Ajankohtaista

< Takaisin

Psykologin ohjeet: Näin tuet lasta poikkeustilanteen keskellä

Koronavirusepidemian keskellä on tärkeää muistaa, että lapset tarvitsevat aikuisen apua ymmärtääkseen aikuisten reaktioita ja ympärillään tapahtuvia muutoksia. 

Jos lapsesi tai perheesi tilanne mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä kaupungin kasvatus- ja perheneuvontaan! Perheneuvonnan keskitetty ajanvaraus palvelee arkisin klo 10-12 p. 040 6506014.

Neuvonta- ja ajanvarauspuhelimeen vastaavat lasten ja perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset, joiden kanssa voit keskustella perheesi tilanteesta. Joskus puhelimitse asian käsittely on riittävää, mutta tarvittaessa työntekijä välittää yhteydenottopyyntösi oman hyvinvointikeskuksesi perheneuvonnan työntekijöille jatkotyöskentelystä sopimiseksi. Tarvittaessa autamme myös muiden kotiin saatavien palveluiden hakemisessa.

Lue Oulun kaupungin kasvatus- ja perheneuvonnan psykologin Jenni Marttilan neuvot lapsen tukemiseen koronaepidemian aikana:

 

Viisi vinkkiä siihen, miten voit tukea lasta poikkeustilanteen keskellä

  1. Kerro tilanteesta rehellisesti, rauhallisesti ja lapsen tasolle sopivasti. Kysele, mitä lapsi asiasta tietää ja miltä hänestä tuntuu. Lapset reagoivat hankaliin tilanteisiin yksilöllisesti. Toiset tarvitsevat enemmän rauhoittelua ja pelkojen neutralointia. On tärkeää vakuuttaa lapselle, ettei hänen tarvitse olla tilanteesta huolissaan vaan aikuiset miettivät, miten tilanteesta parhaiten selvitään.
  2. Suojaa lasta ja itseäsi liialliselta median seuraamiselta. Ota lapset huomioon myös jutellessasi toisen aikuisen kanssa. Lapset tarkkailevat aikuisten reaktioita, jolloin aikuisen huolestuneisuus herkästi tarttuu ja kasvaa lapsen mielessä entistä suuremmaksi.
  3. Läheisyys ja rento yhdessäolo laskevat kehon vireystilaa ja rauhoittavat sekä itseä että lasta. Voitte esimerkiksi lukea, pelata lautapelejä, tehdä palapelejä, askarrella tai kokeilla satuhierontaa. Ota lapset mukaan tekemään helppoja kotitöitä tai metsäretkelle. Tylsyyden tunnekaan ei ole lapselle haitaksi vaan voi kannustaa keksimään mieleistä tekemistä. 
  4. Kriisitilanteen keskellä voi helposti tulla riittämättömyyden tunne. Ole myötätuntoinen ja armollinen itseäsi kohtaan. Esimerkiksi työt tai kuntoilu eivät tällä hetkellä kenelläkään suju tavalliseen tapaan. Se, mihin tällä hetkellä pystyt, on riittävää. Omasta jaksamisesta ja mielialasta huolehtiminen auttaa olemaan läsnä myös lapsille. 
  5. Moni lapsi ja aikuinen hyötyy rutiineista ja selkeästi päivärytmistä. Pyrkikää pitämään kiinni päivärytmistä, johon kuuluvat normaalit ateriat, ulkoilua, (koulutehtäviä), leikkiä ja unta. Ruutuajan säännöstely pieniin hetkiin kerrallaan auttaa pysymään virkeänä. Auta lasta torjumaan yksinäisyyttä pitämällä yhteyttä kavereihin ja sukulaisiin.

 

Lue lisää aiheesta:
Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja palveluista lapsille ja nuorille (Oulun kaupunki)

Miten puhua lapsen kanssa koronaviruksesta? (Unicef)

Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä?

 



 

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset