Lumo Light Festival 2019

Lumo-valofestivaali levittäytyi vuonna 2019 Oulun kaupungin ydinkeskustaan sekä Hupisaarten puistoon. Seitsemättä kertaa järjestetty tapahtuma herätti kylmän ja pimeän kaupungin eloon viikonlopun ajaksi ja toi ilon ja valon ihmisten keskuuteen useissa eri ilmenemismuodoissa. Vahvasti kansainvälisen Lumon ohjelmistossa oli laaja kattaus teoksia, joita toteuttivat oululaiset, suomalaiset ja eurooppalaiset taiteilijat, yritykset ja yhteisöt.

Festivaalin teema “luontomme” kietoi kaupungin mystiseen loistoon. Voimallinen ja henkeäsalpaavan kaunis luonto murtautui kaupungin arkkitehtuurista ja vei mennessään unien ja fantasioiden maailmaan. Samalla ihmisluonnon taipumukset paljastuivat herkkinä ja mutkikkaina. Sekä ihmisyys että ympäröivä luontomme nousivat valokeilaan yli kahdessakymmenessä ohjelmasisällössä.

 

Lumo Light Festival 2018

Lumo-valofestivaali keskittyi vuonna 2018 kaupungin ydinkeskustaan ja ajallisesti yhteen viikonloppuun. Tälläkin kertaa Lumo oli vahvasti kansainvälinen. Teoksista useimmat saivat Suomen ensiesityksensä Oulun Lumossa. Ohjelmassa oli myös monia oululaisten taiteilijoiden ja yhteisöjen valmistamia teoksia. Vuoden 2018 Lumo oli järjestyksessä kuudes valofestivaali Oulussa.

Vuonna 2018 Lumon teemana oli tunteet, joita näytteille asetut teokset herättelivät moneen suuntaan, aina arkikokemuksen ylittävän ylevän äärelle. Kuun maisemat, tuntemattoman mahdista yltyvä rakkauden myrsky, maailman eheäksi parsiva rakkaus, tuonelaan avautuva katu, kaipuu ja kuolema, tietoisuuden kätköissä piileskelevät tunteet, matkat aikojen alusta maapallon ympäri ja ylisen ja alisen välillä olivat tämänkertaisen Lumon teosten keskeisiä aiheita ja kuvastoa.

 

Lumo Light Festival Oulu 2017

Oulussa viidettä kertaa järjestettyä Lumo-valofestivaalia vietettiin teemalla kohtaamisia. Tarjolla oli yllättäviä kohtaamisia tutuissa ympäristöissä, virtuaalimaailmassa reaaliaikaisesti tai valoilla maalattujen menneisyyden hahmojen kanssa. Lumo-festivaali toi vuoden pimeimpään aikaan kansalle valoa ja loi eteemme pysähdyttäviä näkymiä, outojakin ilmestyksiä ja toteutuksia, jotka saivat meidät katsomaan ympäristöämme uusin silmin.

Lumon aloitusviikonloppu 17.–19.11. oli ohjelmiston pääviikonloppu, jonka aikana eurooppalaisten vierailevien taiteilijoiden ja ryhmien teokset olivat nähtävillä ja suurin osa ohjelmiston tapahtumista alkoi. Pääviikonlopun teokset ja tapahtumat olivat tällä kertaa esillä pääosin Oulun ydinkeskustan alueella.

Valofestivaalin ohjelmaa jatkui aloitusviikonlopun jälkeen aina Suomen syntymäpäiväviikon päätökseen 6.12. asti. Lumon päätösviikon valoteosohjelmisto oli osa Oulun Suomi 100 -juhlaohjelmaa, jota sinisen värin hohde hallitsi. Lumo-festivaali jätti tälläkin kertaa myös pitkäaikaisia jälkiä esittelemällä kaupunkikuvaan pysyvästi jääviä valaistuksia.

Lumo Light Festival Oulu 2017 -ohjelma (PDF)

Lumo Light Festival Oulu 2016

Lumo Light Festival Oulun 18.–27.2016  ohjelman täytti kymmenet kansainväliset ja paikalliset valoteokset. Valon juhliminen alkoi Lumon päivänä 18.11., jolloin Oulun kauppatorin ilmatilassa nähtiin unenomainen teos, Les Luminéoles.

Ripauksen mennyttä aikaa Lumo-valofestivaaleille toi Alexander Reichsteinin kolmiulotteisilla uv-maalatuilla hahmoilla luoma They Were Here. Leevi Madetojan puistossa Kulttuuritalo Valveen takana nähtävillä olleet hahmot toivat nykyhetkeen sanoja, askelia ja henkäyksiä siitä, mitä joskus  paikalla ehkä oli. Reichsteinin toinen teos, Metamorphoses, esitti Pohjois-Pohjanmaan museon edustalla kasvutarinan toukasta perhokseksi, lapsesta aikuiseksi. 

Vuoden yhteisöllisessä teoksessa Mun roskat ja sun roskat, Oulun koululaiset antoivat muovijätteelle uuden elämän. Kuvataiteilija Heidi Kestin ideoima valoteos oli nähtävänä Kulttuuritalo Valveella.

Lumo-valofestivaalilla oli näiden lisäksi koettavana myös lukuisia muita teoksia ja yhteisöllisiä valoteemaisia tapahtumia.

Lumo Light Festival Oulu 2016 -ohjelma (PDF)

Valoa Oulu! -valofestivaali 2015

Valoa Oulu! -valofestivaali piristää pimeää marraskuuta, jolloin päivänvaloa on Oulussa vain muutaman tunnin ajan. Vuoden 2015 festivaali valtasi Oulun kauppatorin, kaupunginkirjaston ja kaupunginteatterin lähialueet. Pohjoinen valofestivaali on koko perheen tapahtuma, joka järjestettiin jo kolmannen kerran.

 

Ohjelmalehti 2015

 

 

 

Valoa Oulu! -valofestivaali 2014

Vuonna 2014 Valoa Oulu!-valofestivaalia juhlistettiin toista kertaa. Festivaalit sijoittuivat Myllytullin kaupunginosan ja Hupisaarten kaupunginpuiston alueelle. Ajankohtana 20.–28.11.2014. Valoa Oulu! -tapahtuman toteutti Oulun kaupunki yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Videokooste vuoden 2014 Valoa Oulu! -festivaaleilta

Videon tuotanto: Saha Prod.

Äänisuunnittelu: Willie Budsko (teoksesta Promenadi Huwisaarilla)
Kuvaus: Mikko Pohjola
Timelapse:Henri Luoma
Leikkaus: Mikko Pohjola, Markus Valtanen

 

Valoa Oulu! -valofestivaali 2013

Uuden Oulun juhlavuosi 2013

Haukipudas, Kiiminki, Oulu, Oulunsalo ja Yli-Ii muodostivat vuoden alussa uuden Oulun, jota juhlittiin monin eri tavoin vuoden 2013 aikana. Yhtenä kohokohtana uuden Oulun juhlavuotena oli ensimmäinen Valoa Oulu! -valofestivaali 21.–28.11.2013.

Tapahtuma toimi alustana juhlavuoden valoteemaisille tapahtumille ja sai samalla koko kaupungin syttymään joulun ja valon odotukseen. Kaikki kaupunkilaiset haastettiin mukaan tekemään omaa valoteosta tai – installaatiota. Festivaalin väliaikaiset valotaideteokset sijoittuivat Franzenin puistoon ja tuomiokirkon julkisivuun, sekä Tähtitornin kahvilarakennukseen.

Valoa Ouluun! toteutettiin osana Valosta vetovoimaa – hanketta, jota rahoitti Pohjois-Pohjanmaan liitto (Maakunnan kehittämisrahasto) ja Oulun kaupunki. Hanke päättyi 2013.

Valoa Oulu -valofestivaali 2013 -ohjelma (PDF)

 

 

 

Facebook - Lumo Light Festival Oulu    Instagram - Lumo Light Festival Oulu