Ajankohtaista

< Takaisin

Oululaisten kotien aarteita Pohjois-Pohjanmaan museon uudessa näyttelyssä

18.10.2019–5.1.2020 Minun aarteeni – esineitä oululaiskodeista

“Minun aarteeni on mieheltäni saamani Keittotaito-kirja. Kirja on käytössä aina kun tarvitsee tarkistaa jotakin vanhoja kunnon asioita...Kirjassa on myös harvinainen kirjallinen todistus, luovutustodistus tavallaan: ”Tämä ei ole minulta epäluottamuslause, vaan apuväline, jos joskus menisi sormi suuhun. Onnittelen sinua syntymäpäivänäsi ja kiitos menneestä kahdesta vuodesta. Suotakoon meille niitä paljon tulevaisuudessa.” Niitä sitten suotiin meille semmoinen kuusikymmentäkaksi vuotta.” (Inkeri Sipola)

Oulun yliopiston museologian opiskelijat ja Pohjois-Pohjanmaan museo ovat yhteistyössä valmistelleet näyttelyn, joka tarjoaa vilauksen mitä arkisimpaan, mutta silti niin kiehtovaan kohteeseen: tavallisen oululaisen kotiin. Nyt kannattaa tulla tutkimaan, millaisia asioita oululaiset pitävät tärkeinä.

Näyttelyesineet eli oululaisten aarteet kerättiin kevään ja kesän 2019 aikana. Melkein sata innokasta lainaajaa ilmoittautui mukaan lainaamaan aarteensa näyttelyyn. Näyttelyn esineistö on yhtä monipuolista ja persoonallista kuin lainaajatkin. Nuorimmat aarteensa lainaajat ovat vielä päiväkoti-ikäisiä, vanhimmat jo eläkkeellä. Jokaisen esineen tarina on kokonaisuudessaan luettavissa näyttelyn käsiohjelmasta. Esineet vaihtelevat lapsuuden lempivaatteista ensimmäisiin itse hankittuihin koriste-esineisiin sekä vanhemmalla iällä perinnöksi saatuihin perheen arvoesineisiin.

Näyttelyssä esineistö linkitetään Oulun historiaan heijastelemalla kaupungin vaiheita muun muassa vaatetuksen, kaupankäynnin ja kansainvälisyyden kautta. Kaupungin historiasta löytyvät kiintopisteet valaisevat myös tarinoita aarteiden takana ja luovat niille mielenkiintoiset viitekehykset.

Näyttelyyn voi tutustua myös englanniksi. Myös interaktiivinen perehtyminen onnistuu näyttelystä löytyvän “yhdistä yksityiskohta esineeseen” -tehtävän avulla.

Näyttelyn verkkosivu

Jakolinkki