Ajankohtaista

< Takaisin

Uimavesinäytteiden tuloksia Oulun seudun yleisiltä uimarannoilta 17.6.2019

Oulun seudun ympäristötoimi tiedottaa 20.6.2019

Oulun seudun ympäristötoimi on ottanut 17.6.2019 uimavesinäyt­teet Oulun seudun yleisiltä uimarannoilta lukuun ottamatta EU-rantoja. EU-rannoilta uimakauden ensimmäiset uimavesinäytteet otettiin viikolla 23 ja niiden laadusta tiedotettiin 11.6.2019. Kaikkien EU-rantojen uimavesien laatu oli tuolloin hyvä. Seuraavat uimavesinäytteet EU-rannoilta otetaan viikolla 26 ja tuloksista tiedotetaan viikon loppupuolella. Rannoilla ei havaittu sinilevää.

Taulukko 1. Oulun seudun yleisten uimarantojen uimavesinäytteiden laatu 17.6.2019 (pdf)

Lumijoen Varjakan uimarantaa lukuun ottamatta kaikkien uimarantojen veden laatu oli indikaattoribakteerien (E.coli ja suolistoperäiset enterokokit) osalta hyvä.

*Lumijoen Varjakan uimarannan veden enterokokki -pitoisuus varmistettiin uusintanäytteellä 20.6.2019. Tätä tiedotetta laadittaessa uusintanäytteen tutkimustulokset eivät ole vielä valmistuneet. Mikäli tutkimustulokset ovat huonoja asiasta tiedotetaan erikseen ja tiedote toimitetaan uimarannan ilmoitustaululle.

Uimarantojen uimavesien laatu määritetään ns. indikaattoribakteerien (E.coli ja suolistoperäiset enterokokit) pitoisuuksien perusteella. Näille on Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (354/2008) annettu toimenpiderajat. Indikaattoribakteerit osoittavat uimaveden ulosteperäisen saastumisen määrää. Nämä indikaattoribakteerit itsessään eivät välttämättä aiheuta vatsatauti- tai muita oireita, mutta, mikäli näitä on runsaasti, uimavedessä voi olla myös tauteja aiheuttavia bakteereita ja viruksia.

Taulukko 2. Yksittäisten valvontatutkimustulosten toimenpiderajat:

Muuttuja

sisämaan vedet

rannikon vedet

 

(pmy/100 ml)

(pmy/100 ml)

Suolistoperäiset enterokokit

400

200

Escherichia coli

1 000

500

Syanobakteerit (sinilevät)

Havaittu uimavedessä tai rannalla

 

Lisätietoja: Pirjo Takku, terveydensuojelutarkastaja puh. 044 703 6714

Jakolinkki

Siirry liikuntapalveluiden facebook-sivuilleLiikuntapalvelut Facebookissa

Siirry liikuntapalveluiden Instagram-sivulleLiikuntapalvelut Instagramissa

Katso päivän ulkoilusää!