Lumo Light Festival Oulu

Lumo Light Festival Oulu
22.-24.11.2019 klo 16-22

Lumo-valofestivaali levittäytyy tänä vuonna Oulun kaupungin ydinkeskustaan sekä Hupisaarten puistoon. Seitsemättä kertaa järjestettävä tapahtuma herättää kylmän ja pimeän kaupungin eloon viikonlopun ajaksi ja tuo jälleen ilon ja valon ihmisten keskuuteen useissa eri ilmenemismuodoissa. Vahvasti kansainvälisen Lumon ohjelmistossa on laaja kattaus teoksia, joita toteuttavat oululaiset, suomalaiset ja eurooppalaiset taiteilijat, yritykset ja yhteisöt.

Festivaalin tämän vuoden teema “luontomme” kietoo kaupungin mystiseen loistoon. Voimallinen ja henkeäsalpaavan kaunis luonto murtautuu kaupungin arkkitehtuurista ja vie mennessään unien ja fantasioiden maailmaan. Samalla ihmisluonnon taipumukset paljastuvat herkkinä ja mutkikkaina. Sekä ihmisyys että ympäröivä luontomme nousevat valokeilaan yli kahdessakymmenessä ohjelmasisällössä.

Lataa tästä teoskartta PDF-tiedostona

Lataa Citynomadi-sovellus älypuhelimeesi

Jos sinulla on jo Citynomadi-sovellus, niin avaa 2019 Lumo-reitti Citynomadi-sovelluksella

 

Vastaa Lumo Light Festival Oulu 2019 kävijäkyselyyn! Mielipiteesi on arvokas.

Kyselyyn pääset tästä

Kuva: Esa Eirola

Kävelykierrokset

La 23.11. ja su 24.11. klo 16.00, 17.30 (engl.) ja 19.00

Toteutus: arkkitehti SAFA Henrika Pihlajaniemi

Lähtöpaikka: Oulun kaupungin matkailuneuvonnan edusta, Torikatu 18

Lähde valokävelykierrokselle festivaalin valoteosten pariin. Kierrokselle mahtuu mukaan noin 30 henkeä ja kierroksen kesto on noin tunti. Maksuttomia lippuja kierrokselle voi hakea Oulun kaupungin matkailuneuvonnasta osoitteesta Torikatu 18. Liput ovat noudettavissa ennen festivaalia, seuraa tiedotusta.

 

Valaistaan marraskuu – ole osa loistavaa ilmiötä!

 

Lumo kutsuu kaupunkilaiset, yritykset ja yhteisöt osallistumaan valon juhlaan! Valaise itsesi, postilaatikkosi, toimitilasi tai näyteikkunasi, korista pihapuu tai tee jotain muuta valaisevaa. Innosta mukaan myös naapurit ja kaverit!

Jaa valaistuksesi somessa tunnisteella #lumoilmiö! Jaamme kuvia Instagramin puolella 18.–24.11.

Tehdään Lumo-ilmiöstä yhdessä ilmiö! Jaa haaste somessa, kerro siitä työpaikalla tai vaikkapa yleisen saunavuoron aikana, ja valaistaan Oulu!

#lumo19 #lumovalofestivaali #lumolightfestivaloulu

Jellyfish

Paikka: Ainolan puistoon johtava väylä Heikinkadun päässä
Toteutus: Magdalena Radziszewska (POL)

Unet, painajaiset ja fantasiat ovat kautta aikojen ruokkineet ihmisten mielikuvitusta ja herättäneet ahdistusta, mutta myös kiehtoneet. Ne muodostavat sillan todellisen ja henkisen maailman välillä ja sallivat ihmisen syventyä tietoisuuteensa ja alitajuntaansa.

Teos koskettelee rajaa valveen ja unen välillä. Valtamerien monimetriset meduusat uiskentelevat rauhallisesti ylös ja alas suurten puiden oksistoissa, ja äänimaailma syventää kokemusta katselemisesta valtameren syvyyteen.

Trillenium Garden

Paikka: Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7
Suunnittelu: Pia Leppänen-Keränen (kuvataiteen opettaja) ja Leevi Lehtinen (mediataiteilija)
Tuotanto: Kulttuuritalo Valve / Katri Tenetz

Suunnittelijat toteuttavat teoksen Oulun kaupungin koululaisten ja STEAM-tutorien kanssa. Vuosittain toteutettava yhteisötaideteos on tänä vuonna Trillenium Garden, jonka teemana on oululainen luonto vuonna 3000. Teoksen valmistaminen on osa yläkouluille suunnattua valo-opetussuunnitelmaa, jota parhaillaan työstetään Oulussa. STEAM-opetus näkyy teoksessa mm. oppilaiden tekemissä 3D -ötököissä.
Teoksen suunnittelussa on käytetty Luonnonvarakeskuksen Hupisaarten urbaanit purot -hankkeen asiantuntijuutta.

Minä

Paikka: Kirkkokatu 9
Toteutus: Saha Prod Oy
Yhteistyössä: LähiTapiola

Olemme tottuneet katselemaan kuvia itsestämme sekä peilaamaan maailmaa niiden kautta. Valitsemme kuvan, jossa kännykän tai kameran näyttö peilaa meille mieluisan näyn takaisin. Teoksesta saavat yhtä aikaa nauttia niin sitä ohjaileva käyttäjä kuin häntä teoksen päätähtenä ihaileva yleisö. Yhdessä luomme oman minämme virtuaaliseen todellisuuteen.

Valoa Verkostossa

Paikka: Ainolanpuisto
Totetutus: Kari Alonen

Jyväskyläläisen valoveistostaiteilija Kari Alosen teos kietoo valon itseensä kauniina palloina, joiden kuviot heijastuvat ympärillä olevaan luontoon.

Dynamic Illumination Pohjois-Pohjanmaan museo

Paikka: Ainolanpolku 1
Toteutus: Artur Grycuk (POL)

Ainolan puiston keskellä komeileva Pohjois-Pohjanmaan museo näyttäytyy katsojalleen uudessa valossa. Teos lisää tuttuihin seiniin kiehtovaa lumousta ja elämää korostaen olemassa olevan arkkitehtuurin kauneutta. Musiikki täydentää visuaalisen teoksen kokonaisvaltaiseksi, vaikuttavaksi kokemukseksi keskellä hämärässä uinuvaa puistoaukiota.

45XVivants

Paikka: Paratiisisaari
Toteutus: Sophie Guyot (SUI)

Neljäkymmentäviisi valoa sykkivää kotiloa peittää Paratiisisaaren kummun kuin yhteen kerääntynyt kalaparvi. Kotiloista muodostuu vaikuttava kokonaisuus, joka tuo mieleen syntymässä olevan elämän. Nämä hennosti ääntelevät olennot, jotka näyttävät tulleen joko esihistoriallisista ajoista tai siirtogeenisestä tulevaisuudesta, kutsuvat vierailijaa pohtimaan moniselitteistä suhdettamme luontoon.

Viidakkokirja

Paikka: Kasvihuone, Kiikkusaari
Konsepti- ja valaistussuunnittelija: Henrika Pihlajaniemi, Arkkitehdit m3 Oy
Äänisuunnittelija: Jussi Tuohino
Tarina: Otteita Rudyard Kiplingin teoksesta Viidakkokirja, suomentaja Helmi Krohn
Ääninäyttelijä: Matti Kemi
Toteutus: Liikelaitos Oulun Tilakeskus

Viidakkokirjan elävien varjojen ja valojen tunnelmissa kaupunkilaiset voivat istahtaa syksyn pimeyden keskellä kasvihuoneeseen nauttimaan lämmöstä ja valosta ja rauhoittua hetkeksi kuuntelemaan tarinaa. Tarina alkaa aina tasatunnein, mutta viidakon tunnelma, valot ja äänet ovat koettavissa muinakin aikoina. Viidakon varjot piirtyvät myös lyhtynä hehkuvan kasvihuoneen seinille katsottavaksi puistosta.

Viidakkokirja-teos oli osa festivaalin ohjelmaa myös vuonna 2014, jolloin kasvihuoneissa avattiin pysyvä Henrika Pihlajaniemen suunnittelema valoteos ”Varjoja kasvihuoneessa”. Valoinstallaatio luo kasvihuoneisiin kaksi erilaista maailmaa ja jatkaa loistoaan myös valofestivaalin jälkeen.

Taimenpuro

Paikka: Lasaretinsaari
Toteutus: DocArtin toteuttaman teoksen on tilannut Hupisaarten urbaanit purot hanke

Taimen, tuo harvinainen ja himoittu jalokala, voi sekin olla kaupunkilainen - myös oululainen. Aivan Oulun keskustassa, Hupisaaren puistoalueella virtaavien purojen pinnan alla saattaa jo nähdä täplikkään vaeltajan uiskentelevan majesteetillisesti purokasvien ja kivien suojassa. Luonnonvarakeskuksen, kaupungin ja ELY-keskuksen kalaihmiset ovat tehneet useamman vuoden ajan hartiavoimin töitä, jotta lohikalojen elinolot Oulussa paranisivat.

Luontoelokuvistaan ja luonnon ja ihmisen suhdetta kuvaavista televisiosarjoistaan tuttu Petteri Saario tuo poikansa Antin kanssa urbaanit taimenet ja niiden vedenalaisen elinpiirin virtuaalisesti kaikkien nähtäville valofestivaalin ajaksi. Teos heijastetaan Lasaretin ravintolarakennuksen puistonpuoleiseen seinään.

Teoksen rahoitukseen on saatu Euroopan aluekehitysrahaston tukea Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämänä ja se on osa HUBI-hanketta.

Cella

Paikka: Dammisaaren Rapumaja
Toteutus: Anna Koivukangas
Äänimaisema: Jussi Alaraasakka

Solu (lat. sanasta cella, pieni huone) on pienin yksikkö elämää. Installaatio Cella tarvitsee hohtaakseen pimeyttä, mutta valoa syntyäkseen uudelleen. Se kutsuu hiljentymään solutasolle pienen joukon ihmisiä kerrallaan.

Our Nature Our World

Paikka: Kirkkokatu 2a, Oulun kaupungintalo
Toteutus: Gala Stage (EST)
Yhteistyössä: Osuuskauppa Arina

Varjot alkavat hiipiä Oulun kaupungintalon seinässä. Pian rakennus taipuu, vääntyy, pullistuu, kunnes pintaan ilmestyy särö, ja rakennuksen arkkitehtuuri antaa periksi päästäen luonnon purkautumaan seinien sisältä. Kaupunkilaisille niin tuttu rakennus täyttyy nyt vesimassoilla, jotka vyöryvät ulos. Hiljalleen lumi sataa ja rakennus jäätyy. Teos toteutetaan näyttävällä videomäppäystekniikalla, jossa voimakkailla projektoreilla luodaan rakennuksen julkisivuun illuusio elävästä maailmasta.

Puolet minussa

Paikka: Oulun taidemuseo, Reppu 2. krs., Kasarmintie 9, klo 16–21
Toteutus: Mirka Kortesoja

Puolet minussa -työpaja on osallistava ja monitaiteellinen kokonaisuus, jossa kävijät pääsevät maalaamaan kasvojaan ja käsiään UV-valaistussa ja äänimaisemoidussa tilassa. Sopii kaikenikäisille, alle 10-vuotiaat voivat osallistua vanhemman seurassa. Työpaja toimii non stop -periaatteella. Tilaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia kerrallaan.

Lähde

Paikka: Prunnitori
Toteutus: Jani Pitkänen, Riku Rousu & työryhmä
Yhteistyössä: Fingersoft

Lähde on ainutkertainen, kaksi-alainen, kolmipäiväinen ja neljä-vuodenaikainen pysähdyspaikka, joka viiden tuoreen, visualisoidun musiikkiesityksen voimin tuo luonnon nestemäisenä valona urbaaniin kaamokseen.

Lähde on avoinna joka päivä klo 16-22. Tuban pop up -kahvila tarjoilee virvokkeita ja lämmikkeitä koko illan.
Musiikkiesitykset pe ja la klo 17.30 (vain la),18.00,19.00, 20.00 ja su 18.00,18.45, 19.30, 20.15. Visuaali-show ja äänimaailma pyörivät myös esitysten väleissä.

Esitysaikataulu

PE
18.00: KEVÄT Mechanic Membrane
19.00: KESÄ Joonatan Aaltonen & Olli Niemitalo
20.00: LIQUID LIGHT The Botherers (siirtyy LA klo 17:30)

LA

17.30: LIQUID LIGHT The Botherers

18.00: SYKSY Kas Kan
19.00: TALVI  Lasse Tapio Junnila
20.00: LIQUID LIGHT The Botherers

SU
18.00: KEVÄT Mechanic Membrane
18.45: KESÄ Joonatan Aaltonen & Olli Niemitalo
19.30: SYKSY Kas Kan
20.15: TALVI  Lasse Tapio Junnila.

Lightspray

Paikka: Mannenkatu 4
Toteutus: Matthieu Tercieux & Cart1

Esitykset joka päivä klo 16, 17, 18, 20 ja 21 (kesto 30 min). Muina aikoina vierailijat voivat itse kokeilla graffitin tekemistä valolla. Paikalla opastus.

Ohjelmoija Matthieu Tercieux ja katutaiteilija Cart1 ovat yhdistäneet voimansa luodakseen välineen nimeltä Light Spray. Hyödyntäen videopelien työvälineitä, kuten wiimote-ohjainta, taiteilija synnyttää graffitti-maalauksia suoraan videoprojisointiin. Näin tavoitetaan jälleen tunteet ja vaikutukset, jotka muistuttavat spray-maalin jälkeä.

Dynamic Illumination Valjaskartano

Paikka: Isokatu 1
Toteutus Artur Grycuk (POL)
Yhteistyössä: Lehto Asunnot

Aiemmin oppilaitoksena toiminut, nyt uusiksi asunnoiksi muuntuva rakennus herää uuteen sykkeeseen puolalaisen valotaiteilijan käsissä. Koet teoksen parhaiten Åströmin puistosta, johon myös valoja tahdittava musiikki luo virkistävän irtioton tavallisuudesta.

MAPP

Paikka: Mannenkatu 4
Toteutus: AlexP (NED)
Yhteistyössä Lehto Asunnot

MAPP on tekijänsä, hollantilaisen ohjelmoijan Alex Prooperin, luoma videomäppäystekniikka, joka skannaa ympäristönsä ja luo välittömästi liikkuvan skannauksen kuvauskohteestaan. Kävijät pääsevät itse osaksi värikästä ja joka kerta muuttuvaa projisointiteosta.

202020 Inverse

Paikka: Snellmanin puisto
Toteutus: Oulun ammattikorkeakoulun Kulttuurin osasto
Yhteistyössä: Oulun OP

202020 Inverse on matka tunteiden ja värimaailmojen koodistoon. Mitä värit ja tunnetilat viestivät? Interaktiivinen näyteikkuna toteutetaan musiikin, tanssin ja viestinnän koulutusalojen yhteisteoksena osana Oulun ammattikorkeakoulun Kulttuurin osaston 20. juhlavuotta. Tule ja vaikuta teoksen sisältöön! Seuraa matkaa tapahtuman Facebook-sivulla 202020 Inverse sekä tunnisteella #202020inverse.

Ohjaaja: Petri Kauppinen
Tuottaja: Milla-Maija Kemppainen
Visuaalinen lavastus: viestinnän opiskelijat, Petri Kulju ja Nina Patrikka
Ääni ja musiikki: musiikin opiskelijat, Jussi Tuohino
Tanssi: tanssin opiskelijat, Petri Kauppinen ja Milla Korja
Valotekniikka: Jari Haavikko
Valotekninen avustus: John Collingswood

Koruista kattokruunuja

Paikka: Ravintola Puistola
Toteutus: PROTO - Pohjois-Suomen muotoilijat ry

Viidelle suomalaiselle koruntekijälle annettiin vapaat kädet suunnitella kattokruunuja omista koruistaan. Kattokruunut ovat esillä Ravintola Puistolan suurissa ikkunoissa.

Mukana seuraavat koruntekijät

Kaima Design
Namia Design
Design by KIETO
OOOZAdesign
NIKAMA Design

Oulu2026 twiitattuna

Paikka: Saaristonkatu 22
Toteutus: Oulu2026-hanke yhteistyössä Oulun Kirjailijaseura ry:n kanssa
Yhteistyössä: Coronaria

Oulu2026-hankkeen kutsumat 20 kirjailijaa twiittasivat 26 twiittiä vuoden aikana. Niistä syntyi 20x26 taideteos, joka kuvailee millainen Oulu on. Lumo esittää osan näistä twiiteistä Sammakkotalon seinälle heijastettuna.

 

Body of Light

Paikka: Oulun taidemuseon Satula-tila
Toteutus: Oulu Dance Hack

16.00-21.30, esitykset tasatunnein (ovet suljettuna, kesto 30 min). Esitysten väleissä installaatio nähtävänä.

Oulu Dance Hack on vuosittain järjestettävä tapahtuma, joka kokoaa taiteilijoita ympäri maailmaa Ouluun tutkimaan tanssin ja teknologian yhteyksiä. Tänä vuonna paikalliset valoalan yritykset antavat taiteilijoiden käyttöön tuotteitaan. Viiden päivän aikana toteutettavissa työpajoissa taiteilijat luovat installaatioita ja esityksiä, joiden tulokset nähdään Lumo-valofestivaalilla.

Metsänpeitto

Paikka: Oulun linnan kellari, Linnansaari 1
Toteutus: ATT-Ensemble
Ohjaus ja käsikirjoitus: Matti-Pekka Heikura
Naamiot ja efektit: Mikko Heikura
Musiikki: Kimmo Nieminen
Lavalla: Marita Jääskö

Metsänpeitto on muinaissuomalaisen mytologian mukaan tila, jossa ihminen katoaa haltian, hiiden tai harakan viemänä muiden kuolevaisten tavoittamattomiin - mättäiden, sammalten, naavaisten puiden väliin ja tuolle puolen. Se on eksymistä, hengittämistä ja huokaisten oman tiensä rauhassa löytämistä. Metsästä löydämme suurimmat haaveemme, oivaltavimmat ajatuksemme, pahimmat pelkomme ja oudoimmat kohtaamisemme.

Metsänpeitto on pohjoissuomalaisesta mytologiasta aiheensa ammentava tarinamatka, joka yhdistelee chiaroscuron eli valohämytekniikan ja naamioteatterin keinoja.

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy. Paikkoja rajallisesti. Ennakkovaraukset sähköpostitse osoitteeseen att.ensemble@gmail.com.


Perjantai 22.11. klo 19 ja 22
Lauantai 23.11. klo 13, 15, 19 ja 21
Sunnuntai 24.11. klo 15 ja 17
Kesto: noin 45 minuuttia

 

Melting Hearts

Paikka: Hupisaarten teatterin takana
Toteutus: Ikitalvi ry ja Kulttuurivoimala ry

Sydän on monissa kulttuureissa uskottu ihmisen elämänvoiman, hengen tai sielun asuinpaikaksi. Sydämen syke on ensimmäinen ääni, jonka jo kohdussa kuulemme. Elävä ja vuorovaikutteinen taideteos pitää sisällään kymmeniä ympäri Hupisaarta kätkettyjä jäisiä sydämiä sekä eläviä sydänpatsaita. Montako sydäntä ehdit löytää ennen niiden sulamista?

Plastic

Paikka: Lasaretinsaaren ja koirapuiston välinen väylä
Toteutus: Satu Suvanto, Anna Koivukangas ja Ella Käyhkö

PLASTIC-installaatio on toteutettu pelkästään muovijätettä uudelleen muotoilemalla. Kertakäyttökulttuurin seurauksena luontoon päätyy miljoonia tonneja muovijätettä vuosittain. Systeemi on torso. Teos valaisee ihmisen suhdetta luontoon ja sitä kautta itseensä.

Valoukot

Kaikkialla festivaalialueella
Toteutus: Lentoi Films Oy, Acke Salo & Julian Owusu
Tanssijat: Julian Owusu, Anniina Jääskeläinen, Taru Turpeinen, Aappo Pääkkölä

Tanssien liikkuvat ihmeelliset valoukot tupsahtelevat esiin siellä täällä, mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Ne hämmästyttävät, ilahduttavat ja häviävät jälleen yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Ken tietää, mihin ne ilmestyvät seuraavaksi?

Retropöllö ikkunassa

Paikka: MTV Oy, Kirkkokatu 19 (4. krs ikkuna)
Toteutus: MTV Oy
22.-24.11.2019 päivittäin klo 16-22

Pöllö, tuo viisas eläin joka katsoo kauas ja laajalle, kuuluu vahvasti Suomen luontoon. Pöllö on kuulunut vahvasti myös suomalaisten koteihin jo 1950-luvulta lähtien. Suomalainen mediamaailma muuttui olennaisesti vuonna 1957, kun Oy Mainos-TV aloitti toimintansa. MTV oli pieni televisioyhtiö, joka lähes kolmen vuosikymmenen ajan vuokrasi Ylen jakeluverkkoa. Se tuli heti tunnetuksi myös silmää iskevästä pöllöstä logossaan. Pöllö nousi siivilleen vuonna 1993, kun yhtiö sai oman toimiluvan ja sen ohjelmat siirtyivät omalle MTV3-kanavalle. Tänä päivänä MTV on Suomen katsotuin kaupallinen tv-yhtiö, joka viihdyttää, uutisoi ja luo elämyksiä suomalaisille ajasta ja paikasta riippumatta kaikissa kanavissaan.    
 

 

 

PYSYVÄT VALAISTUKSET

I Mannerheiminpuiston valaistus

Valaistussuunnittelu: Ramboll Finland /Valostudio
Maisema- ja sähkösuunnittelu: Ramboll Finland
Tilaaja: Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Pienille ja keskisuurille tapahtumille sekä kaikenikäisten käyttäjien tarpeisiin peruskorjatussa Mannerheiminpuistossa on tapahtumien ja vuodenaikojen mukaan muuntuva dynaaminen erikoisvalaistus sekä tapahtumien tarvitsemaa tekniikkaa. Valaistuksen lisäksi puistoa elävöittävät kiveyspinnalta kohoavat vesisuihkut, joiden tilalle asennetaan talvella jään olomuotoa mukailevat suojarakenteet, jääpaadet.

Lumon aikana Mannerheiminpuistossa tanssitaan musiikkiin sovitetun erikoisvalaistuksen tahtiin. Eri tanssityylit ja aikakauden trendit muodostavat yhdessä tanssivan yleisön kanssa keskustaan uuden tapahtumapaikan. Teos hyödyntää puistoon rakennettua teknistä AV-järjestelmää ja toivottaa tervetulleeksi kaikki valon, musiikin ja tanssin ystävät!

II Hupisaarten rantareitin maisemavalaistus

Suunnittelija: Kaisa Poikela, Oulun Energia Oy ja Veera Sanaksenaho, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut
Tilaaja: Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Maisemavalaistuksella on korostettu patosillan ja kalaportaiden kupeessa olevaa hienoa puustoa, rakenteita ja kalusteita. Hämärän keskellä voi erottaa vierekkäiset kivipenkit, jotka katsovat kohti suistoa. Rannassa kulkevan reitin käytävävalaistus on uusittu ja sen varrella oleva vanha vetomöljä nousee esiin purojen solistessa taustalla. Vetomöljällä näkyvät vanhat kivirakenteet kertovat alueen historiasta, jolloin tyhjiä tervaveneitä vedettiin uomaa pitkin.

 

III Hupisaarten teatterin valaistus


Suunnittelija: Henrika Pihlajaniemi, Arkkitehdit m3 Oy
Tilaaja: Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut

Kesäteatteripaviljongista järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2013 ja jatkokehitykseen valikoitui Halo Arkkitehdit Oy:n suunnitelma Arborea. Hupisaarten uusittu teatteri valmistui kesäksi 2019, jonka jälkeen useat eri teatteriryhmät ovat ottaneet tapahtumapaikan omakseen. Arkkitehti Henrika Pihlajaniemi on suunnitellut valaistusohjelmoinnit, jotka luovat tunnelmia puiston iltamaisemaan eri tilanteissa ja eri vuodenaikoina, tuoden teatterin ansiokkaan arkkitehtuurin esiin.

 

ALUETAPAHTUMAT

Toteutetaan yhteistyössä Oulun kaupungin alueellisten kulttuuripalveluiden kanssa

 

Pölökkypäiden kylä ja poloku

Paikka: Kurtinhaudan luonto- ja kulttuuripolku, Luotsiasemantie 83, Martinniemi
Toteutus: Martinniemen kyläyhdistys, Maakinen Martinniemi, Kulttuuritalo Valve sekä J. A. Mäki / Aura OK.
La 23.11. klo 15, kylä ja poloku valaistu 22.–24.11.

Pölökkypäiden polulla Kurtinhaudan rantametsässä tavataan Pölökkypäitä ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuulikelloja, jotka tuovat tuulen huminan, meren kohinan ja meren jään kilinän äänimaiseman oudompiakin sävyjä. Polun avajaisissa Pölökkypäiden tarina kerrotaan sanataiteen ja musiikin keinoin. Kyläyhdistys keittää kahvit ja lämmittää mehut laavulla. Polun varrella on myös Toivon ankkuri, jonne voi tuoda oman kynttilän kaukomaille lähteneiden muistamiseksi. Tulikukka-ryhmän tulishow klo 16.

Ihmemetsä

Paikka: Oulun taidekoulu, Nuottasaaritalo, Isokatu 94 (Kirkkokadun puoleisen päädyn piha-alue ja kuvataideluokkien ikkunat)
Toteutus: Oulun taidekoulu
22.-24.11.2019 päivittäin klo 16-22.
Pe 22.11. klo 17-20 taidetyöpaja, jossa pääsee tekemään oman heijastinpörriäisen.

Ihmemetsä on telttaretki epätodelliseen luontoon. Oulun taidekoulun visuaalisen taiteen oppilaat ovat rakentaneet ja maalanneet Ihmemetsän Nuottasaaritalon sivupihalle sekä pihalle avautuviin ikkunoihin. Kuvataideluokkien ikkunoista voi katsoa sisään ja kurkistaa Ihmemetsän syvyyksiin puiden ja kasvien lonkeroiden sekaan. Luonto herää eloon hehkuvana UV-valojen avulla. Samaan aikaan Oulun taidekoululla vietetään Pimiän pilleitä. Ihmemetsässä voikin törmätä myös tanssi-, sirkus- ja teatterioppilaiden liikkeeseen.

Tähtien tietä salaiseen valomaailmaan

Paikka: Timosenkosken luontokoulu, Timosenkoskentie 44                             
Toteuttajat: Avoin päiväkoti Heikinharju, Timosenkosken luontokoulu ja Korvensuoran päiväkodin ulkoleikkikoulu
La 23.11. klo 16-18

Tähtien tie alkaa Timosenkosken luontokoulun pihalta (Timosenkoskentie 44) ja päättyy Heikinharjun päiväkodin pihalle (Heikinharjuntie 50) ihmeelliseen valomaailmaan.

Lähtekää perheen kanssa seuraamaan kadonneita tähden sirpaleita, niin saatatte päästä salaiseen valomaailmaan! Siellä voitte vaikkapa tehdä valotaidetta, yrittää napata kiinni tontun varjosta ja katsoa, millaiset naurut teidän perheeltänne pääsee kikatustunnelissa.

Ottakaa mukaan lämpimät ulkovaatteet, taskulamppuja ja halutessanne eväitä ja omia makkaroita paistettavaksi.

 

Mystinen metsä

Paikka: Odessanpuisto, Mielikintie
Toteuttajat: Puokkaritalo, Kulttuurivoimala ry
22.-24.11.2019

Mystinen metsä kutsuu perheet Puolivälinkankaan vesitornin läheisyyteen. Näe ja kuule mitä telttaretkikunnat löytävät ja huomaavat esimerkiksi vesitornin eläinhahmojen maailmasta. Valo-, ääni- ja hahmomaailman Mystiseen metsään ovat luoneet Puolivälinkankaan suuralueen asukasyhdistys, Kulttuurivoimala sekä alueen lähikoulut. Mystisen metsän tarinat jäävät elämään verkkoon myös Lumo-festivaalin jälkeen: www.puokkari.fi/mystinenmetsa

 

Näetkö metsää puulta?

Paikka: Hirsipaviljonki, Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen pääovi (2T), Erkki Koiso-Kanttilan katu
Suunnittelu ja toteutus: OSAaValo-koulutuksen osallistujat (Erkki Kammonen, Mikko Kanninen, Sirpa Miettinen, Ville Mujunen, Lasse Räisänen, Tiina Sainila ja Anna-Maija Syväniemi) ja Henrika Pihlajaniemi, Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö
Rahoittaja: Euroopan Sosiaalirahasto ESR ja Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Savon ELY-keskukset.
Aika: Valotapahtuman ajan klo 16-22.

Valoteos tutkii muuttuvan valaistuksen keinoin puun kaksijakoista olemusta: toisaalta puut elävinä organismeina luovat metsäisiä tiloja, toisaalta ne hirren muodossa, teollisesti tuotettuna mutta perinteisenä suomalaisena rakennusmateriaalina, luovat arkkitehtonista tilaa sisälle ja ulos. Valoteos on suunniteltu ja toteutettu Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön järjestämässä työpajassa, joka on osa valaistussuunnittelijakoulutusta kehittävää OSAaValo – Valaistusosaaminen Pohjoisen vetovoimana -hanketta. Valoteos avataan LUCI Oulu City Under Microscope -tapahtumaan liittyen.

 

 

 

Facebook - Lumo Light Festival Oulu    Instagram - Lumo Light Festival Oulu