Tekstin koko A- A+
Vastaa Lumon kävijäkyselyyn täällä.

Kansainvälinen Les Luminéoles -teos ihastuttaa Lumo-valofestivaalilla

Lumo Light Festival Oulun ohjelma on valmiina ja marraskuun 18.–27. päivien ajan kaupungin täyttävät kymmenet kansainväliset ja paikalliset valoteokset. Osa Lumo-valofestivaalin ohjelmasta vaihtuu päivittäin, joten joka päivä on uutta nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Valon juhliminen alkaa Oulussa Lumon päivänä perjantaina 18.11. kello 17–21, jolloin Oulun kauppatorin ilmatilassa on nähtävissä unenomainen teos, Les Luminéoles. Ilmassa sukeltelevat led-valaistut olennot herättävät ihastusta rauhoittavalla tanssillaan keskellä kaupunkimaisemaa.

Ripauksen mennyttä aikaa Lumo-valofestivaaleille tuo Alexander Reichsteinin kolmiulotteisilla uv-maalatuilla hahmoilla luoma They Were Here. Leevi Madetojan puistossa Kulttuuritalo Valveen takana nähtävillä olevat hahmot tuovat nykyhetkeen sanoja, askelia ja henkäyksiä siitä, mitä joskus  paikalla ehkä oli. Reichsteinin toinen teos, Metamorphoses, esittää Pohjois-Pohjanmaan museon edustalla kasvutarinan toukasta perhokseksi, lapsesta aikuiseksi. Molemmat Reichsteinin teokset ovat nähtävillä koko festivaalin ajan.

Tämän vuoden yhteisöllisessä teoksessa Mun roskat ja sun roskat, Oulun koululaiset ovat antaneet muovijätteelle uuden elämän. Kuvataiteilija Heidi Kestin ideoima valoteos ripustetaan Konst O. Delin ilmatilaan ja Kulttuuritalo Valveen pääikkunoihin nähtäville jo 13.11., mutta valot sytytetään 18.11.

Lumo-valofestivaali ei ole pelkästään katselemista, vaan kaikki ovat tervetulleita myös osallistumaan teoksiin. Oulun kaupunginkirjastolla on kaksi Circus Luminezenzin teosta. Laser Harp, jossa luodaan itse mystinen äänimaailma laserharppua soittamalla, sekä Playground, jossa pääsee maalaamaan värikkäitä videotaideteoksia sekä kokeilemaan valosoittimia. Teokset ovat koettavissa kaupunginkirjaston aukioloaikoina.

Tiistaina 22.11. kello 18 alkaen Oulun kauppatorilta lähtee Light Snake Parade, eli valopyöräparaati. Valopyöräparaatilla tuodaan valoa ja väriä Oulun pyöräteille. Samalla tapahtumalla halutaan viestiä, että valolla voi saada liikkuessaan aikaan myös elämyksiä muille. Kaikki ovat tervetulleita 3,5 kilometrin pyöräilyretkelle.

Valoluistelijat valtaavat Pakkalan kentän lauantaina 26.11. kello 16. Osallistujat saavat ylleen uv-valoissa loistavaa rekvisiittaa ja voivat osallistua luisteluun satumetsän hengessä koristellulla kentällä. Tapahtumassa on mukana kasvomaalaaja, joka maalaa lapsille uv-valoissa hohtavia kasvomaalauksia. Kentällä myydään myös lämmintä juotavaa ja naposteltavaa. Kannattaa siis ottaa luistimet mukaan ja tulla jäälle liitelemään.

Lumo-valofestivaalilla on näiden lisäksi koettavana myös lukuisia muita teoksia.