Lumo Light Festival Oulu

Selaile Lumon ohjelmalehteä, 
löydät myös teoskartan
Citynomadista

 

Katso sijaintikartta ja paikoitusohjeet

 

LUMO Light Festival Oulu
23.–25.11.2018 päivittäin klo 16-22

Lumo-valofestivaali keskittyy tänä vuonna kaupungin ydinkeskustaan ja ajallisesti yhteen viikonloppuun. Tälläkin kertaa Lumo on vahvasti kansainvälinen. Teoksista useimmat saavat Suomen ensiesityksensä Oulun Lumossa. Ohjelmassa on myös monia oululaisten taiteilijoiden ja yhteisöjen valmistamia teoksia. Vuoden 2018 Lumo on järjestyksessä kuudes valofestivaali Oulussa.

Tänä vuonna Lumon teemana on tunteet, joita näytteille asetut teokset herättelevät moneen suuntaan, aina arkikokemuksen ylittävän ylevän äärelle. Kuun maisemat, tuntemattoman mahdista yltyvä rakkauden myrsky, maailman eheäksi parsiva rakkaus, tuonelaan avautuva katu, kaipuu ja kuolema, tietoisuuden kätköissä piileskelevät tunteet, matkat aikojen alusta maapallon ympäri ja ylisen ja alisen välillä ovat tämänkertaisen Lumon teosten keskeisiä aiheita ja kuvastoa.

Lumo-valofestivaali kutsuu kaikki mukaan seikkailuun marraskuisen Oulun valoihin ja varjoihin.

Pysy kartalla Lumon käänteistä Facebookissa ja Instagramissa!

 

Rakkauden parsima

Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7
Toteutus: Aini Pihlajaniemi ja Kulttuuritalo Valve

Rakkauden parsima on pehmeä vastaisku pikamuodille ja kertakäyttökulttuurille. Parsiminen on ekologinen ja edullinen tapa pitää vaatteet käyttökelpoisena. Parsimilla on myös esteettistä arvoa, langalla ja neulalla voi maalata kuin siveltimellä. Parsiminen on rakkaudenosoitus ympäristölle – Pelastetaan pallo parsimalla! Rakkauden parsima on kierrätysteemainen tilateos, joka toteutetaan yhteisötaideteoksena Oulun koululaisten kanssa. Teos on esillä 11.-25.11.

Elinehto

Galleria 5, Hallituskatu 5
Toteutus: Tiina Vehkaperä

Elinehto-näyttelyn valoveistoksissaan Vehkaperä yhdistelee uutta teknologiaa 1800 miljoonaa vuotta vanhoihin kiviin, 1700-luvun antiikkiin ja tämän päivän materiaaleihin, muovileluista puutarhan löydöksiin. Hänen teoksensa puhuvat ilmiöistä ja elementeistä, jotka näyttävät toistuvan elämässä ja jotka kenties pitävät meitä elossa. Vehkaperän taiteessa olennaista on olemisen ymmärtäminen, kommunikaation olemus sekä ihmisyyden ja ihmissuhteiden dynamiikan tarkkailu.

Initium

Madetojan puisto
Toteutus: Flowers of Life

Teos Initium kuvaa nimensä mukaisesti alkua ja sen jälkeistä pitkää matkaamme maailman ympäri. Tämä maaginen maailma tuodaan katsojien hämmästeltäväksi installaatiossa, joka yhdistelee kolmiulotteisia, symmetrisiä muotoja UV-valon tuottamaan hehkuun, joka saa katsojat haukkomaan henkeään ihmetyksestä.

Varjojen kaupunnissa

Myllytullin koulu, Kirkkokatu 1
Opastetut tuokiot: 23.-24.11. Klo 17 ja 18, 25.11. Klo 16 ja 17
Toteutus: Myllytullin koulu ja Oulun seudun oppaat
 
Varjojen kaupunnissa on valovoimainen kokonaisuus, jossa kuljetaan tunteiden vuoristorataa rakkaudesta kauhuun. Myllytullin 3.-9. kuvataideluokkalaiset ovat työstäneet valoteoksia, jotka ovat esillä Myllytullin koulun ikkunoissa ja lähipuissa koko festivaalin ajan. Teosten aiheet nousevat oppaiden kertomista tarinoista, jotka liittyvät koulun lähiympäristössä oleviin rakennuksiin ja niissä edelleen ”varjoina” vaikuttaviin historian henkilöihin.

 

Sturm Der Liebe

Oulun tuomiokirkon julkisivu, Kirkkokatu 3 A
Toteutus: Videomapping: Studio Sandy / Sounddesign: AMyn (Belgia)
Yhteistyössä Oulun tuomiokirkkoseurakunta

Teos toteutetaan näyttävällä videomäppäystekniikalla, jossa voimakkailla projektoreilla luodaan illuusio elävästä maailmasta rakennuksen julkisivuun.

Tunteet kuohuvat kaikkialla ja kun kaaos kiihkossaan myllää kaiken alleen, on myrsky saavuttanut huippunsa. Jokainen elementti aina pienimmästä molekyylistä lähtien on jatkuvassa liikkeessä. Voimistuva hurrikaani ja kiihkeä ihmissuhde nousuineen ja laskuineen muistuttavat toisiaan lukemattomin tavoin. Sturm der Liebe visualisoi tätä metaforaa eri puolilta. Myrskyn laantuessa ja tunteiden viilentyessä koittaa lopulta vapahdus. Kaikki on taas rauhaisaa. Vai onko kaikki vain tyyntä myrskyn edellä? On vain heittäydyttävä Oulun tuomiokirkon julkisivuun projisoitujen kuvien ja niitä säestävän voimallisen ääniraidan pauloihin.

Skeleton Dance

Kirkkokatu 9
Toteutus: Skullmapping (Belgia)
Yhteistyössä: LähiTapiola

Skeleton Dancessa katu repeää auki ja paljastaa tuonelan. Löytö tuo ihmisten silmien eteen katukivien alla piileksivät alapuolisen maailman luurangot. Tapahtumat etenevät yllättävällä tavalla, ja loppu on peräti romanttinen. Teos hyödyntää uutta menetelmää, jolla on mahdollista projisoida kuvia seinäpintojen lisäksi myös maahan. Toteutus muistuttaa kolmiulotteista katumaalaustyyliä sillä erolla, että tässä teoksessa käytetään liikkuvaa kuvaa.

 

Rorschach

Oulun kaupungintalo, Kirkkokatu
Toteutus: John Collingswood

Teos on saanut ideansa Hermann Rorschachin kehittämästä musteläiskätestinä tunnetusta psykologisesta tutkimusmenetelmästä. Rorschachin testi on esimerkki ihmiselle ominaisesta taipumuksesta antaa muoto kaaokselle. Kun ihmisille näytetään abstrakteja kuvia, he ennen pitkää alkavat nähdä niissä jotain itselleen tuttua. Tämän teoksen tarkoituksena ei ole kuitenkaan saada katsojiaan etsimään muotojen pyörteestä merkityksiä, vaan nauttimaan värien tanssista sellaisenaan. Installaation kuvamateriaali on luotu videoimalla musteen tiputtelua vesialtaaseen. John Collingswoodin apuna teoksen toteutuksessa ovat olleet Simon Beyer-Pedersen and James Hansen.

 

Museum Of The Moon

Kauppakeskus Valkean kesäkatu
Toteutus: Luke Jerram, (UK)
Yhteistyössä Kauppakeskus Valkea

Valkeaan näytteille asetettu installaatio Museum Of The Moon on halkaisijaltaan 7-metrinen kuu, jonka valmistamisessa on käytetty NASA:n kuvia kuun pinnalta 120 dpi:n tarkkuudella. Tämän sisältä päin valaistun kuun jäljennöksen mittakaava on 1 : 500 000,  jossa 1 cm teoksen ulkopinnalla on 5 km kuun pinnalla. Teos yhdistää toisiinsa kuun kuvat, kuunvalon ja BAFTA- ja Ivor Novello-palkinnot voittaneen Dan Jonesin säveltämän surround-ääniteoksen.

Lisätietoa: https://my-moon.org/

Kotona

  • As Oy Gibraltar, Pakkahuoneenkatu 19
  • As. Oy Oulun Marskinpuisto, Kirkkokatu 33
  • As.Oy Åströmin Aukea, Kasarmintie 12

Toteutus: Lehto Asunnot ja LUO Arkkitehdit

Tänään työmaa, huomenna koti. Lehto Asunnot ja LUO Arkkitehdit tarjoavat mahdollisuuden nähdä ydinkeskustan rakennustyömaat uudessa valossa. Kolmiosainen valotaideteos on nähtävillä Lehto Asuntojen rakennustyömailla Oulun keskustassa. 

Oululaisen kuvittajan Suvi Suitialan kuvitukset valottavat nähtäville tulevien kotien arkea ja juhlaa. Suuntaa ainakin Mannerheimin puiston kulmaan ja lumoudu hetkeksi, kun tulevaisuuden kodit heräävät eloon.

Sarjakuvia kaamoksessa

Sammakkotalo, Saaristonkatu 22
Toteutus: Pohjoinen sarjakuvakeskus ja Coronaria Silmäsairaala
 
Oulun pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa etsittiin tänä vuonna sarjakuvateoksia osaksi valoteosta. Nyt kilpailun parhaimmisto valaisee Sammakkotalon seinän. Teos on osa Oulun Sarjakuvafestivaalin ohjelmistoa ja se on toteutettu yhteistyössä Lumo-valofestivaalin ja Coronaria Silmäsairaalan kanssa. Teoksen juhlallisia avajaisia pääsee seuraamaan saapumalla Teuvo Pakkalan patsaalle, Vaaranpuistoon 23.11. klo 18:00.

Oulu Light Hack

Game Lab, Rantakatu 3
Toteutus: Oulun ammattikorkeakoulu

Game Labissä esittäytyy Light Hack –kilpailun voittanut tiimi teoksellaan. Voittaja on valittu tiimien välisessä kilpailussa, jonka osallistujat ovat taiteilijoita, suunnittelijoita ja insinöörejä eri tieteenaloilta. Kilpailuun osallistuneiden tiimien pyrkimyksenä on ollut kehittää innovatiivisia tapoja käyttää valoa ja sen kohdistamisen tapoja.

Uumen: otteita baletista Saivo

Kulttuuritalo Valveen lämpiön ikkunat, Hallituskatu 7
Esitysajat:

  • Pe 23.11. klo 17, 18, 21
  • La 24.11. klo 17, 18, 21
  • Su 25.11. klo 18, 19, 20

Tuotanto: Balettituotantoryhmä Tenho
Koreografia: Alexandra Tiger
Musiikki: Niilo Korsulainen
Valot: Erkka Haavisto
Visuaalinen ilmaisu: Reetta Hellgren, Janne Räisänen, Pauliina Vilmi, Alexandra Tiger
Tanssijat: Oulun esittävän taiteen koulu Lenninsiipi

Uumen pohjautuu Pakasaivon myyttiin. Pakasaivo on pohjoinen rotkojärvi, jonka pohjan aukosta uskottiin vanhan uskomusten mukaan päästävän ylösalaiseen saivokansan maailmaan. Järven pohjaveden hapettomuus säilyttää kaiken sinne uponneen koskemattomana. Rakkaus, kaipaus, riemu ja menetys - Uumen käsittelee ihmisen sisimpiä koskemattomia tunteita.

 

 

MAP POETIC

Kulttuuritalo Valve, Valvesali, Hallituskatu 7
Esitysajat: Pe 23.11. - la 24.11. klo 16.15-18.15
Toteutus: Fabrik Nomade ja Jojo - Oulun tanssin keskus with the support of Spedidam, Adami, HDA-Un Centre D'Art-Toulon-France, Conseil Départemental du Var-France, Ville de Toulon-France, Festival Intramurs-Valencia-Spain, Ecla Artothèque-Saint Cloud-France 

Monitaiteellinen ja esittävä installaatio on ranskalaisen Fabrik Nomaden taiteilijoiden osallistava ohjelmanumero, joka toteutetaan Valvesalissa Ma An Pa Go Party -kabareen kulisseissa esitysten väliajalla. Tule, poikkea, osallistu, kokeile, pysähdy tai tee kaikkea tätä tässä Pom Bouvier B’n, William Petit´n ja Carlos Molina Llorensin valoa, värejä, eleitä ja iloa yhdistävässä teoksessa.

 

Edgar Allan Poe - Korppi

Aleksinkulman kellari, Aleksanterinkatu 9
Esitysajat: joka ilta klo 18.00 ja 19.00
Lippuja rajoitettu määrä. Ennakkovaraukset att.ensemble@gmail.com
Toteutus: ATT-Ensemble
Ohjaaja: Matti-Pekka Heikura
Näyttelijä: Mika Kiviniemi
Valot, projisoinnit ja äänimaailma: Matti-Pekka Heikura ja Mika Kiviniemi))

Edgar Allan Poen runojen ja novellien oivaltava symboliikka on lähes kahdensadan vuoden ajan nostattanut lukijoissa tunteita ja myös yllyttänyt lukijoita pohtimaan Poen käsityksiä elämästä, rakkaudesta ja kuolemasta. Poen runo Korppi kattaa sateenkaaren kirjon tunteita aina kaihoisasta kaipuusta repivään rakkauteen ja kalman kauhuun saakka. ATT-Ensemblen käsittelyssä runon tunnelmaa vahvistaa lavamaisema, joka on maalattu kokeilevin keinoin valolla ja pimeydellä.

Led-värkkäys

Oulun kaupunginkirjaston ala-aula
Pe 23.11. Klo 17.00 - 19.45
Toteutus: Oulun yliopiston Sähköinsinöörikilta ry

Tänäkin vuonna Oulun yliopiston Sähköinsinöörikillan elektroniikkakerholaiset opastavat drop-in-työpajassa led-värkkäilyn saloihin.

 

Kaiho, toivo, rakkaus, raivo

Linnansaari
Esitysajat:
Pe 23.11. Klo 20, la 24.11. - su 25.11. Klo 18
Toteutus: Riutta

Linnansaaren pimeydessä hehkuu mystinen lasikontti, jonka sisällä operoi oululainen Riutta-bändi. Progressiivisen rockin yhtye on sovittanut musiikillista tuotantoaan yhdeksi tunnin mittaiseksi teokseksi, jossa risteilevät otsikon mukaisesti kaiho, toivo, rakkaus ja raivo. Projisoinnit ja linjakkaat valot yhtyvät saumattomasti tunnelmalliseen äänikuvaan.

Spotify-linkki musiikkiin: http://bit.ly/lumoriutta

Oulun tuomiokirkon konsertit

pe 23 11. klo 17:00
aCorde & Coru: Kun sä laulat sydämellä
 
pe 23.11. klo 19.00
Cappella pro Vocale: Lux Aeterna - Sävelten valoa kaamokseen!
 
pe 23.11. klo 21.00
Kolmen urkurin konsertti: Péter Marosvári, Lauri-kalle Kallunki ja Elias Niemelä

Kirkko auki festivaaliviikonloppuna klo 16-22 (lauantaina yökirkko, ovet avoinna klo 24 saakka). Konsertteihin vapaaehtoinen ohjelmamaksu.

Tulen aalto

Rotuaarin lava, Kirkkokatu 17
Esitysajat:
la 24.11. klo 18:00
su 25.11. klo 18:00
Toteutus: Flamencoyhdistys Palo Nuevo, Tuliryhmä Tulikukka
Kitaristit: Kari Suvilehto ja Oula Mommo
Koreografia: Elina Robinson/Tulikukka.

Tunteet purkautuvat valloilleen, kun flamenco ja tuli kohtaavat Rotuaarin lavalla. Voimakas esitys vyöryy yli kuin tulinen aalto. Se lämmittää määrätietoisesti ja koskettaa syvältä.

Lumon kävelykierrokset

pe 23.11. klo 17:30
la 24.11. klo 16:30
su 25.11. klo 17:30 (englanninkielinen opastus)
Lähtöpaikka: Oulun kaupungin matkailuneuvonnan edusta, Torikatu 18
Toteutus: arkkitehti SAFA Henrika Pihlajaniemi

Tänäkin vuonna järjestetään suositut valokävelykierrokset festivaalin valoteosten parissa. Kierrokselle mahtuu mukaan noin 30 henkeä ja kierroksen kesto on noin tunti. Maksuttomia lippuja kierrokselle voi hakea Oulun kaupungin matkailuneuvonnasta Toriportti-liikekeskuksesta, osoite Torikatu 18. Liput ovat noudettavissa ennen festivaalia, seuraa tiedotusta.

Shouldered Streetlight

Festivaalialue (ei kartalla)
Toteutus: Jan Philip Scheibe (Saksa)

Mustiin puettu mies kantaa katulyhtyä olkapäällään. Kun taakka alkaa painaa liian raskaana, hän nostaa lyhtypylvään olkapäältään ja pysähtyy. Hänen matkansa on kulkenut läpi Euroopan ja nyt hän vaeltaa Lumo-valofestivaalin iltoina Oulun katuja.

Kaupunginojan hehku

Kaupunginojan puistovyöhykkeen valaistus Lyötynpuistosta Pokkisenpuistoon
Tilaaja: Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut
Suunnittelija: Sitowise Oy

Kaupunginojan puistovyöhykkeen valaistuksen idea pohjautuu puistojen alkuperäiseen tarkoitukseen estää tulipalojen leviäminen kaupungin sisällä. Valaistus korostaa kaupunginojan varressa olevien puistojen rakenteita, kasvillisuutta ja veistoksia vaihtelevilla lämpimän valkoisen ja oranssin eri sävyillä - tulen sävyillä. Valaistut elementit rajautuvat lähelle kaupunginojaa, mikä pimeään aikaan korostaa ojan merkitystä puistovyöhykkeen selkärankana. Kulkuväylien valaistus yhtenäistetään ja valaisimet vaihdetaan energiaa säästävään led-tekniikkaan.

 

Näe Sammakkotalo uusin silmin

Saaristonkatu 22
Toteutus: Coronaria Silmäsairaala, Sammakkotalon julkisivuvalaistus, Lighting Design Collective Oy, Tapio Rosenius.
Yhteistyössä: Coronaria Silmäsairaala
 
Coronarian uusi toimitila Sammakkotalo on valaistu julkisivun osalta pysyvällä valoteoksella, jonka on suunnitellut oululaislähtöisen Tapio Roseniuksen suunnittelutoimisto Lighting Design Collective Oy.

Tervakartanon tornit – Byströmin talon pysyvä julkisivuvalaistus

Byströmin talo, Hallituskatu 5
Toteutus: Sito Oy, Niina Meronen, Saara Peltonen ja Suvi Saastamoinen
Tilaaja: Oulun Tilakeskus

Oulun Tilakeskus valaisee vuosittain yhden kohteen pysyvästi. Tänä vuonna tehdään loppuun arkkitehti Hugo Neumanin suunnitteleman ja vuonna 1884 valmistuneen Byströmin talon valaisu. Tässä toteutuksessa ajatuksena on kunnioittaa hienovaraisella julkisivuvalaistuksella vanhan kartanon historiaa ja korostaa rakennuksen komeimpia piirteitä.

Pölökkypäiden kylä ja poloku

Kurtinhaudan luonto- ja kulttuuripolku, Luotsiasemantie 83, Martinniemi
La 24.11.2018 klo 15, kylä ja poloku valaistu 24.–25.11.2018
Toteutus: Martinniemen kyläyhdistys, Maakinen Martinniemi, kulttuuritalo Valve sekä Aura OK.

Pölökkypäiden polulla Kurtinhaudan rantametsässä tavataan Pölökkypäitä ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuulikelloja, jotka tuovat tuulen huminan, meren kohinan ja meren jään kilinän äänimaisemaan   oudompiakin sävyjä. Polun avajaisissa Pölökkypäiden tarinaa kerrotaan sanataiteen ja musiikin keinoin. Kyläyhistys keittää kahvit ja lämmittää mehut laavulla. Polun varrella on Toivon ankkuri, jonne jokainen voi tuoda oman kynttilänsä kaukomaille lähteneiden muistoksi. Tulikukka-ryhmän tulishow klo 16.

Musiikkia aiheeseen: Vastarannan Siili - Pölökkypäitten laulu -musiikkivideo (sanat: Jyrki Mäki, sävel: Markus Lampela, video: Jukka Takalo) https://youtu.be/mpg3UfiYZQ0

 

Oulunsalon Entisajan Joulumarkkinat

Oulunsalon kotiseutumuseo, Jääsköntie 5, Oulunsalo
24.-25.11. la klo 10–16, su klo 11–16
Toteutus: Oulunsalon kotiseutuseura ry useiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Joulu alkaa Oulunsalosta! Kotiseutumuseon idyllisessä pihapiirissä ja kirkon ympäristössä järjestetään jo seitsemättä kertaa tunnelmallinen ja perinteikäs Entisajan Joulumarkkinat, jossa myytävänä on vain itse tehtyjä tuotteita, käsitöitä ja leivonnaisia. Markkinoilla on monenmoista nähtävää ja tekemistä.  Voit tavata joulupukin vanhassa aitassa, kuunnella kuoromusiikkia ja tiernapoikia, paistaa tikkupullaa, nauttia räiskäleitä ja riisipuuroa ja lapset saavat ratsastaa poneilla ja rapsutella lampaita. Tapahtuman päättää Tulikukka-ryhmän tulishow sunnuntaina klo 15.30.

https://www.facebook.com/entisajanjoulumarkkinat

 

Kyläkoulu loistaa!

Paikka: Sanginsuun kyläkoulu, Sanginsuuntie 56, 90650 Oulu
Su 25.11. klo 16
Toteuttaja: Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki kyläyhdistys ry

Sanginsuun pieni kyläkoulu valaistaan koulun 90-juhlavuoden kunniaksi. Valaistuksen syttyessä alkaa tapahtuma, jossa on tarjolla lämmintä riisipuuroa ja joululauluja. Ohjelman aloittaa Tulikukan tulishow klo 16.