Turvapaikanhakijoiden kuvallisia kokemuksia esillä taidemuseolla - Ajankohtaista - Kulttuuri ja kirjastot - Kulttuuri ja kirjastot - Oulun kaupunki

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Turvapaikanhakijoiden kuvallisia kokemuksia esillä taidemuseolla

SPR:n Kastellin hätämajoitusyksikkö perustettiin syksyllä 2015. Kymmenisen kuukautta toimineessa yksikössä musiikki otettiin työvälineeksi jo alkumetreillä ja loppuvuodesta aloitettiin asukkaiden kanssa työskentely myös kuvallisen ilmaisun parissa. Aluksi yksittäiset kuvat kasvoivat suuriksi kokonaisuuksiksi seinille pienempien töiden ohessa. Myöhemmin kuvia on syntynyt asukkaiden itsenäisesti tekeminä sekä yksikön ohjaajan ja vapaaehtoisten ohjaamana. Materiaaleina on ollut mm. paperimassa, akryyli, hiili, lyijykynä ja vesiväri.

Mielekkään tekemisen lisäksi kuvilla on ollut tärkeä tehtävänsä asukkaiden ajatusten ja tunteiden sanoittamisessa, ryhmäyttämisessä ja vuorovaikutuksen rakentamisessa eri kulttuurien sekä kantaväestön välille. Tekemisen äärelle syntyi usein itseään ruokkiva tapahtuma, jonka parissa on työskennelty yhdessä seurustellen, joskus jopa tanssien ja laulaen. Monet tarinat, muistot ja kokemukset ovat auenneet kuultaviksi ja nähtäviksi kokonaisvaltaisen tekemisen yhteydessä.

Ohjaajalla on ollut mahdollistajan rooli; luoda orientaatiota antaen jonkin alkuajatuksen, sysäyksen, pohdinnan, sekä materiaalit ja paikat missä työskennellä. Paljon töitä on tehty yksikön sisällä, siksi onkin äärimmäisen tärkeää tuoda asukkaiden kuvallista kokemusta talon ulkopuolelle; - kuvallinen kieli on kuitenkin kaikille yhteinen.

- Kun aloimme ideoida töitä, sanoin tekijöille että kertokaa ajatuksista ja unelmistanne, auttakaa meitä ymmärtämään. Syntyneiden töiden sanoma on hyvin selkeä; me olemme yhdessä tässä maailmassa, hauraana ihmisverkkona, josta jokainen osanen tarvitsee toistansa. Jätämme toisiimme jäljen. Kuinka syvän, satuttavan, ohimenevän tai lohdullisen, sen me päätämme aina itse, kertoo pakolaisohjaaja Sira Moksi kuvallisen ilmaisun työskentelystä Kastellissa.

Näyttely on kaksiosainen. Taidemuseolta 300 metrin päässä sijaitsevalle Hyvän mielen talolle (Puusepänkatu 4) turvapaikan tekijät ovat lahjoittaneet teoksen Nyt voin hengittää. Seinämaalaukseen voi tutustua talon aukioloaikoina, kesällä arkisin klo 9-15. Oulun taidemuseossa olevat näyttelyteokset ovat nähtävissä museon avoinna ollessa.

Teokset ovat esillä Oulun taidemuseon sisääntulon yhteydessä ns. tuulikaapissa 18.6.–4.9.2016.