon häntäpalloja, joita voi heitellä vahingoittamatta muita tai rikkomatta paikkoja. Pelatkaa vaikka pidä puolesi puhtaana peli tai heitelkää tarkkuusheittoja roskakoriin. Sanomalehtimytyn päälle voi laittaa värillisen silkkipaperin, jos haluaa erivärisiä palloja. Joitakin palloja voi ripustaa narusta kattoon eri tasoille ja oppilaat voivat hypätä ja lyödä kämmenellä palloja.


Käärikää sanomalehti rullalle ja teipatkaa se maalarinteipillä rullaksi. Valmistuneilla mailoilla voi pelata sisäsählyä, miekkailla, pitää keppijumppatuokioita tai yrittää tasapainotella rullaa kämmenen päällä. Oppilaat keksivät lisää käyttötarkoituksia.


Opettaja vie lähikäytäville viisi eri eläimen (tai vastaavaan) kuvaa. Oppilaiden tulee löytää kuvat käytävältä, kirjata ne paperille ja palauttaa oettajelle. Nopeimmin kaikki eläimet oikein kirjannut vie voiton.


Reaktiokisa: Tehkää piiri, jossa joka toisen kädet ovat sivuilla hartioiden tasolla kämmenet ylöspäin ja joka toisen etusormet koskevat vierustovereiden sivuilla olevien kämmenien keskiosaa. Opettaja laskee 1, 2, 3. Tarkoituksena on, että kämmemet ylöspäin olevat yrittävät napata kiinni kaverin sormesta ja sormea kämmenessä pitävä vastaaavasti yrittää vetää sormen mahdollisimman nopeasti pois. Rehellisyys on kisassa tärkeeää, ettei toimita ennen kolmeen laskun loppua. 


Lahden MM-kisojen kunniaksi hiihtäkää pieni pantomiimihiihto pitkin luokkaa ja käytäviä. Samoin voitte kokeilla muitakin talvilajeja esim. mäkihyppy alastuloineen ja tuuletuksineen. 


Kokeilkaa parin kanssa keksiä jokin tervehtimiskeino. Tevehtimisessä voi olla mukana kehon eri osien kosketuksia (polvet, kyynärpäät, olkapaat ym.), erilaisia taputuksia, pyörähdyksiä, ääntä ja ennenkaikkea asennetta.


Tehkää koko luokan kanssa tai pienemmissä ryhmissä yhteine patsas. Yksi oppilas menee luokan eteen johonkin asentoon. Kaikki luokan jäsenet jatkavat patsasta vuorotellen. Uuden tulokkaan on aina koskettava jotenkin edelliseen. Kun kaikki oppilaat ovat paikallaan, voidaan patsaalle aloittaa liikkeen tekeminen. Liikettä lisäävät kukin oppilas tulojärjestyksessä omalla tyylillään. Mikäli intoa vielä riittää, voidaan patsaalle antaa vielä ääni. 


Oppilaat jaetaan useampaan ryhmään. Lauseen sanat jaetaan kunkin ryhmän oppilaille, jotka ovat rivissä. Yksi ryhmän jäsen järjestää oppilaat oikeaan järjestykseen, muodostaen lauseen. Yläkouluilla voidaan käyttää pää- ja sivulauseita tuomaan tehtävään haastetta. Saman voi tehdä eri kielten lauseilla. 

Ladatkaa puhelimeen Sports  Tracker- ohjelma. Opettaja antaa tehtäväksi käydä oppilaiden ulkona tekemässä Trackerin piirtämästä reitistä tietyn mallisen. Esim. Sydän, koira, lipputanko, tähti ym. Mitä laajempi kulkusäde sitä selkeämpi kuvio.

Ideat kirjasta Aivot liikkeelle! Tehosta oppimista yläkoulussaj atoisella asteella.


Tanssikaa gummy bear tanssi ( alakoulut)
Tanssikaa Koo Koo Kanga Roo - Dinosaur Stomp (yläkoulut)
Leikatkaa useita valokuvia palapeleiksi. Jakakaa palaset jokaiselle oppilaalle luokassa. Se ryhmä joka saa ensimmäiseksi kuvansa kasattua on voittaja. Näissä ryhmissä voi vielä tehdä luokassa muutaman viestin.


Käykää juoksemassa koulunne kaikki portaat läpi
Järjestäytykää jonoon tai jonoihin
    * aakkosjärjestyksessä oppilaiden toisen nimen alkukirjaimen mukaan
    * syntymäajan mukaan: jonot erikseen eri kuukausille ja kuukausijonossa syntymäpäivän mukaan 
    * syntymäajassa olevien numeroiden yhteenlasketun summan mukaan 

Valitse smart movesin sivuilta jokin kiva taukojumppa

Tehkää luokkaanne seinälle järjestäjälistan tyyppinen liikuttajalista, johon kirjataan halukkaiden liikuttajien nimet. Liikuttajat voivat toimia joko päivän tai viikona ajan. Liikuttajien tehtävänä on katkaista oppitunti joko opettajan pyynnöstä tai oppilaiden haluamaan aikaan, niin että vältettäisiin yli puolen tunnin yhtäjaksoinen istuminen. Liikuttajaoppilaat suunnittelevat haluamansa taukoliikunnan, jonka kesto on 2-10 min.  

Liikkeelle voi lähteä vaikka pienellä luokkaparkourilla: mene pulpetin yli ja ryömi pulpetin alta takaisin. Kokeile samaa onnisuuko tuolin kanssa. Voit tehdä muutamasta pulpetista radan, jossa mennään joka toinen pulpetti/tuoli yli ja joka toinen ali. Oven eteen voi laittaa vaikka luokassa olevan pöydän, joka tulee aina ylittää tai alittaa, kun poistutaan luokasta. Keksittekö itse lisää luokkaparkour paikkoja?

Tanssikaa tonttujumppaa ( kesto 3.30 ) tai jumpatkaa tontun tahdissa ( kesto 2.18)

Opettajan saa luokseen neuvoa antamaan kirjoittamalla oman nimensä tauluun tai taululle. Taululle voi myös tehdä päivän tehtävälistan tai pulpettinsa/lokeronsa siivouslistan ja aina tehtävän suorituksen jälkeen, voi oppilas käydä kirjoittamassa oman nimensä kyseisen tehtävän alle.

Joulun alla voisi koulunne saliin rakentaa joksikin päiväksi telinevoimisteluradan. " tontturadan" suorittamisen voi aikatauluttaa luokkien kesken. Myös välitunnit suorituskäyttöön, niin mahdollisimman moni pääsee radalle. Vaikeutta rahda suorittamiseen tulee, kun yrittää läpäitä sen hernepussi pään päällä.

Oppitunneilla voisi viitata nostamalla molempia jalkoja ylös.

Pitäkää tasapainoilukisa tai tehkää taasapainorata luokkaan. Yhdellä jalalla seisominen vaikeutuu kummasti, kun silämt laitetaan kiinni. Kuka luokasta seisoo pisimpään ja onko eri jaloilla eroa tasapainoilussa? Onnsituuko yhden jalan kyykky keneltäkään? Voitte jumpata vaikka kokonaisen tasapainojumpan.

 Vielä ei ole myöhäistä aloittaa toiminnallista joulukalenteria. Tässä Myllytullin oma toiminnallinen joulukalenteri , jota voitte toteuttaa myös omalla koulullanne.

Oppitunnin katkaisemiseksi pitäkää pieni paussi ja pallotelkaa ilmapalloilla.

 

Mikäli sinulla on hyviä ideoita oppituntien toiminnallistamiseksi, niin lähetä sitä vinkki minulle tämän linkin kautta.

 

 

 

Liikkuvat tytöt