In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Ota laitteesi ja käy! Ota laitteesi ja käy!Ota laitteesi ja käy! on Oulun lukioille suunnattu hanke, jonka tavoitteena on edistää BYOD-konseptia (Bring Your Own Device) lukioissa.

Hankkeessa rohkaistaan opettajia suunnittelemaan lukiokursseja, projekteja ja oppitunteja, joissa lukiolaiset voivat hyödyntää entistä enemmän omia laitteitaan: läppäreitään, kännyköitään, tablettejaan – mikä vain parhaiten käteen ja käyttöön sopii. 
 
Ota laitteesi ja käy! -hankkeessa etsitään sellaisia työkaluja ja menetelmiä, joita opettajat ja opetustilat tarvitsevat, jotta lukiolaisten omien laitteiden käyttö olisi helppoa, vaivatonta ja tarkoituksenmukaista - ja joka ennen kaikkea edistäisi oppimista.

 
Mobiililaitteet osaksi oppimista

Projektin alkuvaiheessa Oulun lukiolaisille tehtiin kysely, jossa selvisi, että yli 90 %:lla vastanneista on älykännykkä ja 65 %:lla kannettava tietokone. Tablettitietokonekin löytyy 40 %:lta lukiolaisista. Kuitenkin lukion oppitunneilla nämä laitteet ovat vastanneiden mukaan käytössä suhteellisen vähän.
 
Uusissa lukion opetussuunnitelman perusteissa korostetaan tieto- ja viestintäteknologian käyttöä sekä digitaalisia opiskeluympäristöjä, oppimateriaaleja ja työvälineitä osana opetusta. Myös ylioppilaskoe sähköistyy asteittain syksystä 2016 alkaen.

Nuoren on siis kyettävä käyttämään omaa päätelaitettaan sekä ohjelmistoja lukion loppukokeessa. Lukiossa ei opiskella kuitenkaan pelkästään ylioppilaskoetta varten, vaan syy muutosten taustalla on arki, jonka nuori kohtaa koulun jälkeen: tietotekniikka ja tietoverkot ovat keskeisiä työkaluja niin opiskelu- ja työelämässä kuin laajemminkin yhteiskunnassa.

Keväällä 2016 kouluissa on meneillään pilottivaihe, jossa hankkeeseen mukaan ilmoittautuneet opettajat ovat pääseet kokeilemaan valitsemiaan laitteita oppitunneilla. Kokeilukäytössä ovat mm. erilaiset piirtoalustat, näytön peilaamisen mahdollistavat laitteet sekä mitta-antureita, joilla saadaan kerättyä dataa lukiolaisten laitteilla käsiteltäväksi.
 
Hanketta rahoittavat Opetushallitus ja Oulun kaupunki.

Lisätietoja

  • Puhelin Sari Tapola, Oulun Lyseon lukio

    cell 050 3472033
  • Sähköposti
Tiedot esitetään hCard-muodossa.