Ajankohtaista

< Takaisin

Kivikauden talviasumiskokeilu alkamassa Yli-Iin Kierikissä

Yli-Iin Kierikkikeskuksen kivikauden kylässä on parhaillaan menossa kokeilu, jossa kansainvälinen ryhmä testaa kivikauden kylän talviasuttavuutta.

Heimossa on mukana kymmenen osallistujaa, joista lähes kaikki ovat kokeneita eräkävijöitä ja luontoihmisiä. Ryhmän nuorimmainen on 2-vuotias suomalais-norjalainen Tindra-tyttö.  Päällikkönä toimii maailmankansalainen Lynx Vilden,  joka on muun muassa Yhdysvalloissa järjestänyt erilaisia selviytymiskursseja. Lynx Vilden on kiistatta maailman tunnetuin ”kivikauden nainen”,  jolla on selviytymistaidoista vuosikymmenten kokemus. Hän oli Kierikissä jo kesällä vuonna 2018 opettamassa kädentaitoja kivikaudesta kiinnostuneille.

”Tämä on toinen kerta, kun koeryhmä testaa kivikautista talviasumista Kierikissä, edellinen oli 10 vuotta sitten. Tämä on myös ensiaskeleita Oulun kulttuuripääkaupunkihakemuksen suuntaan, jossa Kierikki on mukana Stone Age Survival Strategies -hankkeella”, kertoo Kierikkikeskuksen intendentti Leena Lehtinen.

Kierikin tukiyhdistys Kierikki ry sai vuosi sitten 15 000 euroa avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä kivikautisten yöpymiskokeilujen järjestämiseen, mikä mahdollistaa tämänkin kokeilun.

Kierikin testiheimossa on myös mukana suomalainen muinaistekniikan artesaani Miika Vanhapiha, joka tiedetään Karhun kansa -yhteisön keulahahmona. Suurin osa asukkaista saapui leirille 20. helmikuuta.

Kymmenhenkisen ryhmän on määrä asua Kierikin kivikautisessa kylässä 28. helmikuuta asti, ja intendentti Lehtinen kokoaa ryhmän huomiot ja kokemukset jatkotyöskentelyä varten ylös.

”Haluamme selvitellä kivikauden talviasumisen reunaehtoja ja miten ihmiset siellä selviytyvät. Olemme jo järjestäneet suosittuja kesäyöpymisiä kivikauden kylässä Muinaistulien yö -nimellä, joita on ensi kesänäkin tulossa kolme,” kertoo Lehtinen.

Perjantaina 21. helmikuuta kivikauden kylään saapuu myös paikallinen poroisäntä, jonka toimesta asukkaille teurastetaan poro ravinnoksi sekä asusteiksi ja työkaluiksi.

Kierikissä järjestetään myös torstaina 27. helmikuuta kaikille avoin puu- ja perinnerakennusten korjausseminaari, jonne on ilmainen linja-autokuljetus Oulusta.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin