Ajankohtaista

< Takaisin

Galleria Oskari Jauhiainen avautuu Kiimingin Syke-talossa 7.1.

Galleria Oskari Jauhiainen avautuu vuoden kestäneen Kiimingin Syke-talon remontin jälkeen. Gallerian ilme ja ripustus säilyvät entisellään. Tutuilta paikoiltaan löytyvät kiiminkiläislähtöisen kuvanveistäjän, professori ja akateemikko Oskari Jauhiaisen (1913–1990) veistokset sekä hänen oppilaansa, keraamikko ja kuvanveistäjä Anja Juurikkalan (1923–2015) Arabialle tekemät keramiikkaesineet.

Galleria Oskari Jauhiainen esittelee Oskari Jauhiaisen elämäntyötä pysyvän perusnäyttelyn muodossa. Jauhiaisen pronssi- ja puuveistoksia on esillä kaikkiaan 25. Teoksia on taiteilijan tuotannosta vuosikymmenien ajalta lähtien varhaisista puisista pienoisveistoksista. Pääpaino on 1940-luvulla syntyneissä pronssimuotokuvissa, joiden joukossa ovat muun muassa taiteilijan omakuva ja muotokuvat Kyllikki-puolisosta, Greta-äidistä sekä ystävistä. Jauhiaisen tuotannon keskeistä osaa, julkisia monumentaaliteoksia esitellään muutamina luonnosvaiheen pienoisveistoksina. Esimerkkinä sotien jälkeisistä sankarimonumenteista on nähtävissä Seinäjoen sankarimuistomerkkiin liittyvät luonnokset. Näyttelytilassa oleva video kertoo Jauhiaisen monipuolisesta urasta monumentaaliveistäjänä. Myös erityisesti ala- ja yläasteen koululaisryhmille suunnattu OJ-tehtäväpaketti toimii syventävänä oheismateriaalina näyttelyssä. Opettajat voivat lainata tehtäväpakettia vierailun yhteydessä Syke-talon kirjastosta. 

Anja Juurikkala työskenteli keramiikkataiteilijana Oy Arabia Ab:llä vuoteen 1960. Arabian tuotannossa Juurikkalan erikoisuuksia ovat pienet eläin-, lappilais- ja kansanomaista elämää kuvaavat figuurit. Juurikkala suunnitteli Arabian tuotantoon myös lukuisia astiastokoristeita.

Oskari Jauhiaisen ja Anja Juurikkalan ystävyys alkoi 1960-luvun alussa, jolloin Juurikkala opiskeli Jauhiaisen yksityisoppilaana Suomen Taideakatemian koulussa. Osoituksena kahden taiteilijan yhtenevistä taiteellisista näkemyksistä Jauhiainen pyysi Juurikkalaa apulaisekseen valmistellessaan Kiiminkiin tulevaa veistosta Haravatyttö (1990–1991). Lopulta Juurikkala viimeisteli teoksen valmiiksi Jauhiaisen kuoltua kesken työn.

Galleria Oskari Jauhiainen on toiminut Kiimingin Syke-talossa keväästä 2015 lähtien Oskari Jauhiaisen museon ja OJ-säätiön lopetettua toimintansa edeltävänä syksynä. Tuolloin Oskari Jauhiaisen elämäntyön esittely galleriassa sekä veistoskokoelman ja lakkautetun OJ-säätiön muiden kokoelmien säilytys, hallinta ja hoito siirtyivät Oulun Museo- ja tiedekeskus Luupille. Käytännössä Oulun taidemuseo vastaa Oskari Jauhiaisen kokoelmasta ja Pohjois-Pohjanmaan museo Anja Juurikkalan kokoelmasta.

Galleria Oskari Jauhiainen on auki Syke-talon kirjaston aukioloaikoina.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin