Ajankohtaista

< Takaisin

Ainolassa avautuu De Urbe Uloa eli maalauksia Oulun kaupungista -näyttely

Ainutlaatuinen Oulun historiaa esittelevä näyttely De Urbe Uloa – maalauksia Oulun kaupungista -näyttely avautuu keskiviikkona 28. lokakuuta Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Esillä on 30 maalausta sekä niiden ympärille rakennettuja vitriinikokonaisuuksia ja liittyviä esineistöä aina 1840-luvulta 1960-luvulle.

”Näyttelyssä on mukana teoksia Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista, joista suurin osa ei ole ollut aiemmin esillä”, kertoo näyttelyn kuratoiva tutkija Eija Konttijärvi.

Näyttely on mielenkiintoinen läpileikkaus oululaisten menneisiin maisemiin, tunnelmiin ja tarinoihin. Maalausten taustoista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia.

”Esimerkiksi Hilkka Inkalan katunäkymään vuodelta 1962 liittyvä kalusto ja perheen tarina oli niin mielenkiintoinen, että siitä kalustosta lähti koko idea tähän näyttelyyn”, jatkaa Konttijärvi.

Itse maalaukset keskittyvät pääosin Oulun ydinkeskustaan. Niin öljy- ja akvarellimaalauksissa kuin piirroksissakin esiintyy maisemia Oulun kaupungista, ja joko yhä katukuvassa olevia tai katukuvasta poistuneita rakennuksia. Teokset ovat tulleet museon kokoelmiin vuosien varrella muun lahjoitusmateriaalien mukana. Matrikkelitaiteilijat jäävät taka-alalle, mutta harrastetaiteilijoiden elämää valotetaan hieman.

Näyttelyn latinankielinen nimi muistuttaa vuonna 1737 ilmestyneestä Johannes Snellmannin maisterinväitöskirjasta De Urbe Uloa, joka on suomennettu vuonna 2000 nimellä Oulun kaupungista.

Nettisivut: www.ouka.fi/oulu/luuppi

 

Näyttely on avoinna Pohjois-Pohjanmaan museon Paulaharjun salissa, 3. krs.

Ke–su 10–17, 28. helmikuuta 2021 asti.

Ainolanpolku 1, Oulu

 

Museo- ja tiedekeskus Luuppi noudattaa yleisiä koronaohjeistuksia:

lisätietoja: www.ouka.fi/oulu/luuppi/korona

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin