Ajankohtaista

< Takaisin

Anna Liisa – ajankohtainen Minna Canthin näytelmä Teatterikuopalla

”Enkö minä sitten koskaan maailmassa saa toivoa onnea?

Onhan sitä kaikilla muilla ihmisillä, miksi ei milloinkaan minulla?”

 

Minna Canthin Anna Liisa ensi-illassa Teatterikuopalla lauantaina 12.9.2020 klo 18. Muut näytökset: su 13.9. klo 16, la 19.9. klo 18, su 20.9. klo 16, la 3.10. klo 18, su 4.10 klo 16, la 10.10. klo 18, su 11.10 klo 16 (Teatterikuoppa, Revontie 45 Haukipudas)

Minna Canthin viimeinen näytelmä, tragedia Anna Liisa, sai ensi-iltansa vuonna 1895 eli 125 vuotta sitten. Teoksen edelleen rohkea aihe, tarkka ihmiskuvaus ja yhteiskunnallinen merkitys ovat tehneet teoksesta klassikon. Näytelmän teemat puhuttelevat yhä nykykatsojaa. Anna Liisa on tarina hyvin nuoresta rakkaudesta ja intohimosta, syyllisyydestä ja sovituksesta sekä vapaudesta ja vastuusta. 125 vuoden jälkeenkin on edelleen puhuttava tasa-arvosta ja ihmisen mahdollisuuksista tehdä elämässään valintoja.

Anna Liisa rakastuu itseään vanhempaan talon renkiin Mikkoon ja tulee hänelle raskaaksi. Mikko pakenee ja jättää vasta 15-vuotiaan Anna Liisan yksin salaisuutensa kanssa. Epätoivoinen Anna Liisa tappaa vastasyntyneen lapsensa ja kantaa vuosia raskasta syyllisyyttä ilman tukea tai lohtua. Kun Anna Liisa yrittää vapautua menneestä, saapuu Mikko vaatimaan Anna Liisaa takaisin. Alkaa rikkirepivä taistelu Anna Liisasta, joka on hukkumaisillaan häpeään, piinaaviin muistoihin ja uninäkyihin.

Tekstin on sovittanut Ilona Ruohomäki, ja se perustuu Anna Liisan lisäksi Minna Canthin kolmeen muuhun kirjoitukseen: pienoisromaaniin Hanna (1886), novelliin Agnes (1892) sekä artikkeliin Naiskysymyksestä (1884).

Esityksessä kuullaan näyttämömusiikkia muun muassa Kaj Chydeniukselta, jonka tutut ja tuntemattomammat sävellykset pohjautuvat esimerkiksi Aulikki Oksasen, Marja-Leena Mikkolan, Aku-Kimmo Ripatin ja Anna-Leena Härkösen teksteihin. Kappaleiden sovitukset ovat Olli Romanin käsialaa.

Uusi Teatteri on Oulu-opistossa toimiva teatteriryhmä. Anna Liisa on ryhmän kolmas näytelmä.

 

Työryhmä:

Ohjaus ja dramaturgia: Ilona Ruohomäki

Musiikin sovitus ja harjoitus: Olli Roman

Koreografia: Irene Räty

Puvustus: Elina Bräysy

Videosuunnittelu: Sanni Luttinen

Valosuunnittelu: Simo Tigerstedt

Äänisuunnittelu: Kari Räty

 

Päärooleissa:

Anna Liisa: Jonna Aaltoniemi

Mikko: Jarno Mattila

Johannes: Joonas Koskela

Liput 18/15 €. Koronarajoitusten vuoksi vain 70 paikkaa / näytös.

 

Trailer: Sanni Luttinen

 

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset