Ajankohtaista

< Takaisin

Blogikirjoitus: Etsivätyötä – tarinoita ja esineitä tauluissa ja taulujen takana

De Urbe Uloa -maalauksia Oulun kaupungista -näyttely on nyt auki Pohjois-Pohjanmaan museossa. Mutta, mistä näyttely sai alkunsa?  ”Kolmisen vuotta sitten otimme vastaan kokoelmiin hienon, Oulussa 1920-luvun alussa valmistetun sohvakaluston. Otimme, vaikka kokoelmavaraston hyllyt ja lattiapaikat pursuivat esineistöä. Kalustoon liittyi hieno tarina ja Putte-hevosen vetämät huonekalukuormat olivat lopullinen niitti valinnalle. Enkä ollut aikaisemmin kuullutkaan oululaisesta Ruumisarkku- ja huonekaluliike Kuosmosesta. Kaluston lisäksi saimme myös Hilkka Inkalan tussipiirroksen Oulusta, Kauppurienkadulta, jonka eräässä talossa kalusto oli sijainnut. Myös Inkala itse asui koko elämänsä Kauppurienkadulla.  Siitä lähtien mielessä on kytenyt ajatus muista museon tauluista ja niihin liittyvistä kokoelmaesineistä ja henkilötarinoista”, tutkija Eija Konttijärven kertoo.

Tämän vuoden helmikuussa Konttijärvi alkoi käydä läpi museon kokoelmien tauluja, jotka kuvaavat Oulua. Näyttelyyn valikoitui 31 taulua, jotka sitten kevään ja kesän aikana saivat tarkistuksen ja konservoinnin. Ilkeä virus siirsi näyttelyn tekoa ja esillepanoa syksyyn. ”Hieman ehdin keväällä miettiä esineitä, jotka tauluihin sopisivat, mutta varsinainen valmistelu alkoi heti syyskuun alussa. Pieniä aasinsiltoja käyttäen sain rakennettua yhteyksiä esineiden, maalausten ja henkilöiden välille”, Konttijärvi jatkaa.

Millaisia esineitä ja tarinoita näyttelystä löytyykään? Lue Konttijärven blogikirjoitus Etsivätyötä – tarinoita ja esineitä tauluissa ja taulujen takana Luupin blogista.

 

A. G.g. (Granberg?), 1896: Pokkitörmän taloja. Öljyvärityö

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

 

Siirry Luupin Facebook-sivulle

 

 

 

Siirry Luupin instagram-sivulle

 

 

Siirry Luupin Twitter-sivulle

 

 

Siirry Luupin YouTube-sivulle

 

 

Siirry Luupin blogiin